01 ΜΑΗ 2020

Η Εργατική Πρωτομαγιά σε όλη τη χώρα!

Ανταποκρίσεις από: Αθήνα, ΘεσσαλονίκηΓιάννενα, Ξάνθη, Πάτρα, Σάμο, Χανιά, Ηράκλειο, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλο, Ηγουμενίτσα.

ΑΘΗΝΑ

Παρά την απαγόρευση, παρά την προσπάθεια των ΜΜΕ τις προηγούμενες μέρες, παρά τις απειλές και την έντονη παρουσία στο κέντρο από νωρίς των σωμάτων καταστολής, οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν. Πραγματοποιήθηκαν χάρη στην επιμονή οργανώσεων σαν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά και άλλων (βλ. και εδώ: Κοινή δήλωση οργανώσεων για την Πρωτομαγιά) που ανέδειξαν ότι η όλη κίνηση της κυβέρνησης να μεταθέσει τις συμβολικές "εκδηλώσεις" (όπως τις χαρακτηρίζει) της Πρωτομαγιάς για τις 9 Μάη δεν είχαν στόχο την προστασία του λαού από την πανδημία αλλά τη θέληση για επίδειξη πυγμής απέναντι στο εργατικό κίνημα και σε όλους όσους αντιδρούν και αποκαλύπτουν την πολιτική της που κάθε άλλο παρά για την προστασία του λαού ασκείται. Την κυβερνητική πολιτική που στην πράξη στήριξαν και στηρίζουν όχι μόνο οι εργατοπατέρες στη ΓΣΕΕ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις αντιπολιτευτικές του κορώνες που έδειξε για άλλη μια φορά πόσο απεχθάνεται το να βρίσκεται ο λαός στο δρόμο του αγώνα.

Πραγματοποιήθηκαν παρά και την επίδειξη ευθύνης από επέδειξαν οργανώσεις της Αριστεράς, με πρώτο και καλύτερο το ΚΚΕ, που θεώρησαν ανεύθυνη μια στάση καλέσματος του λαού να διαδηλώσει και προχώρησαν -στην καλύτερη περίπτωση- σε συμβολικές κινήσεις/σώου σαν και αυτή του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος με τα πράσινα, κόκκινα, κίτρινα και άλλα σημαδάκια στοίχισης όσων συμμετείχαν στην Αμαλίας που κάλυπταν μέχρι και τον χώρο μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη!!! Μια κίνηση η οποία διαφημίστηκε, χειροκροτήθηκε και προβάλλεται με ιδιαίτερα θερμό τρόπο από όλα τα ΜΜΕ, ντόπια αλλά... και διεθνή, συμβάλλοντας στο αφήγημα της κυβέρνησης περί υπευθυνότητας του λαού, εννοώντας τον εαυτό της και το πολιτικό σύστημα συνολικά. Μια υπευθυνότητα που και το ΚΚΕ ενστερνίζεται και έτσι συμβάλει με τη στάση του να παραμένει ο λαός κλεισμένος στα σπίτια του. Τα συγχαρητήρια (μέχρι στιγμής λείπουν αυτά της κυβέρνησης) δίνουν και παίρνουν συνοδευόμενα από εκτιμήσεις και παραινέσεις για νέες μορφές κινητοποιήσεων τις οποίες θα τις κάνουν κάποιοι αντί των εργατών και του λαού συνολικά. Ο ενθουσιασμός των συστημικών ΜΜΕ δεν κρύβεται με τίποτα!

Όλα αυτά σε αντιδιαστολή με την αγωνία που είχαν τα κανάλια από το πρωί όπου μετά τη διαφήμιση του σώου του ΠΑΜΕ εκφράζανε τον προβληματισμό τους για τις άλλες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που καλούνταν στη Κλαυθμώνος και στα Χαυτεία απ' όχι και τόσο υπεύθυνες δυνάμεις! Προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα τις ...παρακολουθήσουν και θα τις κρίνουν! (βλέπε π.χ. ΣΚΑΪ).

Η εικόνα πάνω κάτω σε όλη τη χώρα είναι παρόμοια. Ένα σημαντικό κομμάτι αγωνιστών κατέβηκε στους δρόμους να διαδηλώσει και να σπάσει την τρομοκρατία, το κλίμα υποταγής και σιωπής που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση σε μόνιμη βάση.

Στην Αθήνα συγκεντρώσεις γίνανε στην πλατεία Συντάγματος (μετά το σώου του ΠΑΜΕ) όπου καλούσε το ΣΕΚ και τα σχήματά του αλλά και άλλες συλλογικότητες της Αριστεράς, στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου από τη ΛΑΕ που και αυτή πραγματοποίησε συμβολική διαμαρτυρία.

Σε συγκέντρωση και διαδήλωση καλούσαν ο Συντονισμός Σωματείων, οργανώσεις της Αριστεράς και του Αναρχικού χώρου στα Χαυτεία.

Το ΚΚΕ(μ-λ) και η Ταξική Πορεία κάλεσαν στη πλ. Κλαυθμώνος και διαδήλωσαν προς την Βουλή και τα Προπύλαια.

Τηρώντας τα αναγκαία μέτρα προσωπικής ασφάλειας οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς την πλατεία Συντάγματος, παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα και συνέχισαν προς τα Προπύλαια. Από τα πολύ καλά μπλοκ του ΚΚΕ(μ-λ) και της Ταξικής Πορείας ακούστηκαν συνθήματα που καλούσαν το λαό να μην υποταχθεί στο φόβο, να οργανωθεί και να παλέψει να αντισταθεί στην επίθεση του συστήματος ενάντια στη ζωή του που ξεκίνησε ήδη με αφορμή την πανδημία και αναμένεται το επόμενο διάστημα, καθ' ομολογίαν και της κυβέρνησης, να είναι ακόμη πιο έντονη, να διεκδικήσει όλα όσα δικαιούται στη δουλειά, στους μισθούς, στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση. Να μην δεχτεί να πληρώσει για άλλη μια φορά την κρίση του συστήματος.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος καλούσαν και η Λαϊκή Αντιφασιστική Δράση, το TKP/ML, η ΟΚΔΕ, το Κόκκινο Δίκτυο και το Λαϊκό Μέτωπο από την Τουρκία που συμμετείχαν και στην πορεία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σπάζοντας το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες μέρες, εκατοντάδες διαδηλωτές από τη συγκέντρωση της Καμάρας (πάνω από 600) έστειλαν μήνυμα επιμονής και διεκδίκησης, μήνυμα ταξικής οργάνωσης. Δεν πειθάρχησαν στην κρατική τρομοκρατία, ούτε συμμορφώθηκαν στην απαίτηση της κυβέρνησης για ακύρωση του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς. Η αστυνομία έκανε αισθητή την παρουσία της, καθώς αρχικά έκλεισε με κλούβες την Εγνατία και περικύκλωσε με διμοιρίες τη συγκέντρωση, για να ανοίξει λίγο αργότερα το δρόμο. Ο πετυχημένος γιορτασμός της Πρωτομαγιάς αποτελεί παρακαταθήκη για το παραπέρα ξεδίπλωμα των αγώνων λαού και εργαζομένων!

Στην συγκέντρωση της Καμάρας συμμετείχαν με πανό: οι Α’, Γ’, Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Βιβλίου-Χάρτου, η ΒΙΟΜΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ(μ-λ), οι Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, η Μαθητική Αντίσταση, η Ταξική Πορεία, η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών Τεχνικών, η Πρωτοβουλία Μουσικών-Καλλιτεχνών, το Μ-Λ ΚΚΕ, η ΕΣΕ, και οι αναρχικές συλλογικότητες της πόλης.

Η πορεία διέσχισε τους δρόμους της πόλης, με πειθαρχία, τήρηση των μέτρων προφύλαξης και των αποστάσεων, αποδεικνύοντας ότι όταν το λαϊκό κίνημα θέλει, μπορεί να συνδυάζει σωστά την προφύλαξη με τις μορφές πάλης του. Τα συνθήματα έσπασαν την καραντίνα που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση στους αγώνες. Το ΚΚΕ(μ-λ) και τα συναγωνιστικά του σχήματα έβαλαν με τα συνθήματα τους τόσο το ζήτημα της Κόκκινης Πρωτομαγιάς, όσο και τα άμεσα αιτήματα πάλης για Ζωή-Δουλειά-Ψωμί-Περίθαλψη. Η Οργάνωση θα συνεχίσει με το αυτοκόλλητο, τη ντουντούκα, την Προλεταριακή Σημαία, τα πανό, με τις πρωτοβουλίες κοινής δράσης, αλλά και τη ζωντανή παρουσία μέσα στο λαό να συμβάλλει στην ανάπτυξη κινήματος, και η παρουσία της την Πρωτομαγιά αποτέλεσε έκφραση αυτής της κατεύθυνσης.

«Συμβολικές» συγκεντρώσεις πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στο κέντρο (Άγαλμα Βενιζέλου) και σε γειτονιές, χωρίς να κάνει διαδήλωση. Στο Άγαλμα Βενιζέλου επίσης συγκεντρώθηκαν η ΟΚΔΕ, η ΑΡΙΣ και άλλες δυνάμεις, που έκαναν δική τους πορεία. Το ΕΚΘ «έλαμψε» δια της ανυπαρξίας του.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παρά:

1) το κλίμα που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες μέρες από τα ΜΜΕ ενάντια στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής,

2) τη στήριξη της απαγόρευσης από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ και

3) την κατάπτυστη στάση του ΚΚΕ που -παίρνοντας τα κυβερνητικά και μιντιακά εύσημα- νομιμοποίησε μέσω της «υπευθυνότητάς» του την κυβερνητική απαγόρευση,

ένα σημαντικό δυναμικό που αναφέρεται κυρίως στις οργανώσεις της αριστεράς και του α/α χώρου φάνηκε πως είχε ανάγκη να εκφράσει την αγωνία του και την οργή του με μαχητικό τρόπο συμμετέχοντας στην απεργία της Πρωτομαγιάς και στα Γιάννενα. Έτσι, από νωρίς συγκροτήθηκαν στο Εργατικό Κέντρο μπλοκ οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του α/α χώρου καθώς και τα πανό των σωματείων των διανομέων και των μαγείρων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η οργάνωση του ΚΚΕ(μ-λ) από την πρώτη στιγμή της καραντίνας και κορυφώνοντας προς την πρωτομαγιά παλεύοντας για την επιτυχία της συγκέντρωσης, απευθυνόταν καθημερινά στο λαό και στους εργαζόμενους με προπαγανδιστικά υλικά και παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας και σε σημεία της πόλης όπου συγκεντρώνονταν.

Στο χώρο του Εργατικού Κέντρου υπήρχε την ίδια ώρα και ένα από τα πολλά συμβολικά καλέσματα του ΚΚΕ που παρά το λιγοστό κόσμο προσπάθησε με τη μεγάλη ένταση στα ηχεία να «κρύψει» τη συγκέντρωση, χωρίς να τα καταφέρει.

ΞΑΝΘΗ

Μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση-ελάχιστος διερχόμενος κόσμος-απουσία του ΠΑΜΕ, ήταν τα χαρακτηριστικά της φετινής, εν μέσω πανδημίας, πρωτομαγιάς.

 

Οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι μαθητές που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας (γύρω στα 70 άτομα) ήταν περισσότεροι από την αντίστοιχη περσινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, γεγονός που αποδεικνύει ότι κάποιος κόσμος ασφυκτιά, δεν τρομοκρατείται από τις κυβερνητικές απαγορεύσεις και θέλει να εκφράσει την αγανάκτησή του και τη διάθεσή του για αγώνα.

 

Από αυτή την άποψη αποδείχθηκε σωστή η πρωτοβουλία του ΚΚΕ(μ-λ) να απευθυνθεί σε άλλες οργανώσεις της πόλης, αλλά και να αναλάβει την ευθύνη να πραγματοποιηθεί σε κάθε περίπτωση η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. Άλλωστε επειδή οι απαντήσεις καθυστερούσαν, η οργάνωση είχε ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας να προπαγανδίζει τη συγκέντρωση με ανακοινώσεις σε τοπικά ΜΜΕ και με αφίσες, κορυφώνοντας τη δράση της την Πέμπτη με παρεμβάσεις στη Δημοτική Αγορά, σε σούπερ μάρκετ, στους κεντρικούς δρόμους και σε εργοστάσια. Μια δράση που ήρθε να προστεθεί στις παρεμβάσεις των προηγούμενων εβδομάδων.

 

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό. Η συμμετοχή στη συγκέντρωση (εκτός του ΚΚΕ(μ-λ) και των Αγωνιστικών Κινήσεων) του ΠΕΛΟΤΟ και του ΣΕΚ, βοήθησε στη μαζικοποίησή της, και είναι κάτι που πρέπει να κρατηθεί.

 

Στη συγκέντρωση έγιναν τοποθετήσεις από το ΚΚΕ(μ-λ), την Ταξική Πορεία, τις Αγωνιστικές Κινήσεις και το ΣΕΚ. Οι σύντροφοι και συναγωνιστές του ΚΚΕ(μ-λ) και των Αγωνιστικών Κινήσεων, τόσο στη συγκέντρωση όσο και στην πορεία, προσπάθησαν να δώσουν αγωνιστικό τόνο με ανακοινώσεις από τη ντουντούκα και συνθήματα, ενώ παράλληλα μοίρασαν την κομματική προκήρυξη, έριξαν τρικάκια και διακίνησαν την Προλεταριακή Σημαία.

 

Θα προσπεράσουμε το δεύτερο χαρακτηριστικό της φετινής πρωτομαγιάς, δηλαδή τον ελάχιστο κόσμο που κυκλοφορούσε στους δρόμους, και θα σχολιάσουμε τη στάση του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ. Οι "ταξικές δυνάμεις" της πόλης μας, εξάντλησαν το επαναστατικό τους καθήκον απέναντι στην εργατική τάξη και την πιο σημαντική εργατική επέτειο, με ομιλία και κατάθεση γαρύφαλλων στο μνημείο καπνεργάτη, έξω από το Εργατικό Κέντρο, από μια ολιγομελή αντιπροσωπία της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΠΑΜΕ) στις 9 το πρωί, Μια εκδήλωση που έγινε εν κρυπτώ, χωρίς καμία προηγούμενη ανακοίνωση, απλώς για να βγουν κάποιες φωτογραφίες και να γίνουν στη συνέχεια ανακοινώσεις.

 

Στον ίδιο χώρο λίγο μετά, ελάχιστοι εργατοπατέρες του Εργατικού Κέντρου και λίγοι ΣΥΡΙΖέοι με τον βουλευτή τους έκαναν τη δικιά τους συμβολική κατάθεση στεφανιών.

 

Πραγματικά εντυπωσιακή σύμπτωση των δύο εκδηλώσεων. Συμβολισμός, σοβαρότητα και υπευθυνότητα (απέναντι στο σύστημα). Κατά τα άλλα, αυτό που πείραξε το ΠΑΜΕ ήταν ότι την ώρα της σεμνής εκδήλωσής του το Εργατικό Κέντρο έπαιζε από τα μεγάφωνά του τραγούδια...

 

ΠΑΤΡΑ

Με την συμμετοχή πάνω από 150 διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε η πορεία της φετινής Πρωτομαγιάς στους δρόμους της Πάτρας. Η πορεία ξεκίνησε από την πλ. Εθνικής Αντιστάσεως (Όλγας) όπου είχε οριστεί και η συγκέντρωση από οργανώσεις και συλλόγους. Με πανό συμμετείχαν οι φ.σ. Αρχιτεκτονικής, Βιολογικού, ο Συντονισμός, οι οργανώσεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΕΚ, ΚΚΕ(μ-λ), ΟΚΔΕ καθώς και ένα μπλόκ του αναρχικού χώρου που ξεκίνησε από την δική του προσυγκέντρωση στο Παράρτημα. Τόσο η συγκέντρωση όσο και η πορεία είχε επιτυχία μιας και κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδρομή της. Με μια διμοιρία ΜΑΤ να ακολουθεί τους διαδηλωτές, η κυβέρνηση δήλωσε το παρόν της σε μια κινητοποίηση που κατάφερε να σπάσει την απαγόρευση.

Το ΠΑΜΕ και το ΕΚΠ όλο το προηγούμενο διάστημα με καταγγελίες για ανευθυνότητα των διοργανωτών κατέληξε σε συμβολική συγκέντρωση στην πλ. Γεωργίου με τον ίδιο τρόπο που έκανε και στην υπόλοιπη Ελλάδα χωρίς κάλεσμα και χωρίς προετοιμασία.

Το ΚΚΕ(μ-λ) από την πρώτη στιγμή συμμετείχε στην συνεννόηση για την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση με πρόταση για συγκέντρωση και πορεία από την πλ. Όλγας. Με όλες της τις δυνάμεις και με τις δυσκολίες της περιόδου, η οργάνωση μας πέρασε από χώρους εργασίας, οικοδομές, σουπερμάρκετ, λαϊκές αγορές και πλατείες με προκηρύξεις, πανό, αφίσες καλώντας το λαό και τους εργαζόμενους να απεργήσουν και να και δώσουν το αγώνα τους στο δρόμο.

ΣΑΜΟΣ

Με τη συμμετοχή περισσότερων από τριάντα αγωνιστών, εργαζομένων και νέων, με αγωνιστικό παλμό και συνθήματα επίκαιρα αλλά και «κλασσικά» που αναδεικνύουν την 1η Μάη ως μέρα της παγκόσμιας εργατιάς και της επαναστατικής προοπτικής της πραγματοποιήθηκε η πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους του Καρλοβάσου στη Σάμο. Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν με μπλοκ και πανό το ΚΚΕ(μ-λ) και η ΕΛΜΕ, «έσπασε» την κυβερνητική-συστημική καραντίνα που θέλει να κρατάει το λαό φοβισμένο και υποταγμένο, μακριά από την κατεύθυνση και την πρακτική της μαζικής πάλης και μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για τους αγώνες που απαιτούνται στην επόμενη απαιτητική μέρα που είναι ήδη εδώ.

Της πορείας προηγήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Καρλοβάσου, στην οποία συμμετείχαν με συμβολικό τρόπο (διατεταγμένοι σε αποστάσεις και ακίνητοι!) και μέλη του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ. Αυτοί μονοπώλησαν -κατά πως συνηθίζουν- και τα μικρόφωνα της συγκέντρωσης και όταν τέλειωσαν τις ομιλίες τους σήμαναν αποχώρηση και δεν συμμετείχαν στην πορεία. Πρόκειται για άλλη μια εκδοχή (και μάλιστα «προχωρημένου επιπέδου» σε σχέση με τις πιο πολλές άλλες πόλεις και περιοχές) των συμβολικών γιορτασμών με τις οποίες οι δυνάμεις αυτές στοιχίζονται στην κυβερνητική απαγόρευση και ταυτόχρονα επιχειρούν να συγκαλύψουν αυτή τη στοίχιση τους.

ΧΑΝΙΑ

Με καλύτερη από προηγούμενες χρονιές συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της εργατικής πρωτομαγιάς στα Χανιά. Σίγουρα ο νέος γύρος άγριας αντεργατικής επίθεσης στην εργατική τάξη και στον κόσμο της δουλειάς , που είναι ήδη σε εξέλιξη, απαιτεί πολλά περισσότερα. Όμως η συγκέντρωση και διαδήλωση που ακολούθησε με κοντά διακόσους αγωνιστές, έδωσε κουράγιο σε πολύ περισσότερους, για την συμβολή στο αναγκαίο άνοιγμα νέων γύρων αγώνων αντίστασης στη λυσσαλέα επίθεση κεφαλαίου ιμπεριαλιστών.

Όπως σε όλη τη χώρα η ΓΣΕΕ και αντίστοιχα το τοπικό Εργατικό κέντρο απουσίαζε από την συγκέντρωση. Το ΠΑΜΕ, χωρίς κανένα δημόσιο κάλεσμα, έδωσε παράσταση στημένη με τα μέλη του ακροβολισμένα στην πλατεία όχι μόνο για την φωτογραφία, αλλά κυρίως σαν ένδειξη υποταγής στην κυβερνητική απαγόρευση και στην κοροϊδία της καραντίνας , που φάνηκε καθαρά πλέον πως τραβήχτηκε μέχρι την 4η Μάη με μόνο στόχο την απονομιμοποίηση των κινητοποιήσεων της εργατικής πρωτομαγιάς.

Η οργάνωση και η Πρωτοβουλία Αντίστασης με δημόσιο κάλεσμα και αφισοκόλληση κατάφερε να συγκροτήσει ένα ιδιαίτερα μαζικό για τα μέτρα, κόκκινο και μαχητικό μπλοκ. Στις απειλές από μεριάς Δήμου για πρόστιμο στην επόμενη φορά για την αφισοκόλληση απαντάμε δημόσια πως δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα στην ελεύθερη διάδοση ιδεών και θα το υπερασπιστούμε με όρους μαζικής λαϊκής πάλης.

Η καραντίνα τέλειωσε. Οι πολλαπλές απειλές της υγείας του λαού, η στυγνή εκμετάλλευση , η φτώχεια , η ανεργία, η φασιστικοποίηση και οι πολεμικοί κίνδυνοι είναι εδώ . Αυτά έχει να προσφέρει το σύστημα στην νεολαία και στο λαό.

Στη λαϊκή πάλη, που είναι ανάγκη να ξεδιπλωθεί, θα κριθεί η ζωή και το μέλλον μας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Με μερικές δεκάδες κόσμου και τηρώντας αποστάσεις και μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε φέτος η συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο Ηράκλειο. Είναι αρκετά θετικό που συμμετείχε μια σημαντική μερίδα κόσμου του Ηρακλείου, παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης και την τρομοκρατία που επικράτησε ένα προηγούμενο διάστημα από τα ΜΜΕ.

Το ΚΚΕ(μ-λ) το προηγούμενο διάστημα, επιδιώκοντας να σπάσει το κλίμα αυτής της τρομοκρατίας, κάλεσε πλατιά τον κόσμο να συμμετέχει στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς με δημόσιο κάλεσμα, αφισοκόλληση και πανό στην πόλη του Ηρακλείου.

Κάλεσμα στην πλατεία Ελευθερίας είχε γίνει ακόμη από το Μ-Λ ΚΚΕ και την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για τον COVID-19, ενώ στο άγαλμα του Βενιζέλου είχαν καλέσει ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Σ.Μ.Τ. Ηρακλείου, Φοιτητικός Σύλλογος Ιατρικής. Έπειτα πραγματοποιήθηκε κοινή πορεία στο κέντρου του Ηρακλείου. Ακόμη, λίγο νωρίτερα το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ(μ-λ) έκανε αισθητή παρέμβαση στη συγκέντρωση όπως και στην πορεία μέσω των πανό, προκηρύξεων και των συνθημάτων για ίση, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλους, για δουλειά με δικαιώματα, και για την αναγκαιότητα ο λαός να βγει μπροστά και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

ΛΑΡΙΣΑ

Με συμμετοχή κάπου ανάμεσα σε 150 με 200 άτομα και φανερή την έλλειψη πλατύτερου κόσμου, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας. Μετά τις καθιερωμένες ομιλίες εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου (ΠΑΜΕ) και τον Ύμνο της Διεθνούς, ακολούθησαν 2 πορείες. Μία απ’ το μπλοκ του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων-φορέων -κυρίως δια αντιπροσώπων- που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, προς την πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου, και μια δεύτερη απ’ τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Στη δεύτερη πορεία, η οποία μετά από έναν σύντομο κύκλο επέστρεψε στην πλατεία, συμμετείχε το ΚΚΕ (μ-λ), μαζί με τις «Εργατικές Κινήσεις – Παρεμβάσεις» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και τον «Συντονισμό Κομμουνιστικών Δυνάμεων». Ανοίχτηκε επίσης και το πανό της Ταξικής Πορείας, αναδεικνύοντας το δικαίωμα στην περίθαλψη και την υγεία, ως ζήτημα πάλης των «από κάτω». Παρ’ ότι ολιγομελές, το μπλοκ μας προσπάθησε μέσα απ΄ συνθήματα, να πιάσει το κόκκινο νήμα απ’ τους αγώνες του παρελθόντος, της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων λαϊκών μαζών και να το συνδέσει με τις απαιτήσεις της ταξικής πάλης στο σήμερα.

Παρά το κλίμα τρομοκρατίας περί προστίμων κ.τλ. που είχε στήσει η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες, η παρουσία της αστυνομίας ήταν ανύπαρκτη. Κατάφερε όμως έτσι, να αποτρέψει μέσω του φόβου, ένα «παραέξω» δυναμικό απ’ το να κατέβει στο δρόμο. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, σ’ αυτό το κομμάτι φάνηκε και η ανεπάρκεια της Αριστεράς -της μη «συμβολικής»- να πείσει πως και αυτό το ζήτημα, της καταστολής, αποτελεί επίδικο πάλης με το σύστημα και πως πρέπει να απαντηθεί (και αυτό) συλλογικά.

Η Κεντρική πλατεία της πόλης μας, έχει το προνόμιο να είναι μεγάλη και ευρύχωρη, επιτρέποντας στον κόσμο -και ειδικά με τα μεγέθη της χτεσινής συγκέντρωσης- να κινηθεί άνετα και με αποστάσεις. Άνετα όμως κάποιος θα περνούσε και τα μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ για ηθοποιούς. Με μάσκες, γάντια, αποστάσεις, σε υπερβολικό βαθμό. Σε παράταξη που εύκολα θυμίζει σκηνοθεσία. Δεν νομίζουμε πως στην προκειμένη τέθηκε το ζήτημα της ατομικής προστασίας -που άλλωστε κανένας δεν το υποτιμά-, αλλά είδαμε μια εικόνα για «τα κανάλια», ενταγμένη στο όλο πνεύμα «νομιμότητας» και «συνέπειας» του ΚΚΕ. Όταν σου δίνει συγχαρητήρια ο εχθρός (τα αστικά media) που ήσουν «πειθαρχημένος» -για την εικόνα στο Σύνταγμα- κάτι πάει στραβά. Βέβαια, πρέπει και να μπορείς και να το αντιληφθείς … Οι μεζούρες του ΚΚΕ στην Αθήνα, οι ταινίες στο πάτωμα, αποτελούν ύβρη στους νεκρούς του ΕΕΚΚ, οι οποίοι έδωσαν έως και τη ζωή τους για να μπορέσει ο άνθρωπος να ανθρωπέψει και να χτίσει μια κοινωνία στο «μπόι» του, για το δικαίωμα των καταπιεσμένων στον αγώνα. Την πραγματική εμπλοκή και όχι δια «αντιπροσώπων».

Στο πνεύμα του συνθήματος που γράψαμε στο πανό μας, εμπνεόμενοι απ’ το ελπιδοφόρο μέλλον των λαών, αλλά έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις δυσκολίες του σήμερα, θα συνεχίσουμε με επιμονή, στους νέους αγώνες που καλούμαστε να δώσουμε, να προωθούμε την κατεύθυνσης της Αντίστασης, Διεκδίκησης και Κοινής Δράσης.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Παρά την κυβερνητική-συστημική καραντίνα, το κλίμα φόβου-τρομοκρατίας και τη «μετάθεσή» της για τις 9 Μάη, η εργατική Πρωτομαγιά τιμήθηκε στη πόλη μας και φέτος. Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη κεντρική πλατεία μετά από συνεννόηση, συντονισμό και δημόσια καλέσματα οργανώσεων, συλλογικοτήτων και συνδικαλιστικών σχημάτων της αριστεράς. Μια αξιόλογη για τα δεδομένα συγκέντρωση που συσπείρωσε αρκετούς αγωνιστές σπάζοντας το κλίμα του φόβου, των απαγορεύσεων και των απειλών της κυβέρνησης. Συμμετείχαν με πανό η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ(μ-λ), το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα, η «Βαγγελίτσα Κουσιάνζα» κ.α. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία με συνθήματα στον κεντρικό πεζόδρομο που κατέληξε στο Παυσίλυπο. Εργατικό Κέντρο, ΑΔΕΔΥ ΕΛΜΕ και λοιποί φορείς, σε απόλυτη συμμόρφωση με τη κυβέρνηση, βγήκαν από την υποχρέωση καλώντας σε «συμβολική» κατάθεση στεφάνων από «ολιγομελείς αντιπροσωπείες». Βέβαια, και τις προηγούμενες χρονιές πάλι

«ολιγομελείς αντιπροσωπείες» είχαμε και πάλι με στεφάνια και «συμβολικά» τιμούσαν την Πρωτομαγιά, χωρίς απεργιακές συγκεντρώσεις, πορείες και άλλα τέτοια. Επίσης στη κεντρική πλατεία, έγινε και συγκέντρωση από το ΠΑΜΕ (χωρίς βέβαια τα έγχρωμα αυτοκόλλητα στο έδαφος και τη παράταξη στυλ «γυμναστικών επιδείξεων» που είχαμε στην Αθήνα και που τόσο εκθειάστηκαν από τα συστημικά ΜΜΕ). Μια συγκέντρωση που ανακοινώθηκε στο «παρά πέντε», ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες, στις ανακοινώσεις των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ (ιδιωτικοί υπάλληλοι, οικοδόμοι, γυναίκες κ.α.) δεν υπήρχε κανένα κάλεσμα για απεργιακή συγκέντρωση, μια στάση «υπευθυνότητας» και συμμόρφωσης με το σύστημα και την κυβέρνησή του που υπονομεύει παρά βοηθά την ανάπτυξη κινήματος.

ΤΡΙΚΑΛΑ

Πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, κάτω από το μνημείο των 5 ΕΠΟΝιτών, η συγκέντρωση της εργατικής Πρωτομαγιάς μετά από κάλεσμα σχημάτων και παρατάξεων σε εργασιακούς χώρους και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Συμμετείχαν με οργανωμένα μπλοκ το ΚΚΕ(μ-λ), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Κίνημα Λαού και με κοινό πανό οι παρατάξεις-σχήματα που καλούσαν στη συγκέντρωση (μεταξύ τους και οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών). Το ΠΑΜΕ έκανε νωρίς το πρωί χωριστή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων στην πλατεία εργατικής Πρωτομαγιάς, μακριά από το κέντρο.

 

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης φωνάχτηκαν αντιιμπεριαλιστικά και αντικυβερνητικά συνθήματα με το μπλοκ του ΚΚΕ(μ-λ) να δίνει παλμό και ζωντάνια. Παράλληλα μοιράστηκε η προκήρυξη της οργάνωσης στον λίγο κόσμο που περνούσε.

 

Η σημερινή Πρωτομαγιά δεν θύμιζε σε τίποτα τις προηγούμενες από άποψη κίνησης στην πόλη, όπως είναι λογικό σε αυτές τις συνθήκες. Αυτό αντανακλάστηκε εν μέρει και στη σημερινή συγκέντρωση όπου συμμετείχαν βασικά οι οργανώσεις της Αριστεράς και αρκετοί συναγωνιστές με μεγαλύτερη παρουσία και συσπείρωση όμως από άλλες χρονιές. Με βάση την κυβερνητική απαγόρευση (ουσιαστικά) του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς και την υποταγή της συνδικαλιστικής ηγεσίας σε αυτήν, κινήσεις σαν τη σημερινή μόνο θετικές μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς δίνουν θάρρος και δύναμη στον κόσμο που θέλει να δει εστίες αντίστασης στο μαύρο μέλλον που έχουν ξεκινήσει να του ετοιμάζουν κυβέρνηση και ιμπεριαλιστές. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να κινείται το ΚΚΕ(μ-λ) στην πόλη μας και το επόμενο διάστημα.

 

 

 

 

 

ΒΟΛΟΣ

Στον Βόλο όπου η εργατική τάξη και ο εργαζόμενος λαός βιώνουν την φτώχεια και την ανεργία σαν αποτέλεσμα της επίθεσης του κεφαλαίου και όλων των αστικών κυβερνήσεων, ο σημερινός γιορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς ήταν «συμβολικός».

Οι εργατοπατέρες της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου χωρίς να διοργανώσουν καμία απεργιακή συγκέντρωση, έκαναν μία κατάθεση στεφάνου και βγήκαν από την υποχρέωση.

Οι ρεφορμιστές του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ έκαναν μία εικονική κινητοποίηση λίγων στελεχών τους και σε χρόνο-ρεκόρ συγκεντρώθηκαν, κατέθεσαν στεφάνια, έβγαλαν «ταξικά» λογύδρια και εξαφανίστηκαν γρήγορα-γρήγορα. Και τέλος τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, γύρω στο μεσημέρι, με μικρή συνοδεία, κατέθεσε και αυτός το στεφάνι του στο μνημείο των νεκρών εργατών από τον Μάη – Ιούνη του ’36.

Όλοι έκαναν το «καθήκον» τους και ταυτόχρονα συνέβαλαν στην εμπέδωση της κυβερνητικής απαγόρευσης των πρωτομαγιάτικων απεργιακών συγκεντρώσεων. Έδειξαν πόσο «υπεύθυνοι» είναι απέναντι στο σύστημα και πόσο μακριά από τις αναγκαιότητες της περιόδου για τους εργάτες και τον λαό. Αντί να καλέσουν τους εργάτες της Χαλυβουργίας που είναι σε αναστολή εργασίας, αντί να καλέσουν τους εργάτες της ΑΓΕΤ που θα πάρουν δώρο Πάσχα τον Ιούνη, αντί να καλέσουν τους χιλιάδες ανέργους της πόλης που παίρνουν κοροϊδία και ψίχουλα από την κυβέρνηση, να διαδηλώσουν στον δρόμο, ανέλαβαν αυτοί – ο καθένας με τον τρόπο του – να τους κρατήσουν σπίτι τους.

Το ΚΚΕ(μ-λ) τις προηγούμενες μέρες με αφισοκόλληση, τρυκάκια, αυτοκόλλητα έκανε παρεμβάσεις σε γειτονιές του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Με ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε και στον τοπικό τύπο ανέδειξε το κενό και την απουσία απεργιακής συγκέντρωσης για την Πρωτομαγιά και κάλεσε σε συγκέντρωση στο μνημείο των νεκρών εργατών. Η παρουσία μας για ώρα στον χώρο με μοίρασμα προκήρυξης και συζήτηση με όσους αγωνιστές συμμετείχαν ήταν το ελάχιστο μπροστά στις ανάγκες των καιρών.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

 

Στο δρόμο με συγκέντρωση και πορεία τιμήσαμε τη φετινή Πρωτομαγιά στην πόλη της Ηγουμενίτσας. Συμμετείχε το ΚΚΕ (μ-λ), το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η συμμετοχή ήταν λίγο μεγαλύτερη από άλλες φορές. Αυτό δείχνει τη διάθεση του κόσμου να αντισταθεί, κάτι που φάνηκε και από τις θετικές εντυπώσεις στις παρεμβάσεις μας στην πόλη τις προηγούμενες μέρες.


Υπήρξαν χαιρετισμοί από τις οργανώσεις και τοποθετήσεις από συναγωνιστές. Πορεία έκανε τελικά και το Εργατικό Κέντρο (ΠΑΜΕ) παρότι δεν καλούσε σε συγκέντρωση αλλά σε συμβολικές δράσεις, σε διάφορα σημεία της πόλης.

 

 

Αναζήτηση
Social Media

Βουλευτικές Εκλογές 2023
Αντίσταση - Οργάνωση

 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr