03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2015

Να ανοίξουμε δρόμους στη λαϊκή πάλη

Του Γρηγόρη Κωνσταντόπουλου

• Σε διάστημα μόλις 8 μηνών γίνονται τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, δύο βουλευτικές και ένα δημοψήφισμα. Οι λόγοι είναι φανεροί και έχουν να κάνουν με τα πολιτικά αδιέξοδα της άρχουσας τάξης. Η εξάρτηση της χώρας από τους ιμπεριαλιστές και η ολοκληρωτική υποταγή του ντόπιου αστικού πολιτικού προσωπικού στην πολιτική της εξάρτησης, τους αφαιρεί κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους αφεντάδες τους. Η οικονομική κρίση της χώρας και τα τεράστια χρέη που απέκτησε σαν συνέπεια της πολιτικής υποτέλειας στους ιμπεριαλιστές της ΕΕ και των ΗΠΑ, έχουν αφαιρέσει κάθε δυνατότητα στη μεγαλοαστική τάξη και το πολιτικό προσωπικό να διαπραγματευτεί κάποια από τα συμφέροντά της.  Έτσι, ξένοι και ντόπιοι κεφαλαιοκράτες μεταφέρουν τον λογαριασμό για εξόφληση στον εργαζόμενο λαό, γεγονός που έχει οξύνει την αντιπαράθεση και την οργή των λαϊκών μαζών προς τους από πάνω, εντός και εκτός της χώρας. Το Δημοψήφισμα κατέγραψε αυτή την πραγματικότητα και παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές που δέχτηκε ο λαός και η νεολαία για να υποκύψουν στις πιέσεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων τους.

• Σε αυτές τις συνθήκες, οι λαϊκές μάζες και η νεολαία πλημυρίζουν  από οργή τόσο ενάντια στους ξένους δυνάστες όσο και στους ντόπιους, καθώς και εναντίον των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούν συμφέροντα που στρέφονται ενάντιά τους.

• Ο λαός και οι νέοι άνθρωποι τα τελευταία 5-6 χρόνια ζουν μια εφιαλτική ζωή, έχουν γίνει απίστευτες καταστάσεις. Η ανεργία έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα ποσοστά. Οι άνεργοι είναι 1.500.000, ενώ αυτοί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα είναι κι αυτοί 1.500.000. Με δύο λόγια, οι μισοί εργάζονται και οι άλλοι μισοί είναι άνεργοι. Από αυτούς που εργάζονται, το 1/3, δηλαδή 500.000 εργαζόμενοι, αμείβονται με 300 ευρώ τον μήνα καθαρά, ενώ στους υπόλοιπους ο μισθός έχει μειωθεί από 50% μέχρι 70%. Και από το 1.500.000 ανέργους, επίδομα παίρνουν 86.000 άτομα, και αυτό κουτσουρεμένο.

• Η κρίση του παλιού αστικού πολιτικού προσωπικού και κυρίως του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της κατάστασης που διαμόρφωσαν στο λαό και στη νεολαία. Βέβαια, το σύστημα κάνει τα πάντα για να στηρίξει τις δυνάμεις αυτές, τις δικές του δηλαδή δυνάμεις.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ, σαν νέο πολιτικό προσωπικό, εμφανίστηκε με μεγάλες φιλοδοξίες. Να αλλάξει τα πράγματα στη χώρα προς όφελος του λαού και της νεολαίας αλλά να αλλάξει και την Ευρώπη σε προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση. Τελικά αυτό που κατάφερε είναι να αλλάξει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντιδραστική κατεύθυνση και να υποταχτεί πλήρως στους ξένους δυνάστες του λαού μας.

• Έτσι, τα κόμματα του κεφαλαίου, παλιά και νέα, τίποτα το καλό δεν μπορούν να προσφέρουν στο λαό και τη χώρα. Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σ’ ένα μικρό χρονικό διάστημα μεταμορφώθηκε κι’ αυτός σε κόμμα των μνημονίων, σε κόμμα προώθησης αντιλαϊκών πολιτικών. Οι παραπάνω δυνάμεις μόνο χειρότερα πράγματα μπορούν να κάνουν για το λαό και για τους νέους ανθρώπους. Η αλήθεια βρίσκεται στα γεγονότα και τα τελευταία φανερώνουν τα χειρότερα που έρχονται για τον λαό.

Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΤΟΥ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΛΗ

• Ούτε το παλιό, ούτε και το νέο πολιτικό προσωπικό, μα ούτε και όλοι μαζί δεν μπορούν και δεν θέλουν να δώσουν λύσεις για τις ευρύτερες λαϊκές μάζες. Δεν είναι αυτή η δουλειά τους και ποτέ δεν ήταν. Υπηρετούν συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα και είναι φορείς αυτών των συμφερόντων. Είναι εκπρόσωποι των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου και αυτών τα συμφέροντα και μπορούν και θέλουν να υπηρετούν.

Είναι περισσότερο από φανερό από άλλες φορές για το λαό, ότι οι από πάνω, όλοι αυτοί που υπηρετούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το μεγάλο κεφάλαιο, ξένο και ντόπιο και την εξάρτηση της χώρας από τους ιμπεριαλιστές, ούτε θέλουν και ούτε μπορούν να υπηρετήσουν τα λαϊκά και εργατικά συμφέροντα.

Η ιστορία της πάλης των λαών μας διδάσκει πως κανένα πρόβλημα των εργαζόμενων μαζών δεν μπορεί να βρει λύσεις έξω από τη δική τους πάλη. Κανένα αίτημά τους δεν έχει κατακτηθεί χωρίς να δώσουν αγώνες. Αγώνες σκληρούς, μαζικούς και παρατεταμένους. Το 8ωρο και η σύνταξη υπήρξαν τα πρώτα που κατάκτησαν μέσα από αγώνες δεκαετιών. Χιλιάδες αγωνιστές δολοφονήθηκαν, φυλακίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν, πέρασαν αμέτρητες θυσίες και βάσανα για να αποκτήσουν εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Είναι επίσης αλήθεια ότι τίποτα δεν κέρδισαν από τις εκλογές, στο επίπεδο των αιτημάτων τους. Αντίθετα, τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις τους στον καπιταλιστικό κόσμο και κυριαρχία, έχουν ένα και μόνο σκοπό: να υπηρετούν την καπιταλιστική τάξη και να χτυπούν και αφαιρούν δικαιώματα των εργαζόμενων που κατάκτησαν μέσα από τους αγώνες τους. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια.

• Οι εκλογές πλησιάζουν και ο λαός οφείλει να γυρίσει την πλάτη σε όλους εκείνους που έχουν κάνει τη ζωή του γεμάτη βάσανα. Σε όλους εκείνους που πετσοκόβουν το μισθό τους και τη σύνταξή τους. Σε όλους εκείνους που τον τρομοκρατούν και τον εκβιάζουν να υποταχτεί στη ληστρική πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, ξένου και ντόπιου.

• Οι εργαζόμενοι και η νεολαία μπορούν και οφείλουν να στηριχτούν στους δικούς τους αγώνες, στη δική τους ταξική ενότητα για να αντισταθούν στην επίθεση που δέχονται και να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν.

Ο εργαζόμενος λαός πρέπει και οφείλει να ανοίξει τον δικό του δρόμο, αυτόν της λαϊκής πάλης. Για το σκοπό αυτό έχει ανάγκη να φτιάξει μέσα από την πάλη του τις δικές του εργατικές και λαϊκές οργανώσεις. Στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές που ζει, στα συνδικάτα του και παντού εκεί που μπορούν να διεξαχθούν αγώνες.

Στους αγώνες βρίσκεται η ελπίδα του λαού και της νεολαίας και όσο πιο ισχυροί είναι οι αγώνες, τόσο περισσότερο μπορούμε να αντισταθούμε, τόσο περισσότερο μπορούμε να ελπίζουμε, τόσα περισσότερα μπορούμε να κατακτήσουμε.

Η συμμετοχή του ΚΚΕ(μ-λ) στις εκλογές, αυτή την πολιτική γραμμή θέλει να προβάλλει στον εργαζόμενο λαό και στη νεολαία. Να δεσμευτεί ξανά και ξανά ότι θα κάνει τα πάντα για την κοινή δράση όσο το δυνατόν περισσότερων αριστερών και αγωνιστικών δυνάμεων, να ανοίξουμε από κοινού δρόμος για να εκφραστεί μαζικά και αγωνιστικά η πάλη του λαού.

Οι εκλογές δεν γίνονται για να βρεθούν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα. Γίνονται ακριβώς για το αντίθετο. Για να διευκολύνουν λύσεις για να ενισχυθεί πολιτικά η αστική κυριαρχία πάνω στο λαό. Γίνονται για να βγουν «νομιμοποιημένες» οι δυνάμεις του συστήματος για να εφαρμόσουν τα βάναυσα μνημονιακά μέτρα και να «νομιμοποιηθεί» η πολιτική της υποτέλειας.

Αυτό που πραγματικά κρίνεται στις εκλογές είναι ποιο κόμμα ή ποιος συνδυασμός κομμάτων θα αναλάβει τον πρώτο ρόλο επίθεσης στο λαό, στη νεολαία, σε όλο τον κόσμο της δουλειάς. Ποιος φορέας θα αναλάβει τη συνέχιση και ενίσχυση της πολιτικής της υποτέλειας στους ευρωπαίους και αμερικάνους ιμπεριαλιστές.

Η εκλογική συνεργασία ΚΚΕ(μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ ζητάει την ψήφο των προοδευτικών και αριστερών ανθρώπων, αλλά και τη συμμετοχή τους, για να συμβάλλουμε από κοινού στο άνοιγμα του λαϊκού και επαναστατικού δρόμου.

Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Social Media

Βουλευτικές Εκλογές 2023
Αντίσταση - Οργάνωση

 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr