27 ΝΟΕΜΒΡΗ 2017

ΒΑΣΗ ΣΟΥΔΑΣ: ασκήσεις – βολές Πάτριοτ – μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο – εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Δεν πέρασε μήνας από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Τραμπ και ήδη αποκαλύπτεται ωμά η πραγματικότητα της μετατροπής της χώρας απ’ άκρη σ’ άκρη σε ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Από την Κρήτη και τον Άραξο -όπου γίνεται συζήτηση για αποθήκευση πυρηνικών-, ως την Αλεξανδρούπολη, μια σειρά νέες βάσεις και ευκολίες στήνονται για την εξυπηρέτηση της δολοφονικής πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ και αναβαθμίζονται πυρετωδώς οι παλιές.

Άκτιο, Ανδραβίδα, αεροδρόμιο Λάρισας, Αλεξανδρούπολη, Σύρος, Άραξος, Καλαμάτα, Κάρπαθος, κάπου στη νότια Κρήτη είναι περιοχές της χώρας που ήδη χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ ή ζητούνται για μια σειρά πολεμικές χρήσεις. Το ελλαδικό πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ περιλαμβάνει πλέον μόνιμα νατοϊκό στόλο στο Αιγαίο, ενώ οι αεροναυτικές εγκαταστάσεις που επεκτείνονται, το ΚΕΝΑΠ και το Πεδίο Βολής Κρήτης στο Ακρωτήρι καθιστούν πλέον τη Σούδα βάση-διαμάντι για την πολεμική μηχανή, όπως έτσι τη χαρακτηρίζουν τα ίδια τα γεράκια των ΗΠΑ.

Οι Χανιώτες τον τελευταίο καιρό βλέπουν συνεχώς πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα να πετούν πάνω από τα κεφάλια τους και επικίνδυνες βολές Πάτριοτ, ενώ μονίμως πλέον στον κόλπο της Σούδας και στις γύρω θάλασσες καταπλέουν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ που είτε ανεφοδιάζονται για τη δράση τους στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είτε συμμετέχουν σε πολεμικές ασκήσεις που διαδέχονται η μία την άλλη.

Μέσα σε λίγες βδομάδες, με κέντρο τον κόλπο της Σούδας ή το ΠΒΚ έγιναν διαδοχικά η ελληνοαιγυπτιακή άσκηση με εποπτεία των ΗΠΑ ονομαζόμενη «Μέδουσα5», η πολυεθνική (κυρίως (ΗΠΑ-Γερμανία) πολυδάπανη «Άρτεμις» με 60 βολές Πάτριοτ στο ΠΒΚ και έως σήμερα 25/11 η νατοϊκή «Νηρηίς» από την οποία ήταν και οι εγγλέζοι ράμπο που χτύπησαν, το βράδυ 17 Νοέμβρη, απρόκλητα και δολοφονικά τον άτυχο Χανιώτη Παντελή Σαπουνάκη που νοσηλεύεται με συντριπτικά κατάγματα στο πρόσωπο στο νοσοκομείο.

Λίγες μέρες πριν από τον προκλητικό τραμπουκισμό των Εγγλέζων ένας τρομακτικός κρότος αναστάτωσε τους Χανιώτες από τη συνοικία της Νέας Χώρας και τα Περβόλια ως το Καστέλι. Λίγους μήνες πριν ανάλογος κρότος κατατρόμαξε τους κατοίκους ανατολικά της Σούδας ως το Ρέθυμνο. Δικαιολογημένα οι Χανιώτες, πέρα από τα εμφανή, που τους εξοργίζουν και τους τρομοκρατούν, ανησυχούν και για τον αόρατο κίνδυνο του καρκίνου από βολές, ακτινοβολίες, πιθανόν ύπαρξη πυρηνικών, από τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα, τις πυκνές πτήσεις και γενικά από την υπερδραστηριοποίηση της βάσης.

Η αναβάθμιση της βάσης που πρόσφερε στους μεγαλύτερους φονιάδες ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του είναι διαμάντι γα τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, μα καρκίνος από κάθε άποψη για την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα. Οι κίνδυνοι και οι συνέπειες για τη ζωή των κατοίκων της Κρήτης όπως και για τους κατοίκους της Πάτρας, στον Άραξο και σε άλλα σημεία, πλέον είναι σοβαροί, υπαρκτοί και μπορούν να επεκταθούν και ν’ αναβαθμιστούν απρόβλεπτα. Κανείς απ’ αυτή την άποψη δεν δικαιούται να τους υποβαθμίζει, αντίθετα πρέπει να αναδειχτούν σαν ένα τεράστιο πρόβλημα για τις εκεί περιοχές.

Όμως το πιο σοβαρό πρόβλημα αφορά τη μετατροπή του εδάφους, του αέρα και της θάλασσας ολάκερης της χώρας σε εκτεταμένο Πεδίο Βολής και πολεμικό ορμητήριο για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τα πολεμικά του σχέδια. Και ακόμη πιο σοβαρό είναι το γεγονός πως η χώρα έχει πλέον άμεση εμπλοκή και στρατιωτικά στα γεωπολιτικά σχέδια των ΗΠΑ. Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, που και εκεί μεθοδεύονται δαπάνες ανάλογες με την αναβάθμιση των F16 , συνοδεύει και στηρίζει τη δραστηριότητα των αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ και συχνά πυκνά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αποστολάκης και άλλοι στρατηγοί, όπως φυσικά και ο Καμμένος, πηγαινοέρχονται στις ΗΠΑ για επαφές και συνεννοήσεις για τη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Οι διαδοχικές ασκήσεις και τα σενάριά τους που εξελίσσονται στον ελλαδικό χώρο αλλά και πολύ ευρύτερα, όπου συμμετέχουν μονίμως ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, είναι αποκαλυπτικές των νέων πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Αποκαλύπτουν επίσης τις νέες αντιδραστικές και φιλοπόλεμες συμμαχίες με το αραβικό ΝΑΤΟ (Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία) και Ισραήλ από τη νότια μεριά χρήσης του ελληνικού πολεμικού ορμητηρίου, γιατί βεβαίως υπάρχει και η Βαλκανική.

Παρατηρώντας τις κινήσεις της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή καθώς και τις επαφές Πούτιν–Τραμπ θα λέγαμε με μια φράση πως όταν οι ιμπεριαλιστές μιλάνε για ειρήνη ετοιμάζουν τον πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση, στην μετάISIS εποχή είμαστε μπροστά σ’ έναν νέο κύκλο ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην περιοχή, με τη σύγκρουση Ιράν–Σαουδικής Αραβίας και την εμπλοκή του Ισραήλ να απειλεί τη γενίκευση της σφαγής. Η πύκνωση των στρατιωτικών ασκήσεων, η συσσώρευση αεροπλανοφόρων και άλλων σιδερικών καθώς και η αναβάθμιση των βάσεων της Ρωσίας στη Συρία και των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε Ελλάδα, Κύπρο και αραβική χερσόνησο αποκαλύπτει πως έστω και αν υπάρξουν προσωρινές ανακωχές όπως αυτές που επιδιώκει ο Πούτιν οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τους λαούς είναι μπροστά. Αυτό γιατί είναι δεδομένο ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται συνεχώς και δεν υπάρχει κανένας τρόπος ρύθμισής τους.

Η τραγική ακολουθία των φονικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και η καταστροφή χωρών από μόνη της είναι αποκαλυπτική. Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Λιβύη, Ουκρανία, Συρία, Υεμένη… Το μόνο ερώτημα είναι ποια χώρα και ποιος λαός θα είναι το επόμενο θύμα στην τραγική ακολουθία της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας.

Το καινούριο είναι η μετατροπή της χώρας μας σε πολεμικό ορμητήριο και σε πολύ πιο ανεβασμένη κλίμακα και η ακόμη πιο επικίνδυνη άμεση και στρατιωτική εμπλοκή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Οι αντιδραστικές και φιλοπόλεμες συμμαχίες με Αίγυπτο και Ισραήλ αλλά ακόμη και με τη Σαουδική Αραβία και άλλους του αραβικού ΝΑΤΟ που ενθαρρύνουν και πατρονάρουν οι ΗΠΑ αποκαλύπτουν πως η αστική τάξη της χώρας μας διεκδικεί ρόλους στην περιοχή συμμαχώντας τυχοδιωκτικά με τις πιο λαομίσητες και φιλοπόλεμες δυνάμεις-μαντρόσκυλα των ιμπεριαλιστών. Δυνάμεις που ευθύνονται για την καταδυνάστευση και τις ασταμάτητες σφαγές λαών και λαών.

Οι δηλώσεις Τσίπρα από τη Λευκωσία στην πρόσφατη συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου ήταν χαρακτηριστικές: «να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις γιατί πέρα από τις εντάσεις στην περιοχή αναπτύσσονται και ευκαιρίες», είπε μεταξύ άλλων, αποκαλύπτοντας τι επιδιώκει η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης έστω κι αν εμπλέκει επικίνδυνα τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Απέναντι σ’ όλα αυτά απαιτείται χωρίς καθυστέρηση η συγκρότηση Αντιπολεμικού – Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου πάλης του λαού και το ζήτημα των βάσεων είναι μια κρίσιμη αιχμή του που δεν μπορούν να τη σηκώσουν μονάχα οι Χανιώτες. Το μέτωπο ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό πρέπει να έχει στο στόχαστρο πρώτα πρώτα την ντόπια αστική τάξη που επιλέγει το βάθεμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και την εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Σ’ αυτή τη βάση που η ίδια η ζωή θέτει τα πράγματα, η αντιπολεμική – αντιιμπεριαλιστικήν – αντιβασική πάλη του λαού μας αλληλοτροφοδοτείται με την πάλη ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου. Ο κόσμος της δουλειάς και η νεολαία της χώρας όχι μόνο δεν έχουν να κερδίσουν από τις όποιες μπίζνες και ρόλους διεκδικεί η αστική τάξη, μα αντίθετα κυβέρνηση – κεφάλαιο – ιμπεριαλιστές μεθοδεύουν βαθιά φτώχεια και σε βάθος χρόνου.

Τώρα όλοι τους υπονομεύουν συστηματικά και το δικαίωμα του λαού να ζει ειρηνικά στον τόπο του. Η κοινή δράση μπορεί να ευνοήσει τη συγκρότηση χωρίς καθυστέρηση εστιών αντίστασης της νεολαίας και του λαού στο κρίσιμο αυτό μέτωπο σ’ όλη τη χώρα. Οι κομμουνιστές οφείλουν να μπουν μπροστά, με στόχο σε μια πορεία να σπάσει η έλλειψη εμπιστοσύνης στον μαζικό αγώνα και η αγανάκτηση και η ανησυχία στο λαό και τη νεολαία να γίνει ενεργός κίνηση. Με επίγνωση των αρνητικών συσχετισμών να εμπιστευτούμε τη νεολαία και το λαό. Το αρνητικό κλίμα και οι αρνητικοί συσχετισμοί ανατρέπονται μόνο μέσα από την κίνηση των μαζών και αυτήν πρέπει να επιδιώξουμε.

Ν.Κ.

 

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr