20 ΑΠΡΙΛΗ 2020

Η Εργατική Πρωτομαγιά πρέπει να μας βρει ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

- Η φετινή Πρωτομαγιά έρχεται μέσα σ’ ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Η εργατική τάξη κι οι λαοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και την αντιδραστική διαχείρισή της από το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα, που αποδεικνύεται ότι παντού στον κόσμο έχει διαλύσει τα συστήματα περίθαλψης. Τα δεκάδες χιλιάδες θύματα της πανδημίας είναι αποτέλεσμα της ταξικής φύσης αυτού του συστήματος. Ενός συστήματος που αδιαφορεί για τη ζωή των λαών και της εργατικής τάξης.

Βρίσκονται, όμως, αντιμέτωποι και με τη σφοδρή, ταξική επίθεση που προετοιμάζουν οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού και του κεφάλαιου για την «επόμενη μέρα» της υγειονομικής κρίσης. Επίθεση που έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνεται για να κορυφωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Σκοπός της είναι να φορτωθούν ξανά στην πλάτη των λαών και της εργατικής τάξης τα βάρη της οικονομικής και πολιτικής κρίσης που συνοδεύει την υγειονομική κρίση σε ολόκληρο τον κόσμο. Για το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, η κρίση αυτή αποτελεί μία «ευκαιρία» για να επεκτείνει τον εργασιακό μεσαίωνα.

- Το ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε τον κόσμο να σπαράσσεται από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τις πολεμικές συγκρούσεις και την καταστροφή. Με ολόκληρες περιοχές και ολοένα μεγαλύτερα κομμάτια των λαών στις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες να βυθίζονται στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η εξάπλωση του ιού πολλαπλασίασε τα προβλήματα που υπήρχαν και αποκάλυψε μ’ έναν ακόμα τρόπο τη δολοφονική φύση ενός συστήματος που αδιαφορεί για τη ζωή και την υγεία των λαών, την προστασία του περιβάλλοντος, το μέλλον του πλανήτη.

Οι αντιδράσεις των ιμπεριαλιστών δείχνουν ότι δεν έχουν καμιά διάθεση να παραχωρήσουν το παραμικρό στο επίπεδο των μεταξύ τους ανταγωνισμών. Το πάγωμα της χρηματοδότησης του ΠΟΥ από τις ΗΠΑ είναι έκφραση των εντάσεων και των πιέσεων που θα ακολουθήσουν. Οι αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας, η αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΕΕ, αλλά και οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ίδιας της ΕΕ, είναι εκδηλώσεις μιας νέας πιο οξυμένης φάσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Αυτή η οξυμένη κατάσταση, και με δεδομένο τον αρνητικό συσχετισμό σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαών, σημαίνει νέα δεινά για τις λαϊκές και εργαζόμενες μάζες. Στη χώρα μας, οι συνέπειες της επίθεσης αυτής θα είναι πολλαπλάσιες, με την ντόπια άρχουσα τάξη έτοιμη να θυσιάσει το λαό στο βωμό της δικής της διάσωσης , κερδοφορίας και φυσικά της απόλυτης στοίχισής της με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα ΗΠΑ-ΕΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ βιάζεται να χρησιμοποιήσει μια φαινομενικά πετυχημένη διαχείριση της πανδημίας, και μέσα από αφηγήματα «εθνικής ενότητας» και «ομοψυχίας» να υποτάξει τους εργαζόμενους μπροστά στην αντεργατική λαίλαπα που έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνει.

- Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους προσωρινά απολυμένους και τους υπόλοιπους εξουθενωμένους και στοιβαγμένους χωρίς μέτρα προστασίας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους εξαθλιωμένους. Όλους στο στόχαστρο των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ, των μαζικών απολύσεων και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που εξοπλίζεται με νέα εργαλεία: εκ περιτροπής εργασία, καθυστέρηση δώρων, ελαστικοποίηση ωραρίων, μετακινήσεις κι ενοικίαση εργαζόμενων και πολλά ακόμα «έκτακτα» μέτρα ήρθαν για να μείνουν.

Ταυτόχρονα, γίνεται κάτω από απαγορεύσεις με προκάλυμμα τη δημόσια υγεία, αλλά πραγματικό στόχο την επόμενη μέρα. Το σύστημα γνωρίζει ότι όλη του η προσπάθεια να κρατήσει τους λαούς υποταγμένους έχει κοντά ποδάρια κι ετοιμάζεται για την καταστολή των εργατικών αντιστάσεων. Η αντίδρασή του απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά χώρες (Γαλλία, Χιλή κ.ά.) αλλά και η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα στη χώρα μας (λαϊκό άσυλο, απεργίες, συνδικαλιστική οργάνωση, διαδηλώσεις) είναι στοιχεία του πώς θα αντιμετωπίσει τον εχθρό-λαό.

- Η Εργατική Πρωτομαγιά φέτος πρέπει να μας βρει ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ.Παντού στη χώρα πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, ο λαός, να γιορτάσουμε στο δρόμο: ενωτικά, μαζικά, ταξικά.

Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για τους νέους αγώνες που θα απαιτηθούν για να υπερασπιστούμε τα βασικά μας δικαιώματα, για να αντισταθούμε στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Για να μη γίνουν τα «έκτακτα μέτρα» του σήμερα, η κανονικότητα του αύριο.

Για να στείλουμε και από τη χώρα μας το μήνυμα ότι η εργατική τάξη κι ο λαός παλεύουν για ν’ ανατρέψουν το σύστημα της βαρβαρότητας, της εκμετάλλευσης και της καταστροφής, αγωνίζονται για τη δική τους προοπτική.

Δευτέρα 20 Απρίλη 2020

Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr