14 ΙΟΥΝΗ 2020

Αναζωπύρωση της πανδημίας στα Βαλκάνια

Η ειδησιογραφία των τελευταίων ημερών κάνει λόγο για νέα έξαρση κρουσμάτων και θανάτων στη Βαλκανική Χερσόνησο. Πιο ειδικά, τόσο στη Τουρκία όσο και στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων η αναζωπύρωση του Covid-19 αποδίδεται ευθέως στην άρση των περιοριστικών μέτρων, στο άνοιγμα της αγοράς και στην λεγόμενη επανεκκίνηση της καπιταλιστικής οικονομίας. Αλλά και στη χώρα μας, σύμφωνα με τις επίσημες ενημερώσεις, καταγράφονται αυξημένα κρούσματα προς ώρας σε εντοπισμένες περιοχές. Το πείραμα με πειραματόζωα τους κατοίκους των χωρών της Βαλκανικής που ξεκίνησε εδώ και κάποιες εβδομάδες, όπως σ’ ολόκληρο σχεδόν το πλανήτη, αναμένεται να βρεθεί σε πλήρη ανάπτυξη με το εκ νέου άνοιγμα της τουριστικής αγοράς και των πάσης φύσης μεταφορών.

400% αύξηση των κρουσμάτων τόσο σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη όσο και σε Βόρεια Μακεδονία μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα, 100% σε Αλβανία και Σερβία μόνο μέσα σ’ ένα μόνο 24ωρο, κοντά στα 100 περιστατικά στη χώρα μας μέσα σ’ ένα 4ήμερο. Μετά από κάποιες εβδομάδες χαλάρωσης των μέτρων, οι αναζωπυρώσεις αυτές αποδίδονται από τις κυβερνήσεις στο μεγάλο συνωστισμό στους χώρους εργασίας (αναγκαίο κακό κατ’ αυτούς), σε κλειστούς γενικότερα χώρους και σε οικογενειακές και άλλες ιδιωτικές συναθροίσεις. Κρούσματα και θάνατοι θεωρούνται από τις κυβερνήσεις αναμενόμενες παράπλευρες απώλειες που απορρέουν από τον πρωταρχικό γι’ αυτούς στόχο της επαναφοράς της καπιταλιστικής κερδοφορίας όσο το δυνατόν κοντύτερα με την προ κορωνοιού περίοδο.

Η ανησυχία που εκπέμπεται από το σύνολο του αστικού πολιτικού κόσμου των χωρών της περιοχής μας δεν αφορά επ’ ουδενί στην υιοθέτηση εκ νέου γενικευμένων μέτρων αλλά στον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού σε επίπεδα που δεν θα θέτουν πολιτικά, οικονομικά και άλλα προβλήματα και βασικά στην αντοχή των συστημάτων περίθαλψης που οι ίδιοι με τις πολιτικές τους των πολλών τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει σε πλήρη αποδιοργάνωση και διάλυση. Μετά από ένα κύκλο κάποιων μηνών από τον εμφανή αιφνιδιασμό των πάντων, το σύστημα επανέρχεται στον αρχικό του “σχεδιασμό” του τύπου “βλέποντας και κάνοντας”! Είναι κι αυτό ένα δείγμα του πόσο “σοφότεροι” έγιναν όλοι τους, όπως μας βομβαρδίζουν καθημερινά.

Ταυτόχρονα τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που εφαρμόστηκαν ως δήθεν έκτακτα γίνονται ολοφάνερα καθεστώς, με την ανεργία να εκτοξεύεται, τη μισή δουλειά-μισό μισθό να γενικεύεται και την κρατική και εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία να απογειώνεται. Η σκλήρυνση και φασιστικοποίηση του συστήματος σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής είναι πανταχού παρούσα, για να προλάβει την αγανάκτηση, την οργή αλλά και τα ξεσπάσματα ενός λαού και μιας νεολαίας που τους στερούν κάθε προοπτική και ανάσα.

Η πανδημία είναι εδώ για να μας θυμίζει με την επικίνδυνη παρουσία της τον άλλο κύριο και μεγάλο κίνδυνο που δεν είναι άλλος από το σάπιο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα, τα συμφέροντα και τις πολιτικές του. Αλλά και η πραγματική ζωή κι όχι επιβίωση, τόσο από υγειονομικής όσο κι από οικονομικής και κοινωνικής άποψης, παραμένει ανάγκη όλων των καταπιεσμένων εργατικών και λαϊκών μαζών, στη χώρα μας, τα Βαλκάνια και τον κόσμο ολόκληρο. Αυτό είναι κάτι που τους στερούν και που μόνο με την πάλη τους μπορούν να κατακτήσουν!

14 Ιούνη 2020

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο