Πρόσφατα ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ο σχεδιασμός του προγράμματος της “ολυμπιακής ασφάλειας”.
Μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού προωθείται η εγκατάσταση υπερσύγχρονου συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης με ό,τι περιλαμβάνει αυτό (κάμερες παντού, ελέγχους, τσεκάρισμα “υπόπτων” κτλ.
Προωθείται επίσης η σύναψη συμφωνιών με εταιρείες ιδιωτικής αστυνομίας για τη χρησιμοποίηση 3.600(!) ιδιωτικών αστυνομικών την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, σε ενίσχυση της κρατικής αστυνομίας, κάνοντας έτσι πιο ευέλικτη τη λειτουργία των μηχανισμών καταστολής σε περιόδους “αυξημένων καθηκόντων”.
Πρόσφατα επίσης επιβεβαίωσε ο Μίλερ την παρουσία στελεχών ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την ίδια περίοδο που θα έρθουν σαν συνοδεία της ολυμπιακής τους ομάδας.
Στο όνομα της ασφαλούς διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων λοιπόν το πρόγραμμα αυτό όταν υλοποιηθεί θα μετατρέψει ολόκληρες περιοχές (κέντρο Αθήνας, περιοχές ολυμπιακών εγκαταστάσεων) σε χώρους μη προσπελάσιμους ή αυστηρά ελεγχόμενους για χιλιάδες εργαζόμενους και κατοίκους. Τα εφιαλτικά σενάρια για την εικόνα που θα παρουσιάζει η Αθήνα εκείνη την περίοδο δείχνουν έτσι να επαληθεύονται.
Ωστόσο οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης φαίνεται ότι έχουν μακρόπνοη προοπτική και έρχονται για να… μείνουν (κάτι σαν τα ολυμπιακά έργα) και μετά το τέλος των αγώνων προς πάσα χρήση.
Αν δούμε τις διεθνείς εξελίξεις (“αντιτρομοκρατικά” μέτρα, όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, πόλεμος) και την ανάπτυξη αντιπολεμικού κινήματος από την άλλη, είναι φανερό απέναντι σε ποιον θωρακίζεται ο κατασταλτικός μηχανισμός όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε τη θεσμοθέτηση πλέον της ύπαρξης και χρησιμοποίησης της “λίστας” των “επικίνδυνων για ανατρεπτική δράση ατόμων” που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις, κατά τη διάρκεια, π.χ., συνόδων, συναντήσεων των G8 κτλ., προς διασφάλιση της “τάξης”.
Οπως επίσης και την ισχύουσα πλέον συμφωνία έκδοσης στις ΗΠΑ πολιτών που κατηγορούνται ότι έπληξαν αμερικάνικα συμφέροντα κτλ.
Σαν συμπλήρωμα έρχεται και ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος στην Ελλάδα προς το τέλος του χρόνου, που θα καλύψει κενά του προηγούμενου (επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής μιας πράξης κ.ά.). Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αποτελέσουν πεδίο εφαρμογής των νέων μέτρων, νομιμοποίησης προκλητικών μεθόδων ελέγχου και ενίσχυσης των μηχανισμών καταστολής.
Ετσι δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δεν “χωρούν” δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού μας.
Τέλος, η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα αποτελέσει προηγούμενο εφόσον θεσμοθετούνται οι νέες μέθοδοι καταστολής στο όνομα πάντα της ασφαλούς διεξαγωγής του “μεγάλου οράματος” της Ολυμπιάδας.
Αλλο εάν για την πλειονότητα του ελληνικού λαού δεν αποτελεί “όραμα” αλλά εφιάλτη…

Αναζήτηση

Κατηγορίες