Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 8ης Συνδιάσκεψης.


βίντεο που παίχτηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση

Με την έγκριση των προσυνδιασκεψιακών θέσεων και την εκλογή του νέου πανελλαδικού Καθοδηγητικού Οργάνου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 8ης Συνδιάσκεψης της οργάνωσής μας. Η διαδικασία που διήρκησε τρεις ημέρες (24-25-26 Απρίλη) ήταν ιδιαίτερα μαζική και ζωντανή και περιελάμβανε την εναρκτήρια εισηγητική εκδήλωση, καθώς και ένα διήμερο εσωτερικής συζήτησης και έγκρισης των πολιτικών θέσεων και των οργανωτικών προτάσεων.
Εκατοντάδες μέλη και φίλοι της οργάνωσης απ’ όλη τη χώρα παρακολούθησαν την εναρκτήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ΑΣΟΕΕ, την Παρασκευή 24 Απρίλη. Στο γεμάτο αμφιθέατρο δέσποζε το κεντρικό πανό με τα κεντρικά συνθήματα της Συνδιάσκεψης, ενώ το σκηνικό συμπληρωνόταν από πανό που αναδείκνυαν τα ζητήματα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, του προλεταριακού διεθνισμού και της ανάγκης να αναπτυχθούν οι ταξικοί αγώνες.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση, οι παρευρισκόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προεδρείου και τήρησαν ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των συντρόφων κομμουνιστών αγωνιστών Ηλία Καμαρέτσου και Ισαάκ Ιορδανίδη.
Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους των οργανώσεων του Μ-Λ ΚΚΕ, του Νέου Αριστερού Ρεύματος για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και του ΕΚΚΕ, οι οποίες είχαν προσκληθεί για να απευθύνουν χαιρετισμό.
Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών, (των οποίων τα πλήρη κείμενα τα δημοσιεύουμε εδώ) προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο με αναφορά στα πολιτικά ζητήματα που αναδείχτηκαν την τελευταία πενταετία και στιγμές από τη δράση της οργάνωσής μας.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο σύντροφος Αντρέας Βογιατζόγλου, ο οποίος παρουσίασε την κεντρική εισήγηση προς την 8η Συνδιάσκεψη, εκτενή αποσπάσματα της οποίας παραθέτουμε εδώ.
Μετά την ολοκλήρωση της κεντρικής εισήγησης, το προεδρείο διάβασε την κομματική ανακοίνωση-καταγγελία του ΚΚΕ(μ-λ) για τη συντονισμένη επιχείρηση συλλήψεων Τούρκων αγωνιστών σε χώρες της Ευρώπης που οδήγησε και σε τέσσερις συλλήψεις στη χώρα μας. Αυτή η ανακοίνωση αποτέλεσε και κάλεσμα για την άμεση ενεργοποίηση κινήσεων αλληλεγγύης προς τους Τούρκους αγωνιστές, για την άμεση απελευθέρωσή τους, τη μη έκδοσή τους και τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.
Το διήμερο της εσωτερικής συζήτησης που ακολούθησε ήταν ενδεικτικό της πλούσιας πολιτικής δράσης της οργάνωσής μας, της ενεργητικής συμμετοχής της σε όλα τα κρίσιμα κινηματικά γεγονότα, αλλά και της ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών προκειμένου να αναδειχθεί πλατιά η γραμμή της αντίστασης και της διεκδίκησης.
Παρ’ ότι η συζήτηση επεκτάθηκε σε όλους τους τομείς της κομματικής παρέμβασης, αξίζει να αναφερθεί η ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα που αφορούν την εργατική δουλειά και την ανάγκη ενίσχυσής της, τη σπουδάζουσα αλλά και την εργαζόμενη νεολαία και, φυσικά, τη Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ, σημαντική πολιτική επιλογή της οργάνωσής μας, και το πώς θα μπορέσει να αναβαθμίσει και να κάνει πιο αποτελεσματική την πολιτική παρέμβασή της στο κίνημα.
Σημαντικό στοιχείο του θετικού απολογισμού της οργάνωσης αποτέλεσε και η σημαντική οργανωτική ενίσχυσή της με νέους συντρόφους, δείγμα των πολιτικών δυνατοτήτων της οργάνωσης και των θέσεών της που πρέπει να αξιοποιηθούν σε όλους τους τομείς που παρεμβαίνει.
Φυσικά, δεν έλειψαν στοιχεία κριτικής και επισημάνσεων για καθυστερήσεις και λάθη που σημειώθηκαν στην κομματική ζωή και δουλειά την προηγούμενη περίοδο. Στοιχεία που κινήθηκαν σε συντροφικό πάντα κλίμα και που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για τη νέα περίοδο που ξεκινά για την οργάνωσή μας μετά την ολοκλήρωση της 8ης Συνδιάσκεψης
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που στο χώρο της Συνδιάσκεψης ήρθε και απηύθυνε χαιρετισμό συντρόφισσα από την Τουρκία η οποία ήταν μεταξύ των τεσσάρων συλληφθέντων και η οποία είχε μόλις αφεθεί ελεύθερη χάρη στις κινήσεις αλληλεγγύης των τελευταίων ημερών.
Συνολικά, η οργάνωσή μας βγαίνει ενισχυμένη από τη διαδικασία αυτή, με νέα πνοή και αισιοδοξία ότι και τις δυνατότητες που αναδείχτηκαν θα μπορέσει να αξιοποιήσει, αλλά και τις δυσκολίες αυτής της ιδιαίτερα περίπλοκης αλλά και επικίνδυνης περιόδου θα μπορέσει να αντιμετωπίσει.
Τα κείμενα των θέσεων και του πολιτικού απολογισμού, που εγκρίθηκαν ομόφωνα από τη Συνδιάσκεψη, θα δημοσιευθούν -ως αποφάσεις πλέον- το επόμενο διάστημα.

Αναζήτηση

Κατηγορίες