Εκδήλωση του ΚΚΕ(μ-λ) για τον ένα χρόνο από το θάνατο του σύντροφου Γρηγόρη

Με μια λιτή αλλά γεμάτη ουσία και συγκίνηση εκδήλωση τιμήσαμε χθες Κυριακή 28/1 τη μνήμη και την προσφορά στο εργατικό κίνημα, στην αριστερά, στο κομμουνιστικό κίνημα και στο ΚΚΕ(μ-λ) του συντρόφου μας Γρηγόρη Κωνσταντόπουλου που χάσαμε πέρυσι το Γενάρη.

Οι ομιλίες -αλλά και το βίντεο που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση- πολιτικές και συναισθηματικές, ξεδίπλωσαν τη δράση του συντρόφου μας από τα νεαρά του χρόνια όπου εντάχθηκε στη νεολαία Λαμπράκη, την αντίθεσή του στις κατευθύνσεις της, τις αναζητήσεις του που τον έφεραν σε επαφή με την Αναγέννηση, τη δράση του στον Καναδά της αναγκαστικής μετανάστευσης στα χρόνια της χούντας με τις προσπάθειές του εκεί να συγκροτήσει σε οργάνωση του ΑΜΕΕ (Αγωνιστικού Μετώπου Ελλήνων του Εξωτερικού) Έλληνες μετανάστες αγωνιστές, την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1977 και την ένταξή του στο ΚΚΕ(μ-λ), την αποφασιστική στάση του την περίοδο της κρίσης της Οργάνωσης (τέλη της δεκαετίας του ’70 – αρχές της δεκαετίας του ’80) για τη μη διάλυσή της και τη συνέχιση της ύπαρξής της. Ιδιαίτερα τονίστηκε η επιμονή του στην εργατική δουλειά αλλά και η βαθειά διεθνιστική του στάση. Αναδείχτηκε η καθοριστική συμβολή του στη μετέπειτα και μέχρι σήμερα ανάπτυξη του ΚΚΕ(μ-λ), στη δημιουργία και ανάπτυξη της Ταξικής Πορείας, στην κοινή δράση των οργανώσεων της Αριστεράς. Δεν είναι τυχαίο που χαρακτηρίστηκε Προλετάριος Διανοούμενος γιατί ήταν ένας εργάτης με βαθειά ιδεολογική και πολιτική συγκρότηση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί στις 11:00 στον κινηματογράφο Αλκυονίς. Συμμετείχαν παλιοί και νέοι σύντροφοι. Αρκετοί ήρθαν και από άλλες πόλεις.

Για τον Γρηγόρη μίλησαν:

Εκ μέρους του ΚΟ του ΚΚΕ(μ-λ) ο σ. Κώστας Μπεκιάρης, εκ μέρους του εργατικού γραφείου της Οργάνωσης ο σ. Αλέξης Παπαναστασάτος, από τη νεολαία του ΚΚΕ(μ-λ) η σ. Άσπα Βαρδάκη.

Εκ μέρους της οργάνωσης που τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της, του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας / Μαρξιστικού – Λενινιστικού TKP/ML, ο σ. Μάρκος.

Συνέχισαν (με αλφαβητική σειρά): Απ΄ την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο σ. Κώστας Παπαδάκης, απ’ το ΕΕΚ ο σ. Γρηγόρης Δαφνής, απ’ το ΕΚΚΕ η σ. Γαρυφαλία Καπετανάκη, απ’ την Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν η σ. Εμινέ, απ’ το Μ-Λ ΚΚΕ ο σ. Χρήστος Κάτσικας, απ’ το ΝΑΡ-ΚΑ ο σ. Δημήτρης Δεσσύλας, απ’ την ΟΚΔΕ ο σ. Σωφρόνης Παπαδόπουλος και απ’ την Ροσινάντε ο σ. Τάσος Χριστόπουλος. Αμέσως μετά έκανε παρέμβαση, μιλώντας μας για την εμπειρία της γνωριμίας του με τον Γρηγόρη στον Καναδά, την εποχή της συγκρότησης του ΑΜΕΕ εκεί, ο σ. Στέλιος Μανούσακας, στέλεχος του ΑΜΕΕ και του ΚΚΕ(μ-λ) παλαιότερα. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η «εκτός προγράμματος» παρέμβαση της αδερφής του Μάτας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του βίντεο που ακολουθεί για τη ζωή του Γρηγόρη με στιγμές από την προσωπική του ζωή, από τη δράση του στο κίνημα και στο ΚΚΕ(μ-λ) και με παρεμβάσεις συντρόφων του. Έκλεισε με τη Διεθνή!

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γρηγόρη «Η εργατική τάξη έχει ιστορική αποστολή», όσο πρόλαβε να ολοκληρώσει και που εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Εκτός των Τειχών».

Αναζήτηση

Κατηγορίες