18 ΙΟΥΝΗ 2003

Πανινδικό Φόρουμ Λαϊκής Αντίστασης

Παρουσιάστηκε στο διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κάμπινγκ στη Θεσσαλονίκη Ιούνης 2003

Μια σύντομη εισαγωγή στην παρούσα κατάσταση του Μαοϊκού Κινήματος της Ινδίας
Σήμερα υπάρχουν βασικά δύο μαοϊκά κόμματα στη χώρα τα οποία διεξάγουν λαϊκό πόλεμο. Αυτά είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό) (Λαϊκός Πόλεμος) ΚΚΙ(Μ-Λ)(Λ-Π)και το Μαοϊκό Κομμουνιστικό κέντρο της Ινδίας (ΜΚΚΙ). Υπάρχει και ένας αριθμός μικρότερων ομάδων, οι περισσότερες από τις οποίες ακολουθούν δεξιά παρέκκλιση. Το Κόμμα Απελευθέρωση, έχει από καιρό μετατραπεί σε ρεβιζιονιστικό και παίζει βασικά έναν αντεπαναστατικό ρόλο. Τα τελευταία δύο χρόνια ένας αριθμός γνήσιων στοιχείων και μικρότερων ομάδων έχουν ενοποιηθεί ή ενώνονται με τα παραπάνω δύο μεγάλα κόμματα.
Αυτό που είναι όμως το πιο σημαντικό είναι η αναπτυσσόμενες σχέσεις ανάμεσα στο ΚΚΙ(Μ-Λ)(Λ-Π) και το ΜΚΚΙ. Τα τελευταία δύο χρόνια όχι μόνο σταμάτησαν οι εχθροπραξίες, όχι μόνο ένας μεγάλος αριθμός κοινών προγραμμάτων έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά η διαδικασία εξελίσσεται προς μια στενότερη και βαθύτερη κατανόηση. Και τα δύο κόμματα έχουν κάνει δημόσια αυτοκριτική για τις συγκρούσεις της περασμένης περιόδου και ορκίστηκαν να μην επαναλάβουν το ίδιο σοβαρό λάθος.
Ετσι αυτό το οποίο αναπτύσσεται είναι μια συσπείρωση όλων των γνήσιων μαοϊκών δυνάμεων της χώρας. Είναι μια ιστορικά σημαντική διαδικασία, καθώς λόγω της τρομοκρατίας που ασκεί η άρχουσα τάξη, ένα ενιαίο κόμμα αποτελεί προαπαιτούμενο για τη διεξαγωγή ενός αποτελεσματικού λαϊκού πολέμου.
Όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχει και παραπέρα συνεργασία μεταξύ των μαοϊκών κομμάτων της νότιας Ασίας, τα οποία προχώρησαν στη διαδικασία Συντονιστικής Επιτροπής των Μαοϊκών Κομμάτων και Οργανώσεων της Νότιας Ασίας (ΣΕΜΚΟΝΑ). Η ΣΕΜΚΟΝΑ αποτελείται δέκα συμμετέχοντες από το Νεπάλ, την Ινδία, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα και περιλαμβάνει επίσης τα δύο κόμματα της Ινδίας, το ΚΚΙ(Μ-Λ)(Λ-Π) και το ΜΚΚΙ (άλλα δύο από την Ινδία είναι μια μικρή ομάδα από το Punjab και το ΚΚΙ(ΜΛ) Naxalbari. Επίσης μια άλλη ομάδα από το Punjab έχει ενωθεί με το ΜΚΚΙ). Ένα βασικό καθήκον της ΣΕΜΚΟΝΑ είναι η αντίσταση στον ινδικό επεκτατισμό ο οποίος αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για όλους τους λαούς της Ν. Ασίας. Ιδιαίτερα ο διαφαινόμενος ΑΞΟΝΑΣ μεταξύ της Ινδικής άρχουσας τάξης και των ΗΠΑ και του Ισραήλ προκαλεί μεγάλη ανησυχία, όχι μόνο στο λαό της Ινδίας, αλλά και σ’ όλους τους λαούς της Ν. Ασίας.
Ένας άλλος παράγοντας-κλειδί στην ανάπτυξη του μαοϊκού κινήματος στη Ν. Ασία είναι το προχώρημα του μαοϊκού κινήματος στο Νεπάλ στο επίπεδο της Στρατηγικής Ισορροπίας. Στο Νεπάλ το κίνημα κάτω από την καθοδήγηση του ΚΚΝ(Μ) έχει προχωρήσει με τεράστια βήματα εγκαθιδρύοντας Περιοχές Βάσεις, Λαϊκό Στρατό και Ενιαίο Μέτωπο ως στοιχειώδη μορφή κυβέρνησης ενώ ελέγχει πάνω από το 40% της χώρας έχοντας μεγάλη επιρροή και στις υπόλοιπες περιοχές. Το παραπέρα προχώρημα του λαϊκού πολέμου στο Νεπάλ μπορεί να λειτουργήσει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την ανάπτυξη των μαοϊκών κινημάτων σε όλη τη Ν. Ασία.
Ετσι υπάρχει μια συσπείρωση όλων των γνήσιων μαοϊκών δυνάμεων της περιοχής. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του λαϊκού πολέμου στην Ινδία. Επίσης οι τεράστιες κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και τον πόλεμο είναι ένας επιπρόσθετος παράγοντας που βοηθά στη διαδικασία της επαναστατικής αλλαγής στη χώρα.

Ένα σύντομο ιστορικό των ΚΚΙ(Μ-Λ)(Λ-Π) και ΜΚΚΙ.
Μετά την υποχώρηση του Naxalbari στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ενώ το ΚΚΙ(Μ-Λ)ΚΕ διαλύθηκε μετά από τις συλλήψεις και τις δολοφονίες, το ΜΚΚ συνέχισε να υπάρχει σαν ανεξάρτητη οντότητα επικεντρωμένη στη Bihar και σε κάποιους θυλάκους της δυτικής Βεγγάλης με σκοπό τη δημιουργία περιοχών βάσης.
Το 1980 οι αναγεννημένες πολιτειακές επιτροπές της Αντρα Πραντές (ΑΠ) και της Ταμίλ Ναντού του ΚΚΙ(Μ-Λ) ενώθηκαν και δημιούργησαν το ΚΚΙ(Μ-Λ)(Λ-Π). Εν τω μεταξύ στα τέλη του ’70 σύντροφοι που αποφυλακίστηκαν συναντήθηκαν και δημιούργησαν το ΚΚΙ(Μ-Λ) (Κομματική Ενότητα). Το πρώτο δραστηριοποιούνταν κύρια στο Νότο το δεύτερο βόρεια και ανατολικά. Το 1998 τα δύο συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν το ενιαίο ΚΚΙ(Μ-Λ)(Λ-Π). Αυτό το ενιαίο κόμμα έκανε το συνέδριό του μετά από 30 χρόνια (το πρώτο συνέδριο -το οποίο ονομάζεται και 7ο σαν συνέχεια των παλιών συνεδρίων του ΚΚΙ- έγινε το 1970). Εκλέχτηκε μια νέα Κεντρική Επιτροπή από 21 μέλη και το Κεντρικό σημείο της ατζέντας του συνεδρίου ήταν η προώθηση του Λαϊκού Πολέμου. Επίσης αποφάσισε μια εκστρατεία εσωκομματικής διόρθωσης για να διορθωθούν τα σοβαρά λάθη του υποκειμενισμού, του αυθορμητισμού, του φιλελευθερισμού, του οικονομισμού, της γραφειοκρατίας, της πατριαρχίας κλπ. Λίγους μήνες πριν από το συνέδριο στην πρώτη επέτειο της δολοφονίας 3 μελών της Κεντρικής Επιτροπής ιδρύθηκε (2/12/2000) ο Λαϊκός Αντάρτικος Στρατός. Τώρα το ΚΚΙ(Μ-Λ)(Λ-Π) διεξάγει αντάρτικο πόλεμο σε τρεις ζώνες της ΑΠ, στην κεντρική Ινδία και στη Bihar. Επίσης έχει παρουσία σε πάνω από 12 πολιτείες της χώρας.
Οσον αφορά το ΜΚΚ οι ρίζες του βρίσκονται στους πολιτικούς αγώνες που ξέσπασαν μέσα στο ΚΚ Μαρξιστικό μετά το ρεβιζιονιστικό 7ο συνέδριο του 1965. Ιδρυτές του παρουσίασαν 6 Ντοκουμέντα και τα μοίρασαν κρυφά μέσα στο ΚΚ Μαρξιστικό. Στα μέσα του 1966 αυτή η ομάδα προχώρησε και στην έκδοση μαζικού περιοδικού (Dakhindesh). Αργότερα, ιδρύθηκε το ΜΚΚ (20.10.69). Έχοντας την προοπτική δημιουργίας περιοχών βάσης το ΜΚΚ ανέπτυξε τη δουλειά στη Bihar και τη δυτική Βεγγάλη. Ο αντάρτικος αγώνας αναπτύχθηκε εν μέσω αυξανόμενης καταπίεσης και είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία κέντρων επαναστατικής πολιτικής εξουσίας (την επαναστατική επιτροπή αγροτών ούτως ώστε να υλοποιήσει τα συνθήματα «Η γη στο γνήσιο αγρότη» και «Πολιτική εξουσία στην Αγροτική Επιτροπή»). Το ΜΚΚ απλώθηκε βαθιά μέσα στις μάζες και τώρα υπάρχει σε 4 πολιτείες. Πριν ενα χρόνο η συνένωση διαφόρων ομάδων με το ΜΚΚ οδήγησε σε αλλαγή της ονομασίας του σε ΜΚΚΙ.
Σήμερα βασικά αυτά τα δύο μαοϊκά κόμματα διεξάγουν ένοπλο αγώνα στην Ινδία και έχουν μια σημαντική μαζική βάση. Οι περισσότερες από τις άλλες Μ-Λ ομάδες καθυστερούν αόριστα τον ένοπλο αγώνα, άλλες (όπως το Janashakti) ασχολούνται με τις εκλογικές διαδικασίες, έχουν μικρή επιρροή στις μάζες και πολλοί (όπως το Janashakti) διασπώνται κάθε λίγο και λιγάκι. Το μέλλον της χώρας και η νέα δημοκρατική επανάσταση επομένως βρίσκεται στην ανάπτυξη και την ενοποίηση αυτών των δύο μεγάλων μαοϊκών κομμάτων.

Μια σύντομη αναφορά για την τωρινή κατάσταση του κινήματος

Οσον αφορά το ΚΚΙ(Μ-Λ)(Λ-Π)
Πολύ πριν από το 9ο Συνέδριο του Κόμματος το Μάρτη του 2001, οι εχθρικές δυνάμεις των κυβερνήσεων, και σε κεντρικό και σε πολιτειακό επίπεδο, εξαπέλυσαν πόλεμο ενάντια στις επαναστατικές δυνάμεις. Οι επιθέσεις αυτές πήραν τη μορφή μιας συντονισμένης εκστρατείας με διάφορες αιχμές. Από τη μια ενίσχυσε τη στρατιωτική επίθεση χρησιμοποιώντας τις ειδικές αντιαντάρτικες δυνάμεις σε μεγαλύτερη κλίμακα και χρησιμοποίησε τεράστια χρηματικά ποσά στο δίκτυο πληροφοριών. Από την άλλη προχώρησε σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων χρηματοδοτούμενο, κατά μεγάλο βαθμό, από την ΠΤ για να τραβήξει τις μάζες από την επιρροή του Κόμματος. Αυτά τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων υλοποιήθηκαν από τα κυβερνητικά κόμματα, από ΜΚΟ, ακόμα και από την ίδια την αστυνομία. Επίσης προχώρησαν σε δωροδοκίες για να ενθαρρύνουν την παράδοση των μελών στην αστυνομία, ενώ προχώρησαν και στη δημιουργία «Επιτροπών Φιλίας» στα χωριά, «συμβουλεύοντας» συγγενείς μαχητών και διανέμοντας φάρμακα και τρόφιμα στα χωριά. Τέλος προώθησαν την απάτη των συνομιλιών.
Ηδη το Δεκέμβριο του 1999 είχαν συλλάβει 3 μέλη της ΚΕ, τους βασάνισαν άγρια και τους δολοφόνησαν εν ψυχρώ. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου εκατοντάδες στελέχη, ακόμα και ηγέτες του κόμματος έγιναν μάρτυρες. Ο στρατός άρχισε να παίρνει το πάνω χέρι σε στρατιωτικό επίπεδο. Στην περίοδο μετά το συνέδριο, το κόμμα έχασε περίπου 240 συντρόφους που ανήκαν σε διάφορες επιτροπές, απλά μέλη, συμπαθούντες και αγωνιστές μαζικών οργανώσεων. Τους τελευταίους δύο μήνες επίσης υπήρξαν μεγάλες απώλειες και σε στελεχικό δυναμικό και σε απλά μέλη.
Πολλοί απ’ αυτούς τους θανάτους αποδόθηκαν σε ψευτοσυγκρούσεις. Για παράδειγμα ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης της Αντρα Πραντές είναι να βασανίζει άγρια τους συλληφθέντες ή τραυματισμένους συντρόφους (βιασμός, ακρωτηριασμός, τύφλωση) και μετά τους πυροβολούν λέγοντας ότι «σκοτώθηκαν σε μάχη». Οι περισσότεροι μαχητές δεν συλλαμβάνονται πλέον αλλά δολοφονούνται. Ακόμα και δικηγόροι, γιατροί και διανοούμενοι έχουν δολοφονηθεί άγρια μέρα μεσημέρι από τα τάγματα ασφαλείας της κυβέρνησης.
Στη δυτική Βεγγάλη η κυβέρνηση του ΚΚΜ ξεκίνησε πέρσι μια εκστρατεία συλλήψεων και βασανισμών στο ίδιο στυλ. Αν και το κίνημα εδώ είναι σε εμβρυακή μορφή, η αγριότητα της κυβέρνησης του ΚΚΜ μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη φασιστική κυβέρνηση.
Παρόλη την τρομοκρατία, το Κίνημα έχει καθιερωθεί σ’ όλη τη χώρα. Για να αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση, το Κόμμα αποφάσισε να ξεκινήσει μια στρατιωτική εκστρατεία ενάντια σε εχθρικές δυνάμεις. Αυτή ονομάστηκε Τακτική Εκστρατεία Αντεπίθεσης. Ο στόχος της ήταν να χτυπήσουν τις αστυνομικές και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις, καθώς επίσης και διαβόητα στοιχεία των πολιτικών κομμάτων. Μέσω αυτής της διαδικασίας ο Λαϊκός Αντάρτικος Στρατός θα χτιζόταν και οι μάζες θα κινητοποιούνταν για πόλεμο δημιουργώντας πολιτοφυλακές. Συνολικά η εκστρατεία είχε μερική επιτυχία. Εκτελέστηκαν περίπου 60 ενέργειες και εξοντώθηκαν περίπου 60 αστυνομικοί ενώ τραυματίστηκαν ακόμη 80. Επίσης κατασχέθηκε ένας αριθμός όπλων ο οποίος όμως είναι πολύ μικρός σε σχέση μ’ αυτόν που χρειάζεται για ένα λαϊκό πόλεμο. Η εκστρατεία αυτή διεξήχθη σε 5 περιοχές ένοπλης πάλης.
Ο κύριος και βασικός στόχος του κόμματος είναι να ανταποδώσει τα χτυπήματα της εχθρικής επίθεσης και να προωθήσει τις Ζώνες Αντάρτικου, να στήσει Αντάρτικες Βάσεις και Περιοχές Βάσης σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο. Στην πορεία ο Λαϊκός Αντάρτικος Στρατός θα μετεξελιχθεί σε Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό και τα όργανα επαναστατικής εξουσίας στην ύπαιθρο θα σταθεροποιηθούν και θα δυναμώσουν. Η μισοφεουδαρχική εξουσία καταστρέφεται και αντικαθίσταται από τη λαϊκή εξουσία της συμμαχίας των τεσσάρων τάξεων. Αυτό είναι το κεντρικό καθήκον του κόμματος γύρω από το οποίο όλα τα άλλα καθήκοντα θα μετεξελιχθούν.
Σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ένοπλος αγώνας γίνονται προετοιμασίες σ’ αυτή την κατεύθυνση με την επιλογή στρατηγικών περιοχών και οικοδόμησης μαζικών επαφών. Επίσης αντιιμπεριαλιστικά καθήκοντα και καθήκοντα πάλης ενάντια στον αυξανόμενο ινδουιστικό φασισμό αναλαμβάνονται σε όλες τις περιοχές όπου το κόμμα έχει μια παρουσία. Αυτό γίνεται μέσω της όσο γίνεται μεγαλύτερης κινητοποίησης των μαζών και μέσω κοινής δράσης με άλλες δημοκρατικές και Μ-Λ οργανώσεις της χώρας. Το κόμμα επίσης υποστηρίζει τους εθνικούς αγώνες, ιδιαίτερα του Κασμίρ και των Βορειοανατολικών περιοχών, που συντρίβονται κάτω από την μπότα του ινδικού κράτους. Το κόμμα επίσης υποστηρίζει και συμμετέχει στους αγώνες των μειονοτήτων, ιδιαίτερα των μουσουλμάνων, που δέχονται την επίθεση των ινδουιστών φασιστών. Επίσης συμμετέχει και υποστηρίζει τους αγώνες των Dalit (κατώτερη κάστα) ενάντια στις διάφορες μορφές διακρίσεων. Δρα ενεργά οικοδομώντας γυναικείο κίνημα σ’ όλη τη χώρα που θα αντιστέκεται στις διάφορες εκδηλώσεις πατριαρχίας.
Στις αστικές περιοχές, αν και ακόμα αδύνατο το κόμμα, εργάζεται μέσα στην εργατική τάξη ώστε να αγωνιστεί για τα δικαιώματά της, ιδιαίτερα τώρα που αντιμετωπίζουν μαζική επίθεση από τις πολιτικές της παγκοσμιοποίησης: αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, περικοπές συντάξεων, μείωση επιδομάτων, τεράστια αύξηση ελαστικών μορφών εργασίας, μαζικές απολύσεις, ουσιαστικό πάγωμα μισθών κλπ. είναι μερικά από τα ζητήματα με τα οποία οι εργατικές ενώσεις ασχολούνται και σε τοπικό και σε κρατικό επίπεδο. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να στρατολογηθεί το προλεταριάτο στο Κόμμα ούτως ώστε να αποτελέσει ένα πιο σημαντικό τμήμα της επαναστατικής πρωτοπορίας. Δουλειά επίσης γίνεται στους σπουδαστές και στα κολέγια και στα σχολεία.
Αν και είναι ακόμα μια μικρή δύναμη σε μια χώρα του ενός δις το ΚΚΙ(Μ-Λ)(Λ-Π) έχει σκοπό να κινητοποιήσει τις μάζες με το λαϊκό πόλεμο να αποτελεί το κέντρο των δραστηριοτήτων του.

Οσον αφορά το ΜΚΚΙ
Το ΜΚΚΙ έχει πετυχημένα αναπτύξει τη δράση του σε περιοχές που αναφέραμε και παραπάνω, με σκοπό την ανάπτυξη Κόκκινων Βάσεων. Για το σκοπό αυτό έχει αναπτύξει διάφορες μορφές αντίστασης εξοικειώνοντας το λαό με την επαναστατική πολιτική και εξοπλίζοντάς τους. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους αγώνες είναι διάφορες μορφές μαζικής πάλης, καθώς επίσης και ένοπλο αντάρτικο ενάντια σε τοπικούς αντιδραστικούς φεουδάρχες και κυβερνητικούς. Στους λόφους και τα δάση της Jharkhand έχουν αναπτυχθεί υψηλά επίπεδα αντάρτικου αγώνα, ενώ στης πεδιάδας του Βόρειου Bihar ο αντάρτικος αγώνας έχει αναπτυχθεί σημαντικά. Στην περιοχή αυτή αφού όπλισαν το λαό οι επαναστάτες αντάρτες έσπασαν τη ραχοκοκαλιά των ιδιωτικών στρατών μετά από επιθέσεις στις κύριες βάσεις τους.
Το κίνημα έχει αντιμετωπίσει τεράστια καταπίεση. Η αστυνομία γκρεμίζει τα σπίτια των αγροτών και λεηλατεί τα υπάρχοντά τους. Μαζικοί ξυλοδαρμοί, βιασμοί γυναικών και βασανισμοί γέρων, ακόμα και παιδιών, συνεχίζονται ακατάπαυστα. Χιλιάδες αθώοι έχουν κατηγορηθεί άδικα και έχουν ριχτεί στις φυλακές. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 5000 άτομα έχουν συλληφθεί και βασανίζονται στις φυλακές. Μερικοί έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε θάνατο. Στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών η αστυνομία έχει δολοφονήσει 250 άτομα. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι κομματικοί ηγέτες, εργάτες, απλά μέλη και απλοί άνθρωποι.
Το ΜΚΚΙ έχει καταφέρει να διατηρήσει τη στρατιωτική πρωτοβουλία στην περιοχή Bihar- Jharkhand με συνεχείς επιθέσεις στις εχθρικές δυνάμεις.
Επίσης έχουν γίνονται προσπάθειες υλοποίησης του επαναστατικου προγράμματος για την ενότητα των καταπιεσμένων γυναικών. Εχουν οργανωθεί μαζικές κινητοποιησεις ενάντια στους φεουδαρχικούς περιορισμούς των γυναικών, τον φυσικό και ψυχολογικό βασανισμό τους, το βιασμό, άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλευσης και άλλες κοινωνικές ανισότητες.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν το τριήμερο οικονομικό μπλόκο το οποίο είχε τεράστια επιτυχία σε όλη την περιοχή Jharkhand, το οποίο οργανώθηκε από το ΜΚΚΙ και το ΚΚΙ(Μ-Λ)(Λ-Π) ενάντια στον νέο δρακόντειο αντιτρομοκρατικό νόμο. Αυτό έγινε από 6 ως 8 Μάη του 2002. Ολες οι μεταφορές είτε σιδηροδρομικές είτε οδικές παρέλυσαν. Τέτοιες ενωτικές δράσεις δημιουργούν πανικό στις άρχουσες τάξεις.
Αυτή ήταν μία σύντομη αναφορά στην τωρινή κατάσταση του μαοϊκού κινήματος της Ινδίας.

Εμπόδια και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μαοϊκοί επαναστάτες στην Ινδία.

Με τη μαζική εξαθλίωση του λαού λόγω της πολιτικής των «οικονομικών μεταρρυθμίσεων» η δυνατότητα για προχώρημα είναι τεράστια. Ταυτόχρονα όμως, έχουν αναπτυχθεί και οι πολιτικές της κρατικής τρομοκρατίας, που ψάχνουν λαϊκή βάση στήριξης στον ινδουιστικό εθνικισμό. Εάν η επανάσταση θέλει να προχωρήσει, πρέπει όχι μόνο να χρησιμοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνει η αυξανόμενη φτώχεια αλλά πρέπει και να αντιμετωπίσουμε τη φασιστική τρομοκρατία. Σ’ αυτή την τελευταία διαδικασία η δεξιά παρέκκλιση μέσα στο Μ-Λ κίνημα γίνεται εμπόδιο. Με τις φιλελεύθερες πολιτικές και οργανωτικές μεθόδους τους αφοπλίζουν όχι μόνο τις μάζες, αλλά ακόμα και τα στελέχη τους που έχουν αναλάβει τα συγκεκριμένα καθήκοντα. Με τη συνεχή αναβολή της ένοπλης πάλης οι μάζες δεν εξοπλίζονται καλά ώστε να προχωρήσουν υπό τις παρούσες συνθήκες. Γι’ αυτό ο λαϊκός πόλεμος και μόνο ο λαϊκός πόλεμος μπορεί να φέρει οποιαδήποτε ριζική αλλαγή στη χώρα.
Σήμερα ακόμα και τα πιο απλά εργατικά αιτήματα αντιμετωπίζουν τρομακτική βία από το κράτος. Αγροτικές κινητοποιήσεις υπό αστική καθοδήγηση χτυπιούνται αλύπητα. Μειονότητες σφάζονται, όχι σε πογκρόμ όπως στο Gujarat αλλά συνεχώς και οι εθνότητες συνεχίζουν να σφάζονται κατά εκατοντάδες στο Κασμίρ. Για να μην αναφέρουμε τις ‘άγριες επιθέσεις στους επαναστάτες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το να ασχολείσαι επ’ αόριστον με την ειρηνική αντίσταση και την απλή προπαγάνδα, όπως πολλά δεξιόστροφα Μ-Λ κόμματα κάνουν, έχει μικρή αξία και είναι αναποτελεσματικό ακόμα και για τις άμεσες απαιτήσεις του λαού.
Ετσι, στην Ινδία σήμερα η επαναστατική πάλη, κάτω από την καθοδήγηση των μαοϊκών μπορεί να προχωρήσει μόνο με την ανάπτυξη του λαϊκού πολέμου, ως κεντρικό καθήκον τους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ιδεολογική και πολιτική πάλη ενάντια στους ρεβιζιονιστές και άλλου είδους παρεκκλίσεις μέσα στο Μ-Λ στρατόπεδο. Είμαστε πεισμένοι ότι όλες οι γνήσιες δυνάμεις της χώρας θα συσπειρωθούν γύρω από τον διεξαγόμενο λαϊκό πόλεμο και να οικοδομήσουν ένα τεράστιο κίνημα επαναστατικής αλλαγής.
Ο λαϊκός πόλεμος στην Ινδία είναι συστατικό κομμάτι του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος. Το παγκόσμιο κίνημα βοηθά την ινδική επανάσταση, όπως επίσης η πρόοδος της ινδικής επανάστασης βοηθάει ακόμη περισσότερο τον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την αντίδραση. Είμαστε πεισμένοι ότι το ILPS θα βοηθήσει στην ένταση της πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό παγκόσμια και μ’ αυτό τον τρόπο θα βοηθήσει τα επαναστατικά κινήματα στην Ινδία και στον κόσμο.

Αναζήτηση
Social Media

Βουλευτικές Εκλογές 2023
Αντίσταση - Οργάνωση

 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr