25 ΦΛΕΒΑΡΗ 2021

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ| Εύοσμος: Δε φτάνει να αγανακτούμε. Να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά, να αγωνιστούμε συλλογικά για δικαιώματα και ελευθερίες!

Στο βαθύ κόκκινο μπήκε ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου στις 20 Φλεβάρη. Ένας δήμος που οι κάτοικοί του χρόνια ολάκερα πλήττονται από τη ρύπανση των ΕΛΠΕ και των ρυπογόνων βιομηχανιών που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια. Από τη μια τα φουγάρα των ΕΛΠΕ από την άλλη η βιομηχανία ΤΙΤΑΝ, φορτώνουν αρρώστιες στο λαό και τόσο ο δήμος όσο και η Περιφέρεια κάνουν πλάτες και δίνουν παράταση ακόμη και στις υποχρεωρικές διορθωτικές εργασίες  με βάση τη μελέτη του ΑΠΘ για την ρύπανση.

Ο δεύτερος σε πληθυσμό δήμος της Θεσσαλονίκης, με πολύ νέο πληθυσμό που πλήττεται από την φτώχεια και την ανεργία, με 19.000 μαθητές, με τμήματα ακόμη και 30 παιδιών στα σχολεία (μέσος όρος 26 παιδιά) που κάνουν μάθημα σε κοντέινερ και προκάτ στις αυλές των σχολείων, με τάξεις σε υπόγεια, σε γυμναστήρια και διαδρόμους, όπου το άνοιγμα του παράθυρου φέρνει μέσα όλους τους δηλητηριώδεις ρύπους.  Με ένα κέντρο υγείας με ιατρεία όλων των ειδικοτήτων αλλά και όταν ζητήσεις ραντεβού καταλαβαίνεις ότι είναι μόνο ιατρεία με ταμπέλες χωρίς γιατρούς (οι περισσότερες ειδικότητες είναι δανεικοί γιατροί 1φορά στις 15 μέρες). Ένα κέντρο υγείας που «καλύπτει» όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη, πολλοί κάτοικοι δουλεύουν στη βιομηχανική περιοχή της και άλλοι σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.

Τι έγινε μέχρι να φτάσει στο βαθύ κόκκινο;

Τα σχολεία λειτουργούν χωρίς τεστ στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, με μοναδικό μέσο προστασίας τη μάσκα και το απολυμαντικό και το άνοιγμα των παραθύρων, όπου υπάρχουν. Στα σχολεία που είχαν κρούσματα το μόνο μέσο προστασίας, το κλείσιμο της τάξης. Οι εργαζόμενοι πηγαίνουν στις δουλειές τους με τα άθλια και λεωφορεία του ΟΑΣΘ, με τις ελάχιστες γραμμές που εξυπηρετούν τη περιοχή και με ακόμη λιγότερα δρομολόγια (αναμονή ως και 40 λεπτά). Στους χώρους εργασίας, στοιβαγμένοι χωρίς μέσα προστασίας, χωρίς τεστ.  Είναι κοινό μυστικό ότι στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις και στις υπηρεσίες όπου υπάρχουν κρούσματα δεν γίνονται τεστ, δεν παίρνονται μέτρα. Η περίφημη ιχνηλάτιση λόγος κενός. Εδώ, που εξαιτίας της περιβαλλοντολογικής  επιβάρυνσης υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία, δεν έγινε τίποτα για να προστατευθεί ο πληθυσμός.

Δεν διάλεξε ο κορονοϊός τον Εύοσμο και το Κορδελιό!

 Έχει μεγάλη αξία, είναι  ζωτική ανάγκη ,  να κατανοήσουμε  τι συμβαίνει γύρω μας  και γιατί. Να αναρωτηθούμε τι έφταιξε για όσα δραματικά αντιμετωπίζουμε. Οι κοινωνικές συνθήκες δημιούργησαν το πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση του κορονοϊού. Όπως παραδέχονται και οι επιστήμονες η επιδημία καλπάζει στους εργαζόμενους, στα εργοστάσια, στα ΜΜΜ και όπου αλλού αναγκάζονται να συνωστίζονται οι νέοι, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Και αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στις υποβαθμισμένες λαϊκές συνοικίες και στις περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό έδειξε η πραγματικότητα στη Δυτική Αττική, στις εργατογειτονιές του βορρά της Ιταλίας και στις συνοικίες των φτωχών και των μαύρων στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και αλλού. Αυτές οι συνθήκες βοήθησαν την επιδημία.

Δεν μας κλείνει ο κορονοϊός!

Μας κλείνει η πολιτική που κλείνει τα νοσοκομεία και απολύει τους γιατρούς και βέβαια δεν ξανάνοιξε κανένα από αυτά που έκλεισε ο Αδ. Γεωργιάδης, αλλά έκλεισε κι άλλες πτέρυγες και διέλυσε πλήρως τις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας. Τρία νοσοκομεία έκλεισαν στην Θεσσαλονίκη στα χρόνια των μνημονίων. Παναγία, Λοιμωδών και το παράρτημα του Αγίου Παύλου στη Φράγκων, διαλύθηκαν ιατρεία του ΙΚΑ, έκλεισαν ή υποβαθμίστηκαν κέντρα υγείας. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν χωρίς να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ!

Μας κλείνει η πολιτική που ενισχύει την κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου στην υγεία, τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και τις πολυεθνικές στο φάρμακο. Η πολιτική που αύξησε των αριθμό των μαθητών στους 28 στη τάξη μέσα στη πανδημία. Αυτή η πολιτική οδηγεί την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας φορτώνοντας την ευθύνη στο λαό που απειλείται με νέα ανθρωποθυσία, ξεπλένοντας τις δικές της ευθύνες και πανηγυρίζοντας για τις επιτυχίες της. Ούτε τώρα στο τρίτο κύμα έχουν γνώση της διασποράς.

Η καταστροφή  γίνεται  ευκαιρία για το μεγάλο  κεφάλαιο !

Η  κατάσταση  έκτακτης ανάγκης  αξιοποιείται   από τις κυβερνήσεις για να επιβάλλουν ριζικές ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων και των λαών . Ένα νέο κύμα πιο σκληρής  κοινωνικής περιθωριοποίησης  για την  λαϊκή  πλειοψηφία  και  τεράστιων κερδών για την καπιταλιστική μειοψηφία  έχει εκδηλωθεί παντού στον κόσμο. Η συγκέντρωση του πλούτου  στα χέρια λίγων είναι απίστευτη!   Οι κοινωνικές ανισότητες μεγαλώνουν  ! Αυτήν την εξέλιξη που βιώνουν όλοι οι άνθρωποι, την γνωρίζουν πολύ καλά αυτοί που κυβερνούν για λογαριασμό των πλουτοκρατών.

Με πρόσχημα την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία, η κυβέρνηση εντείνει την αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού και της νεολαίας. Νομοθετεί κατάργηση οκταώρου, απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, εργασιακές σχέσεις σύγχρονης δουλείας για τη νέα γενιά, διάλυση της παιδείας, νέα ταξικά εμπόδια για τα παιδιά του λαού που θέλουν να σπουδάσουν, νέα αντι-ασφαλιστικά μέτρα.

Την ίδια στιγμή μέσω των απαγορεύσεων και της ψηφιοποίησης παντού επιταχύνεται η πολιτική εξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων στο εμπόριο, στην εστίαση και τις υπηρεσίες προς όφελος των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Χιλιάδες άνθρωποι μπαίνουν στο περιθώριο γιατί αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες, στις υπηρεσίες περίθαλψης και πρόνοιας μέσω διαδικτύου.  Νέοι κοινωνικοί αποκλεισμοί προστίθενται στους παλιούς.

Οι απαγορεύσεις στοχεύουν τον «εχθρό», το λαό

Ενώ οι εργαζόμενοι στο τομέα της υγείας μειώθηκαν κατά 2,5% μέσα σε ένα χρόνο, το προσωπικό στην αστυνομία αυξήθηκε κατά 6%. Ενώ μειώθηκε το κονδύλι της υγείας στον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό κατά σχεδόν 600 εκατ. ευρώ, το κονδύλι για τα εξοπλιστικά αυξήθηκε κατά 5,4 δισ. ευρώ, με τα πρώτα 2,5 δισ. να απογειώνονται με τα γαλλικά Ραφάλ. Δεν προσλαμβάνονται γιατροί, καθηγητές και προσωπικό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά προσλαμβάνονται χιλιάδες αστυνομικοί με τελευταίο παράδειγμα τους πάνω από 1.000 ειδικούς αστυνομικούς που θα στελεχώσουν την αστυνομία των πανεπιστημίων του νόμου Χρυσοχοΐδη-Κεραμέως και ετοιμάζεται η παρακολούθηση μέσω διαδικτύου από την ΕΥΠ.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει και να επιβάλει την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική «δια πυρός και σιδήρου». Και επειδή ξέρει ότι η οργή του κόσμου σιγοβράζει και η απόγνωση φουντώνει σπέρνει τον φόβο. Εξοπλίζει την αστυνομία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς με νέους νόμους και νέα σώματα καταστολής.  Για να επιβάλουν τον τρόμο, απαγορεύουν την δράση των συνδικάτων, των κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων που αγωνίζονται, για να χτυπήσουν τα κινήματα αντίστασης και τους εργαζόμενους που δεν σκύβουν το κεφάλι. Εντείνουν τη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Κλιμακώνουν τη κρατική τρομοκρατία και καταστολή. Τροφοδοτούν τον ρατσισμό και την αντίδραση και αποπροσανατολίζουν το λαό από τον πραγματικό εχθρό.  

Οι συλλήψεις, τα πρόστιμα, η βία των ΜΑΤ από την επέτειο του Πολυτεχνείου μέχρι την εισβολή των ΜΑΤ στη κατάληψη του ΑΠΘ, με τον αντιδημοκρατικό νόμο 4703/2020 για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων, η ωμή βία των ΜΑΤ και οι συλλήψεις των 31 φοιτητών του ΑΠΘ, μετά από πρόσκληση του πρύτανη, είναι ένα μέρος της πολιτικής της καταστολής που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση  για να αντιμετωπίσει την οργή του λαού. Είναι η ίδια πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη και αλλού, για να φοβίσουν τους λαούς που αρχίζουν να ξεσηκώνονται για να σώσουν την ζωή και το μέλλον τους από την κοινωνική βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Και ο καπιταλισμός όλο και πιο καθαρά αποδεικνύεται πως είναι ένα σύστημα εχθρικό για την ζωή και το μέλλον. Κοινωνική ανισότητα! Εκμετάλλευση  και  καταπίεση δισεκατομμυρίων ανθρώπων! Παλιές και νέες επιδημικές ασθένειες! Κλιματική και περιβαλλοντική καταστροφή! Αδίστακτη λεηλασία των φυσικών πόρων έναντι των μελλοντικών γενιών! Πόλεμοι και ξεριζωμός, καταστροφή ολόκληρων χωρών, σπατάλη δισεκατομμυρίων  για εξοπλισμούς! Κοινωνική οπισθοδρόμηση και  βαρβαρότητα!

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας κλείνει στο σπίτι, σταματά την ζωή στη πόλη μας, χωρίς να παρουσιάσει τις προηγούμενες μέρες αυξημένα κρούσματα, χωρίς να πάρει μέτρα για αυτή τη κατάσταση, για να συνηθίζουμε στην αστυνομική παρουσία, τον έλεγχο, την πειθαρχία και την υποταγή, στα αποφασίζομε και διατάζουμε. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η δημοτική αρχή, έχουν δείξει πλήρη αδιαφορία για την ζωή μας.

Λένε ότι το κάνουν για το καλό μας! Λένε ψέματα!  Οι απαγορεύσεις, το  αστυνομικό κυνηγητό για πρόστιμα και  η προσμονή του  εμβολίου, σαν μοναδικά εργαλεία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αποκαλύπτουν πως είναι ανεπαρκείς και αντιλαϊκοί, όταν πρόκειται να ασχοληθούν με την  ζωή, την ασφάλεια και τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Την ίδια στιγμή   είναι απόλυτα αποτελεσματικοί και πάντα  πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των λίγων , των ισχυρών , των καπιταλιστών, των πλούσιων !

Εργαζόμενοι, άνεργοι, μικροεπαγγελματίες, νέοι

Η κυβέρνηση της ΝΔ μιλάει για ελπίδα και ελευθερία μετά την πανδημία, αλλά ετοιμάζει νέα σκληρή αντιλαϊκή επίθεση. Χρησιμοποιεί τον φόβο για να μας ακινητοποιήσει, να μας κάνει να αποδεχτούμε παθητικά όλα τα δεινά, σαν μια φυσική καταστροφή, σαν ένα κακό της μοίρας μας. Έχει συνεργάτες – σύμβουλους καλοδιαβασμένους, επιστήμονες και χρυσοπληρωμένους δημοσιογράφους στην υπηρεσία της για να μπορεί να  κουμαντάρει το μυαλό μας και την συνείδησή μας μέσα από τα ακριβοπληρωμένα κανάλια της τηλεόρασης.

Οφείλουμε να σηκώσουμε το κεφάλι, να αντιδράσουμε, να παλέψουμε μέσα από τη μαζική, συλλογική δράση, διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή, στη δικαιοσύνη, στην δουλειά με δικαιώματα, στη δωρεάν υγεία και παιδεία, στο πλούτο που παράγουμε. Μόνο ο δικός μας αγώνας μπορεί να βάλει φραγμό στην εξόντωση του λαού και να δώσει μια άλλη προοπτική.

  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ
  • ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
  • ΜΑΖΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ!
  • ΙΣΗ, ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΤΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ, ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!
  • ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, ΑΠ’ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ!
  • ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ!

Εύοσμος 24-2-2021

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr