22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2017

Αύγουστος – Σεπτέμβρης 1917. Πραξικόπημα Κορνίλοφ και κυριαρχία των μπολσεβίκων

Μετά το 6ο Συνέδριο του μπολσεβίκικου κόμματος, οι αντιδραστικές δυνάμεις της Ρωσίας και η Προσωρινή Κυβέρνηση αποφασίζουν να συντρίψουν τα Σοβιέτ και να εγκαθιδρύσουν απολυταρχική εξουσία. Στις 12 Αυγούστου, στο Μεγάλο Θέατρο της Μόσχας, ξεκινά η «Κρατική Σύσκεψη» της Προσωρινής Κυβέρνησης. Σ’ αυτήν θα συναντηθούν όλοι οι αντιδραστικοί κύκλοι της Ρωσίας και θα αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν τους μπολσεβίκους δυναμικά.

Η απάντηση των μπολσεβίκων ήταν άμεση. Την ίδια μέρα, με μια τεράστια κινητοποίηση, κατεβαίνουν σε απεργία στη Μόσχα πάνω από 400 χιλιάδες εργάτες. Αντίστοιχες απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και σ’ άλλες μεγάλες πόλεις.

Στις 21 Αυγούστου ο στρατηγός Κορνίλοφ, έχοντας την έγκριση του Κερένσκι, την υποστήριξη τραπεζιτών, εμπόρων, βιομηχάνων και τσιφλικάδων αλλά και εκπροσώπων των Άγγλων και των Γάλλων, οργανώνει πραξικόπημα με στόχο τη διάλυση των Σοβιέτ, τη συντριβή των μπολσεβίκων και την επαναφορά του τσάρου που ήταν φυλακισμένος. Ο Κορνίλοφ σε συνεννόηση με τον Κερένσκι, παραδίδει στους Γερμανούς τη Ρίγα και ρίχνει τις ευθύνες στους απλούς στρατιώτες και τους μπολσεβίκους. Στέλνει στην Πετρούπολη έμπιστους στρατιώτες και κοζάκους, ενώ μέσα στην πόλη φιλοτσαρικές οργανώσεις ετοιμάζουν προβοκάτσια με σκηνοθετημένο «μπολσεβίκικο πραξικόπημα» ώστε οι αντεπαναστατικές δυνάμεις του Κορνίλοφ να έχουν το πρόσχημα της ένοπλης επέμβασης.

Ο Κορνίλοφ όμως έχει αποφασίσει να πάρει όλη την εξουσία στα χέρια του. Απαιτεί την παραίτηση της κυβέρνησης και στις 26 Αυγούστου στέλνει τηλεγράφημα στον Κερένσκι ζητώντας να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος. Ο Κερένσκι αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει πλέον και η δική του θέση και ζητά τη βοήθεια των λαϊκών μαζών για να καταστείλει το πραξικόπημα. Με προτροπή των μπολσεβίκων, πλήθος λαού κινητοποιείται. Οι εργάτες εξοπλίζονται και ετοιμάζονται για αντίσταση, οι κόκκινες φρουρές παίρνουν θέση μάχης. Χιλιάδες ένοπλοι ναύτες από την Κροστάνδη φτάνουν στην Πετρούπολη για να την υπερασπίσουν. Το πραξικόπημα έχει αποτύχει. Την 1η Σεπτέμβρη συλλαμβάνεται ο Κορνίλοφ μαζί με άλλους στρατηγούς.
Η νίκη αυτή ενισχύει τους μπολσεβίκους. Είναι πλέον η μοναδική και αποφασιστική δύναμη της επανάστασης. Μέσα στο Σεπτέμβρη οι απεργίες πληθαίνουν, οι αγρότες καταλαμβάνουν τις περιουσίες των γαιοκτημόνων, οι εργάτες στις βιομηχανίες απαιτούν εργατικό έλεγχο στην παραγωγή. Ο κυβερνητικός στρατός έχει σχεδόν διαλυθεί. Οι μπολσεβίκοι είναι κυρίαρχοι. Ρίχνουν το σύνθημα «Ειρήνη, Γη, Ψωμί» και μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη ελέγχουν τα Σοβιέτ της Πετρούπολης και της Μόσχας. Στις 25 Σεπτέμβρη, σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσει η αστική τάξη την εξουσία, σχηματίζεται νέα κυβέρνηση υπό τον Κερένσκι, που καλεί τα Σοβιέτ να διαλυθούν. Όμως, οι αυταπάτες που είχε για το ρόλο της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα ένα μεγάλο μέρος του ρωσικού λαού έχουν πλέον διαλυθεί. Οι φτωχοί αλλά και πολλοί μεσαίοι αγρότες τάσσονται στο πλευρό των μπολσεβίκων. Όλα είναι έτοιμα για την τελική αναμέτρηση.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr