11 ΜΑΡΤΗ 2018

2η Πανελλαδική Σύσκεψη της Λαϊκής Αντίστασης – Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας

Να συμβάλλουμε στην εξέλιξη και το δυνάμωμα της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ

Η ΛΑ-ΑΑΣ να υπηρετήσει αποτελεσματικότερα τον λαό και το κίνημα

Διανύουμε μια περίοδο πολύ δύσκολη και απαιτητική. Δύσκολη για την εργατική τάξη και τους λαούς,αλλά και πολύ απαιτητική και γι’ αυτούς που αναφέρονται στα πιο καταπιεσμένα στρώματα της κοινωνίας και που πασχίζουν να αναδείξουν και να προωθήσουν στην πράξη τα συμφέροντά τους. Σ’ αυτή την περίοδο πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο η 2η Πανελλαδική Σύσκεψη της Λαϊκής Αντίστασης-Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας (ΛΑ-ΑΑΣ).

Κρατάμε και υπογραμμίζουμε όλα τα θετικά στοιχεία της εξάχρονης σχεδόν λειτουργίας και δράσηςτης (μαζί με την περίοδο της Π.Α.Α.Σ.). Τοπικά σχήματα σε πολλές πόλεις, πρωτοβουλίες πανελλαδικής εμβέλειας, πρωτοβουλίες κοινής δράσης, παρεμβάσεις σε κινηματικά γεγονότα, αναγνωρισιμότητα στο πεδίο της Αριστεράς, κατανόηση των συμφωνιών και διαφωνιών των δυνάμεων που τη συγκροτούν.Ωστόσο, στην περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας και με στόχο να συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση του κινήματος,υπάρχει ανάγκη να βελτιώσουμε πολλά πράγματα και να ανταποκριθούμε πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών.Χωρίς καμία υποτίμηση των πολλών και δύσκολων προβλημάτων που μας απασχολούν, επικεντρώνουμε παρακάτω στα πιο σημαντικά.

Αναγκαία η διαμόρφωση θέσεων της ΛΑ-ΑΑΣ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες της περιόδου, που αποτυπώνεται σε όλα τα επίπεδα, είναι η έλλειψηοργανωμένου λαϊκού κινήματος. Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των καιρών γι’ αυτούς που αναφέρονται στους εργαζόμενους και τους λαούς. Αυτό το ζήτημα έχει τεθεί σε κάθε χώρα ξεχωριστά και στη δική μας. Οι δυνάμεις που κινούνται σε αντικαπιταλιστική- αντιιμπεριαλιστική-αντισυνδιαχειριστική κατεύθυνση είναι ανάγκη να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο και τα καθήκοντα που απορρέουν από αυτόν. Και στις δυνάμεις αυτές συγκαταλέγεταιη Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η συμβολή μας στην οικοδόμηση αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού μαζικού κινήματος αποτελεί βασικό καθήκον. Και σ’ αυτό το επίπεδο αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες και γενικότερα στη χώρα μας και ειδικότερα στη συγκρότηση της Λαϊκής Αντίσταση-ΑΑΣ. Οι αντιφάσεις που βιώνουμε δεν είναι λίγες. Ενώ έχει βρεθεί κοινός τόπος για τις εξελίξεις στο βαλκανικό μέτωπο -κοινός τόπος καθόλου αμελητέος- στο άλλο μεγάλο ανοιχτό μέτωπο, αυτό των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έχουν αναδειχθεί αρκετές αποκλίσεις και διαφωνίες στο πλαίσιο της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ για τον χαρακτήρα του ανταγωνισμού ανάμεσα στις δύο εξαρτημένες αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά κι ενός πιθανού πολέμου ανάμεσά τους.

Παρά την ύπαρξη διαφορετικών εκτιμήσεων και θέσεων, είναι ζωτικά αναγκαία για τη ΛΑ-ΑΑΣ, όσο πιο σύντομα γίνεται, να διαμορφώσει για τα ελληνοτουρκικά ένα -μίνιμουμ έστω- πλαίσιο θέσεων. Δεν είναι δυνατόν η ΛΑ-ΑΑΣ να μην έχει στοιχειώδεις θέσεις για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Και το πιο σημαντικό, η διαμόρφωση των θέσεων αυτών θα μας δώσει τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στον λαό και να πάρουμε πρωτοβουλίες σε αντιπολεμική – αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, ενάντια στις δύο αστικές τάξεις και υπέρ της φιλίας και της αλληλεγγύης των λαών.

Οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, που μεγαλώνουν τον κίνδυνο εγκλωβισμού του λαού στους αστικούς μύθους και στοχεύσεις, υπογραμμίζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι κοστίζουν πολύ στη Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ οι καθυστερήσεις σε αυτό το επίπεδο. Ας αναλάβουμε, λοιπόν, με συνέπεια και αποφασιστικότητα τις ευθύνες μας, που δεν είναι λίγες ούτε μικρές, αν αναλογιστούμε μάλιστα τις θέσεις-απόψεις άλλων αριστερών δυνάμεων και οργανώσεων…

Για τη διεύρυνση της ΛΑ-ΑΑΣ

Η έκταση, το βάθος και η οξύτητα της επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη και ο λαός μας απ’ το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα και η αποκάλυψη της πραγματικής κατάστασης του κινήματος, που δεν είναι ακόμη ικανά να αντιπαρατάξουν συγκροτημένη αντίσταση, φανερώνουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή του δύσκολου δρόμου της ανασυγκρότησης του κινήματος. Δρόμος που δεν είναι ούτε ευθύς ούτε επίπεδος αλλά έχει δυσκολίες, στενά περάσματα, ανηφοριές, ζιγκ-ζαγκ και πιθανά πισωγυρίσματα. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι με τη συγκρότηση της ΛΑ-ΑΑΣ επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα και να αναμετρηθούμε με τις σύνθετες απαιτήσεις της ταξικής πάλης στη χώρα μας, γίνεται ξεκάθαρο ότι η συσπείρωση κι άλλων δυνάμεων αποτελεί ζωτική ανάγκη.

Στα πολλά και σύνθετα προβλήματα που συνεχώς (θα) αντιμετωπίζουμε, η διεύρυνση της ΛΑ-ΑΑΣ θα συμβάλλεικαι στις δυνατότητες απάντησης αυτών των ζητημάτων, στο μέτρο, βέβαια, που αυτό θα είναι κάθε φορά εφικτό. Σ’ όλα τα πεδία της λειτουργίας και της δράσης μας, όπως στην ανάλυση και τη συγκεκριμενοποίηση κατευθύνσεων, την ανάληψη πρωτοβουλιών, τη συμμετοχή μας στην ταξική πάλη, τη συμβολή μας στην οικοδόμηση μετώπου αντίστασης και διεκδίκησης, η διεύρυνση (θα) πολλαπλασιάζει τις δυνατότητές μας.

Φυσικά, με τη διεύρυνση δεν επιδιώκουμε μια επιφανειακή συγκόλληση κάποιων δυνάμεων, απλώς για να γίνουμε, γενικά και αόριστα, πιο πολλοί. Η διεύρυνση δεν μπορεί να γίνεται με βιαστικό, επιφανειακό και επιπόλαιο τρόπο, αλλά θα είναι το αποκρυστάλλωμα της πολιτικής συμφωνίας συλλογικοτήτων πάνω στο αντικαπιταλιστικό-αντιιμπεριαλιστικό-αντισυνδιαχειριστικό πολιτικό υπόβαθρο της συνεργασίας μας και του στόχου της, όπως αυτός προσδιορίζεται στα κείμενά μας. Εξυπακούεται ότι επιμέρους τροποποιήσεις, αλλαγές, βελτιώσεις, επικαιροποιήσεις της πολιτικής συμφωνίας, στον βαθμό που εξυπηρετούνται οι στόχοι που μόλις αναφέραμε, είναι καλοδεχούμενες και μάλλον αναγκαίες.

Και το πιο βασικό είναι η επιδίωξη της διεύρυνσης της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ, όπως αποτυπώθηκε και στον πολιτικό διάλογο, να μην είναι μια κούφια διακήρυξη αλλά να συνοδευτεί έμπρακτα από αντίστοιχες πρωτοβουλίες, απευθύνσεις, καλέσματα με αφορμή τη σύγκληση της 2ηςΠανελλαδικής Σύσκεψης.

Σημαίνουν μήπως όλα αυτά ότι, με τα σημερινά δεδομένα, τη διεύρυνση την έχουμε «στο τσεπάκι»ή ότι είναι γενικά μια εύκολη υπόθεση; Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι αρνητική. Γι’ αυτό και τονίζουμε την αναγκαιότητα ανίχνευσης της δυνατότητας για διεύρυνση της ΛΑ-ΑΑΣ, χωρίς να είναι κανείς σίγουρος ποια θα είναι στην τωρινή φάση η ανταπόκριση άλλων οργανωμένων προσπαθειών.

Το βέβαιο είναι ότι η διεύρυνση είναι αναγκαία, ανεξάρτητα από την ακριβή χρονική στιγμή που θα πραγματοποιηθεί. Αυτό που απαιτείται είναι η ΛΑ-ΑΑΣ –από τη Γραμματείαμέχρι και το κάθε φορά πιο νέο σχήμα της- να έχει ανοιχτές τις κεραίες της, για να συμβάλλει σ’ αυτόν τον στόχο, μην αφήνοντας αναξιοποίητες δυνατότητες και ευκαιρίες. Όσο συμφωνείται και παγιώνεται η αναγκαιότητα διεύρυνσης, τόσο αυτή θα έρχεται πιο κοντά, χωρίς βέβαια να μπορούν να γίνουν πιο συγκεκριμένοι χρονικοί προσδιορισμοί επίτευξής της και προπαντός χωρίς απολυτότητες και βιασύνες.

Για τα τοπικά σχήματα

Προκειμένου η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ να παίξει τον ρόλο της στην ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, σε αντικαπιταλιστική-αντιιμπεριαλιστική-αντισυνδιαχειριστική κατεύθυνση, οφείλει να συμβάλλεισε έναν καλύτερο και πιο στοχευμένο προσδιορισμό της λειτουργίας και δράσης των τοπικών σχημάτων. Είναι ανάγκη κάθε τοπικό σχήμα να μετεξελιχθεί σε κύτταρο-εργαλείο συζήτησης και εξειδίκευσης, δράσης και πρωτοβουλιών κοινής δράσης στα μέτωπα πάλης που προκύπτουν από την επίθεση του συστήματος. Αυτός ο ρόλος προϋποθέτει και απαιτεί τακτική λειτουργία των σχημάτων, πνεύμαπρωτοβουλίας και ανάληψη της ευθύνηςγια να υλοποιούνται στην πράξη, με τον αποτελεσματικότερο τρόπο, αυτά που δημοκρατικά αποφασίζονται στο πλαίσιό του. Μια τέτοια λειτουργία θα κάνει πιο στέρεα και ουσιαστική τη σχέση κάθε συναγωνιστή-συναγωνίστριας με τη συνεργασία, θα δημιουργεί όρουςμαζικοποίησής του σχήματος -σε συνάρτηση βέβαια και με τηνγενικότερη κινηματική κατάσταση- καθώς θα δίνει ρόλο και θα ενθαρρύνει την ενεργητική συμβολή του κάθε μέλους, τόσο στη λήψη όσο και στην εφαρμογή των από κοινού αποφασισμένων.

Είναι ανάγκη να διευρυνθούν τα όρια και τα πεδία δράσης των τοπικών σχημάτων. Πέρα από τη συζήτηση και προώθηση των κεντρικών πρωτοβουλιών πανελλαδικής εμβέλειας, τα σχήματα πρέπει να πρωτοστατούν και σε επιμέρους μέτωπα πάλης που αναδεικνύει η ταξική πάλη.Πλειστηριασμοί, τα ζητήματα της υγείας-περίθαλψης και παιδείας,που είναι ανοιχτές πληγές για τον λαό,επί μέρους εργατικοί αγώνες, μέτωπα από τις συνέπειες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας (πχ Μάνδρα) είναι παραδείγματα πεδίων στα οποία τα σχήματα της ΛΑ-ΑΑΣ καλούνται να παλέψουν, με ανοιχτό κινηματικό τρόπο για να συμβάλλουν στη συγκρότηση αντιστάσεων και αγώνων. Ακόμη, με δεδομένηκαι επίσημη πια την πλήρη παραίτηση των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ από το καθήκον ανάπτυξης μαζικών εργατικών και λαϊκών αγώνων αντίστασης και διεκδίκησης, η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ και τα τοπικά σχήματα πρέπει να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες στην κατεύθυνση αντίστασης στην καπιταλιστική επίθεση, επιδιώκοντας τη συσπείρωση στις πρωτοβουλίες τους ευρύτερου δυναμικού αγωνιστών και οργανωμένων συλλογικοτήτων.

Για τον διάλογο στο ιστολόγιο

Μια ζωντανή μετωπική συνεργασία συγκροτήσεων, με διαφορετικές απόψεις σε αρκετά ζητήματα αλλά και συμφωνίες σε ένα βασικό πολιτικό πλαίσιο και στους στόχους της συνεργασίας, έχει την ανάγκη να διεξάγει ουσιαστικόπολιτικόδιάλογο πάνω στα ζητήματα που προκύπτουν. Πόσο μάλλον όταν στην περίοδο που διανύουμε, πολλές βεβαιότητες του παρελθόντος καταρρίπτονται. Πόσο μάλλον όταν αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και εξελίξεις. Πόσο μάλλον όταν στοχεύουμε να διευρύνουμε την πρωτοβουλία μας με ανένταχτους αγωνιστές, αλλά και με καινούριες συλλογικότητες. Με ποιον άλλο τρόποθα μπορούν να ακούγονται οι απόψεις, αν όχι μέσα από τον ανοιχτό διάλογο, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας; Πώς αλλιώς θα διατηρηθεί και θα αναβαθμιστεί η αναγκαία επικοινωνία των σχημάτων της ΛΑ-ΑΑΣ, αλλά και η δυνατότητα παρέμβασης κάθε σχήματος ή κάθε συναγωνιστή μας σε κάθε λαϊκό ή αριστερό άνθρωπο, αναπτύσσοντας τις απόψεις και τους προβληματισμούς του;

Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η ύπαρξη, και πολύ περισσότερο η δημοσιοποίηση, διαφορετικών προσεγγίσεων σε διάφορα ζητήματα προκαλεί σύγχυση, απογοητεύει και αποδυναμώνει την κοινή μας προσπάθεια. Ίσα-ίσα, το αντίθετο.

1) Με τον ανοιχτό διάλογο, τη θέση και την αντιπαράθεση, κατανοούμε όλοι την έκταση και το βάθος -μικρότερο ή μεγαλύτερο- των συμφωνιών και των διαφωνιών,στο πλαίσιο της συνεργασίας. Αυτά κατανοούμε, και αυτά που έχουν κατακτηθεί-συμφωνηθείκαι αυτά που μένουν προς κατάκτηση ή επαναπροσδιορισμό. Άλλωστε, μέσα από τον διάλογο μπορεί ο καθένας να κατανοήσει πιο καλά μια διαφορετική φωνή και να πειστεί ή να πείσει. Το ανοιχτό βήμα της συζήτησης μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό των διαφωνιών ή να διαλύσει παρεξηγήσεις και παρερμηνείες.

2) Δεν υπάρχει κανένας λόγος ως ΛΑ-ΑΑΣ να εμφανίζουμε προς τα έξω μια επίπλαστη συμφωνία. Η συγκάλυψη διαφωνιών δεν μπορεί να «περπατήσει» για καιρό, γιατί η ίδια η πραγματικότητα και η ταξική πάλη θα αναδείξει τις διαφορές. Και τότε οι συνέπειες αυτής της «αποκάλυψης» θα είναι αρνητικές για όλες τις πλευρές εντός και εκτός…

3) Με την ανάδειξη και των διαφορετικών απόψεων ξεκαθαρίζεται στο δυναμικό που συμμετέχει ή και παρακολουθεί τη Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ, ότι οι όποιες διαφωνίες δεν είναι απόρροια παραγοντισμού ή διάθεσης προβολής κάποιων (το γνωστό «αρχηγιλίκι») αλλά αποτέλεσμα διαφορετικών αναλύσεων, εκτιμήσεων, θέσεων, εκτιμήσεων. Σε μια εποχή μάλιστα που ο λαός έχει μπουχτίσει από τους παραγκωνισμούς και τη συγκάλυψη της αλήθειας από όλο το αστικό και ρεφορμιστικό πολιτικό προσωπικό, εμείς οφείλουμε και μπορούμε να είμαστε και να φαινόμαστε διαφορετικοί από όλους αυτούς και σ’ αυτό το επίπεδο.

4) Μέσα από και με τον διάλογο δυναμώνει και ένα ευρύτερο δυναμικό, γιατί έτσι εξασφαλίζεται το δικαίωμά του να κρίνει έχοντας όλα τα δεδομένα και τις απόψεις μπροστά του. Και επιπλέον έχει και ο κάθε συναγωνιστής το δικαίωμα να τοποθετείται και να επηρεάζει και ο ίδιος (όχι μόνο να επηρεάζεται). Έτσι, και ο κάθε συναγωνιστής θα έχει τη δυνατότητα να νιώθει και να είναι όχι παρακολουθητής ή χειροκροτητής-εκτελεστής αποφάσεων αλλά ενεργό υποκείμενο και με ρόλο στη διαμόρφωσή τους.

5) Τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο. Οι δημόσιες τοποθετήσεις μένουν και αξιολογούνται απ’ τον καθένα. Από τις απόψεις που εκφράζονται, άλλες επαληθεύονται, άλλες διαψεύδονται, άλλες φαίνονται να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Ο καθένας, λοιπόν, κρίνεται και απ’ αυτά που κάνει και απ’ αυτά που λέει ή γράφει. Κατά συνέπεια, όλο το δυναμικό, οργανωμένες συλλογικότητες ή ανένταχτοι, έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν και να κριθούν. Και φυσικά με όλα αυτά δεν εννοούμε, ούτε επιδιώκουμε να είναι «δακτυλοδεικτούμενος» κάποιος που η άποψή του για ένα ζήτημα μπορεί να αποδειχτεί λανθασμένη. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα μιας αριστερής συλλογικότητας ή ενός λαϊκού αριστερού ανθρώπου είναι να παραδέχεται και μάλιστα ανοιχτά, ανεπάρκειες, αδυναμίες και λάθη, και να τα διορθώνει. Η ανάδειξη των απόψεων, η διόρθωση λανθασμένων απόψεων ποτέ δεν βλάπτει αυτόν που θέλει να υπηρετήσει την εργατική τάξη και τον λαό και που ταυτόχρονα έχει πλήρη συνείδηση των αδυναμιών του…

Με αυτή την έννοια, είναι απόλυτα αναγκαίο να παραμείνει ανοιχτός ο πολιτικός διάλογος στο ιστολόγιο της ΛΑ-ΑΑΣ με τον προσφορότερο τρόπο.

 

Να συμβάλλουμε στο προχώρημα της ΛΑ-ΑΑΣ

Δεν είναι απαραίτητο να τονίσουμε, με πιο πολλά λόγια, ότι τα προηγούμενα ζητήματα είναι πολύ σημαντικά. Ωστόσο, δεν είναι και τα μοναδικά που απασχολούν τη συνεργασία μας. Ενδεικτικά, και χωρίς την επιδίωξη μιας εξαντλητικής καταγραφής τους, έχουν αναδειχθεί και μέσα από τον διάλογο τα ζητήματα της αναφοράς στηνΕθνική Ανεξαρτησία ή στην Ανεξαρτησία, της κατάστασης του εργατικού αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος, των αιτημάτων και των στόχων πάλης που πρέπει να προβάλλουμε και άλλα…

Μπορούμε και οφείλουμε, χωρίς δισταγμό, να συζητήσουμε όσα μας απασχολούν με κριτικό και αυτοκριτικό πνεύμα, αλλά και με σοβαρή καιεπιχειρηματολογημένη αντιπαράθεση. Αξιοποιώντας και ενισχύοντας τα θετικά και τις κατακτήσεις της μέχρι τώρα πορείας μας, να αναγνωρίσουμεπροβλήματα, ανεπάρκειες και καθυστερήσεις, που μας εμπόδισαν να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην οικοδόμηση εστιών αντίστασης, στην προοπτική του Μετώπου Αντίστασης και Διεκδίκησης.Δε μηδενίζουμε ούτε υποτιμούμε όσα καταφέραμε αλλά έχοντας στραμμένο το βλέμμα μας στο παρόν και το μέλλον του εγχειρήματός μας, τροποποιούμε, αναπροσαρμόζουμε, μετεξελίσσουμε όσα μας δυσκολεύουν. Σε αυτό το πνεύμα είναι ανάγκη να διεξαχθεί η 2ηΠανελλαδική Σύσκεψη της ΛΑ-ΑΑΣ και να συμβάλλει στο προχώρημά της.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr