05 ΑΠΡΙΛΗ 2020

Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ «ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ» ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ

Πραγματικά είναι αμείλικτα και αφόρητα ταξικά, τα δεδομένα που προκύπτουν από την κατανομή των πακέτων των εκατοντάδων δις δολαρίων και ευρώ που παρέχουν οι κυβερνήσεις των καπιταλιστικών μητροπόλεων, όχι με στόχο γενικά την αντιμετώπιση της πανδημίας όπως λένε αλλά για την ολόπλευρη στήριξη του κεφαλαίου εν μέσω πανδημίας. Ολόπλευρη στήριξη που φυσικά, για τις περιπτώσεις των χωρών που μιλάμε, δεν αφορά μόνο την πιο «εσωτερική» ας πούμε ταξική διάσταση των μέτρων  την οποία θα δούμε παρακάτω. Αλλά αφορά και –είναι αξεδιάλυτα δεμένη μ’ αυτήν- την άλλη επίσης με ταξικές προδιαγραφές πλευρά, δηλαδή την ιμπεριαλιστική υπόσταση αυτών των χωρών και την στήριξη του δικού τους κεφαλαίου στον «πόλεμο όλων εναντίον όλων» που μαίνεται εδώ και καιρό και που η κρίση της πανδημίας όξυνε παραπέρα.

Για την πρώτη διάσταση θα αναφερθούμε σε δύο ενδεικτικά αλλά χαρακτηριστικά παραδείγματα, τις ΗΠΑ και την Γερμανία.

Στην Μέκκα του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, το 54% του συνόλου, δηλαδή τα 1.300  από τα 2.300 δις δολάρια του πακέτου στήριξης πάει στο κεφάλαιο και πιο συγκεκριμένα για:

α)  την στήριξη με δάνεια και εγγυήσεις δανείων για τις μεγάλες επιχειρήσεις 525 δις δολάρια και ποσοστό 22,5% .

β) την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων  με δάνεια και επιχορηγήσεις 377 δις δολάρια και 16,2% .

γ) μειώσεις φόρων επιχειρήσεων 280 δις δολάρια και 12% .

δ) την στήριξη ειδικά των εταιρειών μέσων μεταφοράς και σχετικών βιομηχανιών 75 δις δολάρια και 3,2%.

Στον λαό χορηγείται ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 26% του συνόλου και πιο συγκεκριμένα:

α) στους εργαζόμενους χορηγείται έκτακτο επίδομα (1200 δολ/άτομο και 500/ τέκνο που αντιστοιχεί σε 290 δις δολάρια και 12,4 %),

β) για  επέκταση των επιδομάτων ανεργίας 260 δις δολάρια και  11,2% του συνόλου.

και γ) τα υπόλοιπα για το λεγόμενο δίχτυ προστασίας (1,8%) και την μείωση του ατομικού φόρου εισοδήματος (<1%).

Επίσης από το ποσό 185 δις δολαρίων που θα δοθεί για την «υγεία», ένα σημαντικό τμήμα του θα χορηγηθεί στις ασφαλιστικές εταιρείες  για να καλύψουν την χορήγηση του διαγνωστικού τεστ που με απόφαση του Κογκρέσου θα είναι δωρεάν!

Βέβαια όπως προειδοποιούν ήδη οι Νew Υork Τimes  «το τεστ μπορεί να είναι δωρεάν αλλά η περίθαλψη μπορεί να σας κοστίσει», προειδοποιώντας τους αναγνώστες τους ότι σε περίπτωση νοσηλείας μπορεί να πληρώσουν από την τσέπη τους έως και 1300 δολάρια δηλαδή  όσο το επίδομα που τους δίνει η κυβέρνηση!!

Συμπέρασμα: ψίχουλα στα δεκάδες εκατομμύρια των εργαζομένων και των ανέργων, σταγόνα  στον ωκεανό της φτώχειας που ζουν ή θα βιώσουν και από την άλλη παχυλές επιχορηγήσεις, δάνεια και φοροεκπτώσεις στο κεφάλαιο.

Στη Γερμανία, τώρα, η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση πήρε μέτρα που δημιουργούν ένα συνολικό πλαίσιο κρατικών εγγυήσεων προς την Κρατική Τράπεζα Επενδύσεων (KfW) ύψους 822 δις ευρώ. Αυτά καταμερίζονται  ως εξής:

Το ποσό των 600 δις μπαίνει στο ειδικό «Ταμείο Σταθεροποίησης της Οικονομίας» (WSF), με στόχο τη στήριξη της ρευστότητας και του αξιόχρεου και τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρήσεων, εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας, τα οποία αφορούν:

«α. 400 δισ. ευρώ κρατικές εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων απευθείας από τις κεφαλαιαγορές

β. 100 δισ. ευρώ προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης των επιχειρήσεων και.

γ. 100 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των ειδικών δανειακών και χρηματοδοτικών προγραμμάτων της κρατικής KfW, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού που  προβλέπει επιπρόσθετες δαπάνες ύψους 122,5 δισ. ευρώ, και σε συνδυασμό με μια αρχική εκτίμηση της ύφεσης κατά 5% του γερμανικού ΑΕΠ το τρέχον έτος, υποχρεώνει την κυβέρνηση σε δανεισμό ύψους 156 δισ. ευρώ, που ξεπερνά το συνταγματικά κατοχυρωμένο όριο κρατικού δανεισμού (μηχανισμός συγκράτησης των κρατικών δαπανών, γνωστό και ως «φρένο χρέους»).

Αυτές οι επιπρόσθετες δαπάνες, αναλύονται ως εξής:

« -50 δισ. ευρώ για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών με άμεσες χρηματοδοτικές «ενέσεις».

-Επιπλέον 55 δισ. ευρώ για την καλύτερη προετοιμασία της χώρας έναντι των μεσοπρόθεσμων συνεπειών,»,  χωρίς άλλες διευκρινήσεις.

- Επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ για την προμήθεια προστατευτικού υγειονομικού εξοπλισμού, αλλά και την ενίσχυση της έρευνας για την ανάπτυξη εμβολίου κλπ.

Ενώ απομένουν  7,7 δισ. ευρώ «για την ενίσχυση των ταμείων ανεργίας αλλά και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.»

Διαπιστώνεται και εδώ ότι το συντριπτικό τμήμα των επιχορηγήσεων, των δανείων και των εγγυήσεων που κυμαίνεται δεν αφορά τους εργαζόμενους και τους άνεργους, αλλά την γερμανική κεφαλαιοκρατία.

Ποιος είπε ότι είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον κοροναϊό;

5/4/2020

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο