17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2019

Ανακοίνωση της κ.ο. Θεσσαλονίκης: Προς τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, την νεολαία και το λαό της πόλης

Ανακοίνωση της κ.ο. Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ(μ-λ)

Να συγκροτήσουμε τις λαϊκές δυνάμεις απέναντι στον εργασιακό-κοινωνικό μεσαίωνα, την «ανάπτυξη» για το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, και την κρατική τρομοκρατία!

Προς τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, την νεολαία και το λαό της πόλης:

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ ερμηνεύτηκαν από τα συστημικά ΜΜΕ ως δείγμα πολιτικής σταθερότητας. Στην πραγματικότητα, αυτό που συνέβη είναι μια προσπάθεια συστηματικής απόκρυψης της ουσίας της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιδίωξη τους αυτή θέλει να κεφαλαιοποιήσει την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό αλλά και στη Θεσσαλονίκη (δήμοι-περιφέρεια). Επιχειρείται με αυτόν τον τρόπο ο αποπροσανατολισμός των εργαζόμενων και της νεολαίας, ώστε να περάσει η αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική.

Απέναντι σε αυτή την επιδίωξη, να αποκαλύψουμε τα αντιλαϊκά χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πολιτικής και να αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα για το λαό και την πόλη. Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθούν σε όλα τα πεδία οι λαϊκές δυνάμεις. Από το ζήτημα του ανοίγματος νέων εστιών αντίστασης και την αναζωπύρωση των μετώπων πάλης που βρίσκονται σε ύφεση, μέχρι το πολιτικό πεδίο της συγκρότησης δυνάμεων Αντίστασης-Διεκδίκησης και σε κατεύθυνση Αναμέτρησης. Από το πεδίο της κοινής δράσης για τα άμεσα ζητήματα, μέχρι το πεδίο των πρωτοβουλιών που θα βγάλουν το λαό στο προσκήνιο της πάλης. Αυτή η προσπάθεια αποκάλυψης της κυβερνητικής πολιτικής θα πρέπει αναδείχνει ταυτόχρονα κα την ήδη ασφυκτική κατάσταση που βιώνει ο λαός και η πόλη, και να ανοίγει μέτωπο στην εναλλακτική αστική διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ, που έστρωσε το δρόμο για την κλιμάκωση της επίθεσης.

Να πάρουμε νέες αντιπολεμικές-αντιιμπεριαλιστικές πρωτοβουλίες.  Πρώτα από όλα και πριν από όλα, η τωρινή κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την πολιτική υποταγής στον ιμπεριαλισμό (Αμερικάνοι-ΕΕ), διευρύνοντας την εμπλοκή της χώρας, δίνοντας εξυπηρετήσεις κάθε είδους στα πολεμικά σχέδια, εμπλέκοντας το λαό μας σε επικίνδυνα παιχνίδια στη Ν.Α. Μεσόγειο. Είναι ενδεικτικές οι συμφωνίες για επέκταση των βάσεων που πλέον καλύπτουν όλη τη χώρα, αλλά και η παράδοση των ναυπηγείων σε Σύρο και Σκαραμαγκά. Σε μια πόλη που υπέφερε από το φασιστικό δηλητήριο με αφορμή τη ΝΑΤΟϊκή συμφωνία των Πρεσπών, συνεχίζει να είναι επιτακτική ανάγκη το πάρσιμο αντιπολεμικών-αντιιμπεριαλιστικών πρωτοβουλιών. Η επίσκεψη του Αμερικάνου υπουργού εξωτερικών  που θα επικυρώνει όλα τα παραπάνω, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη στη Θεσσαλονίκη.

Το πέρασμα της επίθεσης στο λαό απαιτεί εργαζόμενους χωρίς δυνατότητα αντίστασης, χωρίς μέσα πάλης και για αυτό επιλέγεται το χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων.  Μετά το 50% + 1 του ΣΥΡΙΖΑ που νομοθετήθηκε για την απόφαση για απεργία, εισάγει το ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελών των σωματείων, την ηλεκτρονική ψηφοφορία, τις ηλεκτρονικές εκλογές, για να επιβάλλει τον πλήρη έλεγχο των σωματείων, για να χτυπήσει την δυνατότητα των εργαζομένων να αντιστέκονται και να διεκδικούν, για να χτυπήσει την απεργία. Στην επίθεσή τους να αντιτάξουμε την πάλη μας για μαζικά όργανα πάλης στα χέρια των εργατών κόντρα στην αστική και ρεφορμιστική κυριαρχία που θα διεκδικεί το δικαίωμά του στον συνδικαλισμό και τις ελευθερίες. Να βάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να συγκροτηθεί ένα εργατικό κίνημα που μέσα σ’ αυτό θα συγκροτηθεί η εργατική τάξη σαν τάξη για τον εαυτό της.

Να οργανώσουμε δυνάμεις απέναντι στην επέλαση του εργασιακού μεσαίωνα. Μια σειρά κυβερνητικά μέτρα που έχουν ξεκάθαρα αντεργατικό χαρακτήρα έχουν πλήρως αποκρυφτεί από το δημόσιο λόγο, σε συνέχεια του εκλογικού κλίματος που έβλεπε μονάχα μια υποτιθέμενη «μεσαία τάξη» και όχι την εργατική-λαϊκή πλειοψηφία. Προωθείται ο περιορισμός των αποζημιώσεων που διευκολύνει τις απολύσεις, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία (λοκ άουτ) από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, η κατάργηση της συνευθύνης εργοδότη και εργολάβου για τους εργαζόμενους σε εργολάβο (καταβολή των αποδοχών, εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας), το χτύπημα στις κλαδικές συμβάσεις, το ξεθεμελίωμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων με τη μορφή του «ανακεφαλαιοποιητικού» συστήματος.

Μέτρα που «κουμπώνουν» με μια ήδη υπαρκτή κατάσταση ανεργίας, εργοδοτικής τρομοκρατίας, απειλών, απληρωσιάς, ελαστικής ή μαύρης εργασίας, καταπάτησης της Κυριακάτικης αργίας, και εργοδοτικών εγκλημάτων-«ατυχημάτων» στην πόλη. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ελαφρύνει τους φορολογικούς συντελεστές για την εργοδοσία και μειώνει τα ασφάλιστρα –τη χασούρα θα καλύψει ύστερα το λαϊκό εισόδημα.

Η επέλαση του εργασιακού μεσαίωνα μπορεί να απαντηθεί μόνο με την πολική και ταξική οργάνωση των εργαζομένων, μέσα και έξω από τα σωματεία, με κοινές πρωτοβουλίες καταγγελίας των συνθηκών εργασίας, μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων,  που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο.

Η εξαγγελία για δημιουργία Ελεύθερης Ζώνης Βιομηχανίας και Εμπορίου (Ειδική Οικονομική Ζώνη στην ουσία) στην περιοχή του στρατοπέδου Γκόνου, είναι αποκαλυπτική για την πολιτική «όλα στο κεφάλαιο, όλα για το κεφάλαιο» που πρόκειται να εφαρμόσουν. Το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο θα παραλάβει μια έκταση 670 στρεμμάτων δίπλα στις εργατικές-λαϊκές συνοικίες της πόλης που η ανεργία θερίζει, όπου θα μπορεί να εκμεταλλεύεται χωρίς περιορισμούς την εργατική δύναμη. Στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που κατατίθεται για ψήφιση στην βουλή δίνεται η δυνατότητα εξαίρεσης των επιχειρήσεων και βιομηχανιών της ζώνης από τους όρους των εθνικών, των τοπικών και κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς, με χαμηλότερα μεροκάματα, χωρίς συμβάσεις, χωρίς ωράριο, χωρίς συνδικαλιστική οργάνωση. Την ίδια στιγμή που θα κλέβει την υπεραξία των εργαζομένων, θα είναι απαλλαγμένο από δασμούς και ΦΠΑ –μετακυλώντας αυτό το κόστος στην εργαζόμενη πλειοψηφία. Ίδιες ρυθμίσεις προβλέπονται και στις επιχειρήεις που αντιμετωπίζουν «οικονομικά προβλήματα, όπως επιχειρήσεις σε καθεστώς παραπτωχευτικής, πτωχευτικής διαδικασίας, συνδιαλλαγής, εξωδικαστικού συμβιβασμού ή εξυγίανσης.

Απέναντι στις φανφάρες περί «ανάπτυξης» και «δεικτών αισιοδοξίας» που εκστομίζει η κυρίαρχη προπαγάνδα, πρέπει να αποκαλυφθεί το πραγματικό περιεχόμενο της καπιταλιστικής-ιμπεριαλιστικής «ανάπτυξης», και να αναδειχθούν αιτήματα πάλης ενάντια στις νέες σχέσεις απόλυτης εκμετάλλευσης. Να παλέψουμε συνολικά για το δικαίωμα στη ΔΟΥΛΕΙΑ, με πλήρη δικαιώματα, σταθερό ωράριο και μισθούς που να καλύπτουν το κόστος ζωής.

Να υπερασπιστούμε την περιοχή μας και το περιβάλλον από την κερδοσκοπία του κεφαλαίου. Σε μια συγκυρία όπου ο πλανήτης καίγεται από τη Σιβηρία μέχρι τον Αμαζόνιο, και η χώρα μετρά πάνω από εκατό νεκρούς σε Μάτι και Μάντρα, σε μια συγκυρία όπου η «περιβαλλοντική συνείδηση» επιλέγει να ασχολείται με τα πλαστικά καλαμάκια ώστε να ενοχοποιείται ο λαός, η κυβέρνηση επεκτείνει τις άδειες της «Ελληνικός Χρυσός» και δίνει πράσινο φως για την εξόρυξη στη Θράκη. Ταυτόχρονα, απελευθερώνει το πλαίσιο για τις περιβαλλοντικές άδειες αφού οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις θα εγκαθίστανται, θα γνωστοποιούν την λειτουργία τους και μετά θα διενεργείται ο έλεγχος των περιβαλλοντικών όρων και όρων ασφάλειας, και επιπρόσθετα δίνει ελεύθερο για την καταπάτηση των συντελεστών δόμησης για τις επιχειρήσεις. Σε μια περιοχή που βρωμάει με την καπιταλιστική τους «ανάπτυξη» όπως των ΕΛΠΕ στο Κορδελιό, που μολύνεται από τον «χρυσό καρκίνο» όπως η Χαλκιδική, και γενικά παραδίδεται ως λεία στο ιμπεριαλιστικό και ντόπιο κεφάλαιο, τα τοπικά κινήματα και οι επιτροπές κατοίκων πρέπει να επιστρέψουν στις ρίζες τους και να ανασυγκροτηθούν πάνω σε κινηματικούς στόχους.

Να αντισταθούμε στο ξεπούλημα του πλούτου που έχει παράξει ο λαός μας. Όλη αυτή η πολιτική συνοδεύεται από ένα άνευ προηγουμένου ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου που έχει παραχθεί από το λαό μας, παράδοσης κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής, κυρίως προς το ξένο κεφάλαιο. Αέριο (ΔΕΠΑ), πετρέλαιο (ΕΛΠΕ), ρεύμα (ΔΕΗ), νερό (ΕΥΑΘ) αεροδρόμια-λιμάνια-μεταφορές είναι σε δημοπρασία.

Χωρίς αυταπάτες για τον υποτιθέμενο «δημόσιο» χαρακτήρα των κρατικών οργανισμών που κυριαρχεί στην Αριστερά, πρέπει να αποκαλυφθεί στο λαό της πόλης ότι το ξεπούλημα αυτό θα φέρει ανέβασμα των τιμών σε βασικά είδη λαϊκών αναγκών, καθώς και διάλυση των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους.

Να παλέψουμε για το λαϊκό δικαίωμα στη μετακίνηση. Σε μια πόλη που υποφέρει καθημερινά από την άθλια κατάσταση των Μέσων Μεταφοράς, η κυβέρνηση εξαγγέλλει μια πολιτική παραπέρα διάλυσης των υποδομών. Για τον ΟΑΣΘ, πέρα από τις γνωστές αόριστες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, προωθείται το ξεπούλημα και άλλων γραμμών στα ΚΤΕΛ (που θα φέρει χειροτέρευση της ποιότητας και αύξηση των τιμών), προωθείται το ηλεκτρονικό εισιτήριο και απειλείται το «ελεύθερο» για τους ανέργους. Όλα αυτά ενόψει της ολικής μετοχοποίησης-ιδιωτικοποίησης του ΟΑΣΘ (και) με βάση την οδηγία της ΕΕ. Για το Μετρό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιπρόσθετη καθυστέρηση του έργου, απογειώνοντας την ταλαιπωρία για να εξυπηρετηθούν οικονομικά συμφέροντα. Το Μετρό το έχει χιλιοπληρώσει ο λαός με τη φορολογία του και πρέπει να παραδοθεί άμεσα! Η διεκδίκηση της Δωρεάν, ασφαλούς συχνής μετακίνησης στην πόλη πρέπει να έρθει δυναμικά στο προσκήνιο.

Να υπερασπιστούμε το λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές. Οι σημαντικότερες κεντρικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση το καλοκαίρι αφορούν το βάθεμα του χτυπήματος ενάντια στο λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές, με το χτύπημα στο Ασύλου, την προώθηση των διαγραφών και των ταξικών φραγμών στα πανεπιστήμια, και τη γκιλοτίνα της βάσης του 10. Προωθείται με έναν άγριο τρόπο το ταξικό ξεσκαρτάρισμα, το πέταγμα των νέων είτε στην ανεργία είτε στη δουλειά χωρίς δικαιώματα με μισά πτυχία. Από την ύλη του δημοτικού και την τράπεζα θεμάτων μέχρι την εντατικοποίηση στο πανεπιστήμιο, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών αντιμετωπίζονται ως απόβλητα. Την ίδια στιγμή το κόστος λειτουργία των σχολείων και των σχολών μεταφέρεται στις πλάτες του λαού, σε μια πόλη όπου τα νοίκια μόνο κάνουν μια περιούσια. Εφαρμόζεται ταυτόχρονα μέχρι το κόκκαλο όλο το πλέγμα των μέτρων ενάντια στους εκπαιδευτικούς.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι μαθητικές συνελεύσεις και τα 15μελη, οι σύλλογοι εκπαιδευτικών πρέπει να ενεργοποιηθούν και να μπούνε μπροστά στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Ο λαός της πόλης και οι οργανώσεις του, οφείλουν να στηρίξουν το κίνημα της νεολαίας απέναντι στην καταστολή, να πάρουν πρωτοβουλίες συντονισμού που να ευνοούν τη συνένωση των αγωνιζόμενων κομματιών της εκπαίδευσης σε κοινό μέτωπο ενάντια στην «παιδεία των λίγων κι εκλεκτών».

Να ορθώσουμε μέτωπο απέναντι στην κρατική τρομοκρατία και καταστολή.  Παρά τα παχιά λόγια που ακούμε, το σύστημα γνωρίζει ότι αυτή η πολιτική πάντα θα γεννάει αντιστάσεις, κινήματα, μέχρι και ξεσηκωμούς. Πίσω από την αίσθηση απόλυτης κυριαρχίας που προβάλλει, κρύβεται ο φόβος και το μίσος για τον εχθρό λαό, κρύβεται η γνώση ότι η κρίση του βαθαίνει μέρα με τη μέρα. Γι’ αυτό εξοπλίζεται από τώρα με ένα μαύρο πλέγμα καταστολής. Το χτύπημα στο Άσυλο και οι εισβολές στα πανεπιστήμια, η επίδειξη δύναμης των ΜΑΤ στη ΔΕΘ, οι διώξεις των συνδικαλιστών, αγωνιστών και πολιτικών προσφύγων, οι νέοι νόμοι ενάντια στην απεργία και το ηλεκτρονικό φακέλωμα, η ενθάρρυνση και χρησιμοποίηση των φασιστικών συμμοριών που δρουν ανεξέλεγκτες στην πόλη, πρέπει να αντιμετωπιστούν ως αυτό που αντιπροσωπεύουν: θωράκιση απέναντι στο μαζικό κίνημα, επίθεση στο δικαίωμα του λαού να οργανώνεται και να αγωνίζεται με τον τρόπο που εκείνους θα επιλέγει.

Η πλατιά καταγγελία της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής αλλά και του αντικομμουνισμού δεν μπορεί να ειδωθεί ξεκομμένα από την προσπάθεια οικοδόμησης κινήματος ενάντια στην πολιτική που τη γεννά.

Να ενεργοποιήσουμε τα εργαλεία πάλης. Να έχουμε εμπιστοσύνη στις λαϊκές δυνάμεις. Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας, βάζει το καθήκον της πιο αποφασιστικής συμμετοχής στα όργανα πάλης του λαού, στις συνελεύσεις, τα σωματεία και τις επιτροπές. Να πάρουμε αποφασιστικά πρωτοβουλίες κοινής δράσης πάνω σε σωστούς στόχους πάλης, που να εξασφαλίζουν την άμεση και ισότιμη συμμετοχή των αγωνιστών. Η δράση της Λαϊκής Αντίστασης – ΑΑΣ, των συντονιστικών και των σχημάτων της, συντονιστικών και των σχημάτων της, στην κατεύθυνση της υποστήριξης της πλατιάς λαϊκής πάλης οφείλει να συμβάλει στο ξεδίπλωμα μαζικών λαϊκών αγώνων με πρωτοβουλίες που να συνδέονται με τα μέτωπα πάλης.

Να παλέψουμε για ένα αυτοδύναμο εργατικό-λαϊκό κίνημα στηριγμένο στις δικές του δυνάμεις, στην δική του οργάνωση, στα δικά του μέσα πάλης, στους δικούς του αγώνες. Να παλέψουμε για την δυνατότητα της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων να παλεύουν και να διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, συλλογικές συμβάσεις, τα δικαιώματά ους στην δουλειά και την ζωή.

Κυρίως και πάνω από όλα, να κοντράρουμε την αστική αντίληψη για το «μάταιο των αγώνων», να μην ενδώσουμε στο κλίμα απογοήτευσης και υποταγής που καλλιεργείται. Με πίστη στις λαϊκές δυνάμεις, οικοδομώντας όρους στο πεδίο της πάλης για την ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών επιμένουμε στο μόνο δρόμο που μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της λαϊκής πλειοψηφίας:

Αυτόν της ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, του ΑΓΩΝΑ, της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, και της ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ.

κ.ο. Θεσσαλονίκης

18/9/2019

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
ΒΙΝΤΕΟ