12 ΜΑΗ 2002

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το ζήτημα των Δημοτικών εκλογών, όπως και να το προσεγγίσει κανείς, είναι πριν απ΄ όλα μια πολιτική μάχη και μάλιστα με διπλό χαρακτήρα. Τόσο σ΄ ότι αφορά στα γενικότερα πολιτικά ζητήματα και τις αντίστοιχες εξελίξεις όσο και τα λεγόμενα “τοπικά” τα οποία, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους, είναι έκφραση και συνέπεια των πρώτων.

Με δεδομένο όμως πως οι παρεμβάσεις από τις πολιτικές δυνάμεις του κυρίαρχου πολιτικού φάσματος στόχο έχουν ν’ αποπροσανατολίσουν, για πολλοστή φορά, τον κόσμο πάνω και γύρω από τα πραγματικά και σοβαρά προβλήματα που τον απασχολούν και ταυτόχρονα να εγκλωβίσουν, και άρα να περιορίσουν, την πολιτική αντιπαράθεση σε στείρες και ανούσιες κομματικές σκοπιμότητες και λογικές: κρίνεται αναγκαίο και επιβεβλημένο, από τα πράγματα πλέον, να ξεκινήσει και να προχωρήσει- παρά την ήδη σημαντική καθυστέρηση-μια ειλικρινή και σοβαρή προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα πλατύ σχήμα παρέμβασης και συμμετοχής στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές με στόχο – γιατί όχι – την ανατροπή μιας πολωμένης και αρνητικής κατάστασης που δημιουργούν οι κυρίαρχοι πολιτικοί φορείς και κόμματα πάνω στα προβλήματα των δήμων και γενικότερα των τοπικών κοινωνιών.

Σήμερα, αντιμετωπίζοντας αυτή την αναγκαιότητα και συνδέοντάς την με την εξίσου σημαντική αναγκαιότητα της ανάπτυξης και εδραίωσης της κοινής δράσης των πολιτικών δυνάμεων του εξωκοινοβουλευτικού χώρου, αλλά και ανένταχτων αγωνιστών, παίρνουμε την πρωτοβουλία να προτείνουμε το άμεσο ξεκίνημα μιας ανοιχτής διαδικασίας με στόχο τη συγκρότηση ενός όσο το δυνατόν πλατιού σχήματος παρέμβασης στη μάχη των δημοτικών εκλογών.

Προτείνεται για το ξεκίνημα της διαδικασίας μια ανοιχτή σύσκεψη την Τετάρτη 5 Ιούνη 8 μ.μ. στο κτίριο της ΕΔΟΘ (Προξ. Κορομηλά 51) όπου θα συζητηθούν, πέρα και πριν από τους πρακτικούς όρους της προσπάθειας αυτής, και οι βασικοί κατευθυντήριοι άξονες αυτής της παρέμβασης. Άξονες, οι οποίοι, εάν και εφ όσον υπάρξει ουσιαστική και ειλικρινής σύγκλιση, μπορούν ν’ αποτελέσουν σε σύντομο διάστημα ένα πλαίσιο, με βάση το οποίο θ’ αναπτυχθεί η κοινή δράση και παρέμβαση στην πόλη μας.

Ενδεικτικά και σε γενικές γραμμές τέτοιους άξονες μπορούν να αποτελέσουν τα παρακάτω ζητήματα:

  • Πάλη ενάντια στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στον κόσμο και στα Βαλκάνια. Να μην αποτελεί η πόλη μας ορμητήριο επεμβάσεων στην περιοχή. Να εναντιωθούμε στα προωθούμενα σχέδια των αμερικανονατοϊκών για δημιουργία νατοϊκού στρατηγείου στην πόλη μας.
  • Πάλη και δυνάμωμα της αντίστασης απέναντι στην άγρια επίθεση που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο και η κυβέρνηση Σημίτη πάνω στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων. Αποκάλυψη του χαρακτήρα και του ρόλου της ΕΕ, σαν σημερινή και αυριανή πραγματικότητα, σε ότι αφορά ζητήματα “κοινωνικού” κράτους, ανεργίας, κλπ.
  • Εναντίωση στο ρατσισμό όποιας μορφής και εκδήλωσης, την ξενοφοβία και τα φαινόμενα κοινωνικού φασισμού. Υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ξένων εργατών σα μέρος και συστατικό κομμάτι της ελληνικής εργατικής τάξης.
  • Κατάδειξη, ανάδειξη και αντιμετώπιση των “τοπικών” προβλημάτων σα μέρος και συνέπεια της καπιταλιστικής λογικής και “ανάπτυξης”.
  • Ρόλος και χαρακτήρας της Τ.Α στις σημερινές συνθήκες αλλά και περιθώρια δράσης και παρέμβασης μέσα από τη λογική ανάπτυξης κινήματος σε αγωνιστική και ταξική κατεύθυνση.

28/5/2002

Βόντσης Χαρίλαος Καθηγητής

Γκότζιας Χρήστος Αδιόριστος εκπαιδευτικός

Μανίκας Γιάννης εργαζόμενος στη ΔΕΗ

Μάνος Δημήτρης Νηπιαγωγός

Παπαδόπουλος Νίκος Δασολόγος

Περπερίδου Χρυσή Νοσηλεύτρια

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Πολιτική Εκδήλωση εν όψει Πολυτεχνείου
 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org