02 ΝΟΕΜΒΡΗ 2014

Πολιτικά-πολιτιστικά διήμερα και εκδηλώσεις Έναυσμα 2014 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη

ΑΘΗΝΑ, ΑΣΟΕΕ: 8-9 Νοέμβρη 2014

enaysma

Μετά από αρκετά χρόνια απουσίας από την Αθήνα πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Νοέμβρη στην ΑΣΟΕΕ το πολιτικό διήμερο νεολαίας «Έναυσμα». Με σαφή προσανατολισμό ενός πλατιά νεολαιίστικου πολιτικού και πολιτιστικού διημέρου, συνδιοργανώνεται πρώτη φορά από τις Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ – ΤΕΙ, από τη Μαθητική Αντίσταση αλλά και από νέους εργαζόμενους, περιλαμβάνοντας συζητήσεις, συναυλίες και εκθέσεις βιβλίων και φωτογραφιών.

Το Σάββατο 8/11, στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την «Πολιτική συγκυρία και τις απαιτήσεις του κινήματος». Σε μια προσπάθεια ανάγνωσης, συζήτησης, αλλά και απάντησης απέναντι στην υποχώρηση του κινήματος, θα συζητηθούν η σημερινή πολιτική κατάσταση, ο ρόλος της Αριστεράς και οι διάφορες «απαντήσεις» που προσφέρει, καθώς και ο δρόμος που εμείς βλέπουμε σαν προοπτική για τη διέξοδο της νεολαίας και του λαού. Στις 22.00 την ίδια μέρα θα ακολουθήσει συναυλία με τους Πάνο Μπούσαλη και Τέτη Κασιώνη, τους ModePlagal, ενώ θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι.

Την Κυριακή 9/11 στις 18.00 θα πραγματαοποιηθεί συζήτηση με θέμα «σε ποιο τοπίο καλείται να ζήσει η νεολαία». Με ομιλητές, μέλη από τις Αγωνιστικές Κινήσεις, τη Μαθητική Αντίσταση και ενός νέου εργαζομένου, θα πιαστεί το τοπίο που βρίσκει μπροστά της η νεολαία από τον εφιάλτη του «νέου λυκείου» στο πανεπιστήμιο των λίγων και εκλεκτών, των διαγραφών και της εντατικοποίησης, αλλά και της αγοράς εργασίας των άθλιων συνθηκών, της μαθητείας, της ανεργίας και της ημιαπασχόλησης. Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει συναυλία με τους BluesExplosion, με τους NightandDay και τους YinkaandtheFuzics.

Στον χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν θεματικές εκθέσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, για τα αριστερά κινήματα νεολαίας κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Χώρο παρέμβασης θα έχουν Τούρκοι πρόσφυγες, ενώ θα λειτουργήσει χώρος για το βιβλιοπωλείο «Εκτός των τειχών».

Στο πλαίσιο της πολιτικής και οικονομικής μας ανεξαρτησίας αλλά και των αναγκών της καθημερινής μας παρέμβασης, έξω από κρατικές ή άλλου τύπου επιχορηγήσεις, θα υπάρχει οικονομική ενίσχυση 4 ευρώ την ημέρα.

Θεσσαλονίκη, Πολυτεχνείο ΑΠΘ :8-9 Νοέμβρη

thessaloniki-inertnet

«Όχι με λόγια, μ’ έργα τ’ άδικο πολέμα! Κι όχι μονάχος! Με τα πλήθη συνταιριάσου!» – με τους παραπάνω στίχους του Βάρναλη ως κεντρικό σύνθημα θα πραγματοποιηθούν πρώτη φορά εφέτος πανελλαδικά τα πολιτικά διήμερα νεολαίας «Έναυσμα» σε μια σειρά από πόλεις. Στο πλαίσιο αυτής της πανελλαδικής εκδήλωσης των Αγωνιστικών Κινήσεων, με τη συμμετοχή-συνδιοργάνωση της Μαθητικής Αντίστασης και νέων εργαζομένων, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη το διήμερο «Έναυσμα» στις 8 και 9 Νοέμβρη, στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ. Δύο μέρες με πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα. Το Σάββατο 8/11 ξεκινάμε με τη συζήτηση με θέμα τον «κρίσιμο ρόλο της νεολαίας στην πάλη των μαζών» με εισηγητές από τις Αγωνιστικές Κινήσεις και την Πρωτοβουλία Ν. Εργαζομένων – Ανέργων. «Διδάγματα από διεθνή ξεσπάσματα: αραβικές εξεγέρσεις, πλατείες, Τουρκία, Ευρώπη, Ελλάδα 2008. Ο ρόλος της νεολαίας σαν πυροκροτητής των λαϊκών ξεσπασμάτων, αλλά και τα όρια στην πάλη της. Ποιο ρόλο τής αναγνωρίζει το σύστημα και της επιτίθεται, και με ποιους μηχανισμούς; Κοινωνική διάσταση της νεολαίας: είναι τάξη; Ενοποιητικά χαρακτηριστικά της νεολαίας και προτάγματα πάλης σήμερα. Διαφορές του σήμερα και του χθες, επίδραση υποχώρησης του κομμουνιστικού κινήματος στις προοπτικές της και πού βρίσκεται το άνοιγμα νέων προοπτικών» είναι κάποιοι από τους προβληματισμούς που θα απασχολήσουν τη συζήτηση. Ενώ στο πολιτιστικό κομμάτι, η πρώτη βραδιά θα ντυθεί με τους ήχους βαλκανικής μουσικής, ζωντανά, από διάφορα σχήματα (Bailemos κ.ά.). Την Κυριακή 9/11 με την εκδήλωση «η αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση στο κίνημα, μια συζήτηση που πρέπει να ξανανοίξει», με ομιλητές νεολαίους από το ΚΚΕ(μ-λ), τη νΚΑ και την ΑΡΑΝ, επιχειρούμε να ανοίξει μια ουσιαστικότερη κουβέντα στους κύκλους της νεολαίας με βαθύτερα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα και να μην περιοριστούμε σε περιγραφή των πολιτικών εξελίξεων σήμερα. Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει θεατρικό με τίτλο «Δουλειά τους, η εκμετάλλευσή μας», από τη Θεατρική Ομάδα «Έναυσμα». Το διήμερο θα ολοκληρωθεί με τους «Από πριν και από μετά», σε μια ρεμπετικολαϊκή βραδιά. Θέλοντας να δώσουμε βήμα στα κινήματα και στους αγωνιζόμενους κλάδους της πόλης μας (καθαρίστριες υπ. Οικονομικών, σχολικοί φύλακες, απεργοί Coca-Cola, Χαλκιδική, ΒΙΟΜΕ), τους καλούμε να παρευρεθούν με τραπεζάκια και υλικά στον χώρο του Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο του διημέρου. Δικό τους χώρο θα έχουν επίσης η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ, οι Αγωνιστικές Κινήσεις, η Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων – Ανέργων και το στέκι νεολαίας «Σφεντόνα». Καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου θα λειτουργεί στον χώρο και το βιβλιοπωλείο «Εκτός των τειχών», με πλούσιο υλικό των εκδόσεων του, αλλά και λογοτεχικούς, πολιτικούς και ιστορικούς τίτλους βιβλίων.

Ξάνθη, αναγνωστήριο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ: 7 Νοέμβρη 2014

αφισα εναυσμα 2014_Ξάνθη (1)

Πρώτη χρονιά εφέτος διοργανώνονται στην Ξάνθη από τις Αγωνιστικές Κινήσεις οι εκδηλώσεις «Έναυσμα», την Παρασκευή 7 Νοέμβρη στο αναγνωστήριο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ. Στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «η νεολαία μπροστά στις προσκλήσεις των καιρών, μόνη διέξοδος οι αγώνες μας», σε μια προσπάθεια να ανοίξει η κουβέντα γύρω από το νέο τοπίο που διαμορφώνεται για τη νεολαία, αλλά και ποια η προοπτική για την ανάπτυξη κινήματος αντίστασης και ανατροπής της επίθεσης του συστήματος. Θέλουμε να δώσουμε ένα ευρύτερο στίγμα της άποψής μας για το τι αντιμετωπίζει η νεολαία, είτε βρίσκεται στο πανεπιστήμιο και τα σχολεία είτε αναγκάζεται να δουλεύει υπό καθεστώς σύγχρονων σκλάβων είτε περιπλανιέται στην ανεργία και την ημιαπασχόληση. Και όλα αυτά υπό το πρίσμα των κρίσιμων εξελίξεων που γεννούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Η απάντηση που καλείται να δώσει η νεολαία περνά μέσα από τη συμμετοχή της στους αγώνες, για να διεκδικήσει τα δικαιώματά της σε σπουδές-δουλειά-ελευθερίες. Κόντρα σε λογικές εφησυχασμού και ηττοπάθειας, εκλογικές αυταπάτες που οδηγούν στην παραίτηση από την πάλη. Θέλοντας να συνδέσουμε τους αγώνες της νεολαίας με τους αγώνες του εργαζόμενου λαού. Μετά τη λήξη της εκδήλωσης θα ακολουθήσει γλέντι με τους «Άγγελους του Τσιτσάνη» και τους «Θραξ Πανξ». Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα υπάρχουν εκθέσεις φωτογραφίας για τα 40 χρόνια από τον θάνατο του Κώστα Βάρναλη, όπως και αφιέρωμα σε κινήματα της νεολαίας των τελευταίων δεκαετιών. Τέλος, κρίνοντας απαραίτητο όρο για την πολιτική μας ανεξαρτησία την οικονομική ανεξαρτησία, για την κάλυψη των εξόδων της εκδήλωσης κυκλοφορούν κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης.

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο