Προβολή αντιφασιστικών κινουμένων σχεδίων με αφορμή την 9 Μάη στην Ξάνθη
6 Μαΐου, 2019Νεολαίαadmin

Στις 9 Μάη του 1945 υπογράφεται η άνευ όρων συνθηκολόγηση της χιτλερικής Γερμανίας, μετά και την κατάληψη του Βερολίνου από τον Κόκκινο Στρατό. Μπαίνει με αυτό τον τρόπο ένα τέλος στη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την κόκκινη σημαία να καρφώνεται στην καρδιά του φασιστικού κτήνους. Από τότε η 9 Μάη έχει καθιερωθεί ως Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, που χάρη στην αυτοθυσία εκατομμυρίων αγωνιστών, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, έκανε την ιδέα της απελευθέρωσης από το ναζισμό-φασισμό, υλική πραγματικότητα. Από τότε έχει χυθεί πολύ μελάνι για να ξαναγραφτεί η ιστορία από τους κυρίαρχους του κόσμου, και να διαστρεβλωθούν τα πραγματικά γεγονότα.
Μία από αυτές τις προσπάθειες περιλαμβάνει και την αποσύνδεση της συγκεκριμένης μέρας από το πραγματικό της νόημα. Σήμερα μας την παρουσιάζουν ως «Μέρα της Ευρώπης», μέρα που πρέπει να «γιορτάζουμε» και να είμαστε «ευγνώμονες» για την ύπαρξη του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού της ΕΕ. Η 9 Μάη συνδέεται με τα πρώτα βήματα δημιουργίας καταρχάς της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, που περνώντας από διάφορα στάδια πήρε την -αντιθετική προς τα συμφέροντα των λαών της- μορφή που όλοι μας γνωρίζουμε.
Ειδικά στις μέρες μας, με τη φάρσα των Ευρωεκλογών να πλησιάζει, πρέπει να αναδείξουμε το ρόλο αυτού του ιμπεριαλιστικού μηχανισμού, να καταγγείλλουμε την πολιτική που ξεζουμίζει τους λαούς και βαθαίνει τα δεσμά της εξάρτησης, να παλέψουμε μέσα στο κίνημα την κατεύθυνση της εξόδου από την ΕΕ. Να εμπνευστούμε από τις πιο λαμπρές στιγμές του κομμουνιστικού κινήματος, να διδαχτούμε από την ιστορία και τους αγώνες που δόθηκαν για την απελευθέρωση του ανθρώπου από την εκμετάλλευση και την καταπίεση.

Πέμπτη 9 Μάη στις 20:00
Προβολή αντιφασιστικών κινουμένων σχεδίων – Ακολουθεί συζήτηση

Στον αριστερό χώρο «Ρωγμή»
Μιχαήλ Βόγδου 20, 4ος όροφος

Νεολαίοι του ΚΚΕ(μ-λ)

9mai

Αναζήτηση

Κατηγορίες