07 ΦΛΕΒΑΡΗ 2004

Ανεργία: Χειρισμοί και πραγματικότητα

Μια ακόμα εκλογική τετραετία κλείνει και οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για 300.000 νέες θέσεις εργασίας έγιναν για τους νέους ανθρώπους όνειρο απατηλό. Νέες υποσχέσεις για τις τωρινές εκλογές προσφερόμενες στις επιταγές των καιρών για ανασφάλιστη εργασία των νέων με μισθούς πείνας και το πέταγμα των μεγαλύτερων ηλικιών στην ανεργία. Απαλλαγές στο κεφάλαιο και ψεύτικες ελπίδες με επενδύσεις που είναι στο δρόμο κι έρχονται.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι προτάσεις της ΝΔ και τα δύο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) δείχνουν να κόπτονται για την ανεργία και τη νεολαία που πλήττεται περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό που νομίζεις ότι ζεις σε ένα άλλο κόσμο.
Στο διάστημα των προηγούμενων χρόνων εκατοντάδες μικροεπιχειρήσεις κλείσανε κάτω από βάρος των δυσβάσταχτων χρεών ξεπετώντας ανθρώπους και ανασφάλιστους χιλιάδες εργαζόμενους. Το ίδιο έγινε και σε μεσαίες επιχειρήσεις με πρόσφατα παραδείγματα την ΠΑΛΚΟ, ΥΒΟΝΗ κ.λπ.
Τράπεζες συγχωνεύτηκαν ή οδηγούνται εκεί πετώντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους.
Δημόσιες επιχειρήσεις ιδιωτικοποιήθηκαν με το ίδιο αποτέλεσμα για πολλούς εργαζόμενους (π.χ. Ολυμπιακή). Μεγάλο κομμάτι αγροτικού πληθυσμού βρέθηκε άκληρο και περιφέρεται στο δρόμο της ανεργίας.
Από την άλλη πλευρά οι δείκτες ανάπτυξης, παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και των υπερκερδών του κεφαλαίου έχει πάρει την άγουσα προς τα πάνω.
Το ίδιο και ο δείκτης ανεργίας όπου παρ” όλες τις αλχημείες της κυβέρνησης να τον παρουσιάσει μειωμένο (κάτω του 10%) ο ΟΑΕΔ επιμένει να λεει ότι ξεπερνάει το 13%.
Στην πραγματικότητα το ποσοστό ανεργίας είναι πολύ υψηλότερος. Γιατί ο ορισμός του εργαζόμενου έχει αλλάξει.
Το δικαίωμα στην εργασία έχει αλλάξει. Ετσι δεν υπάρχει ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση 8ωρου σε 40ωρη εβδομαδιαία εργασία. Εργαζόμενος για το σύστημα θεωρείται ο ημιαπασχολούμενος, ημιαμοιβόμενος και συνήθως χωρίς ασφάλιση, σε 3μηνη, 6μηνη ή το πολύ 12μηνη βάση.
Όμως και ο ορισμός του ανέργου έχει αλλάξει. Δεν είναι ο εργαζόμενος που βρίσκεται εκτός πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ετσι δεν καταγράφεται ο ημι(απασχολούμενος) άνεργος, ούτε το κομμάτι εκείνων των εργαζόμενων που περιφέρονται από σεμινάριο σε σεμινάριο για να πάρουν το πενιχρό επίδομα χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν εργασία, αμοιβή, ασφάλιση. Ούτε βέβαια καταγράφονται γιατί δεν το κάνουν, οι εργαζόμενοι που έχοντας περάσει τα 50 εργάζονται χωρίς αμοιβή για τη συμπλήρωση των ενσήμων τους γα να πάρουν την κατώτατη σύνταξη.
Για το καπιταλιστικό σύστημα η ανεργία αποτελούσε πάντα ένα μηχανισμό ελέγχου της αμοιβής των εργαζόμενων αλλά και των σχέσεων εργασίας. Όμως το πολύ υψηλό ποσοστό αποτελεί για το σύστημα πρόβλημα γιατί μειώνει την ….. αποτελεί παράγοντα κοινωνικών αναταραχών και ελαττώνει την αγοραστική δύναμη.
Οι απαιτήσεις του κεφαλαίου στην όποια κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) προκειμένου να προσλάβουν κάποιους εργαζόμενους είναι φορολογικές απαλλαγές (επιδοτήσεις), μείωση μη παραγωγικού μισθού (ασφάλιση, εισφορών) και απελευθέρωση αγοράς εργασίας ώστε να απολύουν όσους και όποτε θέλουν.
Οποια κυβέρνηση και αν προκύψει στις εκλογές (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) με την βοήθεια της αντιπολίτευσης, προσπαθεί να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του κεφαλαίου χωρίς όμως να προκαλέσει την έντονη αντίθεση των εργαζομένων, βοηθούμενη και από τη διάλυση του εργατικού κινήματος.
Βασικό μέλημα και των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) είναι να ελαττώσουν τους καταγεγραμμένους ανέργους, ιδίως γυναίκες και νεολαίους, χωρίς στη πραγματικότητα να τους εξασφαλίζουν δουλειά και έναντι ενός πενιχρού βοηθήματος χωρίς ασφάλιση. Οι προτάσεις είναι ίδιες. Επανεκπαίδευση, επιμόρφωση μέσα από ατέρμονη σειρά σεμιναρίων χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα με την πληρωμή ενός πενιχρού επιδόματος για χαρτζιλίκι. Εκπαιδευτικά πρακτικά προγράμματα Στέιτζ όπου ο απασχολούμενος είναι …….χτυπάει κανονικά 8ωρα, 12ωρα, χωρίς ασφάλιση και με αμοιβή ένα πενιχρό εισόδημα.
Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το πήγε ακόμα πιο κοντά στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Οι νέοι να προσλαμβάνονται για 4 χρόνια με τον κανονικό μισθό και χωρίς ασφάλιση. Επιπλέον θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους εξ ολοκλήρου την ασφάλιση αυτών των χρόνων σε χαμηλότοκες δόσεις. Πιο φτηνό εργατικό δυναμικό δεν γίνεται. Η μάλλον το επόμενο βήμα θα είναι να μην παίρνουν ούτε τον κατώτατο βασικό μισθό, να γίνουν δούλοι. Από την άλλη γίνεται φανερό ότι οι νέοι άνεργοι θα γεμίσουν τις λίστες. Αυτοί που εργάζονται κάποια χρόνια και έχουν μεγαλύτερους μισθούς και ασφάλιστρα. Το βέβαιο είναι ότι ούτε οι νεοπροσληφθέντες, αλλά ούτε και οι απολυθέντες θα μπορέσουν ποτέ να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις που έβαλε η κυβέρνηση στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο για να πάρουν πλήρη σύνταξη. Θα πάρουν και τότε κάτι έναντι.
Σε αυτά να προσθέσουμε και τις χιλιάδες ανέργους που δανείζονται από ιδιωτικές εταιρείες απασχόλησης σε εργοδότες για περιορισμένο χρονικό διάστημα (6,8,12,14 μήνες, τόσο ώστε να μην μπορούν να αποκτήσουν μονιμότερη σχέση εργασίας δηλαδή 18μηνο) αποποιούμενοι σε ιδιωτική σύμβαση κάθε δικαίωμά τους ακόμα και του συνδικαλισμού και με μισθό και ασφάλιση υποτυπώδη.
Τέλος για όσους παρόλα αυτά δεν καταφέρνουν να απασχοληθούν, όχι να εργαστούν απλά να φύγουν προσωρινά από τους καταλόγους, τότε για αυτούς υπάρχει ένα αισχρότατο επίδομα ανεργίας που μέσα στα όριά του θα πρέπει να στριμωχτούν οι ανάγκες τους.
Για εμάς, το ΚΚΕ(μ-λ), το σύστημα και τα κόμματά του (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) δεν θέλει και δεν μπορεί να δώσει λύση στο ζήτημα της ανεργίας. Γιατί αυτά τα δύο, καπιταλισμός και ανεργία, είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους και χωρίς το ένα δεν λειτουργεί το άλλο και το αντίθετο.
Για εμάς, η δουλειά αποτελεί πρώτιστο δικαίωμα και ανάγκη κάθε πολίτη… Γιατί η δουλειά είναι που διαμορφώνει σχέσεις παραγωγής, που διαμορφώνει όρους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης. Είναι αυτή που διαμορφώνει την εργατική τάξη και την εργατική και ταξική συνείδηση. Εξω από την παραγωγή, την δουλειά, όλα αυτά αλλοτριώνονται, υποτιμούνται, αδρανοποιούνται. Η δουλειά διαμορφώνει όρους πίεσης για παραπέρα διεκδικήσεις, κατακτήσεις της εργατικής τάξης.
Η διεύρυνσή της, το σταμάτημα των απολύσεων, αποτελεί πρώτο στόχο διεκδίκησης για να μπορέσει να αναπτυχθεί κίνημα διεκδίκησης καλύτερου μισθού, καλύτερων όρων εργασίας, ασφάλισης.
Σταθερή δουλειά με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα διεκδικούμε πρωτίστως από την κυβέρνηση αλλά δευτερευόντως και από τον ΟΑΕΔ, ενώ απαιτούμε την απαγόρευση της κάθε μορφής επενοικίασης, δανεισμού εργαζομένων.
Για όσο διάστημα κάποιος βρίσκεται σε ανεργία, ανεξαρτήτως της χρονικής διάρκειας, επίδομα ίσο με έναν πλήρη κατώτερο μισθό ικανό να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες, με πλήρη ιατροφαρμαμευτική περίθαλψη.
Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, για μια σύνταξη που να ανταποκρίνεται στους όρους ζωής, χωρίς προαπαιτούμενα του αριθμού ενσήμων και με επιστροφή ορίου ηλικίας τουλάχιστον στην προηγούμενη κατάσταση.

φ.494, 7/2/04

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο