Το Φοιτητικό Κίνημα να υπερασπιστεί τα όργανά του. Να μην περάσει η προσπάθεια κατάργησης των συλλόγων

Άκρως ανησυχητική και επικίνδυνη τροπή έχουν πάρει τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, σε σχέση με τη διενέργεια των φοιτητικών εκλογών. Οι εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες Πανελλαδικά για τις 7/5, ακυρώθηκαν μπροστά στην εισβολή δύο διαφορετικών ομάδων κρούσης, που χτύπησαν στο ψαχνό όποιον βρήκαν μπροστά τους, το κάψιμο 3 καλπών, το γνωστό γηπεδικό ξύλο μεταξύ ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, την αποχώρηση της ΔΑΠ, τη συνολικότερη προσπάθεια νοθείας αλλά και τους τρεις φοιτητές που πήγαν στο νοσοκομείο, με άλλους τόσους να τραυματίζονται ελαφρότερα. Το αυτονόητο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η άμεση επανάληψη της διαδικασίας, για να διασφαλιστεί η ύπαρξη του Φοιτητικού Συλλόγου και το δικαίωμα των φοιτητών να συζητάνε και να οργανώνουν συλλογικά την πάλη τους. Σε μια περίοδο που ήδη αμφισβητούνται οι Σύλλογοι, η μη διενέργεια των φοιτητικών εκλογών, πέρα από την κατάργηση του ΔΣ, δίνει τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να μην αναγνωρίζει Γενικές Συνελεύσεις και τις αποφάσεις τους.
Χαρακτηριστική είναι η στάση των δύο κυβερνητικών δυνάμεων ΠΑΣΠ και ΔΑΠ για το θέμα. Ενώ για 10 μέρες από την ακύρωση της διαδικασίας δεν έκαναν τίποτα, αφήνοντας την ύπαρξη του Συλλόγου στον «αέρα», φανέρωσαν τις πραγματικές τους προθέσεις (γιατί στα… λόγια όλοι θέλανε) στο μάζεμα των δυνάμεων που παρεμβαίνουν στη Σχολή, που και αυτό έγινε με πρωτοβουλία των μικρότερων σχημάτων. Το κάλεσμα ήταν για την Παρασκευή 16/5, με την ΠΑΣΠ να έρχεται 1 ώρα καθυστερημένη και την ΔΑΠ να έχει φροντίσει να αποχωρήσει 3(!) λεπτά πριν, λες και ήταν… συνεννοημένοι! Στη συζήτηση, η ΠΑΣΠ όχι μόνο δεν πρότεινε τίποτα αλλά «κρύφτηκε» πίσω από άλλες τοποθετήσεις, χωρίς να υπογράψει καμία πρόταση από αυτές που κατατέθηκαν (από ΠΚΣ και Αγωνιστικές Κινήσεις), ούτε καν αυτή που τάχα συμφωνούσε, αλλά έφυγε με ένα ξερό «εμείς θέλουμε αλλά…», αποκαλύπτοντας την πραγματική της θέση. Με τις μεθοδευμένες τους αυτές κινήσεις, οι δύο συστημικές δυνάμεις δεν αποφεύγουν απλά την επανάληψη των εκλογών (για την ακύρωση των οποίων φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης) αλλά ολοκληρώνουν τα σχέδιά τους για την πλήρη απονέκρωση του Φοιτητικού Συλλόγου. Άλλωστε είναι οι ίδιες δυνάμεις που χρόνια τώρα μεθοδεύουν τον αποπροσανατολισμό των φοιτητών, κάνουν τα πάντα για να μην πραγματοποιείται καμιά διαδικασία του Συλλόγου, ενώ με την λογική της ανάθεσης, τα πάρτι και τις σημειώσεις, τα κομπρεμί με το καθηγητικό κατεστημένο, τους τραμπουκισμούς και τις νοθείες, έχουν καταφέρει να απομονώσουν τους φοιτητές, να τους κρατήσουν στη γωνία, μακριά από τα Συλλογικά τους όργανα για να μπορεί η επίθεση του συστήματος να περνάει ανενόχλητη.
Όλα αυτά ενώ οι διαγραφές είναι προ των πυλών, μιας και το προσχέδιο του οργανισμού τις αναγράφει ξεκάθαρα, βάζοντας την «αντίστροφη μέτρηση» για κάθε φοιτητή, το σχέδιο Αθηνά 2 εξαγγέλλεται, η εντατικοποίηση τσακίζει κόκαλα και η δωρεάν Παιδεία καταργείται καθημερινά.
Προβληματική είναι και η πρόταση της ΠΚΣ-ΜΑΣ που καλεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Πέμπτη 29/5 (ενώ μια μέρα πριν έλεγε για την βδομάδα 20-24/5), η οποία θα αποφασίσει για την ημερομηνία των εκλογών, με το διάστημα που περισσεύει μέχρι την έναρξη της εξεταστικής να μην ξεπερνάει την 1 βδομάδα. Παρότι η πραγματοποίηση εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης είναι σωστή, τα χρονικά περιθώρια, αλλά και η στάση που θέλει η ημερομηνία των εκλογών να προκύπτει από την συνέλευση, είναι τουλάχιστον λανθασμένες. Όταν θέτεις το «πότε» θα γίνουν οι εκλογές, τίθεται σε ερώτημα και το «αν», ή δίνεται η δυνατότητα να περάσει μια ημερομηνία μετά από δύο χρόνια, όπως προτείνει άλλωστε και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο κεντρικό της πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑ 2020. Επίσης το να μπαίνουν τα παραπάνω ως προαπαιτούμενα για την διεξαγωγή των εκλογών στη φάση που βρισκόμαστε και ενώ τόσο χρόνια τίποτα από όλα αυτά δεν έχουν επιτευχθεί, είναι μάλλον άστοχο και το μόνο που κάνει είναι να δίνει τη δυνατότητα στη ΠΑΣΠ να «κρύβεται» πίσω από αυτό.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις εξαρχής τοποθετήθηκαν για την ανάγκη διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών, τονίζοντας τους κινδύνους για τον Φοιτητικό Σύλλογο. Ήταν μέσα στις δυνάμεις εκείνες που επέμεναν να βρεθούν οι δυνάμεις του Συλλόγου για να προτείνουν από κοινού την πραγματοποίηση της διαδικασίας, ενώ κατέθεσαν πρόταση για την διεξαγωγή εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης την Τετάρτη 21/5, όπου οι φοιτητές θα συζητήσουν ενόψει των εκλογών που θα καλούνται για την Τετάρτη 28/5, αλλά και θα αποφάσιζαν για την υπεράσπιση των διαδικασιών τους. Η πρόταση αυτή, πέρα από τις Αγωνιστικές Κινήσεις που την κατέθεσαν, υπογράφτηκε από την ΡΑΣ-ΕΑΑΚ, την ΑΡΕΝΑ και το ΑΡΔΙΝ, με την ΠΚΣ να αναγράφει τις διαφωνίες της.
Οι φοιτητές είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να υπερασπιστούν τα όργανά τους, να καταγγείλουν τις δυνάμεις που τους θέλουν «θεατές στη γωνία», να διεκδικήσουν την ύπαρξη του Συλλόγου τους, αλλά και να τον ξαναζωντανέψουν, παίρνοντας αποφάσεις οι ίδιοι για το μέλλον τους.

Αναζήτηση

Κατηγορίες