31 ΜΑΡΤΗ 2000

Κοινή δράση: το μήνυμα των εκλογών

Οι εκλογές τέλειωσαν και τα συμπεράσματα των κυρίαρχων κομμάτων και των ΜΜΕ τους εύκολα, και ευανάγνωστα.

Οι ψηφοφόροι μοιράστηκαν στα δύο μεγαλοαστικά κόμματα αποδεχόμενοι την εξίσου αντιλαϊκή πολιτική που πρεσβεύουν χάρη στα εκβιαστικά διλήμματα που τίθενται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση -συνεπικουρούμενα από τα ημεδαπά αλλά και αλλοδαπά γκάλοπ- και που φρόντισαν να συσπειρώσουν, να δωροδοκήσουν με παροχές κοπανιστού αέρα, να κινδυνολογήσουν και να αποκρύψουν την ουσία της πολιτικής που θα ακολουθήσουν από δω και μπρος.

Οσο για την επίσημη “Αριστερά”, αυτή φαίνεται να ναυάγησε στο τέλμα της ρεφορμιστικής της πολιτικής. Για ποια Αριστερά θα μιλάμε πλέον, αναφωνούσαν οι περισπούδαστοι αναλυτές το βράδυ των εκλογών, όταν το ΔΗΚΚΙ (σοσιαλιστικό κι αυτό!!) καταβροχθίστηκε από τους δύο μεγάλους, ο ΣΥΝ μετά βίας και ευσπλαχνίας μπήκε στη Βουλή, το δε “Κ”ΚΕ όχι μόνο δεν εισέπραξε από τις κινητοποιήσεις–βιτρίνας αλλά έπεσε κι από το παλιό του ποσοστό; Αρα, το συμπέρασμα για όλους αυτούς που αποδέχονται την αναγκαιότητα πιο σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής, εύλογο: προχωράμε χωρίς ουσιαστικά εμπόδια μιας και αναβαπτίστηκε ως ισχυρότερο πλέον το αντιδραστικό μπλοκ της αστικής εξουσίας.

Δεν θα ΄μαστε εμείς που θα ισχυριστούμε ότι τα αποτελέσματα είναι έστω ρόδινα για τους εργαζόμενους και το λαϊκό κίνημα. Ομως η απάλειψη και η ισοπέδωση κάποιων δεδομένων σίγουρα δεν βοηθά τη σωστή ερμηνεία της κατάστασης.

Και μιλάμε βέβαια για τις πραγματικά αριστερές δυνάμεις αυτού του τόπου που κατάφεραν σαν σύνολο, και πέρα από τα κομματικά σκαμπανεβάσματα, όχι μόνο να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους αλλά και να τις αυξήσουν μέσα σε ένα εκλογικό περιβάλλον ασφυκτικό και εχθρικό για τις αριστερές απόψεις. Και αυτό είναι ένα ουσιαστικό συμπέρασμα για την οικοδόμηση από δω και πέρα ενός μετώπου αντίστασης ισχυρού και αποφασισμένου να δώσει τις μάχες του, να φουντώσει τις σπίθες που θα ξεπεταχτούν.

Γιατί πράγματι το πρόβλημα δεν εστιάζεται στο εάν το ΚΚΕ (μ-λ) αύξησε τις ψήφους του ενώ κάποια άλλη δύναμη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς είχε απώλειες, αλλά στο ότι ως σύνολο αυτός ο κόσμος που στην προηγούμενη διετία, κυρίως, αντιστάθηκε στις κυβερνητικές επιλογές είτε σαν αγρότης, είτε σαν εκπαιδευτικός, είτε σαν δημοκράτης που πάλευε ενάντια στον πόλεμο ή τον ερχομό του Κλίντον, συσπειρώθηκε και εκλογικά σ’ αυτό το χώρο. Ενίσχυσε αυτές τις δυνάμεις, αλλά συγχρόνως κατέγραψε και την απαίτησή του για την οικοδόμηση μιας κοινής δράσης σε αντιδιαστολή με τις μικροκομματικές επιβεβαιώσεις. Και αυτό φαίνεται στα αποτελέσματα.

Ετσι κι αλλιώς, η όποια αντίσταση, η πραγματική αριστερή άμυνα στην αναβαπτισμένη αντιλαϊκή λαίλαπα που έρχεται θα προέλθει από τον ίδιο τον κόσμο που εγκλώβισαν και μοίρασαν μεταξύ τους την Κυριακή που μας πέρασε, και σ’ αυτόν θα πρέπει η μαχόμενη, κομμουνιστική Αριστερά να συμπαρασταθεί, να πρωτοστατήσει και να προσφέρει διέξοδο. Με ισχυροποιημένη τη μεγαλοαστική πολιτική, με αποψιλωμένη την επίσημη “Αριστερά”, απαιτείται σχεδόν αναγκαστικά την κοινή δράση όλων όσοι θέλουν να αντισταθούν, θέλουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και το ίδιο τους το μέλλον.

Το μήνυμα των ψηφοφόρων που στήριξαν και ενίσχυσαν τόσο προεκλογικά όσο και στην κάλπη τα ψηφοδέλτια της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ήταν σαφές κι όποιος θελήσει να το αγνοήσει στους δύσκολους καιρούς που έρχονται, μάλλον θα του κοστίσει πολιτικά.

Αυτό που προέχει σήμερα είναι η οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στον κόσμο αυτών των οργανώσεων αλλά και τον ευρύτερο αριστερό κόσμο -αφού φαίνεται ότι η διεύρυνση της εκλογικής βάσης τους προέρχεται από κόσμο στις παρυφές άλλων ρεφορμιστικών κομμάτων που βρέθηκε μαζί μας στο δρόμο σε καυτά γεγονότα της προηγούμενη περιόδου- και όχι το σχήμα που η κοινή δράση θα προχωρήσει.

Η άμεση απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αλλά και της αντιλαϊκότερης συμπαρατασσόμενης αντιπολίτευσης, της ΝΔ, επείγει ώστε να δοθεί το πραγματικό μήνυμα των εκλογών ότι δεν θα καλοπεράσει κανείς που θα θελήσει να περιθωριοποιήσει ακόμη περισσότερο την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους από τα δικαιώματα ζωής και εργασίας. Και οι ευκαιρίες θα είναι πολλές!!

Αναζήτηση
Μαγνητοσκοπημένη Πολιτική Εκδήλωση
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο