08 ΑΠΡΙΛΗ 2020

Ανταποκρίσεις από τις κινητοποιήσεις 7 Απρίλη 2020

ΑΘΗΝΑ

 

ΓΝΑ "Γεννηματάς"

Πραγματοποιήθηκε το πρωί, για ένα περίπου δίωρο, συγκέντρωση λίγων δεκάδων εργαζομένων υγειονομικών στον προαύλιο χώρο απ΄την εσωτερική πλευρά της κεντρικής πύλης του νοσοκομείου ΓΝΑ Γεννηματάς στην Αθήνα. Πιο πριν είχαν συγκεντρωθεί κάποιες δεκάδες εργαζόμενων και νεολαίων απ’ την έξω πλευρά της πύλης του νοσοκομείου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για κοινό αγώνα και διεκδίκηση υγειονομικών και λαού για όλα τα επείγοντα ζητήματα που αφορούν στην υγειονομική κρίση και ενάντια στην επικοινωνιακή αντιμετώπισή της από την κυβέρνηση της ΝΔ και την αστική αντιπολίτευση.

Στη συγκέντρωση υπήρξαν χαιρετισμοί από εργαζόμενους (και μέλη της Ταξικής Πορείας) στο χώρο καθώς και από το ΚΚΕ(μ-λ) που στήριξε τη συγκέντρωση, ενώ μοιράστηκε η προκήρυξη της Οργάνωσης. Μεταξύ των συνθημάτων που φωνάχτηκαν ήταν και τα “δωρεάν υγεία για όλο το λαό, για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο”, “δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό, μέτρα προστασίας για το προσωπικό” και “τα δικαιώματά μας και οι κατακτήσεις, θυσία δεν θα γίνουν στο βωμό της κρίσης”.

Προκλητική ήταν η παρουσία της αστυνομίας (δυο περιπολικά, δύο μηχανές και πεζοί) πολύ πριν τη συγκέντρωση, ενώ έγινε και έλεγχος στο σύνολο των συγκεντρωμένων για την επίδειξη εντύπων μετακίνησης και ταυτοτήτων. Καμιά δεκαριά αστυνομικοί “κυνηγούσαν τον κορωνοιό” έξω απ’ το νοσοκομείο, επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν τους παρευρισκόμενους που ζήτησαν την απομάκρυνσή τους.

Το σωματείο του νοσοκομείου (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ στην πλειοψηφία του) ήταν άφαντο, ενώ ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κοντοστάθηκε για λίγο διάστημα. Βασικά η συγκέντρωση στηρίχτηκε εσωτερικά από την Ταξική Πορεία, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, το ΠΑΜΕ και δυνάμεις της ΔΕΑ.  Απ’ έξω, πλην της πιο μαζικής παρουσίας του ΚΚΕ(μ-λ), συμμετείχαν μέλη συλλογικότητας από την Αγία Παρασκευή, ενώ το ΚΚΕ, που καλούσε υποτίθεται στη συγκέντρωση, έλαμψε με την απουσία του.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτέλεσε βήμα καταγγελίας της αντιλαϊκής κι αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και του συστήματος συνολικά, καταγράφοντας ταυτόχρονα τα βήματα που πρέπει να γίνουν από υγειονομικούς και λαό για την υπεράσπιση του δικαιώματος σε πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλους, μέτρα ασφαλείας και τεστ δωρεάν για υγειονομικούς και λαό, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και άνοιγμα κλινών και κρεβατιών ΜΕΘ. Αποτέλεσε, μαζί με άλλες ανάλογες, μια πρώτη μικρή ρωγμή στην επιβολή του καθεστώτος απομόνωσης και απαγορεύσεων αλλά και υποθήκη για τη μαζική και συλλογική απάντηση που απαιτείται να δώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός στον παρόντα χρόνο.

 

Αττικόν στο Χαϊδάρι

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το πρωί έξω από το νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης στα νοσοκομεία. Έντονη υπήρξε η παρουσία της αστυνομίας η οποία άρχισε να ζητάει χαρτιά και άδειες κυκλοφορίας από τους συγκεντρωμένους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούσε να σταματήσουν οι καταγραφές βίντεο από κινητά τηλέφωνα. Μετά από αρκετές διαμαρτυρίες σταμάτησε να παρενοχλεί την κινητοποίηση, χωρίς ωστόσο να απομακρυνθεί από το σημείο έως και τη λήξη της. Ανακοίνωση έκανε και το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου όπου καταγγέλθηκε και το γεγονός της αστυνομικής καταστολής.

Εκτός από το σωματείο στη συγκέντρωση συμμετείχαν συλλογικότητες της Αριστεράς, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ(μ-λ), και τοπικές συλλογικότητες.

 

Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο (Αγία Όλγα) της Νέας Ιωνίας


Αξιόλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο (Αγία Όλγα) της Νέας Ιωνίας μετά το κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ να πραγματοποιηθούν πανελλαδικά συγκεντρώσεις σε όλα τα νοσοκομεία.

Η συγκέντρωση στηρίχθηκε μέσα από το νοσοκομείο, εκτός από εργαζόμενους, από την Ταξική Πορεία, από το ΠΑΜΕ και η Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζομένων για την Ανατροπή. Το σωματείο πήρε απόφαση για συμμετοχή κάτω από την πίεση των εργαζόμενων από την περασμένη Πέμπτη αλλά στην πραγματικότητα η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ)όχι μόνο δεν την στήριξε αλλά αντιτάχθηκε σε αυτή. Πανό έξω από το νοσοκομείο έβαλε ενώ η συγκέντρωση είχε ήδη ξεκινήσει. Ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια προκάλεσε η παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Λαζαρίδη ο οποίος εκνευρισμένος βγήκε για να …συμβουλεύσει τον κόσμο να τελειώνει τη συγκέντρωση εξηγώντας παράλληλα γιατί η ΠΟΕΔΗΝ δεν πραγματοποιεί κινητοποιήσεις! Για λόγους προστασίας από τον Κορωνοϊό!

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν το ΚΚΕ(μ-λ), η Λαϊκή Αντιφασιστική Δράση, το ΠΑΜΕ, η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση Ν. Ιωνίας «Εκτός Σχεδίου», ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Νέας Ιωνίας, η Ταξική Αντεπίθεση, ο Συντονισμός Σωματείων Νοσοκομείων, η Αναρχική Συλλογικότητα της Νέας Φιλαδέλφειας.

Χαιρετισμοί απευθύνθηκαν από το ΚΚΕ(μ-λ), από βουλευτή του ΚΚΕ, από την ΚΕΕΡΦΑ, τον Συντονισμό και άλλους. Τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του νοσοκομείου που καλούσαν και συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

Ήταν μια σημαντική κινητοποίηση όχι μόνο λόγω του γενικότερου κλίματος που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και της δύσκολης κατάστασης που υπάρχει στο ίδιο το νοσοκομείο με εργαζόμενους να έχουν νοσήσει και με μέτρα ασφαλείας ουσιαστικά ανύπαρκτα μιας και η διοίκηση, με κατεύθυνση από την κυβέρνηση προφανώς, αρνείται να πάρει οποιοδήποτε μέτρο για την ασφάλεια των εργαζόμενων αλλά και των ασθενών.

 

Γενικό Κρατικό της Νίκαιας

Στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής κινητοποίησης των υγειονομικών, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ (μ-λ) συμμετείχε στη συγκέντρωση που καλούσε το σωματείο του κρατικού νοσοκομείου της Νίκαιας. Στην συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο παραβρέθηκαν πολίτες, σωματεία, σύλλογοι και φορείς της περιοχής.

 

 

Οργανώσεις Θεσσαλίας του ΚΚΕ(μ-λ)

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε!

Το ΚΚΕ(μ-λ) χαιρετίζει τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλες τις Θεσσαλικές πόλεις μετά το κάλεσμα των τοπικών Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών και της ΟΕΝΓΕ για ημέρα δράσης έξω από τα νοσοκομεία ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργείου υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού. Σε όλες τις συγκεντρώσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό κατήγγειλαν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και τα ΜΜΕξαπάτησης μιλάνε για προσλήψεις και οικονομική ενίσχυση. Καταγγέλθηκαν οι απαράδεκτες συνθήκες περίθαλψης για τον λαό παρά την προσπάθεια των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, αποκαλύπτοντας έτσι ότι η μάχη απέναντι στην πανδημία στηρίζεται κατά βάση από τον λαό μέσα και έξω από τα νοσοκομεία.

Οι οργανώσεις Θεσσαλίας του ΚΚΕ(μ-λ) και η Ταξική Πορεία πήραν μέρος σε όλες τις συγκεντρώσεις σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα ενισχύοντας το μέτωπο πάλης και αλληλεγγύης υγειονομικών και λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην απειλή της πανδημίας.

Καταγγέλλουμε στους εργαζόμενους και τη νεολαία την προκλητική παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων γύρω από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις Θεσσαλικές πόλεις, τον έλεγχο στοιχείων και την επιβολή προστίμων σε συγκεντρωμένους, με την δικαιολογία ότι δεν είχαν την απαραίτητη άδεια για να κυκλοφορούν. Η προσπάθεια τρομοκράτησης από την μεριά των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι σε εργαζόμενους και στελέχη αριστερών κομμάτων και οργανώσεων για την συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις και η επιβολή προστίμων αποκαλύπτουν ότι τα περιοριστικά μέτρα στοχεύουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού. Θέλουν να σταματήσουν την ανάπτυξη μαζικών κινητοποιήσεων και επιβάλουν την σιωπή και την υποταγή στις αντιλαϊκές κυβερνητικές μεθοδεύσεις και πολιτικές.

Καταγγέλλουμε ακόμη τις χθεσινές συλλήψεις 2 ατόμων από το λιμενικό Βόλου, επειδή κατέβηκαν στο λιμάνι!

Οι σημερινές μαζικές συγκεντρώσεις -για τα δεδομένα της περιόδου -γιατρών, υγειονομικών μαζί με άλλους εργαζόμενους και νέους αποτελούν απάντηση ότι η αστυνομοκρατία δεν θα περάσει. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε.

07/04/2020

 

 

ΒΟΛΟΣ

Με αξιόλογη συμμετοχή – για τα δεδομένα της περιόδου – πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11 η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο Βόλου που είχε καλεστεί από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας. Συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων όπως το Σωματείο Μετάλλου, του Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, των Καθαριστριών Μαγνησίας, των Συνταξιούχων ΙΚΑ, γιατροί και υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου, οι οποίοι μοίρασαν στους συγκεντρωμένους συμβολικά προστατευτικές μάσκες. Επίσης συμμετείχαν από την Αριστερή Παρέμβαση Θεσσαλίας και από τον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο. Το ΚΚΕ(μ-λ) συμμετείχε στην συγκέντρωση και μοιράστηκε η προκήρυξή του στο προσωπικό του νοσοκομείου και σε όσους εκείνη την ώρα το επισκέπτονταν.
Έντονη ήταν η παρουσία περιπολικών της αστυνομίας και της μοτοσυκλετιστών ΔΙΑΣ μπροστά από τον χώρο και οι έλεγχοι σε όσους πέρναγαν από το σημείο της συγκέντρωσης. Μάλιστα "τιμώρησαν" συμμετέχοντες στην κινητοποίηση κατά την αποχώρησή τους, επειδή δεν είχαν τα κατάλληλα έγγραφα μετακίνησης (!) αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς στόχους των περιοριστικών μέτρων.
Στην συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας Π. Μαλινδρέτος και τόνισε την ανάγκη να μη γίνει ο κορωνοϊός κερκόπορτα για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στα νοσοκομεία και να μην καθιερωθεί η εργασία γιατρών με μπλοκάκι. Κατήγγειλε ότι δεν προχωρούν οι προσλήψεις προσωπικού παρότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί fast track διαδικασίες.
Σήμερα στο νοσοκομείο δεν λειτουργούν δύο παθολογικές κλινικές, αλλά τρεις, για να φιλοξενούνται τα ύποπτα περιστατικά. Ωστόσο, αυτό γίνεται με το ίδιο προσωπικό, που δεν έφτανε ούτε καν για τις δυο. Εργάζονται 8 γιατροί για τρεις κλινικές. Ζήτησε να γίνουν οι μόνιμες προσλήψεις που αναμένονται δύο χρόνια και είπε πως διοικητικά δεν υπάρχει καμία ικανοποίηση από τη λειτουργία του Υπουργείου Υγείας. Τόνισε, επίσης, ότι οι ανάγκες σε υλικά παραμένουν και τόσο η ΥΠΕ όσο και το Υπουργείο δυσκολεύονται να προμηθεύουν το Νοσοκομείο στον απαραίτητο χρόνο. «Το Υπουργείο δεν κινείται γρήγορα και τα υλικά μας φτάνουν για μερικές μέρες ακόμα. Κάνουμε χρήση υλικών με προσοχή και φειδώ», είπε.
Η συγκέντρωση αυτή σήμερα στο νοσοκομείο αποτέλεσε και την πρώτη μαζική αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική στην πόλη του Βόλου και έδειξε ότι και δυνατότητες υπάρχουν και κόσμος είναι διαθέσιμος – με τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται – να συμμετέχει και αυτό αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την επόμενη περίοδο.

 

 

ΤΡΙΚΑΛΑ

Με αρκετά ικανοποιητική συμμετοχή για τα δεδομένα της περιόδου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση που κάλεσε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, σήμερα 7/4 στις 11 το πρωί. Συμμετείχαν γιατροί και νοσηλευτές από όλες τις κλινικές του νοσοκομείου σπάζοντας έτσι το κλίμα σιωπής και απομόνωσης που προσπαθεί να επιβληθεί από την κυβέρνηση, με την αμέριστη συμπαράσταση των ΜΜΕ. Τα αιτήματά τους (μεταξύ άλλων) είναι: Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, παροχή Μέσων Ατομικής προστασίας, ασφαλείς συνθήκες εργασίας και νοσηλείας των ασθενών, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και αρκετός κόσμος εκτός νοσοκομείου, αλληλέγγυες δυνάμεις, εργατικά σωματεία και φορείς (που στηρίζονται από το ΠΑΜΕ), η Λέσχη Αλληλεγγύης Εργασίας και Πολιτισμού. Το ΚΚΕ(μ-λ) συμμετείχε με πανό και φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα δίνοντας έτσι παλμό στη συγκέντρωση. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη και στις δύο εισόδους του νοσοκομείου, κάνοντας δήθεν ελέγχους για μετακίνηση. Μάλιστα έκοψε και μερικά πρόστιμα σε ανθρώπους που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, δείχνοντας έτσι ποιος είναι ο πραγματικός στόχος των μέτρων. Το γεγονός καταγγέλθηκε και από τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών που μιλούσε εκείνη τη στιγμή όσο και από τους συγκεντρωμένους με συνθήματα ενάντια στην τρομοκρατία.

Η συγκέντρωση αυτή αποτέλεσε την πρώτη αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική στα Τρίκαλα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δείχνοντας έτσι ότι ένας κόσμος και θέλει και μπορεί να αντισταθεί σε αυτό που κυβέρνηση και ιμπεριαλιστές μας ετοιμάζουν τώρα και την επόμενη μέρα.

 

 

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άνοιγμα κλινών ΜΕΘ, περισσότερα Τεστ και κυρίως μέτρα προστασίας ήταν τα αιτήματα των υγειονομικών εργαζόμενων στην σημερινή κινητοποίηση στις εισόδους των δυο νοσοκομείων στα Γιάννενα. Με σχετικά καλύτερους όρους στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα και τηρώντας μέτρα αυτοπροστασίας οι εργαζόμενοι έκαναν ένα βήμα στην πάλη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που τους θυσίαζει και ρίχνει τα σπασμένα της κρίσης στο λαό. Η κινητοποίηση στηρίχθηκε και από αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, ΚΚΕ (μ-λ), ΑΝΤΑΡΣΥΑ και α/α χώρου.

 

 

 

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο