Σχετικά με την πρωτοβουλία οργανώσεων και συλλογικοτήτων για την υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ.

Η δεύτερη απόρριψη, από το 5μελές Εφετείο, της αιτήσεως αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή και η συνέχιση της φυλάκισής τους, βάσει σαθρών επιχειρημάτων, αποτέλεσε μια σοβαρή εξέλιξη, όσον αφορά το χτύπημα των δημοκρατικών ελευθεριών. Πρόκειται για μια απόφαση που ανέδειξε για μια ακόμα φορά το πραγματικό πρόσωπο της αστικής δικαιοσύνης, που την ίδια στιγμή που αφήνει ελεύθερους τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, στοχοποιεί και διώκει φοιτητές, απεργούς και αγωνιστές. Φτάνει έτσι ακόμα και στο σημείο να φυλακίζει νέους ανθρώπους με εν πολλοίς αμφισβητούμενα αποδεικτικά στοιχεία, όπως στην περίπτωση της Ηριάννας και του Περικλή. Η σχετική απόφαση του 5μελούς Εφετείου προκάλεσε οργή στους κόλπους της νεολαίας, καθιστώντας ταυτόχρονα αναγκαία την άμεση απάντηση από πλευράς της Αριστεράς.

Εν όψει όλων των παραπάνω, ως νεολαίοι του ΚΚΕ (μ-λ), πήραμε τη πρωτοβουλία να προχώρησουμε σε σύσκεψη, καλώντας μια σειρά οργανώσεων και συλλογικοτήτων που αναφέρονται στο κίνημα, προκειμένου να δοθεί μια κοινή απάντηση στο κλίμα τρομοκρατίας, που προωθείται από πλευράς συστήματος. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, κατατέθηκαν μια σειρά από απόψεις και αναγνωρίστηκε η σοβαρότητα του ζητήματος.

Διαπιστώθηκε ωστόσο απροθυμία κάποιων δυνάμεων, ως προς την πραγματοποίηση κινητοποίησης. Η απροθυμία αυτή στηρίχθηκε στη λογική παραπομπής του ζητήματος στους «μαζικούς φορείς», τα σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους, αποτελώντας στην πραγματικότητα υπεκφυγή των κομματιών αυτών να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, λειτουργώντας μη προωθητικά για τους φορείς που οι ίδιοι επικαλούνται. Ταυτόχρονα, υπήρξε αδυναμία κάποιων κομματιών να διαχωριστούν από την ατζέντα του αναρχοαυτόνομου χώρου, γεγονός που εκφράστηκε μέσα από τοποθετήσεις που έθεταν ως προϋπόθεση να ακολουθηθούν οι αποφάσεις χώρων της αναρχίας, αντί να βάλουν πλάτη για να μπορέσει η αριστερά να χαράξει την δική της απάντηση στην ένταση της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Τέλος, δεν έλλειψαν διαφωνίες αναφορικά με την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η πορεία. Έτσι, απόψεις που επικέντρωναν στη στοχοποίηση του δικαστικού μηχανισμού, κατέληγαν και στην πρόταση να κατευθυνθεί η πορεία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Αρειο Πάγο, αφήνοντας στην ουσία την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο απυρόβλητο. Η κυβέρνηση, παρά τα κροκοδείλια δάκρυά της, έχει ξεκάθαρη ευθύνη, αφού συνεχίζοντας την αντιδραστική πολιτική των προκατόχων της, χρησιμοποιεί και αξιοποιεί αποφασιστικά το αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο, οξύνοντας την επίθεση απέναντι στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Παρά τις παραπάνω διαφωνίες, και κατόπιν πίεσης από την πλευρά μας, η σύσκεψη των αριστερών οργανώσεων και συλλογικοτήτων κατέληξε στην υπογραφή κοινού κειμένου και στο κάλεσμα κοινής διαδήλωσης για την άμεση απελευθέρωση της Ηριάννας και του Περικλή. Η πορεία, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24/10, είχε αδιαμφισβήτητα μαζικό χαρακτήρα, ήταν ωστόσο αναντίστοιχη των περιστάσεων και σίγουρα δεν είναι αρκετή για να δώσει απάντηση στο τόσο σοβαρό ζήτημα εντασης της φασιστικοποίησης. Αποτέλεσε όμως σίγουρα μια θετική κίνηση, η οποία έδωσε τη δυνατότητα σε ένα δυναμικό να αγωνιστεί και να διαδηλώσει απέναντι τόσο στην άδικη απόφαση του Εφετείου, όσο και στη συνολικότερη επίθεση απέναντι στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

Αναζήτηση

Κατηγορίες