03 ΦΛΕΒΑΡΗ 2019

Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα: ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΝΤΟΥ!!!

Δόθηκε στη δημοσιότητα η ολοκληρωμένη Έκθεση («Integrated Country Strategy») του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα (https://www.state.gov/documents/organization/285035.pdf). Το κείμενο αυτό, που γράφτηκε και εγκρίθηκε από το αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο Αύγουστο, περιγράφει τους στόχους, τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες της αμερικάνικης πρεσβείας στη χώρα μας. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, πολλά από αυτά που αποτυπώνονται στην έκθεση έχουν προχωρήσει και άλλα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Η αξιοποίηση από τη μεριά των ΗΠΑ της ΔΕΘ και η έναρξη του “Στρατηγικού Διαλόγου” μεταξύ των δυο κυβερνήσεων με τη συνάντηση Πομπέο-Κατρούγκαλου στην Ουάσιγκτον το Δεκέμβρη αφορούσε τους περισσότερους τομείς που τίθενται στην έκθεση. Και επειδή αυτές οι δουλειές θέλουν και τα κατάλληλα πρόσωπα για να τις φέρουν εις πέρας, τόσο η τοποθέτηση -μετά την έκθεση, τέλος Αυγούστου- του Γκρέγκορι Φλέγκερ ως πρόξενου στη Θεσσαλονίκη όσο και η ανανέωση της θητείας του πρέσβη Πάιατ υπηρετούν αυτή την απαίτηση. Σημείωση: και οι δυο θήτευσαν πριν στην Ουκρανία…

“Η Ελλάδα, μέλος της ΕΕ και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας σε μια περίπλοκη περιοχή”. Μ” αυτή την πρόταση ξεκινά η 11σέλιδη έκθεση, περιγράφοντας από την αρχή τη σημασία που δίνουν τα υπερατλαντικά αφεντικά στην ένταξη της Ελλάδας στους σχεδιασμούς τους. Σχεδιασμοί που αναφέρονται στην αμερικάνικη ασφάλεια, την ενέργεια, το εμπόριο, τις επενδύσεις αλλά και τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων. Άλλωστε, όπως τονίζεται στην έκθεση, “η ιδιωτική και κρατική στήριξη των ΗΠΑ στη διάρκεια των εννέα χρόνων της οικονομικής κρίσης αλλά και της πρόσφατης μεταναστευτικής, οδήγησε στην αντιστροφή του αντι-αμερικανικού κλίματος που επικρατούσε επί δεκαετίες στη χώρα και στη διαμόρφωση μιας πιο ανοικτής στάσης απέναντι σε νέες πρωτοβουλίες”.

Πρωτοβουλίες που συνδέονται με το ρόλο του “γεωπολιτικού μεντεσέ”, κατά τον Πάιατ, που στο κείμενο τονίζονται σε διάφορα σημεία είτε σαν “ καταπολέμηση των προσπαθειών των παγκόσμιων αντιπάλων να εκμεταλλευτούν τη γεωπολιτική σημασία και τις διαρθρωτικές αδυναμίες της Ελλάδας για αποσταθεροποίηση της περιοχής και υποκίνηση αντιδυτικού αισθήματος” είτε ως “αντιμετώπιση της κακόβουλης ρωσικής και κινέζικης επιρροής”. Αναγράφεται μάλιστα ότι “η συμβολή της Ελλάδας στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και η συμφωνία για το Μακεδονικό θα μειώσουν τη ρώσικη επιρροή”.

Στο κεφάλαιο “Ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας για την προστασία της αμερικανικής πατρίδας και των συμφερόντων της” περιγράφεται η ολοκληρωτική παράδοση του εδάφους, του αέρα και της θάλασσας του τόπου μας στις ΗΠΑ για να εκτελούν τις δολοφονικές, πολεμικές επιδρομές τους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίρνει τα συγχαρητήρια για την “εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας” με την προσφορά “επιπλέον τοποθεσιών εκτός του κόλπου της Σούδας”. Δηλαδή Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη αλλά και την “ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και μια νέα ανάπτυξη των ειδικών δυνάμεών μας και προσωπικού στην Ελλάδα”.

Τα συγχαρητήρια συνεχίζονται για την κυβέρνηση “γιατί, παρά τις προκλήσεις των δημοσιονομικών ζητημάτων, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να επενδύσει σε αναβαθμίσεις αεροσκαφών F-16 και να συνεχίσει να υποστηρίζει και να φιλοξενεί ασκήσεις του ΝΑΤΟ, δαπανώντας πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2015”. Και οι στρατιωτικές δαπάνες δεν σταματούν, αλλά συνεχίζονται, όπως γράφεται στην έκθεση, με την αγορά ελικοπτέρων Kiowa που θα καταστήσουν τη χώρα “περιφερειακό κέντρο ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ” και τη γενναία “χρηματοδότηση του Λιμενικού Σώματος για να αναλάβει αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο” των ανταγωνισμών για τα κοιτάσματα αερίου και τους αγωγούς μεταφοράς ενέργειας.

Στο πεδίο της ενέργειας και των αγωγών μεταφοράς το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σημειώνει: “η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά βασικό παράγοντα στις προσπάθειες των ΗΠΑ – ΕΕ να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, διαφοροποιώντας τις πηγές φυσικού αερίου στις χώρες του Βορρά, οι οποίες στηρίζονται κυρίως στο ρωσικό αέριο. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει έργα που φέρνουν μη ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη και είναι πρόθυμη να αναπτύξει δικά της πεδία υδρογονανθράκων με αποθέματα που βρίσκονται σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου”. Και επειδή έρχονται βουλευτικές εκλογές, τονίζεται ότι η πρεσβεία θα “ενθαρρύνει την κυβέρνηση να παραμείνει φιλική προς την αγορά και ανοιχτή στην εμπλοκή των ΗΠΑ ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία και να αξιοποιηθεί η εμπειρία των ΗΠΑ στις ΑΠΕ”.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και “στην μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας μέσα στα πλαίσια της Ευρωζώνης καθώς και στην αύξηση των επενδυτικών και εμπορικών ευκαιριών στις αμερικανικές εταιρίες, ενισχύοντας παράλληλα και τον ελληνικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, εφαρμόζοντας τις αναγκαίες διοικητικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και διαφανείς επιχειρηματικές πρακτικές”. Το δολάριο ξανάρχεται καθώς εντοπίζεται στο κείμενο ότι η χώρα μας “αντιπροσωπεύει μια αναξιοποίητη αγορά, μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση και οκτώ χρόνια ανεπαρκούς επένδυσης. Η πρεσβεία στην Αθήνα θα αξιοποιήσει σχέσεις στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης, ομάδες της διασποράς και τον τομέα τεχνολογιών των ΗΠΑ για την προώθηση συνεργιών με μια μεγάλη έγχυση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (δυνητικά 1 δισ. ευρώ για δέκα χρόνια) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων”.

Παρά τα όσα γράφονται με αφορμή τις άδειες του Κουφοντίνα κ.λπ., το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαπιστώνει ότι “η ελληνική κυβέρνηση είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος εταίρος σε θέματα επιβολής του νόμου, ιδιαίτερα της αντιτρομοκρατίας και της συνεργασίας και για την ασφάλεια των συνόρων”. Μάλιστα “το 2017, η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που εφάρμοσε την ασφαλή πλατφόρμα πραγματικού χρόνου του Τμήματος Εγχώριας Ασφάλειας (Secure Real Time Platform – SRTP), επιτρέποντας στις ελληνικές αρχές να ελέγχουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες με δεδομένα ασφαλείας των ΗΠΑ”. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν “τα εργαλεία ανταλλαγής πληροφοριών του FBI και του Κέντρου Ελέγχου της Τρομοκρατίας για να ανιχνεύουν και να διακόπτουν κάθε εγκληματική και τρομοκρατική δραστηριότητα”.

Παρότι στην εισαγωγή της έκθεσης τονίζεται η αντιστροφή του αντιαμερικανισμού στον τόπο μας, οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη μονιμοποίηση και παραπέρα διεύρυνση αυτής της κατάστασης. Σε ιδιαίτερο κεφάλαιο της έκθεσης με τίτλο “Ενίσχυση και ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων μέσω της προώθησης κοινών αξιών για τη μείωση της ξένης επιρροής στους πολιτιστικούς και θρησκευτικούς τομείς, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την προώθηση μιας νέας γενιάς ηγετών με ευνοϊκές απόψεις προς τις ΗΠΑ και τις αξίες τους”, αναφέρονται στο στήσιμο και την αξιοποίηση μηχανισμών που θα υπηρετούν το στόχο αυτό αλλά και παρεμβάσεις στα πεδία της εκπαίδευσης και των ΜΚΟ. Καθόλου τυχαία και άσχετη με τα παραπάνω δεν ήταν και η επίσκεψη το Νοέμβρη του Πάιατ στον Γαβρόγλου, καθώς επισημαίνεται στο κείμενο η εκπόνηση “εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων ώστε η νεολαία και η επόμενη γενιά ηγετών στις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών να κινούνται θετικά προς τις ΗΠΑ”.

Ρόλο στο έργο αυτό θα έχουν και οι ΜΚΟ και τα ΜΜΕ, για “να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση που πατρονάρεται από άλλα κράτη και η επιφυλακτικότητα τμημάτων της κοινωνίας που ιστορικά αντιδρούν στις σχέσεις με τις ΗΠΑ”. Τέλος, το υφιστάμενο σύστημα εκπαίδευσης -σημειώνεται στο κείμενο- “περιορίζει την πρόσβαση των φοιτητών σε προγράμματα συνεργασίας με διεθνή ιδρύματα και πτυχία υψηλότερου επιπέδου στο εξωτερικό”, εκφράζοντας τη θέληση των Αμερικάνων να επεκτείνουν τη δράση τους παραπέρα στον τομέα αυτό.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχει πτυχή-τομέας της χώρας μας, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση, που οι ΗΠΑ να μη σχεδιάζουν παρεμβάσεις για να επιβάλουν τα «θέλω» τους. Η σημασία που δίνει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός στη χώρα μας είναι πραγματική. Μόνο που ο σχεδιασμός αυτός ενσωματώνει την Ελλάδα απλώς σαν πλατφόρμα εξόρμησής τους και όχι σαν “στρατηγικό εταίρο”. Τη γεμίζει με βάσεις, τη χρησιμοποιεί στους ενεργειακούς εκβιασμούς που κάνει, την εντάσσει σε αντιδραστικούς άξονες προώθησης των σχεδίων του, την περιλαμβάνει σε “ρυθμίσεις” ισχυροποίησης της κυριαρχίας του. Στη βάση αυτών των σχεδιασμών των ΗΠΑ, η χώρα κάθε άλλο παρά αποτελεί “πυλώνα σταθερότητας”, αλλά μετατρέπεται σε πεδίο ανταγωνισμού, πολέμου, πλήρους αστάθειας.

Καθήκον άμεσο και επιτακτικό, η επαναφορά-επικράτηση του αντιιμπεριαλισμού-αντιαμερικανισμού στον τόπο μας. Να ακούγεται όλο και πιο δυνατά η φωνή του λαού “ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ – ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ”.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
ΒΙΝΤΕΟ