19 ΓΕΝΑΡΗ 2017

Κυβέρνηση προς αυτοαπασχολούμενους και αγρότες: ‘’Κλείστε τα!‘’

Αυτό είναι το μήνυμα της κυβέρνησης διά στόματος του υφυπουργού Eργασίας Πετρόπουλου σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και αγρότες σε παρουσίαση του πολυδιαφημισμένου νέου ασφαλιστικού σε πρωινή κυριακάτικη εκπομπή. Ρωτήθηκε ο Πετρόπουλος για το τι θα γίνει με τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν ανενεργό μπλοκάκι και δεν έχουν καθαρό εισόδημα 586 ευρώ το μήνα, που είναι η κατώτατη μηνιαία βάση για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών (ή το αντίστοιχο 70%Χ586 για τους αγρότες), και απάντησε πως «θα πληρώσει με το πραγματικό (λάθος, θα πληρώσει με το τεκμαρτό) εισόδημα, αν δεν το έχει (κομπάζει,) εάν δεν το χρειάζεται (το μπλοκάκι,) φρόνιμος άνθρωπος φαντάζομαι θα είναι, να πάει να το κλείσει».

Η κυβερνητική και δημοσιογραφική προπαγάνδα δεν κάνει λόγο για τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες με χαμηλά εισοδήματα (ειδικά αυτά που είναι κάτω των 586 ευρώ μηνιαίως είναι σαν να μην υπάρχουν για τους κρατούντες). Βλέπει είτε ανενεργά μπλοκάκια είτε υψηλά εισοδήματα. Αποφεύγει η κυβέρνηση διά στόματος Πετρόπουλου να μιλήσει για την ουσία, κομπάζει και μεταθέτει τη συζήτηση στα υψηλά εισοδήματα (παραδείγματα για πραγματικά εισοδήματα 3.000 ευρώ μηνιαίως είναι αγαπητά για τον Πετρόπουλο), για τα οποία εάν εφαρμοστεί η αναλογικότητα των εισφορών του νέου ασφαλιστικού αφήνει τελικά εισοδήματα που οι κυβερνώντες νιώθουν πως μπορούν να τα υπερασπιστούν. Τα πολύ χαμηλά εισοδήματα είναι ανύπαρκτα για τον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο.

Ποιοι είναι άραγε αυτοί που για τον Πετρόπουλο είναι «φρόνιμοι άνθρωποι» και θα πρέπει να «κλείσουν»; Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εξοβελιστεί, για τους οποίους απαγορεύεται να γίνεται λόγος στον δημόσιο μονόλογο; Πρόκειται για τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, αφού 6 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και 9 στους 10 αγρότες δηλώνουν καθαρά εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα-επιχ. δραστηριότητα και αγροτικά εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ ετησίως αντίστοιχα. Ακόμα και εάν κάποιοι από αυτούς δηλώνουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, καταλαβαίνει κανείς πως για τη μεγάλη πλειοψηφία αυτής της κοινωνικής κατηγορίας οι παραπάνω πηγές είναι το κύριο μέσο του βιοπορισμού τους.

 1

                Πίνακας από εφημερίδα «Ημερησία» για τα εισοδήματα του 2015

                Η κυβερνητική και δημοσιογραφική προπαγάνδα αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να αναφερθεί στον τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών. Από την άλλη, αποφεύγουν να αναφερθούν στα τελικά εισοδήματα μετά φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αφού θα είναι είτε αρνητικά είτε σχεδόν ανύπαρκτα για χαμηλά εισοδήματα. Για τη μνημονιακή προπαγάνδα υπάρχουν είτε μόνο πραγματικά εισοδήματα (κατά κανόνα άνω των 3.000 ευρώ μηνιαίως) είτε ανενεργά μπλοκάκια. Έχουν χαθεί από τον δημόσιο μονόλογο οι χαμηλές κατηγορίες εισοδημάτων.

Είναι λοιπόν ψέμα η κυβερνητική, μνημονιακή προπαγάνδα πως «οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν με την πραγματική φορολογική δυνατότητα που έχουν». Για να μη μιλήσουμε για την κατηγορία των άνεργων επιστημόνων που πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές είτε για εκείνους που κλείνουν τη φορολογική χρήση με ζημιά. Η αλήθεια είναι πως στην ουσία έχουμε περάσει από τον τεκμαρτό υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών του παλιού ασφαλιστικού συστήματος στον νέο τεκμαρτό υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών του νέου ασφαλιστικού συστήματος, για τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.

Η κυβερνητική και δημοσιογραφική προπαγάνδα κεντράρει στην αναλογικότητα των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία όμως δεν αφορά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών. Γι’ αυτό και εξαφανίζει από τον δημόσιο μονόλογο μια ολόκληρη κοινωνική κατηγορία και μάλιστα την πιο πολυπληθή. Πρόκειται λοιπόν για μια κολοβή αναλογικότητα, πρόκειται για μια ψευδεπίγραφη αναλογικότητα. Επιχειρεί η κυβερνητική προπαγάνδα να δείξει στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες (γιατί η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών ξέρουν τι ζούνε) το δέντρο και τους κρύβει το δάσος, ώστε να δουλέψει ο κοινωνικός αυτοματισμός.

Η πολυδιαφημιζόμενη λοιπόν αναλογικότητα των ασφαλιστικών εισφορών, είναι κατ’ ευφημισμό, δεν υφίσταται για τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών και χρησιμοποιείται παρά μόνο ως εργαλείο για την υφαρπαγή της κοινωνικής συναίνεσης, για τη λειτουργία του κοινωνικού αυτοματισμού με τελικό στόχο την εφαρμογή της ασφα-ληστρικής κυβερνητικής πολιτικής. Άλλωστε συνοδεύεται και από τα αντίστοιχα «αφηγήματα», για τους φοροκλέπτες ελεύθερους επαγγελματίες, για τους γιατρούς-αγρότες κ.λπ., ακόμα και μετά την τεράστια καταβύθιση που υπέστη αυτή η κοινωνική ομάδα.

Επιπλέον, στην πράξη η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών φορολογείται επίσης τεκμαρτά με την εφαρμογή των τεκμηρίων και όχι των πραγματικών εισοδημάτων (και μάλιστα με μηδενικό αφορολόγητο) αφού αυτά είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Και ασφαλιστικά και φορολογικά λοιπόν για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών υφίσταται κεφαλικό χαράτσι και δεν έχει βάση η αναλογικότητα (ούτε ασφαλιστικά ούτε φορολογικά). Ακόμα και για εκείνα τα χαμηλά εισοδήματα για τα οποία μπορεί η αναλογικότητα να εφαρμοστεί, οδηγεί σε πενιχρά τελικά εισοδήματα, που δεν είναι επαρκή για να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης, οπότε είναι μια αναλογικότητα άδικη, φορομπηχτική, αντιλαϊκή.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ λείανε με το νέο ασφαλιστικό το ύψος των νέων ασφαλιστικών εισφορών για τα χαμηλά εισοδήματα (αφού γνωρίζει πως ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος) και απαιτεί τη μηνιαία πλέον καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Περισσεύει το ταξικό θράσος και η αδιαλλαξία του υφυπουργού, που εκβιάζει τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών με τη θέσπιση του τοκογλυφικού επιτοκίου της τάξης του 8% για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από 01/01/2017, οι οποίοι έχουν ήδη γονατίσει οικονομικά, με την πλειοψηφία ήδη χρεωμένη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με τους περισσότερους να έχουν ήδη απολέσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων και με την απειλή των κατασχέσεων να είναι πάνω από τα κεφάλια τους.

Τα όποια «τυράκια» για μειωμένη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τα πρώτα χρόνια σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες αφορούν την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος και δεν αλλάζουν την ουσία του. Άλλωστε, ειδικά στους νέους επιστήμονες δεν πρόκειται καν για μειώσεις παρά για ένα απλό δόλωμα, αφού με τη μειωμένη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για μια πενταετία επιχειρεί το υπουργείο να δελεάσει τους νέους επιστήμονες, ώστε να ανακόψει το ρεύμα που γιγαντώνεται των νέων επιστημόνων που δεν μπαίνουν στο σύστημα, οι οποίες όμως μειώσεις θα είναι απαιτητές σε επόμενο χρόνο του ασφαλιστικού βίου του ασφαλισμένου.

Η ασφαλιστική μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ οδηγεί στην ασφυξία, στον αφανισμό και τελικά στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, αφού τους στερεί το μόνο μέσο βιοπορισμού τους. Με το ίδιο ταξικό θράσος και αδιαλλαξία οι εργαζόμενοι, η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και φυσικά η νεολαία θα απαντήσουν για να διεκδικήσουν το μέλλον τους.

Γ.Κ.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr