Να σταματήσει  η σφαγή του λαού της Βολιβίας!  Αλληλεγγύη στην  Λατινική Αμερική που αντιστέκεται και διαδηλώνει ενάντια στον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό!

Οι ειδήσεις από την Βολιβία δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία. Του αμερικανοκίνητου στρατιωτικού πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον νόμιμο πρόεδρο Μοράλες ακολουθεί ένα εγκληματικό κύμα τρομοκρατίας και  καταστολής και λουτρό αίματος,  αποτέλεσμα του οποίου είναι ένας απροσδιόριστος αριθμός νεκρών και τραυματιών. Όλοι τους πυροβολημένοι  από τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς που έχουν εντολές από τους πραξικοπηματίες  να κτυπάνε στο ψαχνό. Οι εικόνες με τα  άψυχα σώματα διαδηλωτών  στην Κοτσαμπάμπα  και οι πληροφορίες από τα νοσοκομεία της  Λα Παζ  συγκλονίζουν και εξοργίζουν όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς ανθρώπους στον κόσμο. Για μια ακόμη φορά ο βολιβιανός λαός έρχεται αντιμέτωπος με τον στρατό και τους  κρατικούς μηχανισμούς καταστολής, εκπαιδευμένους και καθοδηγημένους από τους γιάνκηδες ιμπεριαλιστές, στην υπηρεσία των συμφερόντων  της λευκής ολιγαρχίας, των αμερικανικών πολυεθνικών και των αντιδραστικών,  ρατσιστικών και ακροδεξιών  δυνάμεων που επιδιώκουν να πάρουν ιστορική ρεβάνς.

Ο Βολιβιανός λαός, οι εργάτες και οι φοιτητές, οι φτωχοί ινδιάνοι  αγρότες αντιστέκονται ηρωικά στο πραξικόπημα, στην βία  και στους φασίστες που άρπαξαν πραξικοπηματικά την διακυβέρνηση σε ανοικτή γραμμή με την αμερικάνικη πρεσβεία και τις  αντιδραστικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, ιδιαίτερα  αυτές  της Βραζιλίας,  της Κολομβίας και της Χιλής. Παρά το αίσθημα προδοσίας και διάψευσης των ελπίδων τους  από την διακυβέρνηση Μοράλες, ο οποίος συμβιβάστηκε με δυνάμεις της πλουτοκρατίας και το παλιό αστικό κράτος,  οι Βολιβιάνοι που έμαθαν να αγωνίζονται δεκαετίες τώρα δεν το βάζουν κάτω. Συνεχίζουν να υψώνουν το ανάστημα τους και διεκδικούν μια νέα Βολιβία. Μια χώρα με  δίκαια μοιρασιά του φυσικού και παραγωγικού  πλούτου  στους ανθρώπους που την κατοικούν και εργάζονται, ανεξάρτητη από την ιμπεριαλιστική λεηλασία και κατοχή και με πλήρη δικαιώματα για όλους τους πολίτες της,  ανεξάρτητα από καταγωγή και θρησκεία.

Οι Βολιβιάνοι, οι Χιλιάνοι και οι υπόλοιποι λαοί της Λατινικής Αμερικής μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες,  παλεύουν ενάντια σε κοινούς εχθρούς οι οποίοι  όταν κινδυνεύει  η εξουσία και τα συμφέροντα  τους  συντονίζονται,  αλληλοστηρίζονται και ενώνονται   πάντα με τις πλάτες και την καθοδήγηση του βορειοαμερικάνικου  ιμπεριαλισμού που θεωρεί όλη την περιοχή  δικό του  «οικόπεδο». Οι ΗΠΑ   επιδιώκουν  σταθερά να  κρατήσουν το δυτικό ημισφαίριο    υπό την κηδεμονία τους, εμποδίζοντας και εκτοπίζοντας άλλους ιμπεριαλιστές να αποκτήσουν  οικονομική και πολιτική επιρροή. Ταυτόχρονα προσπαθούν σταθερά να μην σηκώσουν κεφάλι οι λαοί και να κατακτήσουν την ανεξαρτησία τους.  Στον αντιλαϊκό και υπονομευτικό αυτόν συντονισμό  σημαντικός και άθλιος είναι ο ρόλος του Οργανισμού Αμερικάνικων Κρατών που παίρνει εντολές κατευθείαν από την Ουάσινγκτον αλλά και η δήθεν «ουδέτερη» στάση  σιωπής και συνενοχής  της Ευρωπαϊκής Ένωσης   και του ΟΗΕ. Αυτό το μαύρο μέτωπο πρέπει αντιμετωπιστεί με ένα κοινό μέτωπο αγώνα των λαών της  Λατινικής Αμερικής και του κόσμου  ολόκληρου. Ένα μέτωπο που δεν  διαλέγει χειρότερο ή καλύτερο ιμπεριαλιστή   προστάτη αλλά διεκδικεί τον κόσμο ολόκληρο! Δηλαδή ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη, ανεξαρτησία και  σοσιαλισμό!  Ένα μικρό βήμα σε αυτή κατεύθυνση   είναι ο πολλαπλασιασμός  πολύμορφων εκδηλώσεων  ενημέρωσης  και καταγγελίας  για όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες  και ώρες στην Βολιβία και στην Χιλή. Η μαζική καταδίκη του ιμπεριαλισμού και του φασισμού. Και η  πλατύτερη   αλληλεγγύη  σε αυτούς που αγωνίζονται  και θυσιάζονται  για την ελευθερία  του λαού τους!

Γραφείο Τύπου
Αθήνα 17/11/2019

KKEμ-λ.

Αναζήτηση

Κατηγορίες