14 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020

Θεσσαλονίκη, πανδημία: Άνιση μάχη με τον ιό και την …αντιλαϊκή πολιτική! (Ρεπορτάζ από τα νοσοκομεία)

Άρθρο από την Προλεταριακή Σημαία (φύλλο 882)

Ώρα με την ώρα, με ραγδαίο ρυθμό, επιδεινώνονται οι συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς με Covid, παράλληλα με τις συνθήκες εργασίας για γιατρούς και νοσηλευτές σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, δίχως καμιά εξαίρεση. Αρκετοί μιλούν, δίχως υπερβολή, για πολεμικές συνθήκες και επικείμενη κατάρρευση. Είναι αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης πλέον πορείας της πανδημίας στην περιοχή, αλλά και της αδυναμίας του συστήματος περίθαλψης να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Είναι αποτέλεσμα χρόνιων πολιτικών που διέλυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας, πολιτικών ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας, υποστελέχωσης και αποεπένδυσης σε δομές, εξοπλισμό και προσωπικό, έλλειψης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ανυπαρξίας πολιτικών πρόληψης και πλήρους έλλειψης σχεδιασμού για έκτακτες ανάγκες. Ιδιαίτερα αυτό το διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, η κυβέρνηση δεν πήρε σχεδόν κανένα έκτακτο μέτρο και δεν προσπάθησε να προετοιμάσει το σύστημα να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες που πολλοί έβλεπαν να έρχονται.

Η «Προλεταριακή Σημαία» τις τελευταίες ημέρες συνομίλησε με αρκετούς γιατρούς και νοσηλευτές, που δίνουν σκληρή μάχη σε άνισες συνθήκες μέσα στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση. Επικοινώνησε, επίσης, και με γιατρούς που εργάζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Ενημερώθηκε από ασθενείς και τους συγγενείς τους, που βιώνουν τη δύσκολη κατάσταση.

Όσο διευρύνεται ο πληθυσμός που μολύνεται από τον ιό, τόσο αυξάνεται ο αριθμός αυτών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, δηλαδή εισαγωγή σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν 86 κλίνες ΜΕΘ. Στη διάρκεια του πρώτου κύματος δημιουργήθηκαν άλλες 17 στο ΑΧΕΠΑ για Covid, χωρίς πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Τις τελευταίες ημέρες έχουν καλυφθεί και οι 86 κλίνες για Covid, επιχειρείται μεταφορά διασωληνωμένων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ προστέθηκαν άλλες 6 κλίνες στο Παπαγεωργίου, που δεν λειτουργούσαν λόγω έλλειψης προσωπικού. Επιπλέον, δόθηκε για Covid η μονάδα αναπνευστικής ανεπάρκειας στο Παπανικολάου με 6 κρεβάτια και η μονάδα καρδιοχειρουργικής του ΑΧΕΠΑ με άλλα 6 κρεβάτια. Συνολικά έχουν διατεθεί 104 κλίνες εντατικής, οι οποίες έχουν αφαιρεθεί από τις υπόλοιπες ασθένειες κοινής νοσηρότητας και διατίθενται 121 κλίνες ΜΕΘ Covid.  Και αυτές είναι γεμάτες, εκτός κι αν πεθάνει ή αποσωληνωθεί ασθενής. Σύμφωνα με καταγγελίες γιατρών, οι νέες θέσεις ΜΕΘ που δημιουργούνται είναι εν πολλοίς μετονομασία θέσεων αυξημένης φροντίδας και παροχής οξυγόνου με έναν τραχειοσωλήνα, δίχως επαρκή στελέχωση και υποστήριξη. Η κυβέρνηση επιμένει πως θα μπορούσε τους μήνες που πέρασαν να δημιουργήσει νέες ΜΕΘ με τις αναγκαίες προϋποθέσεις λειτουργίας, αλλά δεν έκανε τίποτε!

Στη Θεσσαλονίκη, τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις των μνημονίων έκλεισαν τρία νοσοκομεία, το Παναγία, το Β΄ Νοσοκομείο Άγιος Παύλος στη Φράγκων και το Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών), θεραπευτήριο με μακρόχρονη ιστορία και εμπειρία σε λοιμώδεις ασθένειες. Στην προηγούμενη έξαρση, είχαν γίνει δύο κλινικές ως μονάδες αναφοράς Covid, από τις υπάρχουσες που κάλυπταν ανάγκες συνηθισμένης νοσηρότητας. Μια Παθολογική του ΑΧΕΠΑ και μια Πνευμονολογική του Παπανικολάου. Αυτές παρέμειναν σε όλο το διάστημα μέχρι τη νέα έξαρση. Με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και αυτών που χρειάζονταν νοσηλεία, σε όλα τα νοσοκομεία ονομάστηκαν άρον-άρον κάποιες κλινικές, κλινικές Covid, με προχειρότητα, χωρίς μέτρα ασφάλειας νοσηλείας, χωρίς εξετάσεις στα εργαστήρια, καθαριότητα, ασφάλεια των εργαζόμενων και των νοσηλευόμενων στις υπόλοιπες κλινικές. Στη συνέχεια, λόγω της αναγκαιότητας περισσότερων κρεβατιών, έγιναν επεκτάσεις των κλινικών με συρρίκνωση άλλων, μέχρι που καταλήφθηκαν και ολόκληροι όροφοι. Τέλος, κάποια νοσοκομεία μετατρέπονται από τα πράγματα σε μονάδες Covid, με μεταφορά των αρρώστων στον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που αποτελεί και την προοπτική όλων των νοσοκομείων. Το πρώτο που έγινε νοσοκομείο Covid είναι ο Άγιος Παύλος με 93 κρεβάτια. Δε συμμετέχει πλέον  στις γενικές εφημερίες  πόλης. Επίσης, η παθολογική του Αγίου Δημήτριου έγινε αποκλειστικά κλινική Covid και δεν συμμετέχει και αυτή. Έτσι, μόνο αν έχεις Covid θεωρείσαι άρρωστος. Στο Ιπποκράτειο, κλινικές δεν λειτουργούν (π.χ. η ΩΡΛ σχεδόν έχει κλείσει), αφού υπάρχει και ο περιορισμός των χειρουργείων κατά 80%, αλλά και η εντολή για περιορισμό των εισαγωγών. Αν έχεις έμφραγμα, εγκεφαλικό, παγκρεατίτιδα, ανεύρυσμα κ.λπ. θεωρείσαι προσωρινά υγιής και μπορείς να περιμένεις στο σπίτι σου… το εμβόλιο του κορωνοϊού!

«Δεν φτάνει το νοσηλευτικό προσωπικό. Ήμασταν που ήμασταν λίγοι, κάθε μέρα νοσούν και μπαίνουν σε καραντίνα πολλοί εργαζόμενοι και έτσι οι συνθήκες δουλειάς γίνονται εξοντωτικές!», είναι η κραυγή αγωνίας γιατρού που δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πανδημία. Τα στοιχεία για τις ελλείψεις προσωπικού είναι συντριπτικά σε όλα τα νοσοκομεία. Η συστηματική άρνηση της κυβέρνησης να προσλάβει μαζικά προσωπικό, σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα στο υπάρχον προσωπικό, έχει φτάσει την κατάσταση στα όριά της. Στον Άγιο Δημήτριο, η ΜΕΘ ζήτησε 3 γιατρούς και πήραν 1 επικουρικό. Η παθολογική κλινική ζήτησε τον Μάρτιο 3 και δεν ήρθε κανένας! Στο Παπαγεωργίου, από την αρχή της πανδημίας έχουν προσλάβει έναν επικουρικό γιατρό για να καλυφτούν 10 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ που άνοιξαν! Στο Θεαγένειο, σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου εργαζόμενων, η μεγάλη υποστελέχωση, με περισσότερες από 200 κενές οργανικές θέσεις στην έξαρση της πανδημίας, γίνεται ακόμα εντονότερη λόγω του ότι περίπου 30 εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στο κορωνοϊό και είναι σε καραντίνα. Οι ελάχιστες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, που έγιναν στην αρχή της πανδημίας την άνοιξη, δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Στο Ιπποκράτειο υπάρχει μεγάλη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στις ΜΕΘ, οι οποίες λειτουργούν κυρίως με γιατρούς που τώρα κάνουν την εξειδίκευση, πράγμα που σημαίνει ότι και η δυνατότητα ανάρρωσης από τις ΜΕΘ ενδεχομένως να επηρεαστεί. Στις δύο μονάδες Covid του ίδιου νοσοκομείου, που φτιάχτηκαν άρον-άρον, όταν γραφόταν αυτό το άρθρο, οι ασθενείς ξεπερνούσαν τους 170 και οι εφημερεύοντες γιατροί είναι πολύ λίγοι γι’ αυτόν τον αριθμό. «Πάει μια βδομάδα που μου ανατέθηκε η ευθύνη της Covid κλινικής του Ιπποκράτειου», δήλωσε εντατικολόγος σε τοπικά ΜΜΕ στις 12/11 «και από τα 35 κρεβάτια φτάσαμε τα 150 και στην αυριανή εφημερία θα επεκταθούμε μέχρι τα 180. Ένα μόνο έχω να πω: κανείς δεν σχολάει στην ώρα του, αλλά 2-3-4-5 και 6 ώρες μετά (εννοείται χωρίς υπερωρία). Οι εφημερεύοντες γιατροί, ειδικοί και ειδικευόμενοι, περνούν 24 και πλέον ώρες με τη στολή χωρίς να ξεκουράζονται ούτε μισάωρο… Εάν κάποιος εξακολουθεί να θεωρεί τους διορισμούς σπατάλη χρημάτων, να ξέρει ότι είναι συνένοχος σε εγκλήματα κατά της ζωής!».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) «…όλες σχεδόν οι δημόσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μετατράπηκαν σε ΜΕΘ νοσηλείας ασθενών με Covid, με διακομιδή των μη Covid διασωληνωμένων ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, με χρέωση στον λαό μέσω ΕΟΠΥΥ και μάλιστα του διπλάσιου της ως τώρα χρέωσης. Οι κλινικές Covid, που πλέον υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία, διαρκώς επεκτείνονται και καταλαμβάνουν άλλες κλινικές, οι οποίες κλείνουν ή συρρικνώνονται. Ήδη ορίστηκε το πρώτο νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid, με εκκένωση των κλινικών και διακομιδή των ασθενών επίσης στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που αποτελεί την προοπτική κι άλλων νοσοκομείων στην κατεύθυνση μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε “νοσοκομεία μιας νόσου”. Έτσι η πανδημία αποτελεί πρώτης τάξης αφορμή για την κυβέρνηση για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών στον χώρο της υγείας, με παροχή ζεστού χρήματος από το κράτος και τους ασφαλισμένους, δηλαδή την ήδη λεηλατημένη τσέπη του λαού…”  Σε αυτή την ανακοίνωση ήρθε να προστεθεί το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη πως το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, με έγγραφό του στις 10/11/2020, ενημέρωσε τους Διοικητές των Νοσοκομείων πως δεν θα κάνει μεταφορές ανασφάλιστων ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές! Ύστερα από τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε νομοθετική διάταξη για δωρεάν νοσηλεία. Παρόμοιες ανακοινώσεις, στην ουσία κραυγές απόγνωσης, στις οποίες περιγράφουν τη δραματική κατάσταση των τελευταίων ημερών, έβγαλαν οι νοσοκομειακοί γιατροί των Σερρών, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών του Κιλκίς και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Οι τελευταίοι, σε επιστολή που απηύθυναν στον Υπουργό Υγείας Κικίλια, επισημαίνουν ότι το 55,76% των θέσεων ειδικευόμενων γιατρών και το 47,72% των μόνιμων ειδικευμένων στο νοσοκομείο είναι κενές.

«Οι μάχιμοι και μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνας μας!», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΝΙΘ, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τεστ σε όλους τους υγειονομικούς, επαναλειτουργία των νοσοκομείων Λοιμωδών και Παναγία, επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους εργασίας, στις κλειστές δομές φιλοξενίας, στα σχολεία, στις φυλακές, σε καταυλισμούς κ.λπ. και γενικευμένα τεστ στον πληθυσμό. Με αυτά τα αιτήματα, τόσο η ΕΝΙΘ όσο και σωματεία εργαζόμενων σε νοσοκομεία της πόλης, συνδικαλιστικά σχήματα, φοιτητικοί σύλλογοι και πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς συμμετείχαν στη δίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά στο Ιπποκράτειο, το ΑΧΕΠΑ, το Γεννηματάς, το Θεαγένειο κ.ά. και σχεδιάζουν την κλιμάκωση των αντιδράσεών τους.

Αναζήτηση
Social Media

Βουλευτικές Εκλογές 2023
Αντίσταση - Οργάνωση

 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr