10 ΜΑΗ 2020

ΑΘΗΝΑ | Πορεία στους δρόμους της Κυψέλης ενάντια στην κρατική καταστολή

Πάνω από δύο χιλιάδες νεολαίοι και κάτοικοι της περιοχής – και όχι μόνο- διαδήλωσαν στους δρόμους της Κυψέλης το απόγευμα του Σαββάτου 9/5. Μια άμεση απάντηση για να καταγγελθεί το όργιο κρατικής βίας- ξυλοδαρμοί, χημικά και προσαγωγές- που είχε προηγηθεί τα ξημερώματα της ίδια μέρας στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Στις 7 ξεκίνησε να συγκεντρώνεται κόσμος στη πλατεία και μια ώρα αργότερα ξεκίνησε η διαδήλωση, η οποία κινήθηκε σε πολλούς δρόμους της περιοχής εξαιτίας και της μεγάλης μαζικότητας. Κόσμος στις εισόδους πολυκατοικιών, στις γωνίες και στα μπαλκόνια παρατηρούσε και χειροκροτούσε τους διαδηλωτές. Μια πολύ δυνατή στιγμή ήταν όταν μετανάστες στα μπαλκόνια της οδού Αγ. Μελετίου χειροκροτούσαν τους διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα για την αλληλεγγύη και τους κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών. Έντονη και προκλητική ήταν η παρουσία της αστυνομίας σε όλη την περιοχή, η οποία έκανε ελέγχους στον κόσμο που κατευθυνόταν προς τη συγκέντρωση αλλά είχε περικυκλώσει ολόκληρη την γειτονιά με διμοιρίες των ΜΑΤ και μηχανές.

Πολύς ο κόσμος που κατέβηκε στη διαδήλωση εκφράζοντας την έντονη ανησυχία και οργή για τη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής που επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την έντονη αστυνομοκρατία και τις συνεχείς «επιχειρήσεις» της αστυνομίας σε δημόσιους υπαίθριους χώρους (πλατείες, πεζόδρομους). Χώροι που παίζουν παιδιά και βγαίνουν βόλτα οικογένειες τα απογεύματα και συναντιούνται παρέες νεολαίων τα βράδια. Χώροι ελάχιστοι μέσα στις τεράστιες τσιμεντουπόλεις. Και για αυτό σίγουρα δεν ευθύνονται οι κάτοικοι. Οι οποίοι ήταν εξοργισμένοι με την αναίτια και απροκάλυπτη βία και τρομοκρατία που βίωσαν λίγες ώρες πριν δίπλα στα σπίτια τους.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν συλλογικότητες και σχήματα γειτονιάς του α/α/α χώρου, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι νεολαίοι του ΚΚΕ(μ-λ) με πανό και προκήρυξη που μοιράστηκε πλατιά τόσο στους συγκεντρωμένους όσο και κατά τη διάρκεια της πορείας.

Η νεολαία δείχνει πως ασφυκτιά σε όλο αυτό το πλαίσιο της «επιστροφής στην κανονικότητα» που περιλαμβάνει περιστολή δημοκρατικών ελευθεριών και τσάκισμα δικαιωμάτων τόσο στη δουλειά όσο και στην εκπαίδευση. Και αυτό είναι που φοβίζει την κυβέρνηση και την κάνει να της επιτίθεται με τόσο μίσος και να την κατασυκοφαντεί στα κανάλια. Και αυτή η δίκαιη οργή και οι προβληματισμοί της νεολαίας, παραμένουν στοίχημα να μετατραπούν σε οργανωμένους αγώνες που θα αντιστέκονται συνολικά στην πολιτική του κεφαλαίου και θα διεκδικούν ζωή με δικαιώματα.

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο