φτωχομεσαίοι αγρότες:  αντιστέκονται στη φοροεπιδρομή,  διεκδικούν την επιβίωσή τους
29 Ιανουαρίου, 2014Αγρότες, Επιλεγμένα Άρθραadmin

αγροτεςΜε κινητοποιήσεις υποδέχονται το 2014 οι φτωχομεσαίοι αγρότες της χώρας μας. Στο επίκεντρο αυτών των κινητοποιήσεων βρίσκονται τα νέα φορομπηχτικά μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζονται από 1.1.2014. Οι αλλαγές που ψήφισε η κυβέρνηση αλλάζουν συνολικά το φορολογικό τοπίο και οι αγρότες, ιδίως οι φτωχομεσαίοι, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πραγματική φοροκαταιγίδα.
- Για τα αγροτικά εισοδήματα του 2014 (που θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2015) θα ισχύσει ενιαίος φορολογικός συντελεστής 13% . Καταργείται δηλ. το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα και αυξάνεται η φορολόγηση των αγροτών αφού το καθαρό αγροτικό εισόδημα θα φορολογείται με 13% από το πρώτο ευρώ. Δηλαδή, από τη μια οι μικρομεσαίοι αγρότες φορτώνονται με δυσβάστακτους φόρους και από την άλλη μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση των μεγαλοαγροτών αφού καταργούνται οι αυξημένοι συντελεστές που ίσχυαν για τα μεγάλα εισοδήματα.
- Από 1.1.2014 οι αγρότες εξισώνονται με τις επιχειρήσεις και υποχρεώνονται να τηρούν λογιστικά βιβλία (βιβλίο εσόδων-εξόδων). Μπορεί βέβαια η κυβέρνηση να εξαίρεσε τους πολύ μικρούς αγρότες (όσους έχουν ετήσιο τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ και παίρνουν ενισχύσεις κάτω από 5.000 ευρώ το χρόνο) αλλά τα όρια που έβαλε η κυβέρνηση δεν «πιάνουν» τη πλειοψηφία των αγροτών που υποχρεώνονται σε βιβλία. Εκτός από επιπλέον έξοδα για το λογιστή αυτό σημαίνει επιπλέον φορολογική επιβάρυνση με το φόρο επιτηδεύματος ενώ θα πληρώνουν και προκαταβολή φόρου 55% όπως οι επιχειρήσεις.
Εκτός από τα φορομπηχτικά μέτρα, υπάρχουν και οι περικοπές και μειώσεις που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014 για τον αγροτικό τομέα: οι δαπάνες για συντάξεις ΟΓΑ μειώνονται 5,4%, τα κονδύλια για επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου μειώνονται 33,3%, η επιστροφή ΦΠΑ «παγώνει» στα επίπεδα του 2013 (μείωση 41,6% σε σχέση με το 2012), οι άμεσες ενισχύσεις μειώνονται 9% κλπ
Αν σ’ αυτά προσθέσουμε και μια σειρά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες (φόρο στα χωράφια με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, περικοπές στις συντάξεις, μειώσεις της επιστροφής σε πετρέλαιο και ΦΠΑ, χαράτσια ΔΕΗ, αγροτοδικεία, κ.λπ.) καταλαβαίνουμε ότι έχουν πολλούς λόγους να βγαίνουν στις πλατείες.
Οι φτωχομεσαίοι αγρότες δίνουν μια μάχη επιβίωσης. Αντιστέκονται σε μια πολιτική που με απανωτά μέτρα και νομοσχέδια τους φορτώνει δυσβάσταχτους φόρους, πετσοκόβει το αγροτικό εισόδημα και οδηγεί χιλιάδες αγροτικές οικογένειες στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Από την άλλη, η φορομπηχτική πολιτική επιταχύνει το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και τη συγκέντρωση του αγροτικού κλήρου. Εκτοπίζονται από τη παραγωγή οι μικροί και η γη συγκεντρώνεται στα χέρια σύγχρονων νεοτσιφλικάδων.
Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική οι αγρότες δεν έχουν πολλές επιλογές. Ο αγώνας είναι μονόδρομος. Οι αγωνιστικές διαθέσεις υπάρχουν και αυτό φάνηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες: από την κινητοποίηση των αγροτών της Κρήτης στο Σύνταγμα μέχρι τα εκατοντάδες τρακτέρ που αυτές τις μέρες βγήκαν στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας και ζεσταίνουν τις μηχανές για την εθνική οδό. Η μαζική συμμετοχή των αγροτών δεν δείχνει μόνο την οξύτητα των προβλημάτων. Δείχνει ότι υπάρχουν και οι προϋποθέσεις για να ανατραπεί η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης. Στο αγώνα που ξεκίνησαν χρειάζονται την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση όλων των κομματιών του λαού. Η κυβέρνηση δεν είναι αήττητη, η αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική μπορεί να ανατραπεί.

Αναζήτηση

Κατηγορίες