02 ΟΚΤΩΒΡΗ 2019

Έξω τα ΕΛΠΕ απο το Κορδελιό! Μαζικός αγώνας για τον αέρα που αναπνέουμε και την ζωή μας!

Οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης χρόνια τώρα αναπνέουν όσα ξερνούν τα φουγάρα των διυλιστηρίων των Ελληνικών Πετρελαίων. Κυριολεκτικά δεν μπορεί κανείς να ανασάνει. Στο Κορδελιό, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο παρά τις κατά καιρούς (προεκλογικά) εξαγγελίες ότι θα βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο και όλα αυτά τα τετριμμένα που αναφέρουν ανέξοδα τα κυβερνητικά κόμματα και οι εκπρόσωποί τους.

Κάθε χρόνο το πρόβλημα μεγαλώνει και η κατάσταση έχει πάρει τραγικές διαστάσεις ενώ η δυσοσμία και τα αποτελέσματά της φτάνουν στον Εύοσμο, σε πολλές δημοτικές ενότητες του δήμου ΔΕΛΤΑ και σε περιοχές του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Έντονη μυρωδιά πετρελαίου, γκαζιού και καπνού, τσούξιμο ματιών και λαιμού, αναπνευστικά προβλήματα, ζάλη, πονοκέφαλος και δυσφορία είναι καθημερινά φαινόμενα. Τα φουγάρα των ΕΛΠΕ σε καθημερινή βάση ανοίγουν παράθυρο στον ουρανό και ξερνάνε τις μυρωδιές και τις χημικές ουσίες στον αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (το επίσημο κράτος) ψάχνει ποια βιομηχανία ρυπαίνει. Σύμφωνα με τις εκθέσεις και τις μετρήσεις μέσα και έξω από το Κορδελιό, βρέθηκαν συνολικά 55 χημικές ενώσεις που προκαλούν την δυσοσμία στην περιοχή του Κορδελιού με συχνότητα ανίχνευσης από 5% έως και 100%. Ταυτόχρονα οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι 8 μερκαπτάνες που βρέθηκαν στο Κορδελιό, βρέθηκαν σε υπερδεκαπλάσιες συγκεντρώσεις στους χώρους των ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με την  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι μερκαπτάνες δεν είναι καρκινογόνες ουσίες αλλά επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν τα αντίστοιχα συμπτώματα ενώ υπάρχουν και συμπτώματα στο νευρικό σύστημα (αϋπνία, ναυτία, άσθμα κλπ).

Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου συνεχίζει να παίρνει χορηγίες από τα ΕΛΠΕ και φυσικά να διαφημίζει έμμεσα το «κοινωνικό πρόσωπο» της επιχείρησης και να αποπροσανατολίζει τον λαό, η επιχείρηση φακελώνει τους κατοίκους που διαμαρτύρονται, ακόμη και με στοιχεία για την πολιτική τους τοποθέτηση και δράση, η κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες  ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παλιότερα, θυσιάζουν τον λαό για την ανάπτυξη της οικονομίας, οι εισαγγελείς ερευνούν αλλά δε βρίσκουν, οι αναλύσεις στο ΑΠΘ γίνονται αλλά δεν ανακοινώνονται και οι κάτοικοι δεινοπαθούν και εξοργίζονται.

Κάτοικοι της περιοχής οργανώθηκαν και κινητοποιήθηκαν κύρια μέσω διαδικτύου, αργότερα όμως η συζήτηση βγήκε από το διαδίκτυο, έφτασε στους δρόμους και στις πλατείες και αποτυπώθηκε σε ανακοινώσεις που μοιράστηκαν πόρτα πόρτα, έγιναν συνελεύσεις και κινητοποιήθηκαν περισσότεροι, με αποτέλεσμα μια μαζική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους του Κορδελιού.

Η συζήτηση πρέπει να ανοίξει και η οργή που εκφράζεται στους σχολιασμούς στο διαδίκτυο να μετουσιωθεί σε αντίσταση και αγώνα για την διεκδίκηση καλύτερων όρων ζωής.

  • Να γυρίσουμε την πλάτη στον αποπροσανατολισμό που σπέρνουν οι απόψεις για βελτίωση της λειτουργίας των ΕΛΠΕ. Η πραγματική αιτία είναι η πολιτική του «όλα στο κεφάλαιο, όλα για το κεφάλαιο» που δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για την ποιότητα της ζωής μας και υπηρετείται από την κυβέρνηση της ΝΔ και τις προηγούμενες.
  • Να οργανώσουμε μαζικούς λαϊκούς αγώνες ενάντια στην πολιτική που τσακίζει λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, να απαιτήσουμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλειά μας.KKEμ-λ.
Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο