Αποτελέσματα φοιτητικών εκλογών 2018. Πολιτικά δεδομένα και συμπεράσματα

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές σημαδεύτηκαν και πάλι από τη χρόνια αποδιοργάνωση του φοιτητικού κινήματος. Διεξήχθησαν σε ένα πολύ αρνητικό πολιτικό έδαφος, τόσο μέσα όσο και έξω από τις σχολές.Και φέτος η αποχή κυριάρχησε(ψήφισαν 61.007 από 62.099 πέρυσι*). Στα ΤΕΙ η συμμετοχή ήταν ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το 2017 (κατά 904 ψήφους), καθώς πολλά τμήματα βρέθηκαν στο στόχαστρο των συγχωνεύσεωνΓαβρόγλου. Ωστόσο,το γενικό τοπίο αποδιοργάνωσης και απαξίωσης των συλλόγων δεν μεταβλήθηκε καιεπιβεβαιώνει ξανά ότι όσο οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι διαδικασίες τους δε μετατρέπονται σε εργαλεία πάλης στα χέρια των φοιτητών, τόσο θα αποσυνδέονται από τις ανάγκες τους και θα παραμένουν σε τροχιά εκφυλισμού.

Η ΔΑΠ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη (24.548 από 24.733 πέρυσι) και σημείωσε μικρή άνοδο σε ποσοστό (40,2% από 39,8%). Η ΔΑΠ παραμένει με διαφορά η νούμερο ένα αστική παράταξη στις σχολές, με συγκροτημένο μηχανισμό και δράση που ανοίγει δρόμους στο χτύπημα των φοιτητικών κεκτημένων.Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκανοι ΠΚΣ (12.316 από 12.294), με μικρή άνοδο σε ποσοστό (20,2% από 19,8%). Η κινηματική καθίζηση δεν ενοχλεί τις δυνάμεις των ΚΝΕ-ΠΚΣ, οι οποίες αφενός δε νιώθουν να «απειλούνται» από κινητοποιήσεις που δεν ελέγχουν, αφετέρου φροντίζουν και οι ίδιες ώστε οι σύλλογοι όπου κερδίζουν την «κόκκινη πρωτιά» να παραμένουν άψυχες νεκρές σφραγίδες στις λίστες με τα τρόπαια των ΠΚΣ. Η ΠΑΣΠ βρέθηκε για ακόμη μια χρονιά στην τρίτη θέση με μικρή άνοδο τόσο σε ψήφους (9.232 από 8.979), όσο και σε ποσοστό (15,1% από 14,5%) που αντανακλά τις επίμονες προσπάθειες του πάλαι ποτέ φορέα της, του ΠΑΣΟΚ, να αναμορφωθεί και να στερεωθεί εκ νέουστην πολιτική σκηνή.

Πτώση σημείωσαν συνολικά οι δύο εκλογικοί άξονες της ΕΑΑΚ**, τόσο σε ψήφους (6.141 από 7.322), όσο και σε ποσοστό (10,1% από 11,8%). Πρόκειται για τις πολιτικές δυνάμεις που υπέστησαν τη μεγαλύτερη απώλεια ψήφων αθροιστικά, η οποία αντιστοιχεί σε περισσότερη από τη μισή πτώση κάλπης που σημειώθηκε φέτος στα ΑΕΙ.Στην περίπτωση της ΕΑΑΚ γίνονται ορατές οι παρενέργειες που επέφερε η κατάρρευση των αυταπατών της υποτιθέμενης «μεταβατικής εποχής των ευκαιριών» που θα άνοιγε τάχα η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ. Μια κατάρρευση που οδηγεί σε εσωτερικό αλληλοσπαραγμό που μεταφράζεται σε απογοήτευση, ως και απαξίωση των φοιτητικών διαδικασιών.

Για ακόμη μια χρονιά το Bloco, κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα σημειώνοντας ελάχιστη άνοδο ψήφων (571 από 557), όσο και ποσοστού (0,94% από 0,90%), που σίγουρα δεν αντιστοιχεί στην εμβέλεια κυβερνητικής παράταξης και αποδεικνύει ότι η νεολαία δεν πείθεται έτσι απλά για το μαύρο παρόν και μέλλον που διαμορφώνει η βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα διάφορα «ανεξάρτητα» ή «ακομμάτιστα» δεξιόστροφα σχήματα συνεχίζουν να απολαμβάνουν στήριξη από σημαντική μερίδα των φοιτητών, ωστόσο εναλλάσσονται και αναπλάθονται σχεδόν κάθε χρόνο χωρίς σταθερή βάση. Τέλος, η διαλυτική στάση της αναρχίας-αυτονομίας, που επηρεάζει σημαντικό κομμάτι των φοιτητών,επιχείρησε να δώσει τη χαριστική βολή στην αποδιοργάνωση του φοιτητικού κινήματος. Είτε καλώντας σε αποχή των φοιτητών από τα ίδια τους τα όργανα πάλης (!) είτε οργανώνοντας επιθέσεις ευθέως εχθρικές προς το φοιτητικό κίνημα, που γίνονται βούτυρο στο ψωμί των αστικών παρατάξεων και των ΜΜΕ για το χτύπημα των φοιτητικών συλλόγων και των διαδικασιών τους. Φέτος ακόμη και οι επιθέσεις αυτές περιορίστηκαν, πιθανώς με βάση την αποδιοργάνωση που ήδη έχουν επιτύχει.

Σε ορισμένους συλλόγους είτε δεν έγιναν φοιτητικές εκλογές είτε έγιναν έξω και μακριά από τις σχολές.Σε αυτή την διαδικασίαπρωτοστάτησαν ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, με πρόσχημα τον κίνδυνο επιθέσεων από ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου -επιθέσεις που απέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια πόσο αποτελεσματικά μπορούν να παίξουν το βρώμικο ρόλο τους. Στην ΑΣΟΕΕ,με κύρια ευθύνη ΠΑΣΠ – ΔΑΠ, οι εκλογές ακυρώθηκαν πλήρως και αγνοείται η τύχη τους. Στη Νομική Αθηνών η ΔΑΠ μετέφερε πραξικοπηματικά τις κάλπες στην Αίγλη του Ζαππείου, με αποτέλεσμα να στηθεί και δεύτερη, νόθα εκλογική διαδικασία.Στο ΤΕΙ Λάρισας και πάλι η ΔΑΠ αποφάσισε αιφνιδιαστικά να στήσει τις κάλπες στο κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας (!) τινάζοντας στον αέρα τη νομιμοποίηση της εκλογικής διαδικασίας. Καταγγελίες των ΠΚΣ για νοθεία από τη ΔΑΠ σημειώθηκαν και στα ΤΕΦΑΑ Αθήνας.

Σε όλες τις περιπτώσεις πιστοποιούνται τα βήματα που κάνουν οι συστημικές παρατάξεις στην κατεύθυνση διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων και των εκλογώντους, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες. Άλλωστε, η επιδίωξη της ΔΑΠ (εκλογές κάθε 2 χρόνια εκτός σχολών, κατάργηση των παρατάξεων) φανερώνει πιο καθαρά από ποτέ αυτή την κατεύθυνση. Οι ρεφορμιστικές δυνάμεις της αριστεράς (ΠΚΣ, ΕΑΑΚ) έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στη χρόνια αποδιοργάνωση των συλλόγων που στρώνει το έδαφος σε αυτές τις εξελίξεις. Στην περίπτωση των ΚΝΕ-ΠΚΣ, πέραν της πάγιαςαντικινηματικής γραμμής τους, αρκεί να θυμηθεί κανείςτη διασπαστική οργανωτική προσπάθεια προηγούμενων χρόνων να στήνονται οι κάλπες σε ξεχωριστή ημερομηνία από τους υπόλοιπους συλλόγους σε σχολές που έχουν την πολιτική ηγεμονία.

Η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε από την λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων, των ιμπεριαλιστικών πολεμικών επεμβάσεων στην περιοχή, καθώς και του νέου νόμου Γαβρόγλου,ο οποίος έφερε το φοιτητικό σώμα σε αναβρασμό με μυριάδες αφορμές(διακοπή συγγραμμάτων, διακοπή σίτισης στις εστίες, συγχωνεύσεις σχολών, διάλυση πτυχίων και εισαγωγή πιστοποιητικού διδακτικής επάρκειας).Αναβρασμός, όμως, που δε μπόρεσε να μετατραπεί σε γενικευμένη και οργανωμένη αντίσταση των φοιτητών μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις.Αποδεικνύεται ξανά ότι η μετατροπή αυτή δεν έρχεται αυτόματα. Απαιτείται να σπάσουν οι υπάρχοντες πολιτικοί συσχετισμοί που μπλοκάρουν τη συγκρότηση της πάλης των φοιτητώνμέσα στους συλλόγους. Να βγει μπροστά μια πολιτική γραμμή που θα βάλει σε πρώτο πλάνο την συγκρότηση μαζικού και οργανωμένου κινήματος, έξω από κυβερνητικές και διαχειριστικές αυταπάτες.Λείπει, καταρχάς, η πολιτική κατεύθυνση της Αντίστασης και της Διεκδίκησης έξω από τα πλαίσια συνδιαλλαγής και συνεννόησης με τους μηχανισμούς του υπουργείου Παιδείας και των διοικήσεων του πανεπιστημίου.Επιπλέον,λείπει η πολιτική φωνή που θα συγκροτήσει τον πολιτικό λόγο της νεολαίαςκόντρα στις επιθετικές  αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και τους πολεμικούς κινδύνους που γεννάει η σύρραξη των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.Ακόμη κι ο κλειστός ακτιβίστικος τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να παρέμβει η ΚΝΕ στο ζήτημα του πολέμου φανέρωσε διεργασίες στο φοιτητικό σώμα, μόνο και μόνο για να σβήσει σα διάττοντας αστέρας στον ορίζοντα μιας εβδομάδας στο πλαίσιο των προεκλογικών δράσεων των ΠΚΣ. Οι ανησυχίες της φοιτητικής νεολαίας έχουν πολλαπλασιαστεί και αγγίζουν όλο το φάσμα των εξελίξεων, χωρίς να παίρνουν απαντήσεις.Το πολιτικό αποτέλεσμα που παράγεται προς το παρόν είναι η καθήλωση.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις σημείωσαν μικρή άνοδο πανελλαδικά (554 από 522 ψήφους και 0,91% από 0,84%) σε ένα πολύ δυσμενές πολιτικό και συνδικαλιστικό τοπίο. Γνωρίζουν πολύ καλά τους περιορισμούς που θέτει το εύρος της απεύθυνσής τους και αντικρύζουν το πολιτικό περιβάλλον με βαθύ προβληματισμό, άλλα και αποφασιστικότητα.Αντλούν τη δύναμη να συνεχίσουν με μεγαλύτερο πείσμα να ανοίγουν μέτωπα πάλης, με όπλο την αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική, αντισυνδιαχειριστική πολιτική τους γραμμή. Με πίστη ότι αυτή η γραμμή είναι ικανή να δίνει αποτελέσματα, να γεννά εστίες αντίστασης,να επιβάλλει και να κατακτά την κοινή δράση με άλλες δυνάμεις στην πάλη, υπηρετώντας παράλληλα την επαναφορά του πολιτικού λόγου στα αμφιθέατρα και τη διαπάλη των απόψεων σε κάθε βήμα.Οι Αγωνιστικές Κινήσεις χαιρετίζουν τους εκατοντάδες φοιτητές που συνέβαλλαν στο φετινό τους εκλογικό αποτέλεσμα, με τη στήριξή τους σε 41 συλλόγους της χώρας και τους καλούν να τη μετουσιώσουν σε ενεργή δράση μέσα στις σχολές από την επόμενη μέρα.

*Πηγή: συγκεντρωτικά αποτελέσματα ΠΚΣ για το 2018. Στη δική μας επεξεργασία αθροίζουμε ΑΕΙ και ΤΕΙ μαζί.

** Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία (δυνάμεις ΛΑΕ, ΑΡΔΙΝ & ΑΡΕΝ) και ΕΑΑΚ (δυνάμεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

αποτελέσματα

*Οι ψήφοι αντιστοιχούσαν σε μία επιπλέον έδρα, η οποία δεν καλύ-
φθηκε λόγω έλλειψης υποψηφίου.
** Οι εκλογές σε αυτό το σύλλογο γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο,
στο οποίο αναγράφουμε πλάι στο όνομα: «Αγωνιστικές Κινήσεις -
Δε συμμετέχουμε στα όργανα συνδιοίκησης».
*** Οι εκλογές δεν έγιναν με ευθύνη των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ.

Αναζήτηση

Κατηγορίες