Το λιμάνι της Σούδας και το αεροδρόμιο των Χανίων αποτέλεσαν το βασικό ορμητήριο των αμερικάνων ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους στον ευρωπαϊκό Χώρο, κατά την επιδρομή ενάντια στο Ιράκ. Το ίδιο βέβαια συνέβη και κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και στο Αφγανιστάν. Σε μόνιμη βάση ελλιμενίζονται πολεμικά πλοία —αεροπλανοφόρα —υποβρύχια -πυρηνοκίνητα, ή μη. Επίσης σι αμερικάνικες βάσεις στο Ακρωτήρι είναι βάσεις ανεφοδιασμού αεροπλάνων και πλοίων.
Τελευταία βέβαια τα Χανιά έχουν μετατραπεί σε τόπο αναψυχής των ράμπο Χρησιμοποιούνται σαν σύγχρονη Τρούμπα , η δε συμπεριφορά τους σε τίποτα δεν διαφέρει από αυτή των κατακτητών Επίσης έχουμε το προνόμιο της πρωτιάς σε καρκινοπάθειες και λευχαιμίες από τις δραστηριότητες των βάσεων
Πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε το νόμο περί ετεροδικίας που δίνει το δικαίωμα στους αμερικάνους ράμπο να μη δικάζονται στην Ελλάδα για οποιοδήποτε αδίκημα κι αν διαπράξουν.
Κυβέρνηση και Υπουργείο Άμυνας προσπαθούν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των κατοίκων με δηλώσεις του τύπου «ελέγχουμε συνεχώς το περιβάλλον », Ενώ παραδέχονται ότι διακινούνται και επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα στη Σούδα. Ταυτόχρονα όμως απαγορεύουν σε άλλους φορείς να ελέγξουν τη Θάλασσα και το έδαφος κοντά στις βάσεις. Είναι γνωστό ότι οι πτήσεις των πολεμικών αεροπλάνων με τα σύγχρονα συστήματα (ραντάρ) δημιουργούν βεβαρημένο ηλεκτρομαγνητικό Πεδίο στην περιοχή . Από 1 – 1 -2003 μέχρι 16-04-2003 πραγματοποιήθηκαν 1406 πτήσεις μόνο αμερικάνικων πολεμικών Στις 6-5-2003 ο πιλότος ενός αμερικάνικου μεταγωγικού αεροσκάφους , ανάγκασε ένα πολιτικό αεροπλάνο να φρενάρει ,επειδή χρησιμοποίησε το διάδρομο που είχε δοθεί για απογείωση, για προσγείωση.
Η εγκατάσταση των αμερικανονατοϊκών βάσεων στη χώρα μας ξεκινά τη δεκαετία του 1950. Με την πτώση της αμερικανοστήριχτης χούντας το 1974 αναπτύσσεται ένα ισχυρό αντιβασικό κίνημα και στην Κρήτη ,όπου υπάρχουν σι βάσεις στις Γούρνες στο Ηράκλειο και στο Ακρωτήρι στα Χανιά.
Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση το 1981 , η ψευδεπίγραφη συμφωνία του ‘83 «απομάκρυνσης» (παραμονής) των αμερικάνικων βάσεων από τον τόπο μας, μαζί με τις αυταπάτες που καλλιέργησαν οι ρεφορμιστές, οδήγησαν σε εφησυχασμό και ύφεση το αντιβασικό κίνημα. Με αφορμή την προοπτική ανανέωσης της συμφωνίας παραμονής – επέκτασης και εκσυγχρονισμού , των βάσεων ιδρύεται στην πόλη μας , τα Χανιά από τους μαζικούς φορείς (Δήμοι- Εργατικό Κέντρο σύλλογος Δασκάλων— αγροτικοί σύλλογοι ), Συντονιστική των Φορέων Επιτροπή κατά των Βάσεων. Η πρωτοβουλία ενισχύθηκε και από τα κόμματα ΠΑΣΟΚ (αντιπολίτευση) και Συνασπισμό προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την επιτροπή για αντιπολιτευτικά οφέλη. Ήταν κίνηση μόνο με αντιβασικά χαρακτηριστικά . Πρώτο θετικό βήμα ήταν οι ανοιχτές συνεδριάσεις της , όπου δόθηκε η δυνατότητα σε πολλούς ανένταχτους αγωνιστές και στην οργάνωσή μας να παρεμβαίνουν και να προσπαθούν να προσανατολίσουν σε σωστό πολιτικό πλαίσιο. Αντιπαρατέθηκαν απόψεις πασιφιστικές ή τοπικιστικές ή αδιέξοδες, με τις απόψεις που έθεταν αντικυβερνητικά- αντιεξαρτησιακά -αντιϊμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά σ’ αυτήν την κίνηση.
Η πραγματικότητα που έθετε αμείλικτα ερωτήματα ( υπογραφή νέας συμφωνίας ), σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις οδήγησαν στην μετονομασία της Επιτροπής σε Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων κατά των ξένων βάσεων και της εξάρτησης. Αποδέχτηκαν λοιπόν κατ’ αρχήν τη σύνδεση της παρουσίας των βάσεων στο τόπο μας με το όλο πλέγμα της εξάρτησης, ( ΝΑΤΟ
αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, οικονομική εξάρτηση από ΕΟΚ).
23 Ιούλη ‘90 τα ΜΑΤ χτύπησαν το χανιώτικο λαό που διαδήλωνε ενάντια στη νέα συμφωνία. Στις 24 Ιούλη πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση 10.000 ατόμων ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και τη νέα συμφωνία για τις βάσεις.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να συκοφαντήσει και να χτυπήσει το αντιβασικό κίνημα. Δεκάδες Χανιώτες ήταν υπόδικοι για χρόνια , ενώ δύο προφυλακίστηκαν. Εκείνη την περίοδο ξεκίνησε και ο πόλεμος του Κόλπου ενάντια στο λαό του Ιράκ. Η Συντονιστική Επιτροπή κατά των ξένων βάσεων και της εξάρτησης οργάνωσε μαζικά αντιπολεμικά συλλαλητήρια και μόνιμη καμπάνια ενάντια στην χρησιμοποίηση των βάσεων ενάντια στο λαό του Ιράκ. Δραστηριοποίησε χιλιάδες Χανιώτες στο αντιβασικό κίνημα. Κατόρθωσε με τη σταθερή παρουσία της, την επιδίωξη μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων , να χτυπηθεί η κρατική τρομοκρατία με την αθώωση από το δικαστήριο των δεκάδων αντιβασικών διαδηλωτών. (1995)
Οι παρεμβάσεις της είχαν πολλαπλούς στόχους:
Μαζικός λαϊκός αγώνας ενάντια στις βάσεις και την εξάρτηση
Αντίσταση στην κρατική τρομοκρατία που εντεινόταν , όσο το κίνημα έδειχνε τη
δύναμη του και τη δυναμική που μπορούσε να εκφράσει.
Σύνδεση και συντονισμό με αντίστοιχες επιτροπές απ’ την υπόλοιπη Κρήτη και την
Ελλάδα.
Χτύπημα του σωβινισμού και του εθνικισμού που καλλιεργήθηκε από την αστική τάξη ιδιαίτερα την εποχή της έναρξης του πολέμου στη Βοσνία.
Χαρακτηριστικά και στόχοι που δεν ήταν μόνιμα και σταθερά , αλλά αποτέλεσμα πολιτικής και ιδεολογικής διαπάλης στο εσωτερικό της, με καθοριστικό συντελεστή την ενεργό συμμετοχή δεκάδων αγωνιστών στις δραστηριότητες- συζητήσεις και αποφάσεις, όπως επίσης και την οργάνωσης μας.
Με την επανεκλογή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ‚αποσύρονται οι φορείς που έλεγχε , ενώ κομματικές και πολιτικές επιλογές των ρεφορμιστών τους οδηγούν στην απομάκρυνση τους από την Συντονιστική Επιτροπή . Ίδρυσαν ξεχωριστές επιτροπές (επιτροπές ειρήνης ),ή άλλοι απείχαν απ’ το αντιβασικό αντιϊμπεριαλιστικό κίνημα, λόγω της άποψης που είχαν ότι: «δεν γίνονται πόλεμοι αφού έχουμε παγκοσμιοποίηση »
Η Επιτροπή κατά των βάσεων και της εξάρτησης (χωρίς τους φορείς, αλλά με μέλη αγωνιστές και οργανώσεις ) συνέχισε την προσπάθεια για το δυνάμωμα του αντιβασικού κινήματος στα Χανιά. Τον καιρό των βομβαρδισμών ενάντια στη Γιουγκοσλαβία κατόρθωσε να επιβάλλει τα κοινά συλλαλητήρια ενάντια στον πόλεμο.
Με τις συνεχείς εκδηλώσεις και διαδηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια και με μόνιμο στόχο την κοινή δράση όλων των φορέων που αντιδρούν μόνιμα ή ευκαιριακά ενάντια στην ύπαρξη των βάσεων στο τόπο μας , διατήρησε ‚ενίσχυσε και πολιτικοποίησε παραπέρα τα αντιβασικά —αντιπολεμικά — αντιϊμπεριαλιστικά αισθήματα του Χανιώτικου λαού και της νεολαίας. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε το κίνημα στα Χανιά να κατακτήσει να εκφράζεται ενωμένα , άρα και μαζικά, όταν σ’ άλλες πόλεις γίνονταν 2 και 3 διαφορετικές συγκεντρώσεις. Αυτό εκφράστηκε και πρόσφατα στις διαδηλώσεις ενάντια στην αμερικανοβρεττανική επέμβαση στο Ιράκ, όπου στις κοινές συγκεντρώσεις συμμετείχαν χιλιάδες λαού και νεολαίας.

Η παρακαταθήκη που έχει αφήσει η ως τώρα δράση της αλλά και το ίδιο το πρόβλημα — η ύπαρξη και η λειτουργία των αμερικανονατοϊκών βάσεων στο τόπο μας- προβληματίζουν , δραστηριοποιούν και μαζικοποιούν το αντιπολεμικό αντιϊμπεριαλιστικό κίνημα Δεν είναι τυχαίο ότι διάφοροι βουλευτές , ο τοπικός τύπος και τοπικοί «άρχοντες» προσπαθούν να στρέψουν τις αντιδράσεις του λαού σε ανώδυνα μονοπάτια
Ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το περιβάλλον για έλεγχο για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από τις δραστηριότητες των βάσεων (λες και δεν γνωρίζουν ! ! ! ! ή δεν ήξεραν σι Ευρωπαίοι ηγέτες για τις επιπτώσεις του απεμπλουτισμένου ουράνιου που έριξαν στη Γιουγκοσλαβία)
Διαχωρισμός των φιλειρηνικών » γαλλικών πολεμικών πλοίων που έρχονται στο λιμάνι της Σούδας από τα αμερικάνικα! (τοπικός τύπος)
Μήνυση από βουλευτές και άλλους στην κυβέρνηση για τη χρήση των βάσεων κατά τη διάρκεια της επέμβασης στο Ιράκ ( υποβλήθηκε μετά τον πόλεμο! !!!)
Προβολή του «αιτήματος» για ανταλλάγματα από ορισμένους δημάρχους-« οι βάσεις έτσι Κι αλλιώς βλάπτουν»! ! !!!
Στις 24 Ιούλη 2003 συμπληρώνονται 13 χρόνια από τη μεγάλη αντιβασική διαδήλωση στα Χανιά που έδειξε τις διαθέσεις και τις δυνάμεις που κρύβει ο λαός όταν πραγματικά του δοθεί η διέξοδος. Η Επιτροπή κατά των Βάσεων και της Εξάρτησης όχι μόνο έχει λόγο ύπαρξης και συνέχισης της δράσης της αλλά επιπλέον καθημερινά αναδεικνύεται η αναγκαιότητα να συσπειρώσει ακόμα πιο πολλούς αγωνιστές, να γίνει το εργαλείο που θα συμβάλλει αποφασιστικά στο δυνάμωμα του αντιβασικού αντιϊμπεριαλιστικού κινήματος στο τόπο μας.
Χανιά 29-05-2003

Αναζήτηση

Κατηγορίες