Προβολές – Με το αίμα των Ουκρανών κλιμακώνεται αναμέτρηση των ιμπεριαλιστών

Η αναμέτρηση που έχει εξελιχθεί σε αιματοχυσία στην κεντρική πλατεία του Κιέβου είναι η ορατή πλευρά μιας σκληρής γεωπολιτικής σύγκρουσης που διεξάγεται πλέον ανοικτά για τον έλεγχο της Ουκρανίας από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Από την μια μεριά, την Δύση, δηλαδή τους Αμερικανούς και τους δυτικοευρωπαίους με επικεφαλής τους Γερμανούς, που παρά τις επιμέρους διαφορές τακτικής είναι συνασπισμένοι και επιδιώκουν την μέγιστη δυνατή ενίσχυση τις επιρροής τους στην χώρα. Και από την άλλη, την Μόσχα που προσπαθεί να κρατήσει το Κίεβο κοντά στην δική της σφαίρα πολιτικού και οικονομικού ελέγχου. Η αντιπαράθεση αυτή που γίνεται με το αίμα των Ουκρανών και την αναβίωση των χειρότερων στιγμών και φαντασμάτων της ιστορίας της χώρας, δεν έχει καμιά σχέση με τα αληθινά συμφέροντα του λαού και των εργαζόμενων, όποια γλώσσα, θρησκευτικό δόγμα και εθνική καταγωγή και αν έχουν.

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μειντάν και στην γύρω περιοχή του κέντρου της ουκρανικής  πρωτεύουσας, ερήμην σε σημαντικό βαθμό του ουκρανικού λαού ακόμα και αυτού στα δυτικά της χώρας, δεν έχει να κάνει σε τίποτε με μια γνήσια λαϊκή εξέγερση. Στην ουσία, αποτελεί ένα καλά οργανωμένο κίνημα, σε ορισμένες περιπτώσεις με στρατιωτική ή παραστρατιωτική δομή, που προσπαθεί να ανατρέψει τον φιλορώσο ουκρανό πρόεδρο για  να καταλάβει την εξουσία η φιλοδυτική αντιπολίτευση. Ολιγάρχες, μαφιόζοι και υπηρέτες ξένων συμφερόντων  και από τις δυο πλευρές, όλοι εναντίον όλων, με σκοπό την εξουσία. Πιόνια και υπηρέτες, οι περισσότεροι, ιμπεριαλιστικών και αντιδραστικών δυνάμεων.

Το βράδυ της Πέμπτης 20 του Φλεβάρη, που έκλεινε η ύλη  της εφημερίδας, η κατάσταση στο Κίεβο ήταν συγκεχυμένη. Οι πληροφορίες από τα διεθνή πρακτορεία μιλούσαν για πλήρη κατάρρευση της βραδινής εκεχειρίας στην οποία είχαν συμφωνήσει κυβέρνηση και αντιπολίτευση ύστερα από ένα 24ωρο άγριων μαχών με δεκάδες νεκρούς. Η παραβίαση της συμφωνίας έγινε με  ευθύνη ορισμένων ομάδων διαδηλωτών οι οποίες επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που επιχειρούσαν να αποχωρήσουν από την πλατεία. Επίσης υπήρχαν φήμες για νέους νεκρούς από ελεύθερους σκοπευτές και νέες προσπάθειες κατάληψης κυβερνητικών κτιρίων. Η δυτική επέμβαση με εμπρηστικές δηλώσεις αύξανε ώρα με την ώρα την ίδια στιγμή που τα ρώσικα ΜΜΕ μιλούσαν ανοικτά για εξελισσόμενη προσπάθεια βίαιης κατάληψης της εξουσίας. Είναι ολοφάνερο πως στην Ουκρανία οι εξελίξεις πέρασαν το σημείο μηδέν και όλα τα δύσκολα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά. Με σοβαρούς κινδύνους να ελλοχεύουν όχι μόνο για τον ουκρανικό λαό και το μέλλον της χώρας αλλά και για πολλά περισσότερα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη.

Αναζήτηση

Κατηγορίες