05 ΙΟΥΛΗ 2007

Αμεσες και επιβεβλημένες προτεραιότητες

Ενάντια στις εκλογικές απάτες και αυταπάτες
Να οικοδομήσουμε όρους κοινής δράσης για τα άμεσα μέτωπα πάλης

Εδώ και μήνες τα βασικά κόμματα του συστήματος (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) έχουν ξεκινήσει το γαϊτανάκι των εκλογών. Το καθένα για τους λόγους του, αλλά και οι δυο μαζί αναζητώντας όρους για την εξαπόλυση ενός ακόμα πιο βάρβαρου γύρου επίθεσης στους εργαζόμενους και στη νεολαία, επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν και να εκτονώσουν-παραλύσουν κάθε αντίσταση, να αφομοιώσουν τους μεγάλους αγώνες της προηγούμενης περιόδου στο εκλογικό σκηνικό, στο «μεγάλο γεγονός» που όλα μπορεί να τα «καθορίσει» και να τα «θεραπεύσει». Πλήρως και από την πρώτη στιγμή σε αυτή τη λογική εντάχτηκαν τα κόμματα της καθεστωτικής-ρεφορμιστικής Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΝ), επιβεβαιώνοντας τον εαυτό τους, συμβάλλοντας όσο τους αντιστοιχεί στη συνέχιση-κλιμάκωση της αντιδραστικής καταιγίδας. Ταυτόχρονα και για πρώτη ίσως φορά σε αυτή την έκταση και ένταση, στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς έχει επικρατήσει η ίδια λογική. Με πρωτοφανή –αλλά ίσως όχι αιφνίδια– άνεση μια σειρά δυνάμεις αντιγράφουν τα εκλογικίστικα σλόγκαν των ΚΚΕ-ΣΥΝ, και, κινούμενες στα όρια της πολιτικής γελοιότητας, τάζουν ενόψει εκλογών «μια άλλη Αριστερά», «ένα άλλο πολιτικό σκηνικό».
Θεωρούμε ότι αυτή η κατάσταση –που αναδεικνύει το βάθος του προβλήματος της Αριστεράς στη χώρα και ενδεχόμενα προδιαγράφει νέες δορυφοροποιήσεις και προσαρμογές δυνάμεων γύρω από το επίσημο πολιτικό σκηνικό– είναι αντιθετική με τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων και της νεολαίας, δεν εκφράζει τις πραγματικές διαθέσεις και αγωνίες ανένταχτων και οργανωμένων αγωνιστών. Θεωρούμε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί, να κοντραριστεί! Οχι βέβαια με άλλη μια εκλογική πρόταση, αλλά με τη συσπείρωση δυνάμεων, ομάδων και ανένταχτων αγωνιστών γύρω από μια κατεύθυνση κοινής δράσης και πάλης στα άμεσα μέτωπα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία
•Ενάντια στη νέα επιδρομή που το σύστημα ετοιμάζει στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων με αύξηση των ορίων, μείωση των συντάξεων και κατάργηση ουσιαστικά κάθε σχετικού δικαιώματος για τη νεολαία. Κόντρα στην επέλαση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων που στοχεύουν στην υπερεκμετάλλευση και στην «οριστική» αποσυγκρότηση της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων μαζών. Για την υπεράσπιση των συμβασιούχων, για να ανατραπεί ο νόμος Παυλόπουλου που εξωθεί στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
•Για να συνεχιστεί ο αγώνας της νεολαίας και των εκπαιδευτικών, για να γίνει χρονιά συντονισμού και νίκης σε όλους τους χώρους της εκπαίδευσης η νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Για να αναδειχθούν ξανά και μαζικά οι κρίσιμοι στόχοι πάλης (ανατροπή του νόμου-πλαισίου, κατάργηση της βάσης του 10 και του νόμου για ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, απόσυρση των νέων βιβλίων, όχι στην υπαγωγή των νηπιαγωγείων σε δήμους και ιδιώτες, όχι στην αξιολόγηση-χειραγώγηση, πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις) κόντρα στην αντιμεταρρύθμιση που προωθεί το σύστημα και οι κυβερνήσεις του.
•Για να αναπτυχθεί η πιο πλατιά και συντονισμένη πάλη υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, για να αποκρουστεί το καθεστώς της βαναυσότητας, των τρομονόμων, των καμερών και των πλαστικών σφαιρών, οι θεσμοί και οι πρακτικές που βγάζουν «εκτός νόμου» τη διαδήλωση, την απεργία, τη μαζική πάλη ακόμα και την αμφισβήτηση και τη διαμαρτυρία.
•Για να στηριχθούν και να δυναμώσουν τα κινήματα των κατοίκων των πόλεων ενάντια στο μαύρο παρών και στο εφιαλτικό μέλλον, ενάντια στη φωτιά του κέρδους και του καπιταλισμού που καίει το οξυγόνο και πλημμυρίζει με τσιμέντο και χαβούζες τη ζωή μας.
Στη βάση αυτών των αξόνων πάλης προτείνουμε και επιδιώκουμε να παραμερίσουμε και να υπερβούμε τον εκλογικισμό και τη λογική υποταγής στο σύστημα και των αδιέξοδων αντιπαραθέσεων-διασπάσεων που αυτός φέρνει. Να αποκτήσουν φωνή οι αγωνιστές των κινημάτων και να πάρουν το λόγο οι αριστερές επαναστατικές δυνάμεις για τα ζητήματα που αφορούν το λαό! Να συζητήσουμε για τις αιχμές της πάλης που είναι αναγκαία, για τους όρους της συγκρότησής της και να διαμορφώσουμε άμεσα κινηματικές πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες –που σύμφωνα με τη δικιά μας γνώμη- θα πρέπει σύντομα να εντάξουν στην οπτική τους και στη δράση τους το κρίσιμο μέτωπο της αντιπολεμικής-αντιιμπεριαλιστικής πάλης που όλες οι τελευταίες εξελίξεις (εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στην Ευρώπη, Κόσοβο, Παλαιστίνη) αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της.
Μια πρώτη ανοιχτή πλατιά σύσκεψη μπορεί και πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο, για να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα, γιατί οι εκλογές μπορεί να μετατεθούν αλλά η αντιλαϊκή-αντιδραστική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και αξιοποιεί τον πολιτικό αφοπλισμό και την αδράνεια που έχει φέρει η εκλογική παραζάλη!
Τέλος ,η συμμετοχή δυνάμεων και αγωνιστών σε μια τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να τους δεσμεύει για την εκλογική στάση που τελικά θα επιλέξουν. Η επιλογή αυτή αποτελεί συνολικότερο πολιτικό ζήτημα, που κρίνεται από τον καθένα με βάση το «όλον» των προσεγγίσεων του και βέβαια -για την αγωνιστική επαναστατική αντίληψη- διαμορφώνεται με βάση και τα δεδομένα που σε κάθε φάση το κίνημα παράγει.

Αθήνα 5-7-2007

φ.576, 07/07/07

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org