14 ΙΟΥΝΗ 2017

Ηλίας Μεταλλίδης: Έφυγε ένας περήφανος και παντοτινός κομμουνιστής και αντάρτης!

Με συγκίνηση πληροφορηθήκαμε   σήμερα  14 Ιουνίου 2017  τον θάνατο του αγωνιστή, κομμουνιστή και παντοτινού αντάρτη Ηλία  Μεταλλίδη. Από το 1943 που έγινε μέλος της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ  στο μετέπειτα μαρτυρικό χωριό του,  την Ξηρόβρυση Κιλκίς ως τα σήμερα,  ως μέλος του Μ-Λ ΚΚΕ ο Ηλίας Μεταλλίδης περπάτησε την ζωή του  μέσα στον κίνδυνο του  θανάτου  και στις διώξεις,  αγέρωχος, απροσκύνητος και πιστός στις ιδέες της επανάστασης και της κοινωνικής ισότητας. Ο Μεταλλίδης ήταν από την γενιά εκείνων των αγωνιστών που δεν σκύψανε  το κεφάλι  σε καμιά  άδικη εξουσία.  Αγωνίστηκε ενάντια στους ξένους κατακτητές και τα ντόπια δουλικά τους, υπήρξε αντάρτης του ΕΛΑΣ και στέλεχος -λοχαγός  του ΔΣΕ, τιμήθηκε με δύο μετάλλια ανδρείας για τη συμμετοχή του στις μάχες του Γράμμου, τραυματίστηκε τέσσερις φορές    και όταν χρειάστηκε στα χρόνια της αναγκαστικής προσφυγιάς   αγωνίστηκε ενάντια σε  όσους  πρόδωσαν και ανέτρεψαν τις σοσιαλιστικές ιδέες και κατακτήσεις  στην Σοβιετική Ένωση.  Ανάμεσα σε άλλους  χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες οι οποίοι παρά τις διώξεις αντιτάχθηκαν στην κακόφημη 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ  και στις πραξικοπηματικές επεμβάσεις στα εσωτερικά του κόμματος.

Θα θυμόμαστε τον Ηλία Μεταλλίδη πάντα θαλερό και στιβαρό  να προχωρά στις διαδηλώσεις ανάμεσα σε νέους μέχρι  τα τελευταία χρόνια του. Θα τον θυμόμαστε  να μιλά στις εκδηλώσεις  για το κομμουνιστικό κίνημα και την ιστορία του,   συγκινώντας τα  νεανικά ακροατήρια. Θα τον θυμόμαστε να είναι  ο οργανωτής των εκδηλώσεων για να τιμηθούν οι νεκροί της μαρτυρικής Ξηρόβρυσης. Θα τον θυμόμαστε, πρόσφατα,   στο περσινό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης  να ξαφνιάζει το ακροατήριο ζητώντας – σχεδόν απαιτώντας-  να σηκωθούν όλοι  και να  τραγουδήσουν μαζί του αντάρτικα τραγούδια ύστερα από την προβολή της βιογραφικής ταινίας του Ν.Νούλα.

Με το τελευταίο  κείμενο  του που δημοσιεύτηκε σήμερα με τίτλο “Πώς θέλω μετά θανάτου να είμαι “  ως συνέχεια του  “Γεια  σας και καλή αντάμωση ως νικητές”  ο Ηλίας Μεταλλίδης μας συγκίνησε βαθιά και μας απέδειξε πόσο  πεισμένος  κομμουνιστής και ελεύθερος  άνθρωπος  υπήρξε. Δίχως  δεσμά  και δουλείες  από αστικές και θρησκευτικές αντιδραστικές ιδέες και οπισθοδρομικές  προλήψεις.  Στην οικογένεια  του  και στους συντρόφους  του ΜΛ-ΚΚΕ,   τα μέλη της  Κομματικής  Οργάνωσης Θεσσαλονίκης  του ΚΚΕ( μ-λ) εκφράζουν την  αληθινή συγκίνηση τους  αλλά και την περηφάνια  τους που είχαν την τύχη να γνωρίσουν αγωνιστές σαν τον  Ηλία Μεταλλίδη. Θα θέλαμε  να βρεθούμε στο τελευταίο αντίο  στην Ξηρόβρυση όλοι μας.  Δυστυχώς όμως  οι απαιτήσεις  του αγώνα  ενάντια στους  ξένους δυνάστες και φονιάδες  και τους ντόπιους υποτακτικούς τους  μας αναγκάζουν να είμαστε οι πιο πολλοί και πολλές  το απόγευμα της Πέμπτης 15 Ιουνίου  στους δρόμους της Θεσσαλονίκης  στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Δίπλα μας νοερά θα έχουμε τον κομμουνιστή επαναστάτη  Ηλία Μεταλλίδη που αγωνίστηκε και αυτός όπως και η μεγάλη πλειοψηφία της γενιάς του για μια λεύτερη και σοσιαλιστική Ελλάδα.  Ακολουθώντας σαν ορμήνια την στερνή του θέληση : “ θέλω  σε κίνηση να βρίσκομαι και να γυρνώ αιώνια”!

Θεσσαλονίκη 14/6/2017

Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης

ΚΚΕ(μ-λ)

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο