26 ΓΕΝΑΡΗ 2023

Χαιρετισμός στην 5η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε η 5η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σε αυτή παρευρέθηκε και εκπρόσωπος του ΚΚΕ(μ-λ), προκειμένου να απευθύνει χαιρετισμό.

Πιστεύουμε πως κάθε διαδικασία πολιτικών δυνάμεων με αναφορά στην αριστερά και το κίνημα, που προωθεί τη συζήτηση και τον προβληματισμό σε σχέση με τα κρίσιμα μέτωπα πάλης της περιόδου, είναι αναγκαία. Γι' αυτό και παρακολουθήσαμε την εν λόγω συνδιάσκεψη και τον διάλογο που αναπτύχθηκε με αρκετό ενδιαφέρον. Δυστυχώς, το αποκλειστικά προεκλογικό επίδικο της όλης διαδικασίας και της αντιπαράθεσης που ξεδιπλώθηκε, που είναι και ο πραγματικός λόγος της εκτεταταμένης προβολής που έχει τύχει στα διάφορα μέσα, δεν μας επιτρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως θετική συμβολή στις μάχες της επερχόμενης περιόδου. Φαίνεται ότι η πλειοψηφία των δυνάμεων της ποικιλώνυμης αριστεράς, συμπεριλαμβανομένης και της εξωκοινοβουλευτικής, εξακολουθούν να ορίζονται από τις εκλογικές τους αγωνίες, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του κινήματος.

Παρακάτω παραθέτουμε τον χαιρετισμό του συντρόφου Αντώνη Αποστολάκη εκ μέρους του ΚΚΕ(μ-λ):

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση και ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνδιάσκεψής σας.

Δε χωράει αμφιβολία ότι ζούμε σε ζοφερούς καιρούς. Η εργατική τάξη και οι λαοί σε ολόκληρο τον πλανήτη αντιμετωπίζουν μια ασύλληπτων διαστάσεων κοινωνική και ιστορική οπισθοδρόμηση, μια συνεχή καταβύθιση και επιδείνωση των όρων ζωής τους, έναν διαρκή εφιάλτη που απειλεί μέχρι και την ίδια τους την ύπαρξη.

Κινούσα δύναμη των αντιδραστικών εξελίξεων είναι το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα της εποχής μας. Της εποχής εκείνης, δηλαδή, που η πολύχρονη γενικευμένη κρίση του καπιταλισμού συναντήθηκε με την πανδημία και τον πόλεμο, οξύνοντας στο έπακρο τα ήδη αξεπέραστα αδιέξοδά του, φέρνοντας στο προσκήνιο τις πιο καταστροφικές και επιθετικές του τάσεις. Της εποχής εκείνης, ταυτόχρονα, που το σύστημα εξακολουθεί να παίζει «χωρίς σοβαρό αντίπαλο», δεδομένης της ήττας και της οπισθοχώρησης του εργατικού-επαναστατικού-κομμουνιστικού κινήματος που συντελέστηκε τον προηγούμενο αιώνα.

Ο αρνητικός ταξικός-πολιτικός συσχετισμός δύναμης είναι κρίσιμο στοιχείο που δεν μπορεί να προσπεραστεί. Στη βάση αυτού το κεφάλαιο και ο ιμπεριαλισμός κλιμακώνουν τη στρατηγικού χαρακτήρα επίθεσή τους στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, φορτώνουν τα βάρη της κρίσης και του πολέμου στο προλεταριάτο και τους λαούς, προχωρούν στην τεράστια αυτή ληστεία του λαϊκού εισοδήματος που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό με τη μορφή του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Την ίδια στιγμή, η υποχώρηση της αντιιμπεριαλιστικής-αντιπολεμικής πάλης έχει οδηγήσει στο να παρακολουθεί ολόκληρη η ανθρωπότητα έντρομη τις βασικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να παίζουν με την τύχη της, ισορροπώντας στο τεντωμένο σκοινί των εξελίξεων που παράγει ο άδικος πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία. Κανένα τέλος αυτού του μακελειού που γεννάει η ιμπεριαλιστική σύγκρουση των ΗΠΑ-Δύσης με τη Ρωσία δε διαφαίνεται στον ορίζοντα. Αντιθέτως, δυναμώνουν οι κίνδυνοι περαιτέρω παρόξυνσης, επέκτασης και γενίκευσής του, με τα χειρότερα σενάρια για τους λαούς του πλανήτη να έρχονται όλο και πιο κοντά.

Σε ό, τι αφορά την περιοχή μας, η πολεμική αυτή αναμέτρηση ρίχνει λάδι στη φωτιά του αντιδραστικού ανταγωνισμού των αστικών τάξεων στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Η Ελλάδα και η Τουρκία οδηγούνται σε εκλογές μέσα σε ένα κλίμα έξαλλου εθνικισμού και σοβινισμού εκατέρωθεν. Στο πλαίσιο της διαπάλης για τη διεκδίκηση ρόλων από τα ιμπεριαλιστικά αφέντικά τους, οι άρχουσες τάξεις καλλιεργούν το μίσος και προετοιμάζουν τους λαούς μέχρι και για το ενδεχόμενο της αλληλοσφαγής.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι απαντήσεις για να αναστραφεί η αρνητική αυτή πορεία των εξελίξεων πρέπει να αναζητηθούν σε άλλο πεδίο από εκείνο που τόσο πολύ προβάλλεται στις μέρες μας. Όταν οι ιθύνοντες επιχειρούν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου και να καθηλώσουν τη λαϊκή οργή με τα εκλογικά ψευτοδιλήμματα, γίνεται φανερό ότι οι δυνάμεις που αναφέρονται στο κίνημα και θέλουν να υπηρετήσουν την υπόθεση των μαζών θα έπρεπε -το λιγότερο- να απορρίψουν αποφασιστικά αυτόν τον εκβιασμό. Απεναντίας, με πρώτο και καλύτερο το ΚΚΕ, αλλά όχι μόνο, έχει περίπου κηρυχθεί παύση αγώνων. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την τραγελαφική περίοδο της πρώτης ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση, παρακολουθούμε για ακόμα μια φορά τα ίδια εκλογικά παιχνίδια, την ίδια απογείωση των αυταπατών, του κοινοβουλευτικού κρετινισμού και της αναζήτησης κόλπων και συγκολλήσεων ενόψει της «μητέρας των μαχών». Λες και δεν χρεοκόπησε πλήρως τα προηγούμενα χρόνια η γραμμή του κυβερνητισμού και των εκλογικών προτάσεων διεξόδου.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο το ότι μόνο στο πεδίο της ταξικής πάλης μπορεί να οικοδομηθεί η πραγματική διέξοδος. Η δυναμική που ανέδειξαν οι κινητοποιήσεις των μαζών στη χώρα μας και τον κόσμο, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση οργάνωσης της εργατικής-λαϊκής πάλης σε αυτοδύναμη, ταξική βάση.

Γι' αυτό και η Πρόταση Συντονισμού Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων που έχει καταθέσει το ΚΚΕ(μ-λ) παραμένει για εμάς ενεργή. Εξακολουθούμε να την απευθύνουμε γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε με την κοινή μας δράση να συμβάλουμε στην υπόθεση της ανάπτυξης των αγώνων. Κόντρα στις αυταπάτες, την εκλογική παράλυση, για να ανοίξουμε δρόμους για τη λαϊκή πάλη.

Γι' αυτό και προτείνουμε, επίσης, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση κινητοποιήσεων σε λίγες εβδομάδες που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μπλίνκεν, προγραμματίζεται να επισκεφτεί τη χώρα μας. Για να καταγγείλουμε αγωνιστικά το εξελισσόμενο ιμπεριαλιστικό σφαγείο και την επίσκεψη του εκπροσώπου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό μας προς τη Συνδιάσκεψή σας, θέλουμε να εκφράσουμε την πεποίθησή μας για την επιτακτική αναγκαιότητα, αλλά και πραγματική δυνατότητα, να βρεθούν οι δυνάμεις μας από κοινού στις επερχόμενες μάχες του κινήματος. Έτσι πρέπει να προχωρήσουμε.

Αναζήτηση
Social Media

Βουλευτικές Εκλογές 2023
Αντίσταση - Οργάνωση

 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr