10 Απριλίου, 2000Βουλευτικές εκλογέςadmin

«Και να θέλεις δεν μπορείς να απογειωθείς»…(!). Ο λόγος για το καλό εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ(μ-λ) που απ” τη μια δίνει κουράγιο, χαρά, δύναμη σ” όλους τους συντρόφους και τους συναγωνιστές που παλέψαμε γι αυτό. Απ” την άλλη βέβαια κάθε άλλο παρά μπορεί να θεωρηθεί ότι διαφοροποιεί δραστικά τον ευρύτερο αντιδραστικό συσχετισμό όπως αυτός αποτυπώνεται και στα εκλογικά αποτελέσματα…

Ωστόσο -με δεδομένη για μας την πραγματική κατάσταση, το μακρύ και δύσκολο δρόμο που έχει μπροστά της η προσπάθεια ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος όπως αυτό το απαιτεί η εποχή μας- θέλουμε να πάρουμε «μια ανάσα», να πούμε δύο λόγια γι αυτή τη μικρή επιτυχία μας, που Θάνε τέτοια μόνο αν μας δώσει ώθηση για να συνεχίσουμε. Έτσι κι αλλιώς οι λιτές … μέχρι παρεξηγήσεως ανταποκρίσεις των οργανώσεών μας απ” όλη τη χώρα, τις πιο πολλές φορές δεν αφήνουν να φανεί πως πίσω από τις στερεότυπες φράσεις που αναφέρονται στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων, παρεμβάσεων κλπ «κρύβεται» ένα ολόκληρο ζωντανό δυναμικό που μοχθεί και αγωνίζεται κάθε μέρα.

Κι αυτό ακριβώς είναι το πρώτο στο οποίο θέλουμε να σταθούμε: Οι φυτρωμένες ρίζες μας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια σε μια σειρά περιοχές και πόλεις της χώρας, τέτοιες και τόσες που να κάνουν σχεδόν πανελλαδική την παρουσία μας και τη δράση μας. Λέμε για ρίζες, για οργανώσεις και όχι για ομάδες που βρέθηκαν για κάποιο διάστημα με αφορμή κάποια πολιτική συγκυρία και μετά συρρικνώθηκαν ή εξαφανίστηκαν. Αλλά αντίθετα πρόκειται για οργανώσεις που επιδιώκουν να έχουν -όση έχουν- εσωτερική λειτουργία και ζωή, και σταθερή σχέση και ζωντανή επαφή με εκατοντάδες και χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους. Οργανώσεις που όλα αυτά τα χρόνια επεδίωκαν σταθερά να κινηθούν στην κατεύθυνση της κίνησης κόσμου, πρωτοστατώντας στη δημιουργία μικρών και μεγάλων γεγονότων, διαμορφώνοντας επιτροπές, κινήσεις κάθε είδους συλλογικότητες που εναντιώνονταν σ” ότι η επίθεση του συστήματος έφερνε. Αυτή η κατεύθυνση -πέρα από τις αναμφισβήτητες αδυναμίες και καθυστερήσεις- αποτέλεσε το κεντρικό νήμα πάνω στο οποίο κινήθηκε ένα ολόκληρο δυναμικό σε χωριά, γειτονιές και πόλεις, επιδιώκοντας να κάνει πράξη το σύνθημα -κάλεσμα της Αντίστασης που προβάλλαμε.

Γι αυτό λέμε πως το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα -με την όποια αξία του- Δε γεννήθηκε χθες! Μετρώντας τον υπερδιπλασιασμό της εκλογικής μας καταγραφής, σε σχέση με τα αποτελέσματα των βουλευτικών του ’89-90, δηλώνουμε μετά λόγου γνώσεως, πως δεν πρόκειται για «ανεμομαζώματα- διαβολοσκορπίσματα». Πρόκειται για ένα μόνο μέρος, της επίμονης, μαχητικής, αγωνιστικής δραστηριότητας που οι οργανώσεις μας παντού στη χώρα (και βέβαια σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη όπου το εκλογικό αποτέλεσμα έχει αυξημένο ειδικό βάρος) ανέπτυξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για την επιβράβευση της πολιτικής αδιαλλαξίας που τα μέλη, τα στελέχη και συνολικά η φυσιογνωμία του ΚΚΕ(μ-λ), διατήρησε σταθερή απέναντι στο σύστημα και που το κράτησε μακριά από χίλια δύο: από λογικές εύκολων και γρήγορων «λύσεων» που θα ανατρέπουν ως δια μαγείας τον αρνητικό συσχετισμό. Από πρακτικές και αντιλήψεις τύπου μάρκετινγκ που θα «έβγαζαν στον αφρό» το κίνημα και τις ιδέες μας. Από καταφυγές σε κρατικές χρηματοδοτήσεις που δεν θα μας επέτρεπαν σήμερα να ισχυριστούμε πως το αποτέλεσμα είναι ολόκληρο δικό μας, κατάκτησή μας!

Ακόμα και τώρα στην προεκλογική περίοδο και παρά την πίεση της εκλογικής καταγραφής, τα καλά χούγια μας δεν μας άφησαν σε ησυχία! «Σπαταλήθηκαν» δεκάδες και εκατοντάδες ώρες για συζητήσεις σε ένα καφενείο με πέντε ανθρώπους, για συζητήσεις με κάθε αγωνιστή που πέρασε από τα εκλογικά μας περίπτερα, που κοντοστάθηκε στις παρεμβάσεις μας σε σταθμούς, σε πλατιές, σε στέκια. Δεν «τρέχουμε να φύγουμε» γιατί αντιλαμβανόμαστε πως στις σημερινές συνθήκες δεν αρκεί το έμβλημα και ο τίτλος για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Γιατί θέλουμε να μάθουμε από τον κόσμο, τις αγωνίες του, τα προβλήματά του. Γιατί αντιλαμβανόμαστε πως είμαστε μόνο στην αρχή! Οπως αντιλαμβανόμαστε πως δεν μπορεί η απαράβατη ανάγκη συσσώρευσης ποιότητας και ποσότητας να ικανοποιηθεί έξω και πέρα από την ανάπτυξη αγώνων, αντιστάσεων, κίνησης μαζών.

Είναι αλήθεια πως η προεκλογική παρέμβαση και δράση των οργανώσεων, των μελών, των στελεχών του ΚΚΕ(μ-λ), υπήρξε ιδιαίτερα έντονη.

Είναι αλήθεια πως χωρίς την αγόγγυστη δουλειά όλων των συντρόφων, χωρίς τον ενθουσιασμό και τη μαχητικότητα συντρόφων και φίλων του ΚΚΕ(μ-λ) δεν θα φτάναμε σ” αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Πολύ περισσότερο δεν θα ανοίγαμε και νέες δυνατότητες και προϋποθέσεις για την πανελλαδική δουλειά του κόμματος, όπως έχει ήδη συμβεί.

Αλλά η πιο βασική αλήθεια είναι πως για όλα αυτά, μόνη της, η προεκλογική δουλειά δεν έφτανε, Δε φτάνει! Η προεκλογική δουλειά πάτησε πριν απ” όλα σε όσα είχαμε κατακτήσει πριν από τις εκλογές: Στις πολιτικές μας απόψεις, στην πρότασή μας προς το κίνημα για το ενιαίο μέτωπο αντίστασης, στο στυλ δουλειάς και στα μικρά και μεγάλα γεγονότα που είχαμε ως τότε συμβάλλει να υπάρξουν.

Σύντροφοι, συναγωνιστές, φίλοι, συνεχίζουμε! Με την προίκα των ιδεολογικών-θεωρητικών αφετηριών μας, με τα πολιτικά όπλα που “χουμε κατακτήσει, με την εμπειρία που καθημερινά κερδίζουμε, με το δυναμικό που προσωποποιεί και εκφράζει όλα αυτά καθημερινά παντού στη χώρα, συνεχίζουμε επιδιώκοντας να υπηρετήσουμε την εργατική τάξη, το λαό στη μεγάλη υπόθεσή του.

Αναζήτηση

Κατηγορίες