07 ΝΟΕΜΒΡΗ 2014

Η κυπριακή ΑΟΖ τμήμα της ευρύτερης γεωπολιτικής αναδιάταξης

Φυσικό αέριο: ευλογία ή κατάρα;
Η εμπειρία εδώ και χρόνια έχει δείξει πως ειδικά ο ενεργειακός πλούτος είναι σκέτη κατάρα για τους λαούς που έχουν την ατυχία να ζουν κοντά σε ενεργειακές πηγές. Τα παραδείγματα πάμπολλα και αποδεικνύουν όχι μόνο τα δεινά του πολέμου που υφίστανται σε τέτοιες περιπτώσεις μια σειρά λαοί, μα ταυτόχρονα τη φτώχεια και την οπισθοδρόμηση που είναι σύνηθες αποτέλεσμα του λυσσαλέου ανταγωνισμού που αναπτύσσεται γύρω από τις πηγές ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς της. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μικρές και εξαρτημένες από τους ιμπεριαλιστές χώρες. Η μοιρασιά ποτέ και πουθενά δε γίνεται με βάση την ισχύ του δικαίου αλλά πάντα με βάση το δίκιο του ισχυρού.
Από την άλλη, ο ενεργειακός πλούτος είναι ευλογία για κάποιες τοπικές ολιγαρχίες και πολύ περισσότερο για τις πολυεθνικές των ιμπεριαλιστών που με όρους πολεμικής ισχύος επιβάλλουν τη λεηλασία του. Και αυτό συμβαίνει γιατί η ενέργεια (αέριο, πετρέλαιο) δεν είναι μόνο χρυσός (γαλάζιος ή μαύρος), μα ταυτόχρονα ο έλεγχος της ροής της είναι στρατηγικής σημασίας για τη λειτουργία του καπιταλιστικού ιμπεριαλιστικού συστήματος.

Η διένεξη για τα αποθέματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου
Ας δούμε τώρα πως αυτά τα περίπου αυτονόητα, τουλάχιστον για τους αναγνώστες της Π.Σ., μεταφράζονται στην περίπτωση της κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ. Μεταξύ Λιβάνου – Ισραήλ και Κύπρου υπάρχουν σημαντικά διαπιστωμένα αποθέματα αερίου όπως το ισραηλινό κοίτασμα του Λεβιάθαν που ήδη αξιοποιείται. Σημαντικά είναι και τα νέα ευρήματα στο οικόπεδο 12 (τεμάχιο Αφροδίτη) της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται σε μια σειρά σημεία των κυπριακών οικοπέδων όπου έχουν ήδη υπάρξει συμβάσεις με μια σειρά εταιρείες.
Στο οικόπεδο 9 στο κοίτασμα «Oνασαγόρας» της κυπριακής ΑΟΖ είναι σ’ εξέλιξη γεώτρηση από την κοινοπραξία της ιταλικής ENI με την Kogas και αναμένονται αποτελέσματα το Δεκέμβριο. Δίπλα στη συγκεκριμένη πλατφόρμα διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων της Τουρκίας. Η Τουρκία μάλιστα αφήνει να διαρρέει πως ψάχνει (ίσως από το Αζερμπαϊτζαν) να αγοράσει ή να νοικιάσει ανάλογη εξέδρα για να την εγκαταστήσει στη συγκεκριμένη περιοχή. Μιλάμε για θαλάσσια περιοχή που ανήκει αδιαμφισβήτητα στην κυπριακή ΑΟΖ στην οποία η Τουρκία παρεμβαίνει υποτίθεται για λογαριασμό των τουρκοκυπρίων, για να προασπίσει τα δικαιώματά τους στο φυσικό πλούτο του νησιού που, όπως όλοι δηλώνουν, ανήκει τάχα σ’ όλους τους κατοίκους του νησιού.
Εμείς βέβαια γνωρίζουμε πως κανένας από τους ανθρώπους της δουλειάς στο νησί δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τη λεηλασία του ενεργειακού πλούτου που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές για τα μονοπώλιά τους, αξιοποιώντας τις ορέξεις και τις μωροφιλοδοξίες των ντόπιων εξαρτημένων αστικών τάξεων. Ωστόσο τα πράγματα μέρα με τη μέρα γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα, μιας και ήδη στην περιοχή για δεύτερη φορά μετά την κρίση στη Συρία συνωστίζεται μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων, ενώ οι πολεμικές ασκήσεις Ρωσίας, Ισραήλ, ΝΑΤΟ διαδέχονται η μία την άλλη όταν δε γίνονται παράλληλα και σε κοντινές αποστάσεις.
Πέρα από τα τουρκικά πολεμικά στην περιοχή πλέουν και πολεμικά των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας, του Ισραήλ και άλλων, ενώ ο Βενιζέλος πιεζόμενος από τους Κύπριους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην παρουσία ελληνικής φρεγάτας στο πλαίσιο δύναμης του ΟΗΕ ανοικτά του Λιβάνου και υποβρυχίου στα πλαίσια νατοϊκής ναυτικής δύναμης στην περιοχή.

Οι τριγωνικές σχέσεις με Αίγυπτο- Ισραήλ
Την Τετάρτη 29-10 συναντήθηκαν στη Λευκωσία οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου με επίκεντρο της συνάντησης τις ΑΟΖ και τα ενεργειακά στο πλαίσιο συγκρότησης μιας τριγωνικής συμμαχίας που θα λειτουργεί στην περιοχή παράλληλα με τη συμμαχία Ισραήλ – Κύπρου- Ελλάδας. Οι Βενιζέλος, Κασουλίδης και ο αιγύπτιος Σαμεχ Σουκρί με τις πολύωρες συζητήσεις τους προετοίμασαν τη συνάντηση κορυφής Ελλάδας- Κύπρου – Αιγύπτου που θα γίνει στις 7 Νοέμβρη στο Κάιρο με τη συμμετοχή του Α. Σαμαρά, του Ν. Αναστασιάδη και του στρατηγού Αλ Σίσσι.
Οι δύο παράλληλες τριγωνικές συμμαχίες που οικοδομούν Ελλάδα και Κύπρος με τους στρατοκράτες της Αιγύπτου και τους σιωνιστές του Ισραήλ είναι σε σαφή αντιιτουρκική κατεύθυνση με δεδομένη τη σύγκρουση του καθεστώτος Αλ Σίσσι αλλά και του Ισραήλ με την Τουρκία του Ερντογάν. Είναι βέβαια γνωστό πως ήδη τουρκικές εταιρείες συζητάνε με ισραηλινές για μεταφορά αερίου του Ισραήλ με υποθαλάσσιο αγωγό μέσω Κύπρου στην Τουρκία και από κει για Ευρώπη ή για την ίδια την αγορά της Τουρκίας. Βέβαια το μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι παίζεται με την προοπτική των ιρακινών κοιτασμάτων. Εκεί είναι το επίκεντρο της μεγάλης γεωπολιτικής σύγκρουσης. Σύγκρουση που κανοναρχούν οι ΗΠΑ με πρόσχημα το ISIS, το οποίο αξιοποιούν για να εκβιάζουν καταστάσεις στην περιοχή παράλληλα με τα βομβαρδιστικά τους.
Όμως και στη θαλάσσια περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου το θερμόμετρο ανεβαίνει συνεχώς. Η σύγκρουση Δύσης- Ρωσίας στην Ουκρανία παραμένει ανοικτή και όσο ο Πούτιν πάει στη Σερβία εμμένοντας, παρά τα εμπόδια των ΗΠΑ, στο south street, άλλο τόσο οι ΗΠΑ πασχίζουν να αξιοποιήσουν με τον έλεγχό τους πηγές και δρόμους μεταφοράς εκτός Ρωσίας. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου δυσκολεύει οικονομικά τις σχετικές επενδύσεις, όμως ειδικά οι ΗΠΑ αξιοποιώντας την ιμπεριαλιστική τους ισχύ επενδύουν κυρίως στην αναπαραγωγή αυτής της ισχύος μέσα και από τον έλεγχο της ενέργειας και της ροής της. Οι κινήσεις των ΗΠΑ γίνονται άλλοτε σε συνεργασία και άλλοτε σε σύγκρουση με τους «άσπονδους» ευρωπαίους συμμάχους τους.
Σ’ αυτό το πλαίσιο που πολύ χονδρικά περιγράψαμε εξελίσσεται και η γεωπολιτική σύγκρουση στην κυπριακή ΑΟΖ και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η ρινορραγία του δυτικότροπου και δυτικόδουλου Αναστασιάδη και το κρυφτό του στο νοσοκομείο κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής τον απάλλαξε από το να βρεθεί απέναντι από τον Κάμερον και τη Μέρκελ και να προβάλει αξιώσεις κυρίαρχου κράτους. Η κυριαρχία άλλωστε του κυπριακού κράτους δεν καταλύεται τόσο από το Μπαρμπαρός, όσο από τη στάση ΗΠΑ- Ε.Ε., αλλά και του ΟΗΕ που μιλάει για ένα πρόβλημα στη θάλασσα απ’ αυτά που συνηθίζονται. Πολύ περισσότερο που στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για την υποτιθέμενη επίλυση του κυπριακού με «λιπαντικό» πλέον και το αέριο, μεθοδεύεται η κατάργηση της όποιας υπόστασης του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους και η πλήρης μετατροπή του σε προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστών.
Κάτι τέτοιο, παρότι είναι στους σχεδιασμούς των αμερικανονατοϊκών, κάθε άλλο παρά εγγυάται την ειρηνική επίλυση της κρίσης με την Τουρκία τώρα και στο μέλλον. Και στο βαθμό που αυτό επιβληθεί από τους ιμπεριαλιστές θα γεννά μόνιμα την ένταση και θα τους καθιστά ρυθμιστές της όποιας λειτουργίας του μορφώματος – προτεκτοράτου που επιδιώκουν. Θα καθιστά επίσης ιδιαίτερα τις ΗΠΑ ρυθμιστές των αντικρουόμενων σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου – Ισραήλ –Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς και ρυθμιστές της όποιας ροής φυσικού αερίου, αν και όταν αυτή υπάρξει και γίνει εφικτή, τόσο από οικονομική όσο και από γεωπολιτική άποψη.
Να λοιπόν ποιους σχεδιασμούς υπηρετούν κατά βάση οι όποιες κινήσεις της ελληνικής και της κυπριακής αστικής τάξης με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Η Αίγυπτος και το Ισραήλ αλλά και η Τουρκία (παρά τις αμφισημίες, τις βλέψεις αλλά και τα ζόρια της με τους Κούρδους) είναι βασικά στηρίγματα των αμερικανονατοϊκών στο γενικευμένο μακελειό που έχουν εξαπολύσει ξανά στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα και η Κύπρος όσο και αν υποβαθμίζονται γεωπολιτικά με βάση την κρίση και τ’ αδιέξοδα των αστικών τάξεων, άλλο τόσο λογαριάζονται από τους φονιάδες των λαών σαν σταθερά τους ορμητήρια και σ’ αυτή την κατεύθυνση αναβαθμίζονται συνεχώς. Αυτά είπαν στον Κικίλια οι διευθυντές της CIA και του FBI, αυτά δηλώνουν στον ελληνικό τύπο στελέχη του πενταγώνου των ΗΠΑ, αυτά είπε την περασμένη Πέμπτη στον Βενιζέλο ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Στολτενμπεργκ.

Έντονες διεργασίες – επικίνδυνες μεθοδεύσεις
Στις 20 του Νοέμβρη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν επισκέπτεται την Άγκυρα, ενώ ήδη ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, Νορβηγός Άιντα, αναζητά φόρμουλα αποκλιμάκωσης της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ και επαναφορά του Αναστασιάδη στο τραπέζι των συζητήσεων για την «επίλυση» του κυπριακού. Παρότι ο Άιντα υποβαθμίζει συνεχώς την τουρκική πρόκληση του Μπαρμπαρός, ο Βενιζέλος, όπως δήλωσε, αναμένει να ακούσει από τον ίδιο την άποψή του στις 5 Νοέμβρη στην Αθήνα πριν ο πρώτος μεταβεί στη Λευκωσία. Στην καλύτερη περίπτωση που η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ αποκλιμακωθεί, είναι δεδομένο πως θα χρησιμοποιηθεί από τους ιμπεριαλιστές για να πιεστεί η κυπριακή αστική τάξη να ευθυγραμμιστεί παραπέρα στους σχεδιασμούς τους. Παράλληλα πιέζεται και η Τουρκία με εξίσου θανάσιμα διλήμματα και εκβιασμούς από τη μεριά των ΗΠΑ. Ούτε η Τουρκία, ούτε το Ισραήλ, ούτε η Αίγυπτος μπορούν να κινηθούν σοβαρά έξω και πολύ περισσότερο σε σύγκρουση με το πλαίσιο που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην περιοχή. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως θα είχε μεγάλο κόστος. Απ’ την άλλη, τίποτε δεν αποκλείεται στη βάση του γεγονότος ότι στην περιοχή συνεχίζουν να διεκδικούν ζωτικό ρόλο τόσο η Ρωσία όσο και οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, ενώ στο πλαίσιο της γενικευμένης αστάθειας ο πλήρης έλεγχος είναι δύσκολη υπόθεση.
Η ένταση αλλά και όλες οι διεργασίες που είναι σε εξέλιξη κρύβουν μεγάλους κινδύνους για όλους τους λαούς της περιοχής. Ακόμη και οι στριμωγμένες, με βάση τους συσχετισμούς και τα συνολικότερα αδιέξοδά τους, αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Κύπρου κάθε άλλο παρά αποφεύγουν την ενεργό εμπλοκή στην επικίνδυνη γεωπολιτική σύγκρουση. Η συμμαχία με την Αίγυπτο και το σιωνιστικό μαντρόσκυλο των ιμπεριαλιστών από μόνη της είναι ιδιαίτερα αντιδραστική και επικίνδυνη. Πολύ περισσότερο στο βαθμό που εντάσσεται στο συνολικότερο ιμπεριαλιστικό πλαίσιο αναδιάταξης της ευρύτερης περιοχής.
Ο λαός μας δεν έχει κανένα λόγο να αγωνιά ούτε για τις ενδεχόμενες χρυσές μπίζνες των εφοπλιστών ούτε για την καλή διαγωγή που θέλει να δείξει ο Βενιζέλος, ο Σαμαράς και κάθε επίδοξος διαχειριστής στα ιμπεριαλιστικά αφεντικά της αστικής τάξης. Η ενότητα των καταπιεσμένων λαών ολάκερης της γύρω περιοχής ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους υπηρέτες του είναι όρος για την αποτελεσματική διεκδίκηση της Ειρήνης, όρος για την ανατροπή του συσχετισμού και το άνοιγμα του δρόμου των λαών κόντρα στη βαρβαρότητα και το ζόφο που επιβάλλει το σύστημα στους ανθρώπους της δουλειάς σε κάθε χώρα…

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο