17 ΜΑΗ 2017

Μια μεγάλη απώλεια

Έφυγε από τη ζωή η συναγωνίστρια Έντζα Πουλβιρέντι-Τσουγκράνη το απόγευμα της Παρασκευής 12 Μαΐου. Πλήθος κόσμου την συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία, στο νεκροταφείο του Βύρωνα.Στην κηδεία παραβρέθηκαν πολλοί συναγωνιστές της από το ΚΚΕ(μ-λ), το ΜΛ-ΚΚΕ και τη ΛΑ-ΑΑΣ. Στεφάνια κατέθεσε το ΚΚΕ(μ-λ) και η ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ –ΑΑΣ. Τον επικήδειο αποχαιρετισμό εκφώνησε ο Στάθης Κωνσταντόπουλος, εκπρόσωπος της Κομματικής Οργάνωσης των Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ(μ-λ).

Η Έντζα γεννήθηκε το 1942 στην Κατάνια της Σικελίας. Ήταν η τελευταία από τα 3 παιδιά μιας φτωχής οικογένειας. Από μικρή στη βιοπάλη. Το 1965 γνωρίζεται με τον έλληνα αγωνιστή Γιώργο Τσουγκράνη και το 1967 παντρεύονται.

Σε όλη την εφταετία της φασιστικής δικτατορίας τάσσεται στο πλευρό των ελλήνων αντιφασιστών και με μεγάλη αποφασιστικότητα παίρνει μέρος στους μεγάλους αγώνες των αντιφασιστών του ΑΜΕΕ, και κερδίζει την αγάπη και εκτίμηση των ελλήνων αγωνιστών.

Με την πτώση της Χούντας, ακολουθεί τον σύζυγό της Γιώργο στην Ελλάδα και μένουν στον Υμηττό. Πολύ δύσκολα χρόνια, γιατί ο Γιώργος πηγαίνει φαντάρος. Εργάζεται σαν πωλήτρια σε καταστήματα ρούχων, αλλά στη συνέχεια και σε άλλες εργασίες. Απέκτησαν ένα κοριτσάκι, τη Στελίτσα, την οποία υπεραγαπούσε.

Θυμάμαι την Έντζα για πάνω από 40 χρόνια. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που γνώρισα αυτή τη γυναίκα. Ήταν αγωνίστρια με όλη τη σημασία της λέξης. Δεν είχα ακούσει από τα χείλη της άσχημη λέξη. Αγαπούσε το λαό, αγαπούσε τους συντρόφους του άντρα της και τους θεωρούσε και δικούς της συντρόφους. Πραγματικά δεν μπορώ να θυμηθώ συγκέντρωση, εκδήλωση ή πορεία που να μη δίνει το παρόν και η Έντζα. Συμμετείχε σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες του λαού μας. Η συμμετοχή της στη ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ήταν αδιάκοπη. Έπαιρνε μέρος στις συνελεύσεις, στις εκδηλώσεις αλλά και στις πορείες της ΛΑ-ΑΑΣ.

Την είδα στη συγκέντρωση του ΚΚΕ(μ-λ) πριν λίγες μέρες για την Οκτωβριανή επανάσταση. Δεν την είδα όμως χθες στην εκδήλωση της ΛΑ-ΑΑΣ για να τιμήσουμε την επέτειο για τη θυσία των 3 ΕΠΟΝιτών στο Κάστρο του Υμηττού. Δεν την είδαν και οι δεκάδες αγωνιστές που πήραν μέρος στην εκδήλωση. Μας κακοφάνηκε, στεναχωρηθήκαμε πολύ!

Η Έντζα κάθε καλοκαίρι πήγαινε στη Σαλαμίνα. Μας πίεζε να μας φιλοξενήσει. Αρκετοί πηγαίναμε και πέρα από τη συντροφιά της γευόμασταν τις ιταλικές σπεσιαλιτέ της. Και όταν την πειράζαμε για τα όχι καλά ελληνικά της, μας απειλούσε και μας υπενθύμιζε ότι είναι σιτσιλιάνα και να είμαστε προσεκτικοί. Με πολύ λίγα λόγια αυτή ήταν η Προβιτέντζα.

Η Έντζα θα μας λείψει πολύ.

Εκ μέρους της ΚΟ των Ανατολικών Συνοικιών θα θέλαμε να εκφράσουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στον σύντροφό της, το Γιώργο, στην κόρη της, τη Στέλλα, στον Ευγένη, στη Στεφανία, στη μπέμπα που δεν πρόλαβε να την δει να περπατάει, στα αδέλφια της στην Ιταλία και σε όλους εσάς που ήρθατε σήμερα εδώ για να την τιμήσουμε όπως της αξίζει.

Καλό ταξίδι αγαπημένη μας συντρόφισσα.

Καλό ταξίδι αγαπημένη μας Σιτσιλιάνα.

Σ.Κ.

Αναζήτηση
Social Media

Βουλευτικές Εκλογές 2023
Αντίσταση - Οργάνωση

 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr