Ινδία: Μεγαλώνει η διεθνής κατακραυγή για τη σύλληψη του καθηγητή Σαϊμπάμπα

Σχεδόν σε όλο τον κόσμο έχουν επεκταθεί οι αντιδράσεις και οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης για την σύλληψη και την παρατεινόμενη φυλάκιση του αγωνιστή των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Ινδία, καθηγητή GN Saibaba. Ο Σαϊμπάμπα, παρά το γεγονός πως είναι κινητικά ανάπηρος και με σοβαρά προβλήματα, συνεχίζει να κρατείται στις κεντρικές φυλακές της πρωτεύουσας του κρατιδίου της Μαχαράστρα, Ναγκπούρ, με αστήρικτες κατηγορίες για δήθεν σχέση του με το παράνομο ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκό).
Στην Ινδία πληθαίνουν οι κινητοποιήσεις και οι δηλώσεις συμπαράστασης από δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις. Εκδηλώσεις καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Παντζάμπ, στο Νέο Δελχί, μπροστά στις φυλακές της Ναγκπούρ, στην Κεράλα και αλλού. Ανταποκρινόμενες στην διεθνή έκκληση, πολλές ομάδες διεθνούς αλληλεγγύης και επαναστατικές αριστερές οργανώσεις έχουν καλέσει σε αρκετές χώρες διαμαρτυρίες. Αρκετές από αυτές έγιναν έξω από τις ινδικές διπλωματικές αποστολές. Τέτοιες πρωτοβουλίες πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Ελβετία, στη Νορβηγία, στη Σουηδία, στον Καναδά, στις ΗΠΑ και αλλού. Ανακοίνωση εξέδωσε το βραζιλιάνικο CEBRASPO, η κολεκτίβα Φωτεινό Μέλλον από τον Παναμά, η ομοσπονδία των τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη, ΑΤΙΚ κλπ.

Στην πανευρωπαϊκή ημέρα διαμαρτυρίας για τη μαφιόζικου απαγωγή του Δρ. Σαϊμπάμπα και αλληλεγγύης στον ινδικό λαό συμμετείχε το ΚΚΕ(μ-λ) την Τετάρτη 14/5, καλώντας σε συγκέντρωση στην ινδική πρεσβεία. Είναι κορυφαίας σημασίας η ανάδειξη του επαναστατικού αγώνα του ινδικού λαού τόσο στη χώρα μας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποτελεί ελάχιστο καθήκον των αριστερών και κομμουνιστικών δυνάμεων να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να φέρουν στο επίκεντρο της συζήτησης τον ηρωικό αυτόν αγώνα και τις κατακτήσεις του που ανοίγει δρόμους στη πάλη των λαών όλου του κόσμου. Ιδιαίτερα όταν το ινδικό κράτος επιτίθεται μανιασμένα τρομοκρατώντας και δολοφονώντας μαζικά λαϊκούς αγωνιστές.
Ο Δρ. Σαϊμπάμπα, γραμματέας του Επαναστατικού Δημοκρατικού Μετώπου (ΕΔΜ) και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Δελχί απήχθηκε στις 9 Μάη από τη κρατική ασφάλεια και οδηγήθηκε σε κρατίδιο στο οποίο το ΕΔΜ είναι υπαγορευμένο. Η φυλάκιση του έρχεται να προστεθεί στις χιλιάδες φυλακίσεις στελεχών του ΕΔΜ, κομμουνιστών, αγωνιστών.
Στη συγκέντρωση καλούσαν με ανακοίνωσή τους «αγωνιστές και οργανώσεις της αριστεράς», ωστόσο η συγκέντρωση πλαισιώθηκε από ορισμένες δεκάδες διαδηλωτών. Εκτός από το ΚΚΕ(μ-λ), στη συγκέντρωση συμμετείχε εκπρόσωπος από την Παρέμβαση, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την ΑΡ.ΑΝ. Φωνάχτηκαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, συνθήματα αλληλεγγύης στον αγώνα του ινδικού λαού καθώς και για την απελευθέρωση του Δρ.. Τοιχοκολλήθηκε καταγγελία προς το ινδικό κράτος με το αίτημα της απελευθέρωσής του χωρίς όρους και προϋποθέσεις και κρεμάστηκε πανό στα κάγκελα της πρεσβείας. Καθόλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, η πρεσβεία ήταν φαινομενικά κλειστή και δεν υπήρχε παρουσία αστυνομίας. Στο τέλος της και αφού είχε αποχωρήσει ο βασικός κορμός των διαδηλωτών, εμφανίστηκε περιπολικό που επιχείρησε να κάνει εξακρίβωση στοιχείων ενώ υπάλληλοι της πρεσβείας κατέβασαν το πανό και την καταγγελία. Η προσπάθεια της αστυνομίας τελείωσε όταν ενημερώθηκαν και επέστρεψαν στο χώρο της συγκέντρωσης σύντροφοι.

Αναζήτηση

Κατηγορίες