Αλληλεγγύη στο επαναστατικό κίνημα της Ινδίας!

Το κείμενο αυτό μοιράστηκε στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη, όπως και το κείμενο υπογραφών (συγκέντρωσε πάνω από 500 υπογραφές) για την απελευθέρωση του Ινδού καθηγητή G.N. Saibaba που ακολουθεί (εδώ η σχετική αναπόκριση).

Η κοινωνική ανατροπή δεν είναι ιστορική παρένθεση, αλλά το μέλλον της ανθρωπότητας!

530px-India_Naxal_affected_districts_map.svgΈχοντας εξασφαλίσει την πλήρη σιωπή και συνενοχή των ΜΜΕ παγκόσμια τα τελευταία χρόνια το ινδικό κράτος έχει κηρύξει τον πόλεμο ενάντια στον λαό «του», σε τέτοιο βαθμό που η χώρα βρίσκεται σε έναν ακήρυχτο εμφύλιο πόλεμο. Το αίτιο της αιματηρής αυτής αντιπαράθεσης της αστοφεουδαρχικής τάξης με τον λαό δεν είναι άλλο παρά το σάπιο κοινωνικό καθεστώς που επικρατεί στην χώρα.

Εδώ και δεκαετίες, παρόλο που ο λαός της Ινδίας κατέκτησε την τυπική ανεξαρτησία της χώρας με τον αγώνα ενάντια στους Άγγλους, η Ινδία δεν έχει κάνει στοιχειώδη βήματα  κοινωνικής εξέλιξης. Μόνο στα λόγια και στα άρθρα των ΜΜΕ η Ινδία είναι η «πολυπληθέστερη δημοκρατία στον κόσμο». Αυτό που κυριαρχεί είναι η φτώχεια, η εξαθλίωση, οι θρησκευτικές δοξασίες, ο εθνικισμός, η οπισθοδρόμηση. Ταυτόχρονα, οι δυτικές πολυεθνικές προσπαθούν να διεισδύσουν στην χώρα, δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα.

Το σύστημα των καστών, κατάλοιπο της φεουδαρχίας που χωρίζει τους ανθρώπους από την στιγμή της γέννησης τους σε ανώτερους και πληβείους, καθορίζοντας ποιος μπορεί να παντρευτεί ή να… αγγίξει κάποιον άλλον, έχει μια χαρά ενσωματωθεί στο σύστημα της μισθωτής σκλαβιάς.

Οι «νταλίτ» («ανέγγιχτοι»), οι άνθρωποι της κατώτερης κάστας (που φυσικά εκπροσωπεί φτωχά και εργατικά στρώματα) είναι κυριολεκτικά άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας. Ολόκληρες φυλές, που αριθμούν εκατομμύρια ανθρώπους και αιώνες παραδοσιακών πολιτισμών, καταπιέζονται φυλετικά και πολιτιστικά από τις ανώτερες ινδουιστικές κάστες, που συνεχίζουν να κρατούν τα κλειδιά της κοινωνίας στα χέρια τους. Ειδικά η φυλή των αντιβάσι, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της καταλήστευσης της ινδικής υπαίθρου και έχει παίξει ηγετικό ρόλο στην Αντίσταση.

Η ύπαρξη του καθυστερημένου αυτού κοινωνικού συστήματος, έρχεται να συμπληρώσει την αλματώδη καπιταλιστική ανάπτυξη της χώρας, που εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται σε διψήφιο αριθμό. Η ανάπτυξη αυτή, ελάχιστα ακούμπησε τα κατώτερα στρώματα που συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες λιμού, υποφέρουν από την έλλειψη νερού και ηλεκτρισμού, και πεθαίνουν γυμνά ακόμα και από στοιχειώδεις μορφές περίθαλψης. Ο ινδικός λαός ζει σε συνθήκες παρόμοιες με την υποσαχάρια Αφρική.

Παρόλο όμως που η ινδική ελίτ αναβαθμίστηκε στην περιοχή, παρέμεινε εξαρτημένη οικονομικά στην δύση, με αποτέλεσμα να προχωρά σε ένα άνευ προηγουμένου ξεπούλημα κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής και ορυκτού πλούτου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το λαό και τη φύση. Η «μεγαλύτερη αρπαγή γης από την εποχή του Κολόμβου», όπως δίκαια έχει ονομαστεί, συνίσταται στο ξεπούλημα μέσω «ειδικών ζωνών» ολόκληρων επαρχιών στο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο. Οι δυτικές πολυεθνικές αποκτούν κυριολεκτικά δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στο λαό.

Σε τι διαφέρει με αυτά άραγε η «ανάπτυξη» μας τάζει το σύστημα και η ΕΕ, οι εδικές οικονομικές ζώνες και το ξεπούλημα της Χαλκιδικής στην καναδική ElDorado;

Ολόκληροι πληθυσμοί αναγκάζονται με κάθε είδους βία να μετακινηθούν και να εξαφανιστούν, η μόλυνση αποκτά δολοφονικές διαστάσεις, ενώ δεν δίνεται καμία προοπτική για τους ανθρώπους αυτούς: συντελείται τίποτα λιγότερο από μια κοινωνική γενοκτονία. Μια γενοκτονία που συνοδεύεται από κτηνώδη αστυνομική βία, από βιασμούς, ρατσισμό, δολοφονίες, εκτοπισμούς. Μέχρι και τις καλλιέργειες των πληθυσμών κατέστρεψαν.

Την γενοκτονία αυτή αποφάσισε με περήφανο τρόπο να ανατρέψει το επαναστατικό κίνημα. Με την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού) και άλλων επαναστατικών οργανώσεων, οι πιο φτωχοί των φτωχών πήραν τα όπλα και με τον Λαϊκό Πόλεμο ακύρωσαν σε μια  σειρά κρατιδίων τις ειδικές συμφωνίες με τους ιμπεριαλιστές. Αφού έδιωξαν τις δυτικές εταιρίες και τους ντόπιους υποτακτικούς, οι λαϊκές μάζες οικοδόμησαν θεσμούς λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, στήνοντας το πρόπλασμα και την βάση μιας πανινδικής λαϊκοδημοκρατικής επανάστασης. Έτσι λοιπόν εδώ και χρόνια το ΚΚΙ(Μ) έχει κηρυχτεί παράνομο.

Η δημιουργία του «Κόκκινου Διαδρόμου», ενός δικτύου απελευθερωμένων περιοχών που διασχίζει διαγώνια όλη την υποήπειρο της Ινδίας, ουσιαστικά αποτελεί μια ευθεία απειλή για την κεντρική κρατική εξουσία, και μπορεί εν δυνάμει να αποτελέσει μια εναλλακτική κοινωνικό-πολιτική πρόταση. Ο Λαϊκός Αντάρτικός Απελευθερωτικός Στρατός, η Λαϊκή Πολιτοφυλακή και οι θεσμοί άμεσης λαϊκής εξουσίας έχουν αντικαταστήσει σε σημαντικές περιοχές την κρατική δομή.

Η συνένωση του αγώνα των φτωχών φυλών με την σοσιαλιστική προοπτική και την κομμουνιστική ιδεολογία, τρομοκράτησε το ινδικό καθεστώς που κάθε άλλο παρά σταθερό αισθάνεται. Από την μία υπάρχουν στην ινδική κοινωνία μια σειρά οξείες αντιθέσεις με προεξάρχουσα το Κασμίρ, που με 500.000 στρατιώτες ποδοπατιέται από τον πολυπληθέστερο στρατό κατοχής στον κόσμο. Από  την άλλη μουσουλμανικοί πληθυσμοί διώκονται. Και στις πόλεις όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλύτερα. Κυριαρχούν οι εξαθλιωτικές ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα χαμηλά μεροκάματα και μια σειρά κοινωνικά προβλήματα όπως η θέση της γυναίκας, που συχνά πέφτει θύμα βιασμού στην Ινδία με την ενθάρρυνση των κρατικών μηχανισμών και της κυρίαρχης ιδεολογίας. Συνολικά, η Ινδία είναι ένα καζάνι αντιθέσεων έτοιμο να εκραγεί.

Ευρύτερα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, μεσαία στρώματα που νιώθουν να ασφυκτιούν, οι φοιτητές, το συγκεντρωμένο προλεταριάτο, σε συνδυασμό με μια σειρά φυλών και θρησκειών που καταπιέζονται δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό μίγμα. Ακόμα και στρώματα της διανόησης (με προεξάρχουσα προσωπικότητα την συγγραφέα Αρουντάτι Ρόι) αμφισβητούν την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων. Αν λοιπόν συνενωθούν αυτές οι μάζες του λαού με τον αγώνα στην ύπαιθρο, εξέλιξη που το σύστημα τρέμει όπως ο διάβολος το λιβάνι, τότε θα τεθεί ζήτημα συνολικής ανατροπής.

Η δολοφονική επιχείρηση «Πράσινο Κυνήγι»

Είναι λοιπόν πέρα για πέρα «δικαιολογημένο» το σύστημα που εξαπέλυσε τον πόλεμο ενάντια στο λαό, αμολώντας κάθε λογής στρατιωτική και φασιστική παραστρατιωτική ομάδα, συνοδευόμενες από μονάδες της αεροπορίας και ξένους πράκτορες της CIA και της Μοσάντ, για να συντρίψει την Αντίσταση.

Οι πρόσφατες εκλογές-παρωδία έφεραν στον πρωθυπουργικό θώκο έναν εκπρόσωπο του σκοταδιστικού εθνικιστικού ινδουισμού, που έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του με πογκρόμ κατά μουσουλμανικών πληθυσμών. Η επιλογή του Ναρέντρα Μόντι, δείχνει την πρόθεση της ινδικής αστικής τάξης να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερα κατασταλτικά εγκλήματα σε βάρος του λαού, σε ακόμα μεγαλύτερο ξεπούλημα του πλούτου.

Δολοφονίες εν ψυχρώ στελεχών αλλά και τυχαίων ανθρώπων, συλλήψεις και βασανιστήρια, αυτό είναι το πρόσωπο της «ινδικής δημοκρατίας». Οι φωτογραφίες των βασανισμένων πτωμάτων από τις δυνάμεις καταστολής, με λευκούς δυτικούς άνδρες να εποπτεύουν και να διατάζουν, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας:  ο λαός της Ινδίας σφαγιάζεται από την κυβέρνηση και τον ιμπεριαλισμό επειδή τόλμησε να σηκώσει κεφάλι.

Ας μην επιχαίρουν όμως με τις προσωρινές επιτυχίες τους οι ιμπεριαλιστές και οι υποτακτικοί τους. Δεν έχουν να αντιμετωπίσουν έναν εύκολο αντίπαλο. Από την μία, οι φυλές της Ινδίας έχουν μια μακραίωνη παράδοση αντίστασης και ανυπακοής. Από την άλλη, η κομμουνιστική ιδεολογία, έχει αποδείξει απέναντι στην ιστορία ότι αποτελεί τον πιο θανάσιμο εχθρό της εκμετάλλευσης.

Εμείς, τα λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα, έχουμε κάθε συμφέρον αλλά και καθήκον να σπάσουμε το τείχος της σιωπής και με κάθε τρόπο να συμπαρασταθούμε στον επαναστατικό αγώνα του ινδικού λάου. Γιατί στην εποχή της ψεύτικης παντοδυναμίας του καπιταλισμού και του μονόδρομου του ιμπεριαλισμού, υπάρχουν ακόμα ρήγματα που φέρνουν πιο κοντά την μόνη πραγματική διέξοδο και προοπτική της ανθρωπότητας: την ανατροπή του βάρβαρού συστήματος της εκμετάλλευσης και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

www.kkeml.gr

kkeml_gr

ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΑΜΕΣΑ   Ο GN Saibaba

Εμείς, πολίτες και εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης,  που υπογράφουμε αυτό το κείμενο με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την σύλληψη του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Δελχί, GN Saibaba, γραμματέα του Επαναστατικού Δημοκρατικού Μετώπου στην Ινδία από τις κρατικές αρχές ασφαλείας του κρατιδίου της Μαχαράστρα.

  Ο Δρ. GN Saibaba, είναι από τις εξέχουσες προσωπικότητες του δημοκρατικού κινήματος στην Ινδία και έχει μπει στο στόχαστρο των δυνάμεων καταστολής, της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των τοπικών κυβερνήσεων, γιατί καταγγέλλει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων των φτωχών αγροτών και των αυτοχθόνων φυλών στην ύπαιθρο της χώρας.

Διώκεται εδώ και καιρό με αστήρικτες και κατασκευασμένες κατηγορίες και μαρτυρίες έτσι ώστε να πάψει να αποκαλύπτει τις φρικαλεότητες και τα εγκλήματα που διαπράττονται από τις αστυνομικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις στα πλαίσια της επιχείρησης «Πράσινο Κυνήγι».

  Ο Δρ. GN Saibaba, καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι από τα παιδικά του χρόνια, ρίχτηκε στις φυλακές σε απάνθρωπες συνθήκες μόνο για τις ιδέες του και τους δημόσιους δημοκρατικούς αγώνες του.

  Ενώνουμε την φωνή μας με το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης για την απελευθέρωση το  Δρ. GN Saibaba. 

 Ζητάμε από τις αρχές του κρατιδίου της Μαχαράστρα και την κυβερνητικές ομοσπονδιακές ινδικές αρχές να τον αφήσουν άμεσα ελεύθερο και να αποσύρουν όλες τις άδικες κατηγορίες εναντίον του.

Αναζήτηση

Κατηγορίες