17 ΙΟΥΝΗ 2018

ΔΕΘ 2018 | Συγκροτήθηκε Πρωτοβουλία Συλλόγων – Συλλογικοτήτων – Φορέων

Την τελευταία περίοδο οι εξελίξεις στην περιοχή Βαλκάνια-Μ. Ανατολή φέρουν έντονη τη σφραγίδα της αμερικάνικης παρέμβασης. Είτε με την πρόσφατη επίτευξη συμφωνίας στο όνομα της ΠΓΔΜ, είτε με τη συνεχιζόμενη ελληνοτουρκική ένταση, είτε και με το ξεπούλημα βάσεων και λιμανιών της χώρας στις επιταγές και τα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ.

Στην πόλη μας έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία της επόμενης ΔΕΘ 2018 που θα έχει σαν «τιμώμενη» χώρα τις ΗΠΑ. Δίνουν και παίρνουν οι συσκέψεις και οι συνεντεύξεις Τύπου μεταξύ των διοργανωτών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Πάιατ.

Ο αμερικάνος πρέσβης Πάιατ, που «έντυσε» τον Λευκό Πύργο της πόλης στα χρώματα της ματοβαμμένης αστερόεσσας (φτιάχνοντας το λογότυπο της αμερικάνικης αντιπροσωπείας), βρίσκεται εδώ και καιρό σε συνεχείς διαβουλεύσεις με περιφερειάρχη, δήμαρχο και την κυβέρνηση και δηλώνει αποκαλυπτικά:
«Αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης στην περιοχή η υποστήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας της Ελλάδας που είναι στρατηγικός σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς μας αναζητούμε τρόπους βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα»!

Σε αυτή τη συγκυρία αποκτά ιδιαίτερη αξία η αναγκαιότητα να δοθεί απάντηση στη φιέστα που ετοιμάζει η κυβέρνηση ενόψει της ΔΕΘ 2018 με στόχο να τιμηθεί η χώρα μακελάρης που ακούει στο όνομα «ΗΠΑ».
Η απόφαση του συντονιστικού της Λαϊκής Αντίστασης ΑΑΣ για τη δημιουργία πρωτοβουλίας με τίτλο «ΔΕΘ 2018 – ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ» έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα. Στην κατεύθυνση των πρώτων αποφάσεων του συντονιστικού έχει ήδη εκδοθεί αφίσα της ΛΑΑΑΣ, που άρχισε να κολλιέται στην πόλη. Ενώ έχουν ξεκινήσει και οι παρεμβάσεις με μοίρασμα κειμένων σε γειτονιές και στο κέντρο της πόλης.
Παράλληλα σε μια σειρά σωματεία και συλλόγους του ΑΠΘ έχει κατατεθεί πρόταση ψηφίσματος και σε ορισμένες περιπτώσεις ήδη έχει συζητηθεί στα ΔΣ και έχουν παρθεί αντίστοιχες αποφάσεις.

«Στόχος μας πρέπει να “ναι η όσο το δυνατόν πλατιά ενημέρωση των εργαζόμενων και της νεολαίας καθώς και η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις που θα προγραμματιστούν». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η εκπαιδευτικός Α. Κοτσυφάκη που συντόνισε τη συζήτηση εκπροσώπων σωματείων που έχουν ήδη εκδώσει σχετικά ψηφίσματα. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11/6 στο ΕΚΘ.

Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι και μέλη των παρακάτω συλλόγων και φορέων που έχουν πάρει απόφαση-ψήφισμα με αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση:

Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής
Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού
Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Φυσικού
Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Σύλλογος Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ
Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν

Στη συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε ότι η ανακήρυξη των ΗΠΑ ως «τιμώμενης χώρας» στα πλαίσια της ΔΕΘ 2018 προσβάλλει τα αντιπολεμικά-αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού μας. Τονίστηκε η εγκληματική πολιτική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και της κυβέρνησης, που εφαρμόζει πολιτική υποταγής σε αυτόν. Αναγνωρίστηκε η ένταση της επίθεσης ενάντια στο λαό με την ψήφιση νέων αντεργατικών μέτρων. Παρευρέθηκαν επίσης πολιτικές συλλογικότητες που εξέφρασαν παρόμοιες απόψεις.
Από τους παρευρισκόμενους συμφωνήθηκε ότι η διοργάνωση μιας πλατιάς, αντιπολεμικής-αντιιμπεριαλιστικής απάντησης απέναντι σε αυτή τη φιέστα υποταγής δεν μπορεί να περιμένει και πρέπει να προετοιμαστεί έγκαιρα.

Συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ 2018», με σκοπό την υλοποίηση των ψηφισμάτων και αποφάσεων που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.
Επίσης, να εκδοθεί ανακοίνωση και αφίσα προς το λαό της πόλης, να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές δράσεις καθώς και να συνεχιστεί η λήψη ανάλογων αποφάσεων από περισσότερους συλλόγους και φορείς.
Αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πραγματοποίηση νέας, διευρυμένης σύσκεψης για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της «Πρωτοβουλίας».

Τέλος, την Τετάρτη 13/6 στο ΑΠΘ συγκροτήθηκε «Πρωτοβουλία Συλλογικοτήτων και φοιτητών ενόψει της ΔΕΘ 2018? από τις δυνάμεις των Αγωνιστικών Κινήσεων, της ΑΡΕΝ και του ΑΡΔΙΝ. Οι συνιστώσες των ΕΑΑΚ ζήτησαν χρόνο για να εξετάσουν ενδεχόμενη συμμετοχή. Για το επόμενο διάστημα ορίστηκαν παρεμβάσεις, κοινή διακίνηση του ψηφίσματος, έκδοση αφίσας και αυτοκόλλητου, ενώ εξετάζεται νέα σύσκεψη της πρωτοβουλίας στις 21/6 για ενδεχόμενη διεύρυνση της στην κατεύθυνση πλατιάς καταγγελίας της εγκληματικής πολιτικής των ΗΠΑ ενόψει του αντιρατσιστικού φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κι από αρχές Σεπτέμβρη.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Πολιτική Εκδήλωση εν όψει Πολυτεχνείου
 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org