19 ΙΟΥΝΗ 2015

Κάτω τα χέρια απ΄το Ελληνικό! Όχι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης-τσιμεντοποίησης χωματερής!

Βορρά στα σχέδια του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου έχει γίνει ο χώρος-φιλέτο, συνολικής έκτασης 6.203 στρεμμάτων που περιλαμβάνει, εκτός από το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τη μαρίνα στον Άγιο Κοσμά, σε ακτογραμμή μήκους 3,5 χλμ. που  χαρίστηκε στην ουσία απ΄ το ΤΑΙΠΕΔ στο Consortium που περιλαμβάνει τη «Lamda Development» του ομίλου Λάτση και αραβικά (Global Investment Group), αμερικάνικα, κινέζικα (Fosun Group), και ευρωπαϊκά κεφάλαια, έναντι 915 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα σχέδια της «επένδυσης»  αυτής η οποία εντάσσεται στο «Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας», προβλέπουν τουριστικές, ξενοδοχειακές και άλλες τέτοιου τύπου, καθ’ όλα… παραγωγικές δραστηριότητες, ακόμα και καζίνο. Όπου βέβαια θα κυριαρχεί η υπερεκμετάλλευση και ο σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας, η ικανοποίηση της δίψας για άμεση μέγιστη κερδοφορία του ξένου ιμπεριαλιστικού και του ντόπιου κεφαλαίου, χωρίς «γραφειοκρατικά» και περιβαλλοντικά «βαρίδια», με ένα φτηνό και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό.

Σε συνέντευξη στη «Ναυτεμπορική» (11/3/2015) ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Τσιρώνης, (οικολόγος πράσινος) αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν λέει ότι θα κάνουμε το Ελληνικό δάσος», ενώ σε σχέση με τη σύμβαση παραχώρησης της έκτασης στους «επενδυτές» με επικεφαλής τη «Lamda», είπε ότι δεν έχει δει τη σύμβαση και ώσπου να γίνει αυτό «δεν μπορώ να μιλήσω υπέρ ή κατά», όταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι θα καταργήσει το ξεπούλημα απ’ το ΤΑΙΠΕΔ.

Στο πλαίσιο αυτό έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη απόφαση της αναπληρωτή υπουργού οικονομικών, Βαλαβάνη για παραχώρηση 12 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου, στους τέσσερεις όμορους δήμους για τη «διαχείριση των απορριμμάτων». Μια απόφαση που νομιμοποιεί στην πράξη τη χωροθέτηση σταθμού διαχείρισης και μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Εδώ και καιρό χρησιμοποιούνταν από δήμους της περιοχής, χώρος μέσα στο Ελληνικό σαν χώρος μεταφόρτωσης των σκουπιδιών απ’ τα απορριμματοφόρα των δήμων σε μεγάλα φορτηγά τα οποία οδηγούν τα σκουπίδια στη συνέχεια στον τελικό τους προορισμό (ΧΥΤΑ Φυλής).  Συνολικά 12 στρέμματα απ’ την έκταση του πρώην αεροδρομίου θα δοθούν στους όμορους δήμους (Αργυρούπολης – Ελληνικού, Αλίμου, Π. Φαλήρου και Γλυφάδας), προκειμένου να υλοποιηθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. Θα γίνεται μια επιλογή και τα μη ανακυκλώσιμα θα φορτώνονται σε σκουπιδιάρικα για το ΧΥΤΑ της Φυλής. Ο,τι θα μένει σε αυτόν το χώρο, θα φυλάσσεται, και στη συνέχεια οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα ακόμα και να το πουλήσουν. Δηλαδή, πλαστικό, γυαλί και αλουμίνιο.

Βλέπουμε λοιπόν ότι τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση του χώρου αυτού που θα «γινόταν πάρκο», τα οποία αποφάσισαν και προωθούσαν οι μνημονικές συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και των διάφορων κολαούζων, σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών, συνεχίζονται κι απ΄ τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αποδέχεται την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα. Κι αυτό πέρα απ΄ τις διάφορες… πινελιές «οικολογικής παρέμβασης» στο έγκλημα αυτό – πάντα στη βάση του λεγόμενου «ρεαλισμού» – από πλευρές (Ομάδα Πολυτεχνείου για παράδειγμα), οι οποίες μάλιστα αξιολογούν  και ως θετική και τη δημιουργία ΧΥΤΑ!

Το δικαίωμα στη ζωή του λαού της περιοχής, τα συμφέροντα λαού και εργαζόμενων, βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τα σχέδια αυτά.  Με την ανάπτυξη και την οργάνωση των δικών τους μαζικών αγώνων, ο λαός και οι εργαζόμενοι στης περιοχής πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να αντισταθούν στα σχέδια κυβέρνησης, κεφαλαίου και ιμπεριαλιστών και να διεκδικήσουν ο χώρος αυτός να γίνει ελεύθερος χώρος πρασίνου και προσβάσιμος για όλους! Να μην ιδιωτικοποιηθεί! Να μην τσιμεντοποιηθεί! Να μη μετατραπεί σε σκουπιδότοπο!

kkeml_gr

19.6.2015

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο