08 ΑΠΡΙΛΗ 2020

Ανακοίνωση Τύπου για την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη συγκρότηση και λειτουργία των Κινητών Ομάδων Υγείας

Ως μέτρο, όχι για το σήμερα, αλλά για την επόμενη φάση σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, χαρακτηρίζουν οι εμπνευστές του και η κυβέρνηση τη συγκρότηση και λειτουργία των 500 ΚΟΜΥ τις προσεχείς ημέρες. Πρόκειται για μέτρο-μπάλωμα που προσπαθεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις από τη διάλυση κάθε έννοιας πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης αλλά και να διασκεδάσει τις πιέσεις για την διενέργεια δωρεάν μαζικών τεστ στους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους και το λαό. Εντάσσεται στη κατεύθυνσης επαναλειτουργίας της καπιταλιστικής μηχανής και στη χώρα μας που έχει απορρυθμιστεί και που επιδιώκεται να επιστρέψει στην κανονικότητα των μνημονίων της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης του εργαζόμενου λαού.

   Οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) Ειδικού Σκοπού θα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής που προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας που εκδόθηκε σε εκτέλεση σχετικής διάταξης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 20/3/20. Ο χρόνος ζωής των ομάδων αυτών θα είναι για ένα τρίμηνο – τέτοια έγνοια για την υγεία του λαού – με δυνατότητα παράτασης γι’ ακόμη τρεις μήνες, ενώ ρητά αναφέρεται ως “Δράση” στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, ακριβώς για να τονίσει τον πρόσκαιρο-έκτακτο χαρακτήρα του αποκλειστικά για τον κορωνοιό. Μετά θα επιστρέψει η υγειονομική κανονικότητα της ανυπαρξίας της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

   Τι κι αν έχουν αποδομηθεί τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά-Περιφερειακά Ιατρεία σ’ όλη τη χώρα; Τι κι αν έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό που κλήθηκε άρον-άρον να παρέχει τις υπηρεσίες του στα κατά τόπους επίσης διαλυμένα από κάθε άποψη νοσοκομεία; Κανένα μόνιμο μέτρο για την πρωτοβάθμια φροντίδα δεν προβλέπεται, για να συνεχίσει να κάνει πάρτι το ιδιωτικό κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις εκδουλεύσεις προς αυτό. Άλλωστε, ακόμη και σ’ αυτά τα ΚΟΜΥ δεν προβλέπονται μαζικά τεστ για όλους, παρά μόνο σε ασθενείς και ύποπτα κρούσματα. Πρόκειται για τη συνέχιση της ίδιας εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης με επιστημονικό προκάλυμμα τον ΕΟΔΥ.

   Οι προσλήψεις 2000 συμβασιούχων υγειονομικών που διαφημίζει η κυβέρνηση εδώ και εβδομάδες, αποδεικνύεται από την ΚΥΑ ότι όχι μόνο δεν έχουν γίνει αλλά θυμήθηκαν ότι χρειάζονται και εκπαίδευση για να μπορέσουν να ενταχθούν στα νοσοκομεία. 500 νοσηλευτές και 500 οδηγοί, συν 100 τηλεφωνητές, θα έχουν μια ευκαιρία απασχόλησης για κάποιους λίγους μήνες στη “Δράση” των ΚΟΜΥ, που μάλιστα γίνεται αναφορά στη συνδρομή “τεχνικού συμβούλου” για την πρόσληψη και διαχείριση του προσωπικού αυτού. Κάθε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα θέλει και το μεσάζοντά του!

   Η κυβέρνηση της ΝΔ προκαλεί τους εργαζόμενους υγειονομικούς στον τομέα της κρατικής περίθαλψης, όταν δίνει μισθό 2000 ευρώ στους ιδιώτες γιατρούς, για να φτιάξει μπαλώματα. Η πολιτική επιλογή διάλυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι διαχρονική και σ’ αυτήν συνέβαλε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν από 1/8/2018 κατήγγειλε τις συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αφαιρώντας από την Α’ βάθμια Περίθαλψη πάνω από 1500 παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, ειδικότητες πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση και του κορωνοιού.

   Ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι υγειονομικοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από μια κυβέρνηση κι ένα σύστημα που τους θεωρεί στατιστικό στοιχείο. Και που συνεχίζει να μας θεωρεί αναλώσιμους. Ας μη τους κάνουμε τη χάρη. Ας γίνουμε υπολογίσιμοι!

7-4-2020

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο