11 ΟΚΤΩΒΡΗ 2014

Μέση Ανατολή: επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις

Τα φασιστικά τέρατα του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους αφού εξοπλίστηκαν από τα μοναρχικά καθεστώτα της περιοχής, καθώς και της Τουρκίας και με την εποπτεία των ΗΠΑ, εξαπέλυσαν τις φρικιαστικές εγκληματικές τους επιθέσεις. Χρησιμοποιήθηκαν από τις παραπάνω δυνάμεις για να ενταχτούν στο αντικαθεστωτικό μέτωπο των φιλοδυτικών δυνάμεων της Συρίας. Ωστόσο, για να επιτεθούν στη Συρία, θα έπρεπε να αποκτήσουν τις αναγκαίες δυνατότητες, να αποκτήσουν δηλαδή ικανές στρατιωτικές δυνάμεις από τους ομοϊδεάτες τους στην ευρύτερη περιοχή.
Βασικά στην πρώτη φάση οι κύριες δυνάμεις, που είχαν συγκέντρωση στην περιοχή της Ράκα της Συρίας, δεν ήταν αρκετές και για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους επιτέθηκαν στο γειτονικό Ιράκ, κατέλαβαν σχεδόν τη μισή χώρα και στρατολόγησαν τεράστιες δυνάμεις. Σε αυτές τις περιοχές ίδρυσαν το “Ισλαμικό Κράτος”. Έβαλαν στο χέρι τις πετρελαιοπηγές της περιοχής και όλο τον πλούτο που ήρθε πλέον στα χέρια τους. Έτσι απέκτησαν και την οικονομική δυνατότητα στήριξης και ενίσχυσης των στρατιωτικών τους δυνάμεων. Στη συνέχεια, αφού δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τη Βαγδάτη, επιτέθηκαν στο ιρακινό Κουρδιστάν, ωστόσο και σε αυτό το μέτωπο απέτυχαν. Έχοντας όμως ενισχύσει τις θέσεις τους από τις μεγάλες στρατολογήσεις που έκαναν, επέστρεψαν στη Συρία με πολλαπλάσιες δυνάμεις στη Ράκα που αποτελεί το βασικό τους κέντρο.
Εκεί διεύρυναν τις δυνάμεις τους στις παρυφές του συριακού Κουρδιστάν, το οποίο αποτελείται από τρεις αυτόνομες οντότητες οι οποίες δεν συνορεύουν μεταξύ τους. Και στις τρεις αυτόνομες περιοχές η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων αποτελείται από Κούρδους και οι υπόλοιποι είναι μικρές εθνότητες. Αυτές οι αυτόνομες περιοχές δεν έχουν ενιαία διακυβέρνηση, έχουν ωστόσο συγκροτήσει αρκετά προωθημένες δομές και με την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών καθώς και όλων των εθνοτήτων. Να σημειώσουμε επίσης, ότι το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (ΚΔΕ) κυβερνάει και στις τρεις αυτόνομες περιοχές μαζί με άλλα 15 μικρότερα κόμματα που αντιπροσωπεύουν τις μικρές εθνότητες. Επίσης το ΚΔΕ είναι το αδελφό κόμμα του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας (ΡΚΚ) που ηγείται ο Οτσαλάν. Να σημειώσουμε ακόμα πως το κόμμα που κυβερνάει τις αυτόνομες περιοχές, έχει τις ίδιες ιδεολογικές θέσεις που έχει το ΡΚΚ και ο Οτσαλάν.
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επέλεξαν να επιτεθούν πρώτα στη μεσαία αυτόνομη περιοχή των Κούρδων ώστε να τη χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια -στο βαθμό που την καταλάβουν- για την περικύκλωση και των υπόλοιπων δύο. Βέβαια είναι και η μικρότερη περιοχή σε πληθυσμό, περίπου 250.000 κάτοικοι. Η δεύτερη σε μέγεθος έχει 750.000 και η τρίτη 2,5 εκατομμύρια. Σύνολο 3,5 εκατομμύρια.
Η αντίσταση του πληθυσμού στην αυτόνομη περιοχή της Κομπάνι και σε συνδυασμό με τις φρικαλεότητες των τζιχαντιστών, έχουν προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή και διεθνή κινητοποίηση των Κούρδων. Στη Τουρκία πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις, ενώ στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας ήταν τεράστιες σε όγκο καθώς και σε οργή. Το καθεστώς της Τουρκίας τρόμαξε από τον όγκο και την οργή του κόσμου και οδηγήθηκε να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε έξι πόλεις, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, ύστερα από την κήρυξη της φασιστικής χούντας του Εβρέν το 1980. Οι δυνάμεις καταστολής και ο στρατός ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 31 Κούρδων διαδηλωτών. Μεγάλες διαδηλώσεις από Τούρκους και Κούρδους μετανάστες πραγματοποιήθηκαν και στις χώρες της Ευρώπης.
Οι φρικαλεότητες των τζιχαντιστών και η παγκόσμια κατακραυγή γι’ αυτές είναι το πρόσχημα που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές για να βομβαρδίζουν τις στρατιωτικές θέσεις του “Ισλαμικού Κράτους”. Η απόφαση για τις αεροπορικές επιθέσεις συνδυάστηκε, όταν οι τζιχαντιστές άρχισαν να αποκεφαλίζουν ξένους και κυρίως τους δύο αμερικάνους πολίτες. Βομβάρδισαν και βομβαρδίζουν τις θέσεις των τζιχαντιστών για να παρουσιαστούν σαν σωτήρες. Θυσιάζουν ένα χαρτί τους για να κερδίσουν περισσότερα. Τους φόβισαν επίσης οι ακραίες συμπεριφορές των τζιχαντιστών οι οποίες θα μπορούσαν στην πορεία να πάρουν και αντιαμερικανικό χαρακτήρα. Οι μεγαλύτεροι δολοφόνοι των λαών, παρουσιάζονται σαν σωτήρες του κουρδικού λαού στη Συρία. Οι τελευταίοι βέβαια κάλεσαν δημόσια τους Αμερικάνους να βομβαρδίσουν τις γραμμές των τζιχαντιστών, ενώ ο Άσαντ δήλωσε ότι υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που θα έχει σαν στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Από τους βομβαρδισμούς βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Εγγλέζοι και άλλοι δυτικοί ιμπεριαλιστές αφού τα συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή είναι τεράστια. Είναι αλήθεια ότι σήμερα τον πρώτο λόγο στη Μέση Ανατολή τον έχουν οι ιμπεριαλιστές και οι “πρόθυμες” μοναρχικές και αντιδραστικές δυνάμεις, οι φωτιές όμως έχουν ανάψει, οι λαοί ανησυχούν και αυτά που έρχονται θα είναι χειρότερα. Και στον βαθμό που οι τεράστιες μάζες των λαών της Μέσης Ανατολής δεν βρίσκονται στο προσκήνιο, τόσο πιο αντιδραστικές θα γίνονται οι εξελίξεις. Ωστόσο, οι αραβικές εξεγέρσεις παραμένουν νωπές και φωτίζουν το αύριο και τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι λαοί της περιοχής.

Γ.Κ.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
ΒΙΝΤΕΟ