30 ΙΟΥΝΗ 2017

Καμιά βάση στη Θεσσαλία – Να ενισχύσουμε την αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση στο κίνημα

Τα σχέδια για την επέκταση της ΝΑΤΟϊκής βάσης στη Σούδα φαίνεται πως δεν περιορίζονται «απλά» στην αναβάθμιση του αεροδρομίου και την προέκταση της προβλήτας. Η ντόπια αστική τάξη, σε μια προσπάθεια να ευνοηθεί από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό στον ανταγωνισμό της κυρίως με την Τουρκία αλλά και τις αστικές τάξεις των χωρών των Βαλκανίων, είναι διατεθειμένη να του προσφέρει κι άλλα «διαμάντια».

Υψηλόβαθμο κλιμάκιο αξιωματούχων της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, κάτω από απόλυτη μυστικότητα, βρέθηκε πρόσφατα στη Λάρισα και επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις της 110 ΠΜ, όπως το ίδιο έπραξε μεταξύ άλλων και με τις βάσεις της Ανδραβίδας και του Ακτίου. Η επίσκεψη ήταν ενταγμένη στην επιθεώρηση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας, προκειμένου να εξευρεθούν κατάλληλοι χώροι για τη μεταστέγαση αμερικανικών δυνάμεων που θα αποχωρήσουν από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Λάρισα και η Θεσσαλία συγκεντρώνουν το ΝΑΤΟϊκό «ενδιαφέρον». Στον Τύρναβο και στο στρατόπεδο «Σχοινά», λειτουργούσε επί χρόνια το στρατηγείο (JCSC) των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, και σήμερα εδρεύει η Ταξιαρχία (SEEBRIG) της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επίσης, στο Κουτσόχερο, λειτουργούσε ΝΑΤΟϊκό αεροπορικό υποστρατηγείο (CAOC 7), που έκλεισε στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ μετά τη Σύνοδο της Λισαβόνας, σε εγκαταστάσεις που σήμερα φιλοξενούν το ελληνικό ΕΚΑΕ, ενώ μέχρι πρότινος, στην έδρα της 1ης Στρατιάς, λειτουργούσε και το Ελληνικό Ευρωπαϊκό Στρατηγείο (ΕL EU OHQ).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπηρετώντας πιστά τα ξένα και ντόπια αφεντικά της, εμπλέκει τη χώρα στους αμερικανονατοϊκούς πολεμικούς σχεδιασμούς, με την ένταξη της χώρας στον «άξονα» με Ισραήλ και Αίγυπτο, δημιουργώντας περαιτέρω κινδύνους για την εργατική τάξη και το λαό μας.

Αποτελεί αναγκαιότητα, λοιπόν, να δηλωθεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η εναντίωση του λαού μας όχι μόνο στην επέκταση της βάσης της Σούδας αλλά συνολικά στην επέκταση των βάσεων στη χώρα, στη μετατροπή της σε ορμητήριο των ΝΑΤΟϊκών φονιάδων. Και αυτό σημαίνει ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής κατεύθυνσης και πάλης στο κίνημα. Σημαίνει αγώνας, κόντρα στην εξάρτηση και την κεφαλαιοκρατία.

Η κατεύθυνση αυτή θέτει καθήκοντα και χαράζει συγκεκριμένους δρόμους αντιπαράθεσης και σύγκρουσης με το ντόπιο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό. Πρόκειται για καθήκοντα που δε θέλουν να αναλάβουν ούτε το ΚΚΕ ούτε άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Άλλωστε, τόσο η πανελλαδική καμπάνια όσο και η πανελλαδική κινητοποίηση του ΚΚΕ στις 24/6 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν ήταν παρά βερμπαλιστικές κινήσεις για να αποφύγουν το επίδικο. Να αναγνωρίσουν, δηλαδή, την ντόπια αστική τάξη ως μεταπρατική και βαθιά εξαρτημένη από τους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Να αναγνωρίσουν τα ταξικά χαρακτηριστικά της αντιιμπεριαλιστικής πάλης που οφείλει να αναπτυχθεί.

Είναι, λοιπόν, καθήκον των δυνάμεων της επαναστατικής Αριστεράς να παλέψουν, για να ανοίξουν δρόμους για την οικοδόμηση κινήματος αντίστασης και διεκδίκησης της εργατικής τάξης και του λαού, κόντρα στην επίθεση του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Να ενισχύσουν την αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση στο κίνημα, να αναδείξουν την πάλη των λαών σαν τον μόνο ικανό φραγμό στα φιλοπόλεμα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Για το ξερίζωμα των βάσεων του θανάτου. Κόντρα στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, τον εθνικισμό, φασισμό, αλυτρωτισμό, για τη φιλία των λαών.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr