30 ΙΟΥΛΗ 2014

Βραζιλία- Ριο, Λευτεριά σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους!

ΒΡΑΖΙΛΙΑ- ΡΙΟ

Ανακοίνωση του CEBRASPO*

Λευτεριά σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους!

Τερματισμός της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης!

Την προπερασμένη Πέμπτη 24 Ιούλη απελευθερώθηκαν οι βραζιλιάνοι ακτιβιστές Igor D’Icarahy, Camila Jourdan και Elisa Quadros. Αυτό συνέβη 24 ώρες αφότου ο Δικαστής Siro Darlan αποδέχτηκε το habeas corpus.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας πολύς κόσμος παρέμεινε στην είσοδο του συμπλέγματος φυλακών του Μπανγκού στο Ρίο ντε Ζανέιρο, περιμένοντας την απελευθέρωση των νεαρών αγωνιστών. Κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα, πολλοί φίλοι, συγγενείς και συνάδελφοι των πολιτικών κρατουμένων τους υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά.

Στη διάρκεια της απελευθέρωσης υπήρξε κάποια σύγχυση ανάμεσα στους διαδηλωτές και ορισμένους “δημοσιογράφους” του μονοπωλιακού Τύπου, ο οποίος τις τελευταίες δώδεκα μέρες δραστηριοποιήθηκε, και ακόμη το κάνει, στην κατεύθυνση της ποινικοποίησης των πολιτικών κρατουμένων.

Την Παρασκευή 25 Ιούλη το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε μια δράση αλληλεγγύης στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο με θέμα “Για την Απελευθέρωση όλων των Πολιτικών Κρατουμένων και την Ακύρωση όλων των Δικαστικών Κλήσεων”.

Ο αγώνας για την ακύρωση των κλήσεων και τον τερματισμό των ανακριτικών ερευνών ενάντια σε αγωνιστές, λαϊκές οργανώσεις και δικηγόρους που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των διαδηλωτών συνεχίζεται! Η συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα που οδήγησε στη σύλληψη 23 ακτιβιστών είναι διάτρητη από παρανομίες και παραπέμπει στις διώξεις και την καταστολή της πολιτικής αστυνομίας την περίοδο της στρατιωτικο-πολιτικής δικτατορίας στη Βραζιλία. Οι κατηγορίες βασίζονται σε εύθραυστες φαντασιώσεις ενός μόνο μάρτυρα, ο οποίος εκπλήσσει με την εφευρετικότητα του να κατασκευάζει διασυνδέσεις ανάμεσα σε πρόσωπα χωρίς καμία συγκεκριμένη απόδειξη.

Οι οργανώσεις “Ποτέ πια Βασανιστήρια”, “Παγκόσμια Δικαιοσύνη”, “Κίνηση ενάντια στη Βία”, CEBRASPO, “ Ένωση Δημοσιογράφων του Ρίο” καταγγέλλουν τις κρατικές ενέργειες που, με την απειλή της φυλάκισης και την περιστολή του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να ποινικοποιήσουν κοινωνικά κινήματα, πολιτικές οργανώσεις, δικηγόρους και θεσμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το κράτος έχει εντείνει τις απειλές ενάντια σε λαϊκούς δικηγόρους που ανέλαβαν την υπεράσπιση των συλληφθέντων ακτιβιστών στο Σάο Πάουλο, το Ρίο και τη Γκοϊάνα. Στην Γκοϊάνα ο δικηγόρος Julio Moreira, πρόεδρος της IAPL (Διεθνής Ένωση Λαϊκών Δικηγόρων) και η συνεργάτιδα του Clarissa, έχουν δεχτεί απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα, που αποτελούν μια συνεχιζόμενη και παράνομη παρακολούθηση και μια απόπειρα να σταματήσουν τις ενέργειες δημοκρατικής αλληλεγγύης.

Στις 30 Ιούλη οι δράσεις θα συνεχιστούν (σ.σ. συνεχίστηκαν) στο Ρίο για την υπεράσπιση της ελεύθερης διαμαρτυρίας και για τον τερματισμό της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης!

* Το Cebraspo είναι ένα κέντρο αλληλεγγύης στους λαούς της Βραζιλίας και του κόσμου. Η ανακοίνωση μεταφράστηκε από τα αγγλικά για λογαριασμό της “Προλεταριακής Σημαίας” στις 26/7/2014. Περισσότερα για το Cebraspo στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://pt-br.facebook.com/pages/Centro-Brasileiro-de-Solidariedade-aos-Povos-Cebraspo/491826654234077.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org