01 ΙΟΥΛΗ 2020

Αναζωπύρωση του κορωνοϊού: ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και κίνδυνοι για τους λαούς

Η πρόσφατη άρση των περιοριστικών μέτρων που επέλεξαν τα περισσότερα κράτη έφερε την αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού. Από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι το λεγόμενο τρίτο κόσμο, τα ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο. Τα κριτήρια της εν λόγω άρσης κάθε άλλο παρά υγειονομικά ήταν. Το «φρενάρισμα» της καπιταλιστικής παραγωγής και –πολύ περισσότερο- του εμπορίου αποτέλεσε τη σπίθα της κρίσης που βάζει φωτιά στα οικονομικά επιτελεία του συστήματος. Η ανάγκη της διασφάλισης των κερδών και της υπερίσχυσης έναντι των ανταγωνιστών εξακολουθεί λογαριάζει τους θανάτους ως παράπλευρες απώλειες. Έτσι, κηρύχτηκε η «επανεκκίνηση» της οικονομίας χωρίς να έχουν στηριχθεί ουσιαστικά τα συστήματα υγείας. Ακριβώς αυτό συμβαίνει και στη χώρα μας, η οποία από 1η Ιουλίου ανοίγει σχεδόν καθολικά τη διασύνδεση με το εξωτερικό και την εσωτερική οικονομική δραστηριότητα. Η εξυπηρέτηση της ψεύτικης «βαρειάς βιομηχανίας» του τουρισμού έχει αναχθεί σε πρώτη προτεραιότητα για το εξαρτημένο ελληνικό κεφάλαιο.

Η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με ένα νέο επιδημικό κύμα, ακόμα και στις χώρες που είχαν σχετική ύφεση κρουσμάτων το προηγούμενο διάστημα.Μπροστά στον κίνδυνο ολοκληρωτικής κατάρρευσης των συστημάτων υγείας, το μέγεθος των εξάρσεων του ιού καθιστά αναγκαία την επιβολή νέας καραντίνας σε πολλές γωνιές του κόσμου τις τελευταίες μέρες (Σερβία, Ισραήλ, Αυστραλία, κ.α.).

Η αναζωπύρωση της  επιδημίας, μάλιστα, πραγματοποιείται χωρίς διαθέσιμο εμβόλιο και αποτελεσματικά φάρμακα. Στα πλαίσια αυτά οξύνεται και ο αντίστοιχος ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός. Παίρνει χαρακτήρα «όλοι εναντίον όλων»και διαπλέκεται με γεωπολιτικές και οικονομικές αντιπαραθέσεις. ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται εδώ και μήνες σε μια κούρσα, στην οποία δε χωράνε ηθικές αξίες. Προτάσεις εξαγοράς φαρμακευτικών εταιρειών, σαμποτάζ και κατασκοπεία έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς και στα πλαίσια της πανδημίας. Παραδοσιακές συμμαχίες, όπως η ΕΕ, δοκιμάζονται, με τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας να μένουν σε ρόλο παρακολουθητή των εξελίξεων. Το τελευταίο διάγγελμα Μητσοτάκη εκφράζει αυτές τις ανησυχίες, αφού ο ίδιος και η ντόπια άρχουσα τάξη γνωρίζουν ότι δε θα έχει προτεραιότητα η Ελλάδα στην παράδοση εμβολίων και φαρμάκων.

Οι λαοί όλου του κόσμου, όπως και ο δικός μας, δοκιμάζονται σκληρά από τον ιό, τη φτώχεια και την απειλή ακόμα και εμπόλεμων συγκρούσεων. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τις κυβερνήσεις και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Πρέπει να αναπτυχθεί μαζικό λαϊκό κίνημα για τη διεκδίκηση του δικαιώματος σε ίση, πλήρη, δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες υγείας. Πρέπει να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, άνοιγμα νέων κλινών και μαζική διενέργεια διαγνωστικών τεστ. Να μη φορτωθούν στις πλάτες μας τα βάρη τις κρίσης, να μη γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους.

1/7/2020

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο