03 ΟΚΤΩΒΡΗ 2020

Εκατοντάδες μαθητικές καταλήψεις σε όλη τη χώρα: Οι μαθητές δεν πρέπει να υποχωρήσουν απέναντι στην τρομοκρατία!

Άρθρο από την Προλεταριακή Σημαία (φύλλο 879)

Οι μαθητές σε όλη την Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις σχολείων, παλεύοντας τα δίκαια και αναγκαία αιτήματά τους. H κατάσταση στα σχολεία είναι άσχημη έως και επικίνδυνη σε καιρό πανδημίας και η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη και να εξασφαλίσει τα βασικά μέτρα προστασίας. Μαθητές συνωστίζονται σε τάξεις άνω των 25 ατόμων, σε αίθουσες χωρίς επαρκή αερισμό και χωρίς τα βασικά μέτρα προστασίας. Αρνούνται να γίνουν μαζικά και δωρεάν τεστ, και τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε πεδία επικίνδυνων πειραματισμών μέσα στην πανδημία. Γι’ αυτό και οι μαθητές σε όλη τη χώρα διεκδικούν ολιγάριθμα τμήματα, προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας και περισσότερα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Ταυτόχρονα, μπαίνουν αιτήματα ενάντια στο νόμο-έκτρωμα Κεραμέως και τις πτυχές του, όπως η τράπεζα θεμάτων.

Απέναντι στον αγώνα τους έχουν βρει μια οργανωμένη επιχείρηση τρομοκρατίας, καταστολής και συκοφάντησης των αγώνων τους από το κράτος και τους μηχανισμούς του. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς πρέπει να βροντοφωνάξουν απέναντι σε αυτή την άνευ προηγουμένου καταστολή των μαθητικών αγώνων και να διεκδικήσουν μέχρι τέλους να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των μαθητών.

Η κυβέρνηση επιιστρατεύει όλα τα μέσα για να σπάσει τις καταλήψεις. Τα παπαγαλάκια τους, τα ΜΜΕ, λοιδωρούν τις καταλήψεις και διαδίδουν πως τις διοργανώνουν “ψεκασμένοι που αρνούνται τη μάσκα”. Στέλνουν αστυνομία, εισαγγελείς, ακόμα και εκπροσώπους του δήμου να καταστείλουν τις μαθητικές καταλήψεις και να επιτεθούν σε αγωνιζόμενους μαθητές. Είναι αναρίθμητα τα περιστατικά κρατικής τρομοκρατίας στις μαθητικές καταλήψεις καθημερινά. Μέχρι και “αγανακτισμένοι γονείς” αξιοποιούνται στην κατεύθυνση διάλυσης των καταλήψεων, όπως έγινε σε Λύκειο του Αλίμου, όπου μαθητές δέχτηκαν αισχρή επίθεση. Οι διευθύνσεις φτάνουν στο σημείο να στέλνουν μηνύματα-απειλές σε γονείς ότι θα υποστούν τις νομικές συνέπειες αν τα παιδιά τους συνεχίσουν την κατάληψη ή αν γίνουν ζημιές στα σχολεία.

Στην ίδια κατεύθυνση η υπουργός Παιδείας προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις-απειλές πως θα γίνουν μαθήματα σε αργίες και Σάββατα για να αναπληρωθούν οι ώρες των καταλήψεων! Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε πως θα γίνει υποχρεωτικά τηλε-εκπαίδευση σε όσα σχολεία γίνονται καταλήψεις! Αυτή τη στιγμή λοιπόν η κυβέρνηση χτυπά με τον πιο βάναυσο τρόπο τους μαθητικούς αγώνες, στην ίδια κατεύθυνση που χτυπά τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, τις διαδηλώσεις και όποιον σηκώνει κεφάλι. Φαίνεται πως τα αστικά επιτελεία έχουν θορυβηθεί με αυτή τη μαζική αγωνιστική ενεργοποίηση των μαθητών, φοβούνται τις αντιστάσεις της νεολαίας και τον ξεσηκωμό του λαού που δεν αντέχει άλλο αυτόν το σύγχρονο μεσαίωνα που του έχουν επιβάλει. Για αυτό και η πλήρης καταστολή των μαθητικών αγώνων έχει πάρει χαρακτηριστικά κεντρικού ζητήματος άμεσης αντιμετώπισης για την κυβέρνηση και όλους τους εκφραστές αυτού του σάπιου συστήματος.

Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί πρέπει να βροντοφωνάξουν “κάτω τα χέρια από τους μαθητικούς αγώνες”. Ο μόνος τρόπος για να νικήσουν οι μαθητές παρά την κρατική τρομοκρατία είναι να δυναμώσουν τους αγώνες τους μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς. Οι καταλήψεις πρέπει να γίνουν ζωντανά κέντρα αγώνα όπου θα πρέπει να ενισχυθεί η κατεύθυνση να γίνονται συζητήσεις, συνελεύσεις και ουσιαστικές συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες μέσα σε αυτές. Έχει παρατηρηθεί το γεγονός να αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν τις καταλήψεις μια ομάδα μαθητών, πολλές φορές χωρίς συνέλευση ή με συνελεύσεις όπου απουσιάζει η κουβέντα και αυτοσκοπός είναι η ψήφιση των αιτημάτων.

Οι μαθητές έχουν ανάγκη να συζητήσουν και πρέπει να συζητήσουν. Πρέπει να ενισχυθεί η κατεύθυνση να γίνουν ζωντανές συνελεύσεις στα σχολεία, όπου οι μαθητές θα συζητήσουν και θα καταλήξουν στην ψήφιση των αιτημάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιηθούν τα μαθητικά όργανα (5μελη, 15μελή), να παλέψουν συλλογικά και οργανωμένα για να γίνουν οι καταλήψεις κτήμα όλων των μαθητών και να θωρακιστούν απέναντι στην κρατική τρομοκρατία.

Η παραπάνω κατεύθυνση δεν μπαίνει πολλές φορές ούτε από τις δυνάμεις που παρεμβαίνουν στο μαθητικό κίνημα, όπως η ΚΝΕ. Η ΚΝΕ επιμένει να βγαίνει με την ταμπέλα της συντονιστικής επιτροπής μαθητών, που κάτω από την επιφάνεια δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική συλλογική διαδικασία μαθητών και κανένας πραγματικός συντονισμός σχολείων. Αυτή η τακτική του εικονικού συνδικαλισμού σε φάσεις κινήματος όπως αυτή αποτελεί σοβαρό βαρίδι για να δυναμώσουν και να μαζικοποιηθούν οι αγώνες. Γι’ αυτό και ο μέχρι τώρα τρόπος υλοποίησης των καταλήψεων και καλέσματος των μαθητικών πορειών πρέπει να αντικατασταθεί από μαζικές και ουσιαστικές συλλογικές διαδικασίες.

Έχει αναδειχθεί επίσης η ανάγκη όλο αυτό το κύμα των καταλήψεων να εκφραστεί στους δρόμους. Πρέπει να διοργανωθούν μαχητικές διαδηλώσεις με εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές για να κλιμακωθεί ο αγώνας και να παλευτούν όλα αυτά τα δίκαια αιτήματα των καταλήψεων και στους δρόμους. Τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών και οι σύλλογοι γονέων πρέπει να ενεργοποιηθούν και να πάρουν αμέσως θέση, να υπερασπιστούν και να στηρίξουν έμπρακτα τους αγώνες των μαθητών. Να βρεθούν με τους μαθητές στους δρόμους. Να αντισταθούν στην επιχείρηση της κυβέρνησης να σπάσει τις καταλήψεις και να στρέψει τους εκπαιδευτικούς απέναντι στους αγώνες των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αρνηθούν την οδηγία για υποχρεωτική τηλε-εκπαίδευση σε όσα σχολεία είναι υπό κατάληψη.

Είναι η στιγμή που οι μαθητές δεν πρέπει να κανουν ένα βήμα πίσω, αλλά να αναβαθμίσουν και να ενισχύσουν τους αγώνες τους. Μόνο με ανυποχώρητο και αποφασιστικό αγώνα μπορούν να νικήσουν. Η στήριξη των εκπαιδευτικών και των γονιών στη δεδομένη φάση είναι αναγκαία.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Πολιτική Εκδήλωση εν όψει Πολυτεχνείου
 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org