12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2002

Δημοτικές εκλογές: Καμιά ψήφος στους τρομοκράτες των λαών και στους υπηρέτες τους! Να ενισχυθεί η κατεύθυνση της μαζικής λαϊκής αντίστασης! (Σεπτέμβρης 2002)

• Υπό τη σκέπη «κυνηγητού της τρομοκρατίας» με φόντο τις διαγραφόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Ιράκ και τις ανάλογες ρυθμίσεις στην περιοχή και με τα λαϊκά προβλήματα να βαίνουν οξυνόμενα, στήνεται το σκηνικό με το οποίο θα οδηγηθούμε στις Δημοτικές-Νομαρχιακές Εκλογές της 13ης Οκτώβρη.

Για τα δύο αστικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), αυτή η εκλογική μάχη έχει ιδιαίτερη σημασία στο βαθμό που αποτελεί μια δοκιμασία των σχέσεών τους με το λαό, στις αρχές μιας διετίας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μεταβατική (2002-2004), όσον αφορά το σύνολο των πολιτικών ισορροπιών και των αντίστοιχων διατάξεων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Διετία, στη διάρκεια της οποίας και στη βάση μιας σειράς βασικών παραγόντων και με διάφορες αφορμές και αιτίες θα επανακριθούν και θα αναδιαμορφωθούν τόσο οι σχέσεις και ισορροπίες εντός του συστήματος όσο και η σχέση επικυριαρχίας του συστήματος και των κομμάτων του στο λαό και την εργατική τάξη της χώρας. Είναι φανερό πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ευελπιστούν, ο καθένας για λογαριασμό του, πως στη βάση του αντιδραστικού κλίματος που καλλιεργήθηκε και αναπτύχθηκε το τελευταίο δίμηνο στη χώρα, θα καταφέρουν να επιβάλλουν ένα πιο σφικτό πλαίσιο στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, σε σχέση τουλάχιστον με τη σχετικά εκτεταμένη «πολιτική απειθαρχία» που ο λαός επεδείκνυε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογικές αναμετρήσεις.

• Απ” αυτή την άποψη θα λέγαμε πως οι δημοτικές εκλογές της 13/10 είναι πολιτικές και πολιτικοποιημένες περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Αλλά, βέβαια, -όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο- τα κόμματα και οι δυνάμεις του συστήματος προκρίνουν την πολιτικοποίηση εκείνη που φέρνει στην πρώτη γραμμή τις προτεραιότητες και τα συμφέροντα του συστήματος σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες, τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Γιατί, βέβαια, για τους ίδιους λόγους που το σύστημα και τα κόμματά του ανησυχούν, για τα ίδια μέτωπα που αυτοί θεωρούν κρίσιμα, ανησυχεί και ο λαός από την αντίθετη φυσικά σκοπιά. Οσο αναγκαίο είναι για το σύστημα να επαναβεβαιώσει και να διευρύνει την κυριαρχία του στους εργαζόμενους και τη νεολαία άλλο τόσο και περισσότερο είναι αναγκαίο για το λαό να διατηρήσει τους όρους αντίστασης που διαθέτει, να ισχυροποιήσει και να διευρύνει τους όρους πάλης του, να κατακτήσει νέα εργαλεία που θα βοηθούν την προσπάθεια διεκδίκησης, χειραφέτησης και επαναστατικής προοπτικής, που αποτελεί το μόνο ρεαλιστικό δρόμο απάντησης των προβλημάτων του.

• Ασφαλώς, οι όποιες εκλογές δεν αποτελούν προνομιακό πεδίο για τις λαϊκές-αριστερές-κομμουνιστικές δυνάμεις που θέλουν να προωθήσουν αυτά τα καθήκοντα και να υπηρετήσουν ανάλογες αναγκαιότητες. Αποτελούν ωστόσο ένα βήμα -που ανάλογα με τις πολιτικοοργανωτικές προϋποθέσεις που έχουν κατακτηθεί στο προηγούμενο διάστημα- μπορεί να αξιοποιηθεί για μια πλατιά παρέμβαση στα λαϊκά στρώματα.

Σε κάθε περίπτωση στις συνθήκες που διαμορφώνουν οι τρέχουσες εξελίξεις, μια τέτοια παρέμβαση και στο εκλογικό πεδίο είναι αναγκαία και μπορεί να δώσει αξιόλογα αποτελέσματα, μπορεί να συμβάλλει στο σύνολο των προσπαθειών για την ανατροπή του αντιδραστικού κλίματος δίνοντας τη δυνατότητα μιας αγωνιστικής εκλογικής έκφρασης σε χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους του δυσανασχετούν και οργίζονται με τις μεθοδεύσεις και την πολιτική των κυρίαρχων δυνάμεων.

• Σ” αυτή τη βάση το ΚΚΕ(μ-λ) υποστηρίζει και ενισχύει μ” όλες του τις δυνάμεις μια σειρά εκλογικών παρεμβάσεων σε Δήμους της Αττικής και όλης της χώρας (βλέπε ρεπορτάζ σε άλλες στήλες), επιδιώκοντας να προωθήσει συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους:

α) την καταγγελία της επιθετικότητας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που αναζητεί διέξοδο στην επέκταση της πολεμικής-δολοφονικής του δράσης ενάντια στους λαούς και ταυτόχρονα την ανάδειξη της αναγκαιότητας ανάπτυξης ρωμαλέου λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού κινήματος κόντρα στα σχέδια και τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

β) την πλατιά διάδοση μηνύματος ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στην αντιδραστική-αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που επιδεινώνει διαρκώς τη θέση της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών στρωμάτων. Κόντρα στο διαγωνισμό δεξιάς πολιτικής στον οποίο επιδίδονται κυβέρνηση και ΝΔ, σε πλήρη αντίθεση με την επιχείρηση τρομοκράτησης και καθυπόταξης του λαού την οποία από κοινού υπηρετούν τα δύο βασικά κόμματα τους συστήματος, ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ και η αναγκαιότητα μαζικών αγώνων για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και την υπεράσπιση των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

γ) την καταγγελία του πραγματικού χαρακτήρα των Δήμων σήμερα και συνολικά του χαρακτήρα της λεγόμενης «Τοπικής Αυτοδιοίκησης» που αποτελεί μηχανισμό και εργαλείο του κράτους και του συστήματος και για την παραπέρα εκμετάλλευση και τη χειραγώγηση των λαϊκών μαζών. Την αντίκρουση των αυταπατών (στην καλύτερη περίπτωση) για «Δήμους-λαϊκά κάστρα» με την ταυτόχρονη ανάδειξη της αναγκαιότητας συγκρότησης από τον ίδιο το λαό δημοτικών κινήσεων και λαϊκών πόλων αντίστασης και πάλης στις πόλεις και τις λαϊκές συνοικίες της χώρας ως απαράβατη προϋπόθεση για μια πραγματική λαϊκή παρέμβαση στα ζητήματα των Δήμων αλλά και σαν γενικότερη συμβολή στην ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος. Την επίμονη άρνησή μας στους καποδιστριακούς δήμους που αποτέλεσαν μοχλό βίαιης διάλυσης των κοινοτήτων και ερήμωσης της υπαίθρου. Την αντίθεσή μας στη φιέστα των «Νομαρχιακών Εκλογών», την άρνησή μας να υιοθετήσουμε με εκλογική συμμετοχή έναν άλλο κρατικό μηχανισμό.

δ) την προβολή-υπεράσπιση των ΛΑΪΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ που με την επιχείρηση απόσυρσης της 17Ν βρίσκονται στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών, των αρχιτρομοκρατών της υφηλίου και των δυνάμεων του συστήματος και την ανάδειξη της θέσης πως εργαζόμενοι και νεολαία απαιτείται να προσπεράσουν και να απορρίψουν τα κηρύγματα υποταγής, την επιχείρηση ενοχοποίησης της Αριστεράς και των κομμουνιστικών-επαναστατικών δυνάμεων και να επιμείνουν στο δρόμο της συλλογικής στάσης, της μαζικής πάλης, στο δρόμο για την ανασυγκρότηση του λαϊκού-εργατικού κινήματος σε ταξική βάση και με επαναστατική κατεύθυνση.

Με αυτούς τους πολιτικούς στόχους, με εμπιστοσύνη στο λαό που κουβαλάει ένα μεγάλο κεφάλαιο αγωνιστικών παραδόσεων και μεγάλο φορτίο …οργής απέναντι στο σύστημα και τους κάθε λογής εκφραστές και διαχειριστές του, καλούμαστε να δώσουμε την πολιτική μάχη των δημοτικών εκλογών στηριγμένοι στην πιο πλατιά απεύθυνση, σε κάθε δημοκράτη εργαζόμενο, σε κάθε αγωνιστή νεολαίο που δεν συγκινούνται από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα των κομματαρχών του συστήματος και των κολαούζων τους.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Πολιτική Εκδήλωση εν όψει Πολυτεχνείου
 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org